TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Nokia Lumia 920

En lekker murstein

Nokia Lumia 920 er en fremragende smartmobil, men hvis du synes størrelse er viktig, er den ikke noe for deg.

forfatter
Publisert 13.11.12 - 18:58
L&B mener
Fantastisk kamera Nokias apper 4G Trådløs opplading
Tung og tjukk Windows Phone 8 mangler apper
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Windows Phone 8
 • Skjerm: 4,5", 1280 x 720 HD, 332 ppi
 • Prosessor: 1,5 GHz Snapdragon S4 dual-core
 • Minne: 1 GB ram/32 GB lagring
 • Kamera: 8,7 MP f/2.0 26 mm (bak), 1280 x 960 piksler (front)
 • Trådløst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, trådløs opplading
 • Tilkobling: Micro USB 2.0
 • Mål: 130,3 x 70,8 10,7 mm
 • Vekt: 185 g
 • Batteri: 2.000 mAh
Veil. pris 4900Pr. 13.11.12 Produktside

Hvis Nokia feiler med det nye Windows Phone 8-flaggskipet Nokia Lumia 920, så er det like før det finske firmaet godt kan slukke for saunaen i styrerommet, selge hovedkvarteret og gå tilbake til å produsere gummistøvler. Denne telefonen må og skal blive en suksess for firmaet, som tidligere dominerte mobilmarkedet. Det vet Nokia, og derfor kan man undres over at finnene velger å fortsette med den samme formfaktoren vi lærte å kjenne med Nokias forrige smartmobil-flaggskip, Lumia 900. Det vil si en blankpolert, velbygd og lekkert designet murstein! Nokia Lumia 900 solgte nemlig ikke særlig godt, og nå vet vi selvfølgelig ikke med sikkerhet, om det var på grunn av telefonens størrelse og høye vekt, men det får vi ikke håpe for etterfølgerens del.

Straks man pakker Lumia 920 ut av esken tenker man nemlig: ”Oi, den var virkelig stor og tung!” Med sine 185 gram veier den faktisk enda mer enn Lumia 900, som nøyde seg med 160 gram, for ikke å snakke om hvor mye tyngre den er enn sine flaggskipkonkurrenter iPhone 5 og Samsung Galaxy S III. I forhold til iPhone 5 er den rundt en tredjedel tyngre, i forhold til Galaxy S III ikke like ille. Likevel snakker vi 185 gram mot 133 gram i S III.

Det finnes dem som vil mene at vi overdriver dette med vekten, men har du ikke en meget stor innerlomme eller en veske du kan transportere Lumia 920 rundt i, så er det vitterlig et problem at telefonen er så stor og tung. Du kan omtrent ikke sitte ned, hvis du har den liggende i bukselomma di – ikke med stramme bukser i hvert fall – men til gjengjeld er den så robust bygd, at den i en håndvending kan brukes som slagvåpen eller til å slå spiker med. Vi vil ikke gå så langt som å si at vekten diskvalifiserer Nokia Lumia 920, men det er helt avgjort noe som skiller telefonen markant fra stort sett alle konkurrentene på markedet. Så du skal kunne leve med den ekstra vekten, hvis du skal investere i denne flaggskipmodellen.

Fremsiden av medaljen
Og det kan det være mange gode grunner til. Først og fremst er Nokia Lumia 920 virkelig flott. Finnene har gjort et stort nummer ut av at det fysiske ytret er helt glatt og stilrent. Blant annet er det ingen tekniske detaljer som serienumre eller andre opplysninger å finne på telefonens chassis. Denne informasjonen er skjult forskjellige steder inni telefonen. Og så oser den av kvalitet. Her er det virkelig ikke spart på noe, og fremsiden av vektmedaljen er utvilsomt at Lumia 920 virker utrolig solid og helt sikkert kan tåle litt av hvert.

Den høye kvaliteten kommer blant annet til uttrykk i form av skjermen, som er 4,5 tommer stor og byr på en oppløsning på 1280 x 768 piksler med en skarphet på 332 ppi. Dermed overgår den faktisk retina-skjermen til iPhone 5, som må ”nøye seg” med 326 ppi. Vi tøyser da heller ikke når vi fastslår at skjermen på Nokia Lumia 920 er en av de beste på smartmobilmarkedet med et virkelig mørkt svartnivå, skarpe farger og klar kontrast. Faktisk er det bare når man plasserer Lumia 920 ved siden av iPhone 5 at Nokia-skjermen møter sin overmann. For til tross for spesifikasjonene som egentlig påstår det motsatte, så er iPhone 5-skjermen så mye skarpere og klarere enn sin finske konkurrent, at det kan sees med det blotte øyet.

