Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Fairphone 3

Fair nok?

Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Karakter
Fairphone 3
Lyd & Bilde mener
Modulær oppbygning gjør mobilen lett å oppgradere og reparere selv. Fremstilt av bæredyktige materialer.
Altfor dyr i forhold til den svake ytelsen, den dårlige skjermen og det elendige kameraet. Det grunnleggende konseptet holder ikke!
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 10
  • Skjerm: 5,65″ IPS LCD, FHD+ (2160 x 1080), 427 ppi
  • Prosessor: Snapdragon 632 octa-core
  • Minne: 4 GB RAM / 64 GB lager (+ microSD op til 400 GB)
  • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 8 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mål/vekt: 158 x 74,8 x 9,89 mm / 189 g
  • Batteri: 3040 mAh litium-ion
  • Web: fairphone.com
Benchmark

Veil. pris 4 595 Produktside

Mobilen din er en stor belastning for klimaet. Det brukes en lang rekke metaller i produksjonen av de fleste mobiltelefonene (som gull, wolfram, tinn og tantal), som for det første utvinnes ved minedrift i Afrika under barske forhold for arbeiderne, og for det andre veldig sjelden gjenbrukes. Faktisk er det kun ca. 20 prosent av mobiler som i dag gjenbrukes på en eller annen måte, mens størsteparten av vårt elektroniske skrot havner på store losseplasser i den tredje verden.

Fairphone 3 er fremstilt av bæredyktige materialer, inkludert gjenbrukt kobber og plast, samt sjeldne metaller fremstilt på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tinn fra konfliktfrie soner. (Foto: Fairphone)

Det problemet har det nederlandske selskapet Fairphone forsøkt å gjøre noe med siden 2013, og i løpet av det siste året har selskapets nyere mobiler også så smått blitt tilgjengelige på det skandinaviske markedet, hos mobiloperatøren 3 i Danmark og hos Tele2 i Sverige.

Klimamobil

Fairphones kongstanke er at brukerne skal kunne beholde og bruke sin Fairphone-mobil i fem til syv år, noe som er en hel del mer enn vi normalt beholder våre mobiler (ca. to til tre år). Slik Fairphone vurderer det, ender mobilen med å belaste klimaet med 30 prosent mindre CO2 enn mobiler fra store produsenter som Apple, Huawei og Samsung.

 

Annonse

Så bra ser skjermen på Fairphone 3 under ingen omstendigheter ut i virkeligheten. Den er nemlig både uskarp og lyssvak. (Foto: Fairphone)

For å nå det målet er en typisk Fairphone dels fremstilt av materialer som enten er gjenbruk (kobber og plast) eller fremstilt på ansvarlig vis, for eksempel wolfram og tinn fra konfliktfrie soner samt såkalt fairtrade-gull. Og dels er en mobil fra Fairphone modulært oppbygd for å gjøre den lettere å reparere. Slik at du selv kan skifte defekte komponenter som skjerm, kamera, høyttaler og batteri for en billig penge, i stedet for å kaste mobilen hvis den går i stykker.

Annonse

Dessuten kommer en Fairphone alltid uten lader i esken. I stedet følger det med en liten stjerneskrutrekker som man kan bruke når man skifter moduler hjemme på kjøkkenbordet.

Vi kunne selvfølgelig ikke la være å prøve å skru Fairphone 3 fra hverandre med den medfølgende skrutrekkeren. Med bakdeksel, ramme og batteri fjernet var vi klare til å gå i gang! (Foto: Peter Gotschalk)

En lenge etterlengtet test

Alt dette lyder nesten for godt til å være sant. Det er mengder av gode intensjoner, og det ikke er mye tvil om at Fairphone tar de som har dårlig klimasamvittighet, men ikke kan unnvære mobilen, på alvor.

Spørsmålet er bare om Fairphone holder hva de lover. Det har vi lenge gjerne sett frem til å teste i den virkelige verden, så helt fra Fairphone 3 ble lansert sensommeren 2019 har vi kjempet for å skaffe et testeksemplar. Det har først lyktes nå, hvor teleoperatøren 3 har begynt å forhandle produktet i Danmark. Og selv om Fairphone 3+ har blitt lansert senere, har vi kun fått fingrene i forgjengeren Fairphone 3.

Man begynner med å fjerne i alt 13 små skruer, og fjerner skjermen (til venstre), så man kun har rammen med de utskiftbare modulene igjen (til høyre). (Foto: Peter Gotschalk)

Det er imidlertid ikke det store problemet. De to produktene er nemlig identiske bortsett fra kameraet, som på Fairphone 3+ er blitt oppgradert med 48 Mp på det primære kameraet og 16 Mp på frontkameraet samt bedre og raskere autofokus, object tracing og bildestabilisering. Men på grunn av mobilens modulære oppbygning kan Fairphone 3-eiere bare kjøpe det nye kameraet som reservedel. Utskiftningen kan som nevnt gjøres på kjøkkenbordet.

