Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Note 10+

Samsung er tilbake!

Har du store lommer, og leter etter en smartmobil som kan alt? Da trenger du ikke lete lenger. Her er din nye mobiltelefon.

Skrevet av / 21.08.19 - 18:35
Samsung Galaxy Note 10+
Peter Gotschalk

Samsung trenger suksess. Salget av selskapets absolutte 2019-toppmodell Samsung Galaxy S10 har vært litt av en skuffelse, og tidligere i år måtte den koreanske elektronikkgiganten utsette den kommersielle lanseringen av den foldbare mobiltelefonen Samsung Galaxy Fold på ubestemt tid, grunnet alvorlige tekniske problemer med skjermen.

Derfor satser de nå hardt på Samsung Galaxy Note 10 og Note 10+, som er de nyeste skuddene på stammen i den populære Galaxy Note-serie. De store mobilene med medfølgende S Pen har nemlig vært en stor suksess for Samsung helt siden lanseringen av den første Samsung Galaxy Note i 2011 (hvis vi da ser bort fra den kjedelige saken med Galaxy Note 7, som hadde det med å selvantenne).

Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+ har det meste til felles, men det er også visse forskjeller.

Først og fremst skjermen, som på Note 10 er på 6,3″, mens Note 10+ kommer med et monster av en skjerm på hele 6,8″. Dessuten har den store Galaxy Note 10+ høyere oppløsning på 3040 x 1440 piksler (498 ppi), mens den mindre Galaxy Note 10 må nøye seg med 2280 x 1080 piksler (401 ppi).

Men selv om den lille Note 10 dermed har et skjermareal tilsvarende skjermen på Galaxy Note 8, er den mindre enn Samsung Galaxy S10 i både lengden, bredden og tykkelsen. Og lettere er den også.

Det betyr dessverre også at batteriet med 3500 mAh er litt mindre på Galaxy Note 10 enn på Galaxy S10, som hadde 4100 mAh batteri. Galaxy Note 10+ er til gjengjeld utstyrt med et batteri på hele 4300 mAh, men trenger også noe mer strøm til å drive den store skjermen. Begge mobilene kan lades fra 0 til 100 % på 65 minutter via Super Fast Charge.

Begge modellene må unnvære 3,5 mm minijack til hodetelefoner. Ifølge Samsung har det gitt plass til 100 mAh mer batteri.

Av andre forskjeller på de to nye Note-modellene kan det også nevnes at Note 10 kommer med 8 GB RAM og 256 GB lager, mens den større Galaxy Note 10+ med 12 GB også har mer RAM, og i tillegg en versjon med 512 GB lager.

En versjon med 1 TB lager er det imidlertid ikke blitt plass til i serien. Galaxy Note 10+ kan likevel utvides med microSD-kort på opptil 1 TB slik at man totalt får 1,5 TB lager å leke seg med, hvis vi tar utgangspunkt i den største modellen.

Note-serien, mobiler med kjempeskjerm og stylus-penn, er en kategori Samsung har funnet opp, og stort sett har helt for seg selv. Spesielt for deg som bruker mobilen mye i jobbsammenheng, tilbyr Galaxy Note en rekke forretningsrelevante funksjoner det ikke finnes maken til på noen annen mobil.

På verdensbasis har koreanerne solgt adskillige millioner av denne typen, og det ble nesten solgt 10 millioner enheter av forgjengeren Samsung Galaxy Note 9 over disk. Det er ingen tvil om at Samsung håper på å selge enda flere av etterfølgerne Galaxy Note 10 og Galaxy Note 10+.

Av de to Note 10-versjonene er Note 10+ selvfølgelig den største og kraftigste. Men selv om det også er den nest største Samsung Galaxy Note 10+ (med 256 GB innebygget lagerkapasitet – den finnes også i en dyrere versjon med 512 GB lager) som har havnet på testbenken vår, er det veldig få forskjeller på Note 10 og Note 10+. Derfor kan du bruke rådene i denne testen selv om det er den litt billigere og mindre Note 10 du vurderer å kjøpe.

 

På baksiden av Samsung Galaxy Note 10+ sitter hele fire kameralinser, inklusiv en Time-of-Flight-linse til å måle dybde med. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Når vi ikke fikk den største utgaven av Note 10+ med 512 GB lager til test fra Samsung, skyldes det at selskapet selv er svært begeistret for den helt nye fargen Aura Glow, som kun er tilgjengelig i Note 10- og Note 10+-versjonene med 256 GB lager. Aura Glow minner veldig om fargen Aurora, som Huawei introduserte med kamerakongen P30 Pro, og byr på et like stilig fargespill mellom forskjellige blå kulører og dypere fiolett på baksiden hvis man snur mobilen mot lyset.