Nokia påstår for øvrig at skjermen på Lumia 920 kan betjenes med vanter, hvilket kan være praktisk om vinteren, men vår test viste at det er en sannhet med modifikasjoner. Jo, det virker, men ikke første gangen, og man skal nok ikke regne med å kunne gjøre mye annet enn å svare på oppringninger hvis man skal beholde vantene på, når det er kalt ute.

Beste mobilkamera
Nokia har lovet oss at Lumia 920 kommer med markedets beste mobilkamera, og hvis iPhone 5 slår Lumia 920 hva skjermen angår, så stikker Nokia til gjengjeld av med seieren både når det gjelder foto og video. Ikke kun i forhold til iPhone 5, men faktisk i forhold til hele smartmobilmarkedet. Nokia kaller sin kamerateknologi for PureView, og det innebærer blant annet en baklyst bildesensor og en optikk fra Carl Zeiss, som er optimert for mindre lys enn normale mobilkameraer kan håndtere, og som dessuten er utstyrt med optisk bildestabilisering. Resultatet er bilder som spesielt på kveldstid utmerker seg ved å være stort sett frie for støy og dessuten har varme og helt naturlige farger. Det sees også tydelig ved videoopptak, som også bød på en behagelig overraskelse i form av et langt bedre lydopptak, enn vi har hørt på noen annen smartmobil. Nokia Lumia 920 er altså den mobilen du skal ha med, hvis du skal ha gode klipp med hjem fra konserten, hvor du også kan høre musikken.

Med Lumia 920 følger for øvrig en rekke apper til bildeforbedring, herunder Smart opptak, som gjør det lettere å lage et ordentlig gruppefoto, og Bildeopptaker, som kan brukes til å komponere GIF-filer med bevegelse i bildet, og de er alle sammen veldig gode, men må likevel kategoriseres som gimmicks man fort blir lei av.

Finske spesialiteter
Det blir man derimot ikke av Nokias glimrende kart- og navigasjons-apper. Sistnevnte kan brukes offline, når man først har lastet ned det ønskede kartet, og kjører du ikke bil, så kan Nokia Transport-appen planlegge din reise med offentlige transportmidler i over 70 forskjellige byer. Fett.

Nokia Lumia 920 er den eneste Windows Phone 8-mobilen som byr på 4G, så har den også NFC og trådløs opplading. Sistnevnte krever ekstra tilbehør, men virker upåklagelig og tilsynelatende like raskt som vanlig opplading via kabel. Hva 4G angår, støtter Lumia 920 alle de norske operatørers LTE-nettverk – i motsetning til iPhone 5 som kun kan bruke 4G i områder med 1800 MHz. Som er få. Til gjengjeld er Nokia-telefonen langt fra like rask som iPhone 5 til å surfe på nett. Vi testet begge telefonene på det samme LTE-nettverket med det samme SIM-kortet, og våre Browsermark-resultater var entydige. Hele fire ganger raskere er iPhone 5 i forhold til Nokia Lumia 920, men det skal understrekes at det her er snakk om en teknisk måling. I daglig bruk virker Lumia 920 også noe tregere enn iPhone 5, men absolutt ikke i samme voldsomme målestokk, som målingen kunne antyde.

Konklusjon
Nokia Lumia 920 er en ordentlig murstein av en smartmobil. Faktisk er den så stor og tung, at det vil skremme mange kunder vekk, og vi har vanskelig for å forstå at Nokia ikke er i stand til å få vekten på sitt flaggskip ned i et nivå som bringer telefonen mer på linje med populære konkurrenter som Samsung Galaxy S III. Når det er sagt, så er Lumia 920 et kvalitetsprodukt som byr på et helt vell av funksjoner og fordeler. Den har markedets beste mobilkamera, en av de beste skjermene (som man med god vilje kan betjene med vanter på), dessuten er Nokias flaggskib så langt den eneste Windows Phone 8-mobilen med 4G. NFC og trådløs opplading er ekstra funksjoner vi absolutt ikke er lei oss over. Kort oppsummert er Nokia Lumia 920 lett å elske for både sine indre og ytre kvaliteter, hvis man da kan se bort fra vekten.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Nå blir Google Pixel smartere Pixel-telefonerne får AI-forbedret samtalelyd og gratis VPN.
Ny oppdatering for Garmin-brukere Garmin gir ut funksjonoppdateringer til flere av sine smarte sportsklokker og sykkeldataer
En Musk-mobil? Ja takk! Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Kongen av brettmobiler er tilbake Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.
Følg Lyd & Bilde