Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Galaxy Note 20 er en overraskelse på flere måter

Samsung er tilbake med en flaggskip-mobil som imponerer på flere plan.

Skrevet av / 18.08.20 - 16:00
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
Jonas Ekelund

Mens Galaxy S20 ble lansert i februar, kom resten av Samsungs mobile produkter som et snøskred i august. Sammen med nettbrettet Tab S7, Galaxy Watch 3 og de trådløse proppene Buds Live kom til slutt årets verstingmobil Samsung Galaxy Note 20. Dette er business-modellen med unike funksjoner for produktivitet, som egentlig ingen konkurrenter har lyktes med å etterligne. Den kommer både i en normal modell og i en Ultra-modell. Prisforskjellen er hele 20–25 %, så det er for en gangs skyld ikke bare skjermstørrelse og batteri som skiller dem.

 

  Galaxy Note 20 Galaxy Note 20 Ultra
Skjerm 6,7” 1080 x 2400 60 Hz 6,9” 1440 x 3088 120 Hz
Minne/lagring 8 GB / 256 GB 12 GB / 256-512 GB + SD
Kamera 64 Mp / 3x hybridzoom 108 Mp / 5x optisk zoom
Batteri 4300 mAh 4500 mAh
Vekt 192 gram 208 gram

 

Ultra har en avrundet skjerm med betydelig høyere oppløsning og bedre bildekvalitet, som også tåler mer. Den har mer minne, kan fås med større lagringsplass, og kan bygges ut med et minnekort. Ultra har et høyere oppløst hovedkamera med bedre bildekvalitet, og en virkelig bra optisk zoom, mens vanlige Note 20 knapt har zoom i det hele tatt. Batteriet og vekten er det derimot ikke spesielt stor forskjell på.

I tillegg til fargene er det uvanlig store forskjeller mellom den lille og store modellen. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

En av våre innvendinger mot Galaxy S20 Ultra var at den så kjedelig ut med sin uinspirerte design og en gråskala av farger å velge mellom. Merkelig nok er det i stedet på Note 20 designen utmerker seg. Den har en skjerm som er buet rundt kanten på gammelt Edge-vis, og en mer distinkt kameramodul som ikke ber om unnskyldning for at den er stor. I tillegg til signaturfargen bronse kan vanlige Note 20 fås i grønt eller grått, mens Ultra-modellen leveres i svart eller hvit.

 

 

Skjermen beskyttes av nye Gorilla Glass 7 ”Victus”, som for første gang på lenge gir bedre beskyttelse mot riper. Tidligere generasjoner har konsentrert seg om beskyttelse mot sprukket glass, som forklarer hvorfor klagene på oppripede skjermer ikke har minsket med årene. Tross åpne høyttalere, porter og ikke minst pennen er Galaxy Note 20 faktisk beskyttet mot støv og vann i henhold til IP68. Det vil si at den tåler 30 minutter på 1,5 meters dyp.

Skjerm

Som nevnt tidligere har Ultra-modellen en Edge-skjerm som går rundt kanten på sidene, mens skjermen på vanlige Note 20 er flat, som Galaxy S20. Skjermen er nesten unødvendig høyoppløst, med en punkttetthet på nesten 500 ppi, der de fleste nøyer seg med fullt tilstrekkelige 400. Normalt sett kjøres skjermen likevel i mer fornuftig FHD+-oppløsning, og man må selv tvinge den til å bruke WQHD+-oppløsningen. Om ikke annet bør dette verdsettes av dem som bruker mobilen til VR. Er det noen som bruker Google Cardboard fortsatt?

 

Alle skjermens finesser går ikke an å kombinere, noe som nok er bra for batteritiden. (Foto: L&B)

Samsung kaller Ultra-modellens skjerm for ”Dynamic AMOLED”, til forskjell fra vanlige Note 20 som har en Super AMOLED Plus. Det er markedsføringsspråk for at skjermen dynamisk endrer seg mellom 60 og 120 Hz oppdateringsfrekvens. Det eneste man kan stille inn, er å slå av funksjonen, og alltid kjøre 60 Hz. Akkurat som på Galaxy S20 kan man likevel ikke kombinere høyeste oppløsning og høyeste oppdateringsfrekvens. Som vi har blitt vant til, er Samsungs OLED-skjermer av utmerket kvalitet. Lysstyrken er nå skrudd opp til 1500 nits, som gir HDR+-merkelappen mening, og er et løft for filmtittere. Fargene er litt vel livlige, men man kan enkelt endre til en mer naturlig fargegjengivning.

