Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Motorola Razr 2022

Markedets beste brettmobil

Motorola Razr 2022 beviser at alle god ting er tre. Endelig lever Motorolas brettmobil opp til sin ikoniske forgjenger.

Skrevet av / 25.11.22 - 14:00
Motorola Razr 2022
Peter Gotschalk

Samsung har fått mye oppmerksomhet for sine brettbare mobiler – sist med Samsung Galaxy Z Fold 4 og Galaxy Z Flip 4 – men faktisk er det Motorola som er den opprinnelige kongen av brettmobilene.

Så derfor hadde Motorola på midten av 2000-tallet stor suksess med brettmobilen Motorola Razr, som gjennom en årrekke ble solgt i til sammen 120 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Motorola Razr 2022
Man kan kjøpe Motorola Razr 2022 i hvilken som helst farge man kan ønske seg. Så lenge den er sort. Forsiden domineres av den 2,7” store frontskjermen, mens baksiden er holdt i matt sort. (Foto: Peter Gotschalk)

Nå er det selvfølgelig stor forskjell på datidens brettmobiler og dagens brettbare mobiler. Spesielt er det en utfordring å produsere en brukbar touch-skjerm som kan brettes.

Motorola gjorde sitt første forsøk i 2019 med en helt ny Motorola Razr med brettbar skjerm til over 18 000 kroner! Brettmobilen ble dessverre fremstilt i så få eksemplarer at vi aldri fikk muligheten til å teste den. Den ble imidlertid lansert flere måneder før Samsungs første brettmobil, Galaxy Z Flip, som til gjengjeld landet på testbenken og i tallrike eksemplarer ute i butikkene.

Motorola Razr 2022
Motorola Razr 2022 kan nå langt om lenge holde seg åpen i stort sett alle vinkler når den er brettet ut. (Foto: Peter Gotschalk)

I fjor gjorde Motorola et nytt forsøk med Motorola Razr 5G, som viste seg å være en virkelig skuffelse. Prisen var fortsatt et godt stykke over 15 000 kroner, og utover selve den brettbare skjermen, bød brettmobilen ikke på nevneverdige funksjoner som utnyttet den brettbare designen. Og i motsetning til både den første og alle senere utgaver av Samsungs brettmobiler kunne Motorola Razr 5G ikke holde seg åpen av egen kraft.

Enten var mobilen helt åpen, eller også klappet den sammen, noe som resulterte i at Razr 5G ikke kunne plasseres på et hvilket som helst underlag og brukes som sitt eget kamerastativ.

Alle gode ting er tre, som man sier, og med Motorola Razr 2022 gjør den Lenovo-eide mobilprodusenten enda et forsøk på å frariste Samsung ledertrøyen på markedet for brettmobiler, og denne gangen leverer Motorola varene.

Ikke bare er prisen falt med 20 prosent, men stort sett alle forgjengernes feil og mangler har blitt rettet opp. Resultatet er en brettmobil som med rette fortjener å dele navn med klassikeren fra 2004.

I dag eies mobilprodusenten av kinesiske Lenovo, men slik har det ikke alltid vært. Faktisk var Motorola blant de største mobilprodusentene som helt tilbake på 90-tallet konkurrerte med Ericsson og Nokia om markedsandeler på det allerede den gang verdifulle mobilmarkedet.

Opprinnelig var Motorola et amerikansk selskap som ble grunnlagt i 1928. Virksomheten produserte radioutstyr, og allerede i 1983 presenterte Motorola sin første mobiltelefon. I 1998 kom to tredjedeler av selskapets omsetning fra salg av mobiltelefoner.

På midten av 2000-tallet hadde Motorola stor suksess med klappmobilen Motorola Razr, som ble solgt i 120 millioner eksemplarer på verdensbasis. Men etter at Apple lanserte sin første iPhone i 2007, og mobilene i de kommende årene kom til å dominere mobilmarkedet, gikk det nedoverbakke for Motorola, som i 2011 ble oppkjøpt av Google.

I de påfølgende tre årene lanserte Motorola under Googles eierskap flere mobiler under eget navn – for eksempel Motorola Moto X – men også en forløper til de aktuelle Google Pixel-mobilene, nemlig Google Nexus 6 som ble produsert av Motorola.

I 2014 ble det imidlertid offentliggjort at Google ville selge Motorola til Lenovo. Kjøpet ble sluttført høsten 2014, og etterpå har Motorola lansert en lang rekke mobiler, primært i budsjett- og mellomklassen.

