Search
Generic filters

: Archos 101 G9

Deja-vu

Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra. Men pent er det ikke!

Lyd & Bilde mener

Meget billig Android 4 ICS God multimediespiller
Ikke innebygget 3G Kun frontkamera Dårlig konstruksjon Dårlig skjerm
 • Operativsystem:  Android 4 Ice Cream Sandwich
 • Skjerm: 10,1” (1280 x 800)
 • Prosessor: 1,2 GHz TI OMAP ARM CORTEX A9 tokjerne
 • Minne: 8 GB (+ microSD opp til 32 GB)
 • Kamera: 1,3 Mp front
 • Video: 720p
 • Tilkobling: Wi-Fi, akselerometer, mini HDMI, mikro USB, Bluetooth 2.1+
 • Mål: 276 x 12,6 x 167 mm
 • Vekt: 675 gram
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2066 kr

Vi innrømmer gjerne at vi ikke forventet oss mye av Archos 101 G9, som også i siste øyeblikk kom med i denne testen. Ved første øyekast ligner det da også noe som ble utviklet på slutten av 90-tallet, men det kommer vi tilbake til. Utseende kan narre, og derfor ventet en behagelig overraskelse på oss da vi kom i gang med G9-eren, som sant nok leveres med Android Honeycomb, men som omgående ved oppstart gjør oppmerksom på at den gjerne vil oppgraderes til Android Ice Cream Sandwich. Den nyeste versjonen av Android gjør underverker for ethvert nettbrett, og her er Archos 101 G9 intet unntak!

Ikke ueffen
Hele vår frykt for at G9-eren bare kunne være et amputeret produkt til den lave prisen, ble gjort til skamme. Tvert i mot kjører Android 4 nesten like hurtig på G9-eren som på konkurrenten Galaxy Tab 2 10.1 fra Samsung, og det gjelder hele veien rundt. Nettleseren er kjapp, og det samme gjelder andre nettbaserte apper. Som multimediespiller er Archos 101 G9 heller ikke ueffen, selv om den ikke spiller helt så mange formater som Galaxy Tab 2. Blant annet understøttet den ikke AC3 lyd-kodek, men som man imidlertid kan kjøpe via Archos’ egen hjemmeside. Med både bilde og lyd er godkjent, og så er det faktisk ganske genialt at G9-eren har en liten pinne på baksiden som kan vippes ut som et støtteben, slik at nettbrettet kan stå av seg selv mens man ser film.

Knirker og knaker
Det er til gjengjeld stort sett det eneste positive vi har å si om G9-erens fysiske egenskaper. For når man ser på maskinvaren blir det snart klart hvor Archos har valgt å spare for å holde prisen nede. Som vi har nevnt før, minner designen oss om 90-tallet, og det gjelder ikke bare den grå og kjedelige plasten, som både chassis og kabinett er bygget av, men også skjermen og en rekke av de tingen som G9 IKKE har. For eksempel har nettbrettet kun et frontkamera på 1,3 Mp til webchat, mens det tradisjonelle baksidekameraet er spart bort. 3G kan man få hvis man kjøper en ekstra USB-dongle som man setter inn på baksiden, og så mangler G9 også både gyroskop og automatisk lysføler. Førnevnte plast er ikke bare stygg, men den virker også skrøpelig, og G9 er således det eneste nettbrettet i denne testen som både knirker og knaker når man bruker det. Det verste er imidlertid skjermen, som også er laget av plast. Det betyr at fingeren ikke kan gli lett og uhindret mot overflaten, noe som gjør navigeringen slitsom, selv om mykvaren egentlig følger meget godt med. Særlig lyssterk er skjermen heller ikke, og G9 har også den laveste tetthet av piksel per tomme i denne testen, nemlig 149 ppi.

Konklusjon
Maskinvaren er årsaken til at Archos 101 G9 ikke blir kåret til denne testens beste kjøp. Godt nok koster den 1.000 kroner mindre enn Samsung Galaxy Tab 2 10.1, men hvor sistnevnte er et lekkert og gjennomført produkt til lav pris, virker G9-eren som noe som ville blitt solgt på tilbud hos en lavpriskjede. Omvendt skal det understrekes at Archos trolig har laget det absolutt beste nettbrettet i nettopp denne prisklassen, og har man ikke noe imot dårlig konstruksjon, kan G9-eren lett brukes til noe fornuftig.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

  Også i denne testen:

  Toshiba AT200 10.1

  Så bli da ferdig!

  Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?

  Sony Tablet P

  Identitetskrise?

  Sony har laget et nettbrett som ikke er som alle andre. Dessverre er idéen nok bedre enn resultatet.

  Huawei MediaPad

  Billig nybegynner

  Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.

  Samsung Galaxy Tab 2 10.1”

  Mye for pengene

  Vil man virkelig ha noe igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i innkjøpskurven.

  iPad

  iPad er kongen

  Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

  Les også

  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.
  Elipsons Legacy-høyttalere både ser ut og låter dyrere enn de er. Hvis du bryr deg mer om nobel eksklusivitet enn tung rock.
  Mercedes EQC byr på en støysvak, silkemyk og ultra-komfortabel kjøreopplevelse. Det eneste som bryter stillheten, er det saftige lydanlegget fra Burmester!

  Nå kan du laste ned Disney+

  Disneys nye streamingtjeneste er omsider tilgjengelig
  for nedlasting på en rekke plattformer. Her finner du den!   
  Les mer her >>
  close-link