Akkurat de kameraene man trenger, og en avstandsmåling som fungerer. (Foto: Samsung)

Kamera

Vi var for en gangs skyld ikke spesielt fornøyde med kameraene i Galaxy S20 Ultra. Noen programvarefeil er løst, men spørsmålet er om maskinvareproblemene er  fikset i Note 20? Selv om Galaxy Note 20 Ultra har lignende kameraer, er det forskjeller. Normalobjektivet med høy oppløsning, som slår sammen pikslene for bedre lysfølsomhet, har Samsung beholdt. Derimot har de droppet dypsensoren og satt inn en skikkelig laser-autofokus. Ultravidvinkelen er på samme måte. Teleobjektivet har fått litt mer optisk zoom, mindre jukse-zoom, lavere oppløsning og bedre lysfølsomhet. For å finne ut mer om de uendelige finessene i kamera-appen, les guiden vår her.

At bildene blir utmerket i gode forhold, er så selvklart at vi kan hoppe over det og gå rett til problemområdene. I svakt lys kan kameraene nå fokusere slik at man får skarpe bilder, og til og med hvitbalansen er fikset. Det virker å være generelt, for også under normale forhold fungerer automatikken mer pålitelig.

HDR-modusen som aktiveres på bilder med både lys og skygge, gir bedre resultat, noe som sannsynligvis har med programvaren å gjøre, for Galaxy S20 får nå lignende resultat. Den økte optiske zoomen er velkommen, og selv om Note 20 også har en slags «space zoom» som gir kornete bilder, er den ikke like ekstrem som på S20.

 

wide Huawei P40 Pro+ wide Galaxy S20 Ultra wide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra wide angle
ultrawide Huawei P40 Pro+ ultrawide Galaxy S20 Ultra ultrawide Galaxy Note 20
<
>
Galaxy S20 Ultra ultrawide
tele 3x Huawei P40 Pro+ tele 4x Galaxy S20 Ultra tele 5x Galaxy Note 20
<
>
Galaxy Note 20 Ultra 5x zoom
tele 10x Huawei P40 Pro+ tele 50x Galaxy Note 20 tele 100x Galaxy S20 Ultra
<
>
Galaxy Note 20 Ultra "50x zoom"
hdr Galaxy Note 20 dark Galaxy Note 20 test Galaxy Note 20
<
>
Kan fokusere i dårlig lys til forskjell fra Galaxy S20

Lyd

Høyttaleren i bunnen er betydelig bedre enn de støyende mobilhøyttalerne vi ofte utsettes for når folk i kollektivtrafikken tror at alle vil høre på musikken deres. Denne låter faktisk skikkelig bra. Det eneste vi kunne ønsket oss, var en like bra høyttaler i andre enden, for nå blir stereobildet litt ubalansert. Interessant nok støtter mobilen å spille lyd til to Bluetooth-enheter samtidig, så der får man umiddelbart bedre stereolyd.

I videomodusen Pro kan man blant annet stille inn hvilken lyd som skal spilles inn. (Foto: L&B)

For videografen er det interessant å vite at man i Pro-modus kan velge om mikrofonen skal spille lyd fra alle retninger, foran eller bak kameraet. Man kan til og med koble til en USB-mikrofon, eller via Bluetooth. Bruker man for eksempel Galaxy Buds Live som mikrofon, kan man få et virkelig bra kommentarspor til videoopptaket med minimal lyd fra omgivelsene.

Pennen kan til og med brukes som fjernkontroll, for eksempel til kameraet. (Foto: L&B)

Bruk

Det som virkelig skiller Note fra Galaxy S er produktivitetsfunksjonene og så klart pennen. Så lenge man har Ultra-modellen, har S-Pen nå en betydelig kortere forsinkelse, som gjør at det føles betydelig mer naturlig å skrive på skjermen. Men pennen har til og med fått flere gestfunksjoner, som gjør at man kan bruke den som fjernkontroll for å styre presentasjoner – eller hvorfor ikke som fjernutløser på kameraet?

Det er (snart) enkelt å synkronisere notater på mobilen og datamaskinen. (Foto: Samsung)

Notes-appen har blitt betydelig mer anvendelig nå når man kan importere Acrobat-filer og gjøre notater direkte på dem. Man kan til og med legge inn stemmekommentarer til det som vises på skjermen. Det vil også være mulig å synkronisere Samsung Notes med Microsoft OneNote og Outlook på datamaskinen.

Dessverre lanseres ikke denne tjenesten før i november, så vi har ikke hatt mulighet til å teste den selv.

