TEST: Fairphone 3

Fair nok?

Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Karakter
Fairphone 3
Lyd & Bilde mener
Modulær oppbygning gjør mobilen lett å oppgradere og reparere selv. Fremstilt av bæredyktige materialer.
Altfor dyr i forhold til den svake ytelsen, den dårlige skjermen og det elendige kameraet. Det grunnleggende konseptet holder ikke!
Spesifikasjoner
  • Operativsystem: Android 10
  • Skjerm: 5,65″ IPS LCD, FHD+ (2160 x 1080), 427 ppi
  • Prosessor: Snapdragon 632 octa-core
  • Minne: 4 GB RAM / 64 GB lager (+ microSD op til 400 GB)
  • Kameraer: 12 Mp f/1.8 (primært) / 8 Mp f/2.0 (front)
  • Trådløst: 4G/LTE, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, Galileo
  • Mål/vekt: 158 x 74,8 x 9,89 mm / 189 g
  • Batteri: 3040 mAh litium-ion
  • Web: fairphone.com
Benchmark

Produktside
Annonse
Annonse
forfatter

Mobilen din er en stor belastning for klimaet. Det brukes en lang rekke metaller i produksjonen av de fleste mobiltelefonene (som gull, wolfram, tinn og tantal), som for det første utvinnes ved minedrift i Afrika under barske forhold for arbeiderne, og for det andre veldig sjelden gjenbrukes. Faktisk er det kun ca. 20 prosent av mobiler som i dag gjenbrukes på en eller annen måte, mens størsteparten av vårt elektroniske skrot havner på store losseplasser i den tredje verden.

Fairphone 3 er fremstilt av bæredyktige materialer, inkludert gjenbrukt kobber og plast, samt sjeldne metaller fremstilt på ansvarlig vis, f.eks. wolfram og tinn fra konfliktfrie soner. (Foto: Fairphone)

Det problemet har det nederlandske selskapet Fairphone forsøkt å gjøre noe med siden 2013, og i løpet av det siste året har selskapets nyere mobiler også så smått blitt tilgjengelige på det skandinaviske markedet, hos mobiloperatøren 3 i Danmark og hos Tele2 i Sverige.

Klimamobil

Fairphones kongstanke er at brukerne skal kunne beholde og bruke sin Fairphone-mobil i fem til syv år, noe som er en hel del mer enn vi normalt beholder våre mobiler (ca. to til tre år). Slik Fairphone vurderer det, ender mobilen med å belaste klimaet med 30 prosent mindre CO2 enn mobiler fra store produsenter som Apple, Huawei og Samsung.

 

Så bra ser skjermen på Fairphone 3 under ingen omstendigheter ut i virkeligheten. Den er nemlig både uskarp og lyssvak. (Foto: Fairphone)

For å nå det målet er en typisk Fairphone dels fremstilt av materialer som enten er gjenbruk (kobber og plast) eller fremstilt på ansvarlig vis, for eksempel wolfram og tinn fra konfliktfrie soner samt såkalt fairtrade-gull. Og dels er en mobil fra Fairphone modulært oppbygd for å gjøre den lettere å reparere. Slik at du selv kan skifte defekte komponenter som skjerm, kamera, høyttaler og batteri for en billig penge, i stedet for å kaste mobilen hvis den går i stykker.

Dessuten kommer en Fairphone alltid uten lader i esken. I stedet følger det med en liten stjerneskrutrekker som man kan bruke når man skifter moduler hjemme på kjøkkenbordet.

Vi kunne selvfølgelig ikke la være å prøve å skru Fairphone 3 fra hverandre med den medfølgende skrutrekkeren. Med bakdeksel, ramme og batteri fjernet var vi klare til å gå i gang! (Foto: Peter Gotschalk)

En lenge etterlengtet test

Alt dette lyder nesten for godt til å være sant. Det er mengder av gode intensjoner, og det ikke er mye tvil om at Fairphone tar de som har dårlig klimasamvittighet, men ikke kan unnvære mobilen, på alvor.

Spørsmålet er bare om Fairphone holder hva de lover. Det har vi lenge gjerne sett frem til å teste i den virkelige verden, så helt fra Fairphone 3 ble lansert sensommeren 2019 har vi kjempet for å skaffe et testeksemplar. Det har først lyktes nå, hvor teleoperatøren 3 har begynt å forhandle produktet i Danmark. Og selv om Fairphone 3+ har blitt lansert senere, har vi kun fått fingrene i forgjengeren Fairphone 3.

Man begynner med å fjerne i alt 13 små skruer, og fjerner skjermen (til venstre), så man kun har rammen med de utskiftbare modulene igjen (til høyre). (Foto: Peter Gotschalk)

Det er imidlertid ikke det store problemet. De to produktene er nemlig identiske bortsett fra kameraet, som på Fairphone 3+ er blitt oppgradert med 48 Mp på det primære kameraet og 16 Mp på frontkameraet samt bedre og raskere autofokus, object tracing og bildestabilisering. Men på grunn av mobilens modulære oppbygning kan Fairphone 3-eiere bare kjøpe det nye kameraet som reservedel. Utskiftningen kan som nevnt gjøres på kjøkkenbordet.