Både for- og bakside er fremstilt av Corning Gorilla Glass 6, og selv om skjermen er så nær å være helt rammeløs som det overhodet er mulig i skrivende stund, og Samsung Galaxy Note 10+ er lettere og slankere enn noen tidligere Note-modell, virker Note 10+ både robust og holdbar. Mobilen er imidlertid ekstremt glatt, og den flotte baksiden samler dessuten på fingeravtrykk som andre samler på frimerker. Ha derfor tørkekluten klar hvis du ikke like godt velger å kjøpe et cover til din nye Galaxy Note.

Skjermen på hele 6,8” dekker stort sett hele fronten, med selfie-kameraet gjemt i et utstanset hull helt øverst i skjermen, og en fingeravtrykkleser som også sitter i skjermen. (Foto: Samsung)

Skjerm og lyd

Med en skjermdiagonal på hele 6,8″ og en oppløsning på 3040 x 1440 piksler (499 ppi) har Note 10+ i skrivende stund den største skjermen på noen flaggskipmodell (i hvert fall fra de store produsentene), og etter min mening er det bare OnePlus 7 Pro og Samsung Galaxy S10 som byr på en minimalt bedre skjermkvalitet.

Det sitter nemlig den samme Dynamic Amoled-skjermen i Samsung Galaxy Note 10+ som i Samsung Galaxy S10. Som nevnt dekker skjermen stort sett hele fronten (med selfie-kameraet gjemt i et utstanset hull helt øverst i skjermen, og en fingeravtrykkleser som også sitter i skjermen), og med sin HDR10+-sertifisering byr Note 10+ på et imponerende dynamisk fargeomfang. Det gjør seg spesielt bemerket hvis man ser på videoinnhold på Netflix eller YouTube som støtter dette, mens 1200 nit lysstyrke (innendørs, utendørs må du “nøye” deg med 800 nit) sikrer en flott kontrast og gjør skjermen lesbar selv i ganske skarpt sollys.

Når det gjelder lydkvaliteten, byr Samsung Galaxy Note 10+ på en markant forbedring i forhold til Galaxy S10. Samsung har fjernet den fysiske hodetelefoninngangen for å få plass til 100 mAh ekstra batteri, så hvis man bruker hodetelefoner, er det via Bluetooth. Men da vi testet lyden med et par true wireless Libratone Track Air+, var lydbildet dynamisk og kraftig i alle frekvensområdene.

Talekvaliteten er bra, men det som virkelig imponerer stort, er de innebygde stereohøyttalerne, som leverer en sterk lydopplevelse. På dette punktet er det bare OnePlus 7 Pro som er bedre.

 

Det er en stor fornøyelse å fotografere med Galaxy Note 10+. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvitbalanse og fine farger. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

I utgangspunktet har begge Note-modellene fått akkurat samme kamera som Samsung Galaxy S10 – dog med den forskjellen at Galaxy Note 10+ også kommer med en fjerde DepthVision Time-of-Flight-linse til å måle dybde. De tre øvrige linsene er henholdsvis en ordentlig ultravidvinkel, en normal vidvinkel og en 52 millimeter tele. En god kombinasjon av brennvidder som er praktisk å fotografere med til hverdags.

Også med frontkameraet på 10 Mp kan du ta bilder med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera-appen har en rekke forskjellige foto- og video-innstillinger, og i automatisk tilstand er brukergrensesnittet ganske renskåret med valg av brennvidde, filter og automatisk hjelp. I manuell tilstand kan man som vanlig justere ISO, fokuspunkter, hvitbalanse og eksponeringskompensasjon. Men også kontrast og fargemetning samt manuelt skifte mellom blender f/1.5 og f/2.4.

Med en ny nattmodus tar Galaxy Note 10+ svært gode bilder om kvelden. (Foto: Peter Gotschalk)

Det er derfor en stor fornøyelse å fotografere med Galaxy Note 10+. Under normale forhold lykkes automatikken godt med eksponering, korrekt hvitbalanse og fine farger.

Galaxy Note 10+ tar fine nærbilder som kommer helt tett på motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

I forhold til Galaxy S10 er video-delen imidlertid oppgradert. For eksempel med Live Focus Video, marketingspråk for videoopptak med bokeh-effekt (sløret bakgrunn), og med Zoom-In Mic, som lar deg zoome inn på en bestemt lydkilde når du tar opp video. Når kameraet har identifisert lydkilden, vil motivet ikke bare stå skarpt på bildet, men også lyden vil bli forsterket, mens bakgrunnsstøyen blir dempet.

Begge deler virker glimrende, og sammen med et par andre litt mer fjollete funksjoner, som AR Doodle, tilbyr Samsung Galaxy Note10+ en samlet kamerapakke som gir Huawei P30 Pro kamp til målstreken. På mange måter er Galaxy Note 10+ rett og slett den beste kameramobilen på markedet.

Ytelse og funksjoner

Først og fremst fortjener Samsung stående ovasjoner for å ha flyttet alle knappene over på venstre side av Note 10+. Dermed unngår man å trykke på flere knapper samtidig, slik at mobilen tar et screenshot bare fordi man klemmer litt for hardt rundt den.

