Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Watch Active 2

Samsungs Apple Watch?

Samsung Galaxy Watch Active 2 er det nærmeste Samsung noensinne har vært å lage en smartklokke som er like god som Apple Watch. Men som man sier, bare nesten ...

Skrevet av / 03.01.20 - 16:30
Samsung Galaxy Watch Active 2
Peter Gotschalk

Den første Samsung Galaxy Watch Active var en liten og lett smartklokke med fokus på trening og sport. Dessverre kom den bare i en størrelse som var for liten, spesielt til mange menn. Og den kom kun i en versjon uten innebygget eSIM, så man kunne utelukkende få nettforbindelse via mobilen.

Derfor var det en velkommen overraskelse å få etterfølgeren Samsung Galaxy Watch Active 2 i hendene. Akkurat som Apple Watch finnes den nye smartklokken fra Samsung i de to vanlige størrelsene, 40 mm og 44 mm i diameter (vi tester her 44 mm-utgaven). Og på mange andre punkter har Samsung-klokken fått nye funksjoner, så det begynner faktisk å gi mening å sammenligne den direkte med Apples markedsdominerende smartklokke.

Det første man legger merke til, er at Samsung-klokken er rund! (Foto: Samsung)

Ligner på og føles som en vanlig klokke

Det første man ser når man legger Samsung Galaxy Watch Active 2 side om side med en hvilken som helst Apple Watch, er at Samsung-klokken er rund! Galaxy Watch Active 2 ligner rett og slett en klokke, mens Apples produkter på mange måter minner om en krympet iPhone man har rundt håndleddet.

Apple har hatt rikelig med gode grunner til å ta beslutningen om å fravike den tradisjonelle runde klokke-designen. For til sammenligning kommer den runde urskiven på Galaxy Watch Active 2 helt klart med et par utfordringer.

Den primære er at forskjellige typer innhold som tekstutsnitt av e-poster, bilder, videoer og kart til navigasjon i utgangspunktet ikke gjør seg godt på en rund skjerm. På den andre siden må det sies at Samsung har løst utfordringen ganske godt. Man har til og med tatt utgangspunkt i den runde formfaktoren i designet av brukergrensesnittet, og det virker naturlig å skru seg gjennom sirkulære menyer via den digitale urskiven, på samme måte som man også kan skrolle raskt gjennom ikoner ved å stryke fingeren langs kanten av den runde urskiven.

Klar til både iPhone og Android

En klar fordel ved Samsung Galaxy Watch Active 2 er at den virker sammen med både iOS og Android. En Apple Watch – og det gjelder også den nyeste Apple Watch Series 5 – fungerer kun sammen med andre Apple-produkter, så hvis man som flertallet av brukerne går rundt med en Android-mobil i lommen, er det overhodet ingen grunn til å tenke på Apple Watch.

Forholder det seg omvendt, må man likevel ha i bakhodet at de mange treningsfunksjonene i Samsung-klokken arbeider sammen med Samsung Health. Samsungs helse-app er tilgjengelig i App Store, og bør også synkronisere med Apple Health uten store problemer, men det er en liten omvei i forhold til å bruke Apple Watch, som jo snakker direkte med Apple Health på iPhone.

Samsung har tatt utgangspunkt i den runde formfaktoren i designet av brukergrensesnittet, og det virker naturlig å skru seg gjennom sirkulære menyer via den digitale urskiven. (Foto: Peter Gotschalk)

Mangler et par viktige helsefunksjoner

Og det med treningsfunksjonene er vesentlig, for trening og fitness er nok Samsung-klokkens sterkeste side. Utover løpetrening kan Samsung Galaxy Watch Active spore en rekke andre typer fysisk aktivitet, og overvåker naturligvis også søvnen din – noe som Apple Watch i utgangspunktet ikke har innebygget.

Til gjengjeld må Samsung Galaxy Watch Active 2 unnvære et par andre sentrale helsefunksjoner som Apple Watch i øyeblikket er alene om å tilby. Det gjelder bl.a. innebygget EKG og optisk måling av hjerterytmen. Apple Watch kan også holde øye med om brukeren faller – og deretter gi beskjed til politi og brannvesen hvis personen ikke reiser seg igjen. En funksjon som allerede har reddet liv.

Samsung Galaxy Watch Active 2 har riktig nok allerede EKG og optisk måling av hjerterytme innebygd, men funksjonene er ikke aktivert på klokken fordi den koreanske elektronikkprodusenten venter på godkjennelse fra de amerikanske helsemyndighetene. Det er altså god grunn til å tro at Galaxy Watch Active 2 vil komme opp på siden av den nyeste Apple Watch i løpet av 2020, når og hvis de manglende funksjonene blir aktivert.

Og Tizen mangler apper

Nei, den største utfordringen for Samsung Galaxy Watch 2 har å gjøre med alt annet enn formfaktor og trening.

Tidligere Samsung-smartklokker var basert på Googles Android Wear, men Samsung har sagt farvel til Android Wear, og selskapets klokker er i stedet basert på operativsystemet Tizen – et åpent operativsystem basert på Linux og utviklet av Samsung og Intel i fellesskap.