I skrivende stund har Motorola en markedsandel på cirka 2,4 % av det samlede mobilmarkedet på verdensbasis. Til sammenligning var det den gang amerikanske selskapet for 15–20 år siden vekselvis den andre og tredje største mobilprodusenten i verden.

Utseende og konstruksjon

Man kan kjøpe Motorola Razr 2022 i hvilken som helst farge man kan ønske seg. Så lenge den er sort. Her er det nemlig ikke så mange dikkedarer. Brettmobilen er omkranset av aluminium og beskyttes av Gorilla Glass 5 både foran og bak (når den er brettet sammen). Forsiden domineres av den 2,7” store frontskjermen, mens baksiden er holdt i matt sort så mobilen ikke samler på unødige fingeravtrykk.

Motorola Razr 2022
Når skjermen på Motorola Razr 2022 er brettet ut, kan man nesten ikke se med det blotte øye at det er snakk om en fleksibel mobilskjerm. (Foto: Peter Gotschalk)

Hengslet som er ansvarlig for mobilens brettemekanisme, virker robust og litt stramt, så man må faktisk ha en god vridning i håndleddet for å kunne åpne mobilen i en bevegelse. Til gjengjeld trenger man neppe være redd for at den faller fra hverandre. Og som Samsung Galaxy Z Flip-modellene kan Motorola Razr 2022 nå langt om lenge holde seg åpen i stort sett alle vinkler når den er brettet ut. Likevel er den både sprut- og støvsikker (IP52-sertifisering), og den leveres faktisk med et spesialdesignet cover for ekstra beskyttelse.

Brettet sammen passer mobilen i de fleste bukselommer, mens den utbrettet har cirka samme størrelse som iPhone 14 Pro Max. Ikke minst i bredden.

Motorola Razr 2022
Den brettbare skjermen inviterer blant annet til multitasking. (Foto: Peter Gotschalk)

Skjerm

Som sin forgjenger har Motorola Razr 2022 en frontskjerm på 2,7“ og en oppløsning på 800 x 573 piksler. Den tilsvarende frontskjermen på Samsung Galaxy Z Flip 4 måler bare 1,9”, og Motorola Razrs såkalte eksterne skjerm har da også flere funksjoner, så man for eksempel kan bruke kameraet samt apper som meldinger, kalkulator og YouTube uten å åpne mobilen.

Motorola Razr 2022
En hjelpsom detalj er de små endringene i kamera-appen, som Motorola har laget for å utnytte brettmobilens formfaktor. For eksempel kan man flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen. Da befinner bildesøkeren seg på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregår på nederste halvdel. (Foto: Peter Gotschalk)

En nyhet er at noen apper, for eksempel førnevnte YouTube, til og med støtter app-kontinuitet, slik at man går direkte til den relevante appen hvis man åpner mobilen etter å ha klikket på den via frontskjermen.

Den brettbare hovedskjermen på 6,7” har FHD+-oppløsning og en lynrask oppdateringsfrekvens på 144 Hz. Og som vi vet, betyr det at brukeropplevelsen blir raskere og mer flytende. AMOLED-skjermen byr på kraftige farger og god kontrast, og i tillegg er skjermen spesielt lyssterk (opptil 1000 nit), så den også kan brukes utendørs i solskinn uten problemer.

Når skjermen på Motorola Razr 2022 er brettet ut, kan man nesten ikke se med det blotte øye at det er snakk om en fleksibel mobilskjerm. Og stryker man langs kanten med fingeren, må man kjenne godt etter for overhodet å merke den svært diskré folden. Her har Motorola virkelig tatt et kvantesprang, ikke bare i forhold til tidligere modeller i Razr-serien, men også til Flip-serien fra Samsungs Galaxy Z, som fortsatt må leve med en tydelig fold på tvers av skjermen når den er brettet ut.

Motorola Razr 2022
Frontskjermen kan fungere som kamera-display, så man kan se hva man fotograferer eller filmer. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Man kjøper ikke en brettmobil for kameraets skyld alene. Det gjelder også for Motorola Razr 2022, men når det er sagt, må vi innrømme at vi likevel fikk oss en positiv overraskelse da vi testet mobilen.