Deretter roper vi også hurra og lenge leve for at Samsung har gjort det mulig for deg å selv bestemme hvilke funksjoner den lille sidetasten skal ha ved henholdsvis et enkelt og et dobbelt trykk (den store tasten styrer blant annet lydstyrken). Ved dobbelttrykk kan tasten for eksempel programmeres til å åpne kameraet raskt, mens du ved å holde tasten inne enten kan slå av mobilen eller slå på Bixby, Samsungs stemmestyrte digitale assistent.

Ser vi på ytelsen, er det også god grunn til begeistring. Store spill som Asphalt 9 kjører som smurt – ikke minst på grunn av Game Booster, som i stil med Fnatic-tilstanden på OnePlus 7 Pro forbedrer spillopplevelsen og optimerer både CPU, GPU og RAM til å yte optimalt.

 

I våre Benchmark-tester klarer Galaxy Note 10+ seg på nivå med andre toppmodeller som OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 og Samsungs egen Galaxy S10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Sett under ett er Samsung Galaxy Note 10+ en av de raskeste mobilene i verden akkurat nå. I våre Benchmark-tester klarer den seg på nivå med andre toppmodeller som førnevnte OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 og Samsungs egen Galaxy S10+.

Det er greit at de har fjernet den fysiske kontakten til hodetelefonene. I hvert fall betyr det store batteriet at Note 10+ holder på strømmen lenger enn de fleste av sine nærmeste konkurrenter. Og skal mobilen lades, leveres Galaxy Note 10+ med en 25 W “Super Fast Charging”-lader som kan lade mobilen fra 0 til 100 % på omkring 65 minutter, mens man med en 45 W-lader, som kan kjøpes som tilbehør, kan lade telefonen opptil 80 % på bare en halv time.

Galaxy Note 10+ støtter naturligvis også trådløs lading, og som Galaxy S10 og Huawei P30 Pro kan også Note 10+ brukes til å lade andre enheter som mobiler, smartklokker eller ørepropper, trådløst – bare de støtter QI-standarden.

 

Som Galaxy S10 og Huawei P30 Pro kan også Note 10+ brukes til å lade andre enheter som smartmobiler, smartklokker eller ørepropper, trådløst – bare de støtter QI-standarden. (Foto: Samsung)

S Pen

Man kan selvfølgelig ikke skrive om en Galaxy Note-mobil, uten å nevne S Pen, som med Note 10+ har fått en overhaling og mange nye eller forbedrede funksjoner.

Blant annet har pennen nå innebygget Bluetooth, så du kan betjene diverse apper på avstand bare ved hjelp av S Pen, noe Samsung kaller for Air Gestures. Det virker for eksempel sammen med kamera-appen, som blant annet lar deg bruke pennen som utløser, til å skifte kameramodus, zoome inn og ut, etc. De litt mer avanserte bevegelsene må man trene litt på, men det er godt tenkt og helt klart anvendelig.

Det samme gjelder den forbedrede håndskriftgjenkjennelsen som lar deg ta håndskrevne notater i Samsung Notes, som deretter gjenkjennes og konverteres til digital tekst. Jeg har nok verdens styggeste og mest uleselige håndskrift, men likevel klarte Note 10+ hver eneste gang å gjenkjenne kråketegnene mine, og jeg kunne eksportere teksten til Word- eller PDF-format. Det er jammen smart!

Konklusjon

Samsung Galaxy Note 10+ er ikke for alle. For mange brukere vil den være for stor (selv om den er krympet i forhold til tidligere Note-versjoner), og mange vet ikke hva de skal bruke S Pen til.

Men totalt sett er Galaxy Note 10+ i skrivende stund den beste smartmobilen du kan kjøpe. Den er slank, lett og veldesignet med en enorm skjerm, fremragende lyd, verdens beste mobilkamera og en ytelse som kan måle seg med, eller på enkelte punkter til og med overgå, alle andre toppmodeller på markedet. Og så finnes den også i en litt mindre og billigere utgave som gir deg nesten alle de samme fordelene som den store modellen.

Hvis Samsung ikke får stor suksess med Galaxy Note 10+, er det rett og slett ingen rettferdighet i verden.

 

Karakter
Samsung Galaxy Note 10+
High End

Home mener

Fremragende og kjempestor skjerm, lekker og robust design, svært god lyd, kanskje verdens beste mobilkamera med mange fete videofunksjoner, høy ytelse og lang batteritid. Og så selvfølgelig S Pen. Kommer ikke i en utgave med 1 TB lagringskapasitet. Svært glatt, og baksiden samler nærmest på fingeravtrykk. Noen av S Pens Air Gestures er vanskelig å få til å virke.

1 hendelser på “Samsung Galaxy Note 10+”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top