TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Archos 101 G9

Deja-vu

Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste. Langt fra. Men pent er det ikke!

forfatter
Publisert 16.06.12 - 06:19
L&B mener
Meget billig Android 4 ICS God multimediespiller
Ikke innebygget 3G Kun frontkamera Dårlig konstruksjon Dårlig skjerm
Spesifikasjoner
 • Operativsystem:  Android 4 Ice Cream Sandwich
 • Skjerm: 10,1” (1280 x 800)
 • Prosessor: 1,2 GHz TI OMAP ARM CORTEX A9 tokjerne
 • Minne: 8 GB (+ microSD opp til 32 GB)
 • Kamera: 1,3 Mp front
 • Video: 720p
 • Tilkobling: Wi-Fi, akselerometer, mini HDMI, mikro USB, Bluetooth 2.1+
 • Mål: 276 x 12,6 x 167 mm
 • Vekt: 675 gram
Veil. pris 2066Pr. 16.06.12 Produktside

Vi innrømmer gjerne at vi ikke forventet oss mye av Archos 101 G9, som også i siste øyeblikk kom med i denne testen. Ved første øyekast ligner det da også noe som ble utviklet på slutten av 90-tallet, men det kommer vi tilbake til. Utseende kan narre, og derfor ventet en behagelig overraskelse på oss da vi kom i gang med G9-eren, som sant nok leveres med Android Honeycomb, men som omgående ved oppstart gjør oppmerksom på at den gjerne vil oppgraderes til Android Ice Cream Sandwich. Den nyeste versjonen av Android gjør underverker for ethvert nettbrett, og her er Archos 101 G9 intet unntak!

Ikke ueffen
Hele vår frykt for at G9-eren bare kunne være et amputeret produkt til den lave prisen, ble gjort til skamme. Tvert i mot kjører Android 4 nesten like hurtig på G9-eren som på konkurrenten Galaxy Tab 2 10.1 fra Samsung, og det gjelder hele veien rundt. Nettleseren er kjapp, og det samme gjelder andre nettbaserte apper. Som multimediespiller er Archos 101 G9 heller ikke ueffen, selv om den ikke spiller helt så mange formater som Galaxy Tab 2. Blant annet understøttet den ikke AC3 lyd-kodek, men som man imidlertid kan kjøpe via Archos’ egen hjemmeside. Med både bilde og lyd er godkjent, og så er det faktisk ganske genialt at G9-eren har en liten pinne på baksiden som kan vippes ut som et støtteben, slik at nettbrettet kan stå av seg selv mens man ser film.

Knirker og knaker
Det er til gjengjeld stort sett det eneste positive vi har å si om G9-erens fysiske egenskaper. For når man ser på maskinvaren blir det snart klart hvor Archos har valgt å spare for å holde prisen nede. Som vi har nevnt før, minner designen oss om 90-tallet, og det gjelder ikke bare den grå og kjedelige plasten, som både chassis og kabinett er bygget av, men også skjermen og en rekke av de tingen som G9 IKKE har. For eksempel har nettbrettet kun et frontkamera på 1,3 Mp til webchat, mens det tradisjonelle baksidekameraet er spart bort. 3G kan man få hvis man kjøper en ekstra USB-dongle som man setter inn på baksiden, og så mangler G9 også både gyroskop og automatisk lysføler. Førnevnte plast er ikke bare stygg, men den virker også skrøpelig, og G9 er således det eneste nettbrettet i denne testen som både knirker og knaker når man bruker det. Det verste er imidlertid skjermen, som også er laget av plast. Det betyr at fingeren ikke kan gli lett og uhindret mot overflaten, noe som gjør navigeringen slitsom, selv om mykvaren egentlig følger meget godt med. Særlig lyssterk er skjermen heller ikke, og G9 har også den laveste tetthet av piksel per tomme i denne testen, nemlig 149 ppi.

Konklusjon
Maskinvaren er årsaken til at Archos 101 G9 ikke blir kåret til denne testens beste kjøp. Godt nok koster den 1.000 kroner mindre enn Samsung Galaxy Tab 2 10.1, men hvor sistnevnte er et lekkert og gjennomført produkt til lav pris, virker G9-eren som noe som ville blitt solgt på tilbud hos en lavpriskjede. Omvendt skal det understrekes at Archos trolig har laget det absolutt beste nettbrettet i nettopp denne prisklassen, og har man ikke noe imot dårlig konstruksjon, kan G9-eren lett brukes til noe fornuftig.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Toshiba AT200 10.1

Så bli da ferdig!

Kritikere hevder at Android-baserte nettbrett ofte er preget av småfeil og virker uferdige. Kanskje fordi de har prøvd Toshiba AT200?

2 Mp frontkamera Meget tynn og lett
Ikke 3G Lyssvak skjerm Langsom nettlester Spiller nesten ingen videoformater

Sony Tablet P

Identitetskrise?

Sony har laget et nettbrett som ikke er som alle andre. Dessverre er idéen nok bedre enn resultatet.

Hurtig Klart skjermbilde
Sort bjelke gjennom skjermbildet Kun 4 GB internminne

Huawei MediaPad

Billig nybegynner

Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et godt forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil.

Billig 3G microSD
Skjermen Langom Kameraet

Samsung Galaxy Tab 2 10.1”

Mye for pengene

Vil man virkelig ha noe igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i innkjøpskurven.

Billig Spiller neste alle format Lynkjapp nettlester
Kamera mangler autofokus Hjemskjermene hakker Ikke HDMI eller mikroUSB

iPad

iPad er kongen

Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

Skjermen Full HD video opptak Hurtig 3D
Lavere batteritid Blir varm VGA frontkamera
Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Lang, men middelmådig brukstid Nokia X30 5G er den grønneste mobilen fra finske HMD, men ytelsen er ikke imponerende.
Følg Lyd & Bilde