I bunnen sitter to av de modulene man selv kan skifte ut. Høyttaleren i venstre hjørne samt den såkalte bunnmodulen, som bl.a. inneholder vibrasjonsmotoren, mobilens primære mikrofon samt USB-C-inngang. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andre ord gjelder alt vi sier om Fairphone 3 også for Fairphone 3+, bortsett fra kameraet. Og vil man oppgradere Fairphone 3 til Fairphone 3+, krever det bare at man investerer i en 48 Mp kameramodul til 59,95 euro og en toppmodul med innebygget 16 Mp frontkamera til 34,95 euro. Samlet pris: 94,90 euro, tilsvarende omkring 1000 kroner.

Annonse

I toppen sitter dels kameraet i høyre hjørne og dels toppmodulen, som både inneholder frontkameraet, 3,5 mm minijack til hodetelefoner, mobilens sekundære mikrofon og nærhetssensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Zzzzzzzzzz

Så langt er alt bra. Men nå skal vi forklare hvorfor Fairphone 3 likevel er et vanvittig dyrt produkt, som aldri noensinne kommer til å holde hva det lover, de mange gode intensjonene til tross!

Den korte forklaringen er at mobilen er laaaaaangsom! Både rent objektivt sett, og spesielt med tanke på prisen.

Fairphone 3s lille kamera tar gode snapshots i dagslys og med solen i ryggen. (Foto: Peter Gotschalk)

Under den temmelig lyssvake og uskarpe skjermen sitter 4 GB RAM, 64 GB innebygd lager samt en Snapdragon 632-prosessor fra midten av 2018. Vi har ikke testet andre mobiler med akkurat denne prosessoren, men både Sony Xperia 10 og Motorola moto G7 Plus, der vi har testet begge, kommer med en enda eldre prosessor fra samme serie, Snapdragon 636.

Annonse

Men akk, resultatet blir mindre bra hvis man fotograferer mot lyset. (Foto: Peter Gotschalk)

Begge mobilene har etter hvert flere år på baken og koster en del mindre enn Fairphone 3. Men selv om Snapdragon 632 altså kom på markedet vel et halvt års tid etter Snapdragon 626, er sistnevnte raskere og bedre på nesten alle punkter, noe som i praksis betyr at Fairphone 3 er markant langsommere enn de to nevnte mobilene fra Motorola og Sony, selv om den klimavennlige mobilen kommer med en ren Android 10-versjon rett ut av esken som er både nyere og omkring 1000 kroner dyrere.

Og i mørke omgivelser med kunstig lys går det helt galt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det kunne ha vært til å leve med, hvis bare mobilen i seg selv var rask nok i det daglige. Men det er den ikke. Våre Benchmark-tester bekrefter vår subjektive opplevelse av en mobil som gjør alt i sneglefart. Selv det å skrolle frem og tilbake på nettsider eller i apper som YouTube og Instagram krever stor tålmodighet, og prøver man å spille et stort spill som Asphalt 9, er det like før Fairphone 3 får en hjerneblødning.

Konklusjon

Nå tenker du kanskje at det må da være til å leve med, hvis man til gjengjeld gjør klimaet en tjeneste ved å kjøpe Fairphone 3, i stedet for en av de langt mindre klimavennlige mobilene fra de store konkurrentene. Men vår vurdering er at Fairphones grunnleggende idé ikke holder.

Annonse

Hele kongstanken er jo at man skal beholde Fairphonen sin i en periode på mellom fem og syv år hvis ligningen skal gå opp. Og selvfølgelig hjelper den modulære tankegangen mobilen et stykke på veien. Som nevnt oppgraderes Fairphone 3 lett til en Fairphone 3+ bare ved å skifte to moduler til omkring 1000 kroner, og det medfølger til og med en skrutrekker til formålet.

For eksemplets skyld samme julemotiv fotografert på samme tidspunkt med iPhone 12 Pro Max. Vil man absolutt ha en Fairphone, kan det nok lønne seg å investere i en Fairphone 3+ med den litt bedre kameramodulen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men den aller mest sentrale delen av mobilen, selve hjernen, nemlig prosessor og minne, kan man ikke skifte ut. Derfor blir Fairphone 3 aldri raskere, og dermed er det også en nærmest absurd tanke at noen overhodet – selv ikke de mest fanatiske klimaaktivistene – skal kunne holde ut med å bruke Fairphone 3 i over fem år! Det kommer ikke til å skje.

Derfor ender Fairphone 3 opp med å være en altfor dyr budsjettmobil, som nok er lett å reparere og oppgradere inntil en viss grad, men likevel trolig ender med en kortere levetid med mindre klimavennlige konkurrenter i samme prisklasse.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.