TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Nokia X20

En bærekraftig mobil?

Nokia X20 lover deg gull og grønne skoger, men du må nok finne på noe annet hvis du virkelig vil redde klimaet.

forfatter
Publisert 11.05.21 - 12:10
Karakter
Nokia X20
L&B mener
Månedlige sikkerhetsoppdateringer, god batteritid og hederlig kamera. De innebygde stereohøyttalerne låter også bra.
Produktet er pakket inn i tomme klimafloskler som ikke holder i virkeligheten. Lyssvak skjerm og ingen trådløs lading.
 • Operativsystem: Android 11
 • Skjerm: 6,67″ IPS LCD FHD+ (2400 x 1080)
 • Prosessor: Snapdragon 480 5G + Adreno 619
 • Minne: 8 GB RAM / 128 GB lager (+microSD opptil 512 GB)
 • Kameraer: 64 Mp vidvinkel + 5 Mp ultravidvinkel + 2 Mp dybdesensor + 2 Mp makro (primært) / 32 Mp vidvinkel (front)
 • Trådløst: 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, GPS, GLONASS, Galileo
 • Mål og vekt: 168,94 x 79.7 x 9,1 mm / 220 g
 • Batteri: 4470 mAh, 18W hurtiglading
 • Web: nokia.no
 • Geekbench 5: 512 (single-core) / 1700 (multi-core)
 • Geekbench 4: 2348 (single-core) / 6516 (multi-core)
 • AnTuTu 8: 272 990
 • GFXBench 5.0 T-Rex: 3304
 • 3DMark Wild Life: 978
 • PCMark Work 2.0: 7042
 • Basemark Web 3.0: 264,64
 • Batteritest: 6:07 timer
Veil. pris 3990Pr. 11.05.21 Produktside

Da Nokia X20 ble lansert like etter påske, kastet produsenten, HMD Global, om seg med floskler om bærekraft, CO2-utslipp og reduksjon av elektronisk avfall.

Kongstanken bak mobilen er at man skal kunne beholde mobilen et ekstra år i forhold til de to årene som er det normale tidsrommet forbrukerne forventer, før de kjøper ny mobil.

Med tre års garanti og tre års programvare- og sikkerhetsoppdateringer, så brukerne “enklere kan treffe bæredyktige beslutninger”, og dermed motiveres til å beholde mobilen i tre år i stedet for to, mener HMD Global at Nokia X20 kan bidra til senkning av CO2-utslippene, og således bidra til at EU kan komme tettere på klimamålene.

nokia_X20-back-midnight_sun nokia_X20-back-nordic_blue
<
>
Nokia X20 fås i to farger, midnight sun og nordic blue. (Foto: HMD Global)

Klimamobil?

Hvis den filosofien låter kjent, kan det være fordi nederlandske Fairphone i en årrekke har produsert og markedsført mobiler etter det samme prinsippet. Men der det kan være vanskelig å se at Nokia X20 egentlig skulle være spesielt klimavennlig (det følger ingen lader med i esken, og det medfølgende coveret er “bionedbrytelig”, men så er det heller ikke mer), er f.eks. den nyeste Fairphone 3 i det minste fremstilt av materialer som enten er gjenbrukt (kobber og plast) eller fremstilt på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tinn fra konfliktfrie soner samt såkalt fairtrade-gull.

Dessuten er Fairphone 3 modulært oppbygd for å gjøre den lettere å reparere. Så du kan selv skifte defekte komponenter som skjerm, kamera, høyttaler og batteri for en billig penge, i stedet for å kaste mobilen hvis den går i stykker.

Nokia X20 er derimot på alle punkter en helt normal mobil, som bestemt ikke er hverken mer eller mindre bæredyktig enn konkurrenter i samme prisklasse som bl.a. Motorola og Samsung.

Spørsmålet er da om løftet om tre års programvare- og sikkerhetsoppdateringer er nok til å utgjøre en reell forskjell. Tja, på papiret er det en vesentlig fordel, men i praksis er det tvilsomt om man vil få fullt utbytte av sin Nokia X20 i hele den treårige perioden.

Nokia X20
På baksiden sitter fire kameralinser. Skjermen er av typen IPS LCD og måler 6,67”. (Foto: HMD Global)

Underdimensjonert

Der konkurrenter i samme prisklasse kommer med flere krefter i form av f.eks. Snapdragon 765 5G eller Snapdragon 750G, må Nokia X20 nøye seg med en Snapdragon 480 5G prosessor – en ny mellomklasse-prosessor som nok er sparsommelig når det gjelder strømforbruk, men som også sliter litt med å drive verket.