Tizen-økosystemet er fortsatt begrenset, men man kan laste ned et lite utvalg av apper til smartklokken fra Samsungs egen Galaxy Store. På den måten kan den innebygde funksjonaliteten i Samsung Galaxy Watch Active – som visning av meldinger og anrop, alarm, værmelding, kalender, galleri, musikkavspiller, osv. – utvides med tredjeparts apper.

Du kan for eksempel laste ned fjernkontroll til Philips Hue slik at husets smarte belysning kan kontrolleres via smartklokken, og det er også flere navigasjons-apper i tillegg til apper som kan spille YouTube-videoer eller vise deg Twitter-feeden som man finner i Galaxy Store. Viktigst av alt er imidlertid at Spotify har en offisiell app i Samsung-butikken, så du kan bruke musikkstrømmetjenesten din på Galaxy Watch Active 2.

Men i forhold til Apple Watch er utvalget av apper til Samsungs nyeste smartklokke fortsatt svært begrenset, og utover Spotify stammer ingen av de andre appene til f.eks. YouTube og Twitter fra produsenten selv. Det er i stedet snakk om tredjepart-apper som til enhver tid kan forsvinne fra Samsungs app-butikk, og som for øvrig heller ikke virker så bra som man kunne ha ønsket seg.

Den nye smartklokken fra Samsung finnes i de to vanlige størrelser, 40 mm og 44 mm i diameter. (Foto: Samsung)

Et irritasjonsmoment

Noe annet som heller ikke virker helt etter forventningene, er bevegelsen man skal gjøre med håndleddet for å tenne skjermen. Til stor irritasjon fungerer det kun omtrent annenhver gang, og det hjelper ikke engang spesielt mye å slå på «alltid aktiv»-funksjonen som gjør at skjermen ikke slukker.

På det punktet er Samsungs teknologi nemlig langt fra like effektiv som Apples LTPO OLED-skjerm (low-temperature polysilicone and oxide display), som sørger for at skjermen ikke blir helt mørk når man ikke ser på klokken, for så å skru opp lysstyrken igjen så snart man beveger håndleddet for å bruke skjermen. Angivelig har Samsung utviklet en lignende teknologi som skulle vært implementert i Galaxy Watch Active 2, men vi opplevde likevel mange ganger at skjermen likevel slukket, selv om «alltid aktiv» var aktivert. Og problemet med å få skjermen «vekket» med den korrekte håndleddbevegelsen var en konstant plage, uansett om skjermen var helt slukket eller om bare lysstyrken var skrudd ned.

Nå med eSIM

Med «alltid aktiv» tent får man cirka en dags batteritid ut av Samsung Galaxy Watch Active 2. Altså stort sett det samme som med Apple Watch Series 5. Så på det punktet er de to smartklokkene nesten like.

Til gjengjeld må Galaxy Watch Active 2 nøye seg med kun 4 gigabyte lager (hvor bare 1,5 gigabyte er tilgjengelig), der Apple Watch Series 5 kommer med hele 32 gigabyte. Det vil si at det er langt mindre plass på Samsung-klokken til å lagre f.eks. nedlastet musikk, enn det er på Apples smartklokke.

Heldigvis kommer Galaxy Watch Active 2 nå med eSIM, slik at man kan legge ut på løpetur, og for eksempel ta imot samtaler og SMS-er, ha adgang til treningsdata i skyen og strømme musikk, uten å være tvunget til å ta med mobilen i lommen. En klar forbedring i forhold til forgjengeren.

Spotify er en av de få appene til Tizen og Samsung Galaxy Watch Active 2 som finnes i en originalversjon fra utvikleren selv. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Det store spørsmålet er selvfølgelig: Hvilken smartklokke er best? Apple Watch Series 5 eller Samsung Galaxy Watch Active 2? Det spørsmålet er det lett å svare på. Hvis du har en iPhone, velger du Apple Watch. Bruker du Android, er valget like klart, for Samsung Galaxy Watch Active 2 er, tross sine mangler, bedre enn de aller fleste andre smartklokker som kan brukes sammen med Android-mobiler.

Karakter
Samsung Galaxy Watch Active 2
Premium

Home mener

Både ligner på og føles som en vanlig klokke. Lekkert og raskt brukergrensesnitt som tar utgangspunkt i den runde urskiven. Kommer med eSIM og mange treningsfunksjoner, og virker sammen med både Android og iOS. Begrenset utvalg av apper og bare 4 gigabyte lager. Mangler EKG og optisk måling av hjerterytme, og det er problemer med å vekke skjermen med en håndleddsbevegelse. Også selv om skjermen er satt til "alltid aktiv".

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

OnePlus Open bretter seg ut

Det beste iPhone-valget

Grønn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsetter å imponere

Villere nettbrett får du ikke

Liten og lynrask, men designet trenger en oppdatering

For deg med Samsung-mobil

Ha det, Lightning-kontakt!

Lyd & Bilde
Scroll to Top