Med Dex får du alt opp på skjermen, og kan legge fra deg mobilen. (Foto: L&B)

Samsung og Microsoft jobber også hardt med å integrere Galaxy-mobilene med Windows. Allerede nå får man en forsmak gjennom ”Link to Windows”-knappen i hurtigmenyen. Tanken er at man i prinsippet skal kunne kjøre Android-apper fra telefonen som om de var Windows-programmer. Inntil videre kan vi bruke Samsung Dex, som nå har blitt betydelig mer trådløs, og kan brukes både på pc-en og på TV-apparater som støtter Miracast.

https://youtu.be/OMsylV9JmeQ

En fotnote er at Note 20 er den første Android-mobilen med UWB (Ultra WideBand), en teknologi som hadde premiere på iPhone 11. Denne teknologien skal med stor nøyaktighet kunne lokalisere andre enheter, og strømeffektivt overføre store mengder data. Det er den foretrukne teknologien i nye ”Google Nearby Share”, etterfølgeren til Android Beam, som blir motstykket til Apples AirDrop. Teknologien gir også store muligheter i smarte hjem, eller som en nøkkel, da den kan ignorere enheter man ikke stoler på.

Noen av de mer unike funksjonene i Galaxy Note 20. (Foto: L&B)

Galaxy Note 20 blir også premiereenheten for Microsofts spilltjeneste, der man kan spille Xbox-spill direkte på mobilen. Gjennom å laste ned Xbox Game Pass-appen og ha et Game Pass Ultimate-abonnement kan man strømme spillene til skjermen. Ifølge Samsung har de en ekstra rask oppkobling til Microsofts servere, slik at det skal fungere å spille trådløst uten «lagg». Tjenesten lanseres 15. september, så vi har bare fått en demonstrasjon.

Ytelse

Galaxy Note 20 har samme Samsung Exynos-prosessor som Galaxy S20, så det er ingen overraskelse at ytelsen i prinsippet er identisk. Mobilen har blitt rundt 25 prosent raskere enn forgjengeren Note 10. Derimot når den ikke helt opp til de raskeste Snapdragon-prosessorene som konkurrentene bruker, og havner 10–15 prosent bak. Når det gjelder 5G-ytelsen, er den imidlertid i toppen. I likhet med Galaxy S20 er topphastigheten cirka 20 prosent høyere enn gjennomsnittlige Android-mobiler.

Ytelsen er utmerket, men ikke helt i toppen. (Foto:L&B)

Batteriet har definitivt blitt noe større siden i fjor. Men det er ikke mye større enn i vanlige Note 20, som har færre finesser og dermed burde være mer strømeffektiv. Og mindre enn i Galaxy S20 Ultra. Batteritiden er dermed bare gjennomsnittlig, eller som Samsung sier det: «varer hele dagen». Hurtigladingen er av en eller annen grunn bare på 25 watt, mot 45 watt på Galaxy S20 Ultra. Den støtter imidlertid raskere trådløs lading, og også «omvendt trådløs lading», slik at man for eksempel kan lade sine Galaxy Buds på baksiden av telefonen.

5G-ytelsen er, i likhet med Galaxy S20, best akkurat nå. (Tele2/Stockholm/Aug 2020) (Foto: L&B)

Konklusjon

Galaxy Note 20 Ultra er akkurat som den skal være – det aller beste Samsung kan levere i en mobil. Den store skjermen er en drøm, lyden er bra, den har lynrask oppkobling og utmerket ytelse. Samarbeidsfunksjonene finpusses stadig, pennen blir mer og mer naturlig å bruke, og oppkoblingen mot datamaskinen er på vei til et nytt nivå. Samsung har til og med fikset kameraene fra Galaxy S20 slik at de nå er i toppklasse. Sammenlignet med S20 Ultra er Note 20 ikke engang dyr! Uten noe av betydning å klage på er det bare å knalle til med vår høyeste anbefaling!

https://youtu.be/0h4_sJbnRsI

Karakter
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
High End

Home mener

Praktiske jobbfunksjoner. Lynrask oppkobling. Fantastisk skjerm. Virkelig gode kameraer. Batteriet kunne vært større og ladet raskere.

5 hendelser på “Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G”

  1. Hans Fredrik

    Jeg har kjøpt meg en samsung note 20 ultra men feilen er jeg får ikke Dolby Atmos å virke når jeg slår av å på så hører jeg ingen forskjell.

    1. Hans Fredrik

      Det er Hans Nygaard. Jeg har kjøpt meg samsung note 20 ultra Når jeg spiller musikk eller ser på en film så får jeg ikke Dolby Atmos til å virke det er ingen for skjel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top