: 6 budsjett nettbrett

Nettbrett for sofasurfere

Må man virkelig gi 4.000-5.000 kr for et nettbrett? Svaret er nei. Du kan få et ganske brukbart nettbrett for en tusenlapp. Men det kommer an på ditt behov.
forfatter

Mange setter likhetstegn mellom nettbrett og Apples iPad. Det er forståelig, for den er lekker. Og har du 4.000-5.000 kr som bare roper etter å bli brukt, er det fristende å la en ny iPad4 gli ned i vesken.

Er situasjonen derimot at du har mye annet å bruke pengene på, og bare vil ha et greit apparat til litt e-post og sofa-surfing, kan du komme unna med omkring en tusenlapp. Vi har i denne testen samlet et felt på seks nettbrett i den billigste enden av skalaen som koster fra 1.000-1.500 kroner.

Kompromissets kunst
I denne prisklassen må man gjøre noen kompromisser. Størrelsen, prosessorkraft, hukommelse og kvaliteten på skjermen er ting hvor man kan spare på utgiftene. Og endelig kan man begrense utgiften ved å pakke hele nettbrettet inn i plast. Det er snakk om 7” nettbrett, hvor en enkelt 10” også kom med.

Alle seks nettbrettene er bygget over operativsystemet Android, og alle kjører versjon 4.1.1. Det er et utmerket – og gratis – valg og det mangler ikke på apper. I hvor stor grad de små nettbrettene er i stand til å kjøre dem er et annet spørsmål. En av leverandørene understreket allerede da han sa ja til å delta i testen: ”Husk nå, dette er ingen iPad!”

Samlet sett er det imidlertid imponerende hvor mye nettbrett man faktisk får for så lite penger. Det var flere positive overraskelser enn negative underveis. Og ingen av nettbrettene ble avslørt som ubrukelige. Oppløsning og skjermkvalitet var kanskje ikke overveldende over hele linjen, men de fleste bruker likevel sine nettbrett – uansett pris – til å sjekke e-post, oppdatere Facebook og surfe på nettet. Og de oppgavene klarte de fleste meget bra. Film og spill kunne også kjøres uten større problemer i de fleste tilfeller.

Litt tålmodighet er nødvendig. På alle nettbrettene ble vi ofte møtt av beskjeden om at et program ikke svarer, og ble spurt om det skulle lukkes. Et klikk på vent resulterte imidlertid hver gang til at programmet etter en kort stund kom opp på skjermen.

Teknisk sett var det overraskende liten forskjell på de seks nettbrettene. Faktisk var fire av dem bygget over samme prosessor (Rockchip RK3066), og alle unntatt et brukte samme grafikkprosessor, nemlig en quad-core Mali-400 GPU. Det gjør de ikke til sprintere, men alle legger seg likevel på samme nivå som siste års toppmodeller fra mer anerkjente produsenter. Alle var utstyrt med 1 GB RAM, og i de fleste tilfeller med 8 GB internminne. Et enkelt måtte imidlertid nøye seg med 4 GB.

Det er til gjengjeld stor forskjell på det ytre. Noen nettbrett har en stabiliserende bakside av aluminium, mens andre nøyer seg med en metallramme. Et enkelt nettbrett er helt pakket inn i plast. Skjermens materiale er vanskeligere å bedømme, men noen av nettbrettene nærmest suger til seg fettfingre og skraper, mens andre klarer hverdagen uten å få noen arr.

Annonse

Produkter i testen

TrekStor Surftab Ventos 7.0 HD

Tynn og sylskarp

Når det gjelder mest mulig informasjon på minst mulig plass er Ventos 7.0 HD uovertruffen.

Ultrakompakt HD-oppløsning Mye informasjon på skjermen God lyd
Lyssvakt Blålig tone Dyrere enn konkurrentene

ARCHOS 70B TITANIUM

Best på bilder

Lekker design, naturtro farger på skjermen og god hastighet. Her får du nesten alt på en gang.

Lyssterk skjerm Solid design Høy oppløsning
Lite informasjon på skjermen Kun et kamera

ACER ICONIA B1-710

Hurtig og velutstyrt

Iconia B1 er billig og glimrende til allround-bruk og hurtig til spill, men film er ikke livretten.

Fin hastighet på spill GPS
Dårlig betraktningsvinkel Kresen filmsmak Dårlig plassert høyttaler Kun et kamera Ingen HDMI

Denver TAD-10021

Stor skjerm til småpenger

Den 10” store Denver har mer enn bare en stor skjerm. Den er også både hurtig og velutrustet.

Størrelsen Flott, fargerik skjerm GPS
Lav oppløsning Virker skrøpelig

HP Slate 7

Rød, søt designkonfekt

HP byr på overbevisende design, godt kamera, en klar og naturtro skjerm – og overraskende god lyd.

Lekker design Beste lyd Godt bilde 3 Mp kamera
Ikke HD-oppløsning Forholdsvis dyrt Ingen HDMI

PIPO S3

Lekker ”iDesign” til lav pris

Lekkert designet hvitt nettbrett med god hastighet til under en tusenlapp. Skjermen kunne imidlertid vært bedre.

Lekkert design Hurtig Bred betraktningsvinkel
Lyssvak skjerm Grønnaktig bilde Dårlig nettforbindelse Ingen Bluetooth
Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også