Her er det snakk om et kamera med to linser på henholdsvis 50 Mp, 1/1.5″ sensor, 2,0 μm piksler samt optisk bildestabilisering og 13 Mp 120° ultravidvinkel. Selfiekameraet på innsiden av den utbrettede mobilen er på 32 Mp.

MotorolaRazr2022_vidvinkel MotorolaRazr2022_ultravidvinkel
<
>
Både med vidvinkel- og ultravidvinkellinsen tar Motorola Razr 2022 gode, skarpe bilder med kraftfulle farger. (Foto: Peter Gotschalk)

Selv om vi altså har å gjøre med et relativt enkelt kameraoppsett til denne prisen, og kameraet for øvrig ikke har optisk zoom, ble våre testbilder overraskende gode. Der er trøkk i både farger og kontrast, og Razr 2022 kan også levere gode makrobilder.

Det smarteste er mobilens formfaktor i seg selv. Spesielt frontskjermen, som kan fungere som kamera-display, så man kan se hva man fotograferer eller filmer. Dermed er det så lett som ingenting å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera.

En annen hjelpsom detalj er de små endringene i kamera-appen, som Motorola har laget for å utnytte brettmobilens formfaktor. Som på Samsungs Galaxy Z Flip-modeller kan man for eksempel flytte ikoner i kamera-appen fra toppen av skjermen og ned på den nederste delen når man lar brettmobilen være halvåpen for å ta selfies. Da befinner bildesøkeren seg på den øverste halvdelen av skjermen, mens all betjening foregår på nederste halvdel.

Ytelse og funksjoner

Den vesentligste oppgraderingen av Motorola Razr 2022 er at brettmobilen er blitt utstyrt med Qualcomms nyeste og raskeste Snapdragon 8+ Gen 1-prosessor. I tillegg kommer 8 gigabyte minne samt 256 gigabyte innebygd lagring, som ikke kan utvides.

Snapdragon 8+ Gen 1 er i skrivende stund Qualcomms raskeste mobilprosessor, som vi også finner i flaggskipmodeller som Motorolas egen Edge 30 Ultra samt Samsung Galaxy Z Fold 4 og Xiaomi 12T Pro.

Kameraet klarer også gode og skarpe nærbilder. (Foto: Peter Gotschalk)

Motorola Razr 2022 er både når det gjelder Benchmark-tester og i daglig bruk like rask som kollegene, og mobilen yter også ved spissbelastning, uten å klage eller å bli for varm.

Med et batteri på bare 3500 mAh kunne man forvente at batteritiden til gjengjeld ville være et problem – og Motorola Razr 2022 kommer altså ikke med hverken trådløs lading eller rask hurtiglading som sine fettere og kusiner i Edge 30-serien – men nei, batteritiden er overraskende god. Nesten seks timer oppnår Motorola Razr 2022 i vår Benchmark-test av batteriet, som vel og merke utsetter mobilen for spissbelastning med konstant tent skjerm. Ingen av Samsungs brettmobiler har klart seg like bra.

Med frontskjermen som bildesøker er det så lett som ingenting å ta virkelig gode bilder av seg selv med mobilens primære kamera. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Etter et par bomskudd er Motorola endelig tilbake med markedets beste brettmobil. Motorola Razr 2022 er lynrask, og batteriet holder lengre enn forventet. Like viktig er det imidlertid at den brettbare skjermen ikke bare er lyssterk; man kan nesten heller ikke hverken se eller legge merke til den fysiske folden der skjermen brettes sammen.

Frontskjermen er så stor at den ikke bare er brukbar til å se små videoer, lese beskjeder, etc., den kan også brukes effektivt som bildesøker når man vil bruke det primære kameraet til å ta selfies. Alt i alt er det en velkommen forbedring i forhold til forgjengerne, at Motorola Razr 2022 endelig kan holde seg åpen i stort sett alle vinkler når den er brettet ut, og at brettmobilen nå støtter app-kontinuitet mellom frontskjermen og den brettbare skjermen.

Så det er til å leve med at kameraet må unnvære optisk zoom, og at Motorola Razr 2022 heller ikke har trådløs lading. Spesielt til denne prisen, som i skrivende stund gjør Motorolas brettmobil til den billigste på markedet.

Karakter
Motorola Razr 2022
High End

Home mener

Lynrask prosessor, god batteritid og lyssterk brettbar skjerm uten synlig fold. Dessuten funksjoner som gjør bruk av den brettbare formfaktoren. Ingen trådløs lading. Kameraet mangler også optisk zoom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top