I Benchmark-tester klarer mobilen seg ikke bedre enn mobiler med flere år på baken som Motorola One Zoom og Huawei Nova 5T, og i daglig bruk er Nokia X20 litt for lett å overbelaste med småhakkende apper og animasjoner som resultat.

Det er ikke spesielt mye verre enn hva man må forvente til denne prisen, men spørsmålet er som sagt om man kan regne med at Nokia X20 også om to år og ti måneder er en brukbar mobil, når den på det tidspunktet er blitt oppdatert til Android 14?

Det er naturligvis ikke umulig, hvis Android-utviklerne kan klare å gjøre både operativsystem og apper mer strømlinjede og effektive, men det er som regel det motsatte som skjer når mobilene får flere funksjoner, og de fleste apper blir større.

Med andre ord tillater vi oss å arkivere HMD Globals løfter om bærekraft og klimavennlighet i avdelingen for politisk korrekt markedsføring. Spørsmålet er da hvor god mobil Nokia X20 egentlig er, hvis man tar de nøkterne brillene på.

Kameraet tar skarpe og fargerike bilder, men som man kan se her, oppstår det raskt problemer med kontrasten. Her er det himmelen over nasjonalmuseet i Prag som ender med å bli overeksponert. (Foto: Peter Gotschalk)

Metervare

Det korte svaret på det spørsmålet er at Nokia X20 er god nok for de fleste, hvis man ikke stiller for store krav. Den har 5G, prosessoren er tross alt rask nok til å kjøre de fleste appene uten større problemer, og er 128 gigabyte innebygd lager ikke nok, kan man utvide plassen ved hjelp av et eksternt microSD-kort på opptil 512 gigabyte.

Nokia X20 har en litt avrundet design med en matt plastbakside, som gjør mobilen behagelig å holde i hånden, og fingeravtrykkleseren sitter fornuftig plassert langs den høyre siden, så mobilen er lett å låse opp med tommelfingeren. I bunnen sitter også et 3,5 mm jack-inngang til hodetelefoner med kabel, og Nokia X20 har også innebygde stereohøyttalere så man kan se videoer eller game og få en rimelig lydopplevelse uten hodetelefoner.

Til gjengjeld får man som nevnt ikke lader med i pakken, og trådløs lading støttes ikke. Skjermen av typen IPS LCD er heller ikke noe å rope hurra for. Den er lyssvak, og en størrelse på hele 6,67” er ikke til så mye nytte, når oppløsningen bare er på 2400 x 1080 piksler.

Med både en dedikert makrolinse og en dybdemåler kan Nokia X20 komme helt tett på motivet. Og bildet ender med å se bra ut, også selv om det er tatt om kvelden i kunstig belysning. (Foto: Peter Gotschalk)

Liker man en så “ren” Android som mulig, vil man bli begeistret for Nokia X20, som kommer med Android One, hvor det er blitt fiklet minst mulig med grensesnitt og apper fra produsentens side. Omvendt gjør det også mobilen til en slags metervare, som er vanskelig å skille fra andre Android-mobiler.

Kamera

HMD Global har gjort litt ekstra ut av kameraet, som bl.a. byr på et par artige videofunksjoner. Inkludert Dual Sight multikamera-modus, som lar brukeren ta opp video med to kameralinser på én gang, f.eks. frontkamera og vidvinkel, så man kan fange sin egen reaksjon på det man filmer.

 

På baksiden sitter fire linser, inkludert en 64 Mp vidvinkellinse, en 5 Mp ultravidvinkel samt henholdsvis en 2 Mp makro og en 2 Mp dybdemåler. Frontkameraet er på 32 Mp.

Kameraet tar generelt gode bilder, selv om det kan være problemer med HDR, som ikke riktig kan håndtere for kraftige kontraster. Makrobilder klarer kameraet godt, og det er også mulig å ta gode bokeh-selfies med frontkameraet.

Det er mulig å ta gode bokeh-selfies med frontkameraet. Men merkelig nok kun i stående posisjon. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Det er et sympatisk mål at en mobilprodusent gjerne vil skape mer bærekraftige produkter, men hvis løfter om klimavennlighet skal være mer enn tomme ord, må det være en realitet bak marketing-flosklene. Det er det ikke når det gjelder Nokia X20. Kjøp derfor ikke denne mobilen hvis det er samvittigheten som trykker.

På den andre siden er Nokia X20 en hederlig mellomklassemobil med et godt kamera og akseptabel lydopplevelse. Ikke minst gjør løftene om månedlige sikkerhetsoppdateringer den verdt pengene.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Apple Self Service Repair kommer til Sverige Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.
En klokke til trening Utrolig robust treningsklokke med en batteritid som slår de fleste. At den dessuten både er klimasmart og pen, gjør heller ikke noe.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Følg Lyd & Bilde