I bunnen sitter to av de modulene man selv kan skifte ut. Høyttaleren i venstre hjørne samt den såkalte bunnmodulen, som bl.a. inneholder vibrasjonsmotoren, mobilens primære mikrofon samt USB-C-inngang. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andre ord gjelder alt vi sier om Fairphone 3 også for Fairphone 3+, bortsett fra kameraet. Og vil man oppgradere Fairphone 3 til Fairphone 3+, krever det bare at man investerer i en 48 Mp kameramodul til 59,95 euro og en toppmodul med innebygget 16 Mp frontkamera til 34,95 euro. Samlet pris: 94,90 euro, tilsvarende omkring 1000 kroner.

I toppen sitter dels kameraet i høyre hjørne og dels toppmodulen, som både inneholder frontkameraet, 3,5 mm minijack til hodetelefoner, mobilens sekundære mikrofon og nærhetssensor. (Foto: Peter Gotschalk)

Zzzzzzzzzz

Så langt er alt bra. Men nå skal vi forklare hvorfor Fairphone 3 likevel er et vanvittig dyrt produkt, som aldri noensinne kommer til å holde hva det lover, de mange gode intensjonene til tross!

Den korte forklaringen er at mobilen er laaaaaangsom! Både rent objektivt sett, og spesielt med tanke på prisen.

Fairphone 3s lille kamera tar gode snapshots i dagslys og med solen i ryggen. (Foto: Peter Gotschalk)

Under den temmelig lyssvake og uskarpe skjermen sitter 4 GB RAM, 64 GB innebygd lager samt en Snapdragon 632-prosessor fra midten av 2018. Vi har ikke testet andre mobiler med akkurat denne prosessoren, men både Sony Xperia 10 og Motorola moto G7 Plus, der vi har testet begge, kommer med en enda eldre prosessor fra samme serie, Snapdragon 636.

Men akk, resultatet blir mindre bra hvis man fotograferer mot lyset. (Foto: Peter Gotschalk)

Begge mobilene har etter hvert flere år på baken og koster en del mindre enn Fairphone 3. Men selv om Snapdragon 632 altså kom på markedet vel et halvt års tid etter Snapdragon 626, er sistnevnte raskere og bedre på nesten alle punkter, noe som i praksis betyr at Fairphone 3 er markant langsommere enn de to nevnte mobilene fra Motorola og Sony, selv om den klimavennlige mobilen kommer med en ren Android 10-versjon rett ut av esken som er både nyere og omkring 1000 kroner dyrere.

Og i mørke omgivelser med kunstig lys går det helt galt. (Foto: Peter Gotschalk)

Det kunne ha vært til å leve med, hvis bare mobilen i seg selv var rask nok i det daglige. Men det er den ikke. Våre Benchmark-tester bekrefter vår subjektive opplevelse av en mobil som gjør alt i sneglefart. Selv det å skrolle frem og tilbake på nettsider eller i apper som YouTube og Instagram krever stor tålmodighet, og prøver man å spille et stort spill som Asphalt 9, er det like før Fairphone 3 får en hjerneblødning.

Konklusjon

Nå tenker du kanskje at det må da være til å leve med, hvis man til gjengjeld gjør klimaet en tjeneste ved å kjøpe Fairphone 3, i stedet for en av de langt mindre klimavennlige mobilene fra de store konkurrentene. Men vår vurdering er at Fairphones grunnleggende idé ikke holder.

Hele kongstanken er jo at man skal beholde Fairphonen sin i en periode på mellom fem og syv år hvis ligningen skal gå opp. Og selvfølgelig hjelper den modulære tankegangen mobilen et stykke på veien. Som nevnt oppgraderes Fairphone 3 lett til en Fairphone 3+ bare ved å skifte to moduler til omkring 1000 kroner, og det medfølger til og med en skrutrekker til formålet.

For eksemplets skyld samme julemotiv fotografert på samme tidspunkt med iPhone 12 Pro Max. Vil man absolutt ha en Fairphone, kan det nok lønne seg å investere i en Fairphone 3+ med den litt bedre kameramodulen. (Foto: Peter Gotschalk)

Men den aller mest sentrale delen av mobilen, selve hjernen, nemlig prosessor og minne, kan man ikke skifte ut. Derfor blir Fairphone 3 aldri raskere, og dermed er det også en nærmest absurd tanke at noen overhodet – selv ikke de mest fanatiske klimaaktivistene – skal kunne holde ut med å bruke Fairphone 3 i over fem år! Det kommer ikke til å skje.

Derfor ender Fairphone 3 opp med å være en altfor dyr budsjettmobil, som nok er lett å reparere og oppgradere inntil en viss grad, men likevel trolig ender med en kortere levetid med mindre klimavennlige konkurrenter i samme prisklasse.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Annonse
Annonse

Les også

Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
LaCies rådyre SSD-dokking er så rask at man jubler, og nesten glemmer hvor dyrt det er.
Den lille MacBook Air har gennemgået en usynlig, men gigantisk forvandling til det bedre.
Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.