Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple iPhone 14 Pro Max

Den største iPhone mister pusten

Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.

Skrevet av / 27.09.22 - 14:24
Apple iPhone 14 Pro Max
Peter Gotschalk

Denne testen blir kort. Det er selvfølgelig mye å si om nye iPhone 14 Pro Max, men de aller fleste punktene er den helt like den litt mindre iPhone 14 Pro, som vi allerede har testet. Derfor kan du rolig starte med å lese den testen for å få vite alt om det nye 48 megapiksler kameraet, skjermens kraftige lysstyrke, den nye alltid-aktiv skjermfunksjonen, den nye ‘Dynamic Island’ notch, og selvfølgelig den heftige ytelsen, som takket være Apples nyeste A16 Bionic-prosessor igjen er den beste på mobilmarkedet.

Her vil det derfor primært handle om de få tingene som skiller iPhone 14 Pro Max fra sin slankere og lettere slektning, samt om et par ytterligere detaljer om begge mobilene som vi ikke fikk berørt i den første testen.

Vi starter med den mest åpenbare forskjellen, nemlig størrelse og vekt.

iPhone 14 Pro Max passer til store hender

Den største Apple-mobilen kommer, som sin forgjenger iPhone 13 Pro Max, med 6,7 tommers skjerm med en oppløsning på 2796 x 1290 piksler. Den normale Pro-modellen har til sammenligning en skjerm på 6,1 tommer og en oppløsning på 2556 x 1179 piksler. Det er med andre ord mer skjermplass på Pro Max-modellen, mens pikseltettheten er akkurat den samme på de to modellene.

Apple iPhone 14 Pro Max
I forhold til sin forgjenger kommer iPhone 14 Pro Max med oppdaterte kameraer. To av kameraene er fortsatt 12 megapiksler. Ultravidvinkelen med 13 mm brennvidde og blender f/2.2 og tele-brennvidden på 77 mm f/2.8 har begge nye, litt større 12 megapiksler bildesensorer. Men hovedkameraet med 24 mm brennvidde og f/1.78 har et enda større bildeareal, og hele 48 megapiksler med optisk bildestabilisering. (Foto: Peter Gotschalk)

Det større skjermarealet kommer først og fremst til sin rett når man ser video, men også websider og diverse apper – for eksempel til redigering av bilder og videoklipp – profiterer på den høyere oppløsningen.

Større skjerm betyr selvfølgelig også at selve mobilen er større og veier mer enn den alminnelige Pro-modellen, og faktisk er årets Pro Max også litt tykkere enn fjorårets iPhone 13 Pro Max, med 7,85 mm mot 2021-modellens 7,65 mm.

Med andre ord bør man nok velge den mindre iPhone 14 Pro hvis man har små hender. Pro Max-modellen er for tømmerhuggere, smeder og andre typer med store hender.

Skuffende batteri

Størrelsesforskjellen skyldes først og fremst kameraet, mens batteriet faktisk er blitt litt mindre enn hos forgjengeren. Imidlertid bare litt, nemlig fra 4352 mAh til 4323 mAh, som ikke kan forklare den store forskjellen på ytelsen.

Og her har vi kommet til den største skuffelsen ved iPhone 14 Pro Max. For der forgjengeren nesten ikke kunne slites ut – den kunne faktisk kjøre i mer enn to dager uten å bli ladet opp, selv om lysstyrken var skrudd opp til det maksimale nivået, og man konstant brukte mobilen til spill, videoer, musikk-strømming og alle mulige andre apper – så er iPhone 14 Pro Max langt fra like standhaftig.

Apple iPhone 14 Pro Max
De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Det er en helt uovertruffen opplevelse å se video på iPhone 14 Pro Max. (Foto: Peter Gotschalk)

Bevares, batteritiden er ikke direkte dårlig, men ved intens bruk må man ikke være altfor langt vekke fra en lader når dagen er over. Og som vi vet, støtter Apples iPhones generelt ikke hurtiglading på samme nivå som asiatiske konkurrenter, som typisk kan lades opp til en hel dags bruk på under en halv time.

Det er et åpent spørsmål hvorfor det er så stor forskjell på iPhone 14 Pro Max og dens forgjenger når det gjelder batteritiden. En mulig forklaring kunne være skjermens høyere lysstyrke, samt alltid aktiv-funksjonen, men på den andre siden hevder Apple at A16 Bionic-prosessoren bruker 20 % mindre strøm enn sin forgjenger, A15 Bionic, som sitter i iPhone 13 Pro Max, så noen egentlig forklaring har vi ikke.

Lyd

En viktig detalj vi ikke kom inn på i vår test av iPhone 14 Pro, er lyden, som er like imponerende som på fjorårets Pro-modeller. Og det gjelder selvfølgelig også for iPhone 14 Pro Max.

De innebygde stereohøyttalerne leverer 3D-lyd via Dolby Atmos, og det er ikke bare marketingfloskler. Prøv å spille denne traileren på din iPhone 14 Pro Max, og du kan tydelig høre hva vi mener. Å spille spill eller se video på sin iPhone sparker ganske enkelt fra seg!

iOS 16

Selvfølgelig kommer de nye iPhone 14 Pro-modellene med iOS 16, den nyeste versjonen av Apples mobile operativsystem, som byr på en rekke nye funksjoner. Et par av dem er virkelig smarte. Vi har allerede omtalt den oppdaterte låseskjermen som nå blant annet byr på widgets, men i tillegg er det tre nyheter som vi finner interessante og derfor har prøvd ut i praksis.

Apple iPhone 14 Pro Max
Pro Max-modellen er for tømmerhuggere, smeder og andre typer med store hender. (Foto: Peter Gotschalk)

Er man vant til chat-apper som WhatsApp eller Telegram, kjenner man allerede til muligheten for å angre en allerede sendt melding. Den muligheten har man nå også med Apples egen Meldinger-app, i tillegg til at man kan redigere i allerede sendte meldinger. Vi har prøvd det, og det virker perfekt. En stor lettelse for dem som har det med å skrive meldinger de angrer på etter Gin Tonic nummer tre.

En lignende mulighet har man også fått i iOS 16-versjonen av Mail-appen. Her kan du nå annullere leveringen av en mail, hvis du trykker på ‘Angre’-knappen før den blir levert. Dessuten kan du også planlegge sendinger av mailer på forhånd, så mailen kan skrives på kvelden, men først sendes til sjefen tidlig om morgenen (så han tror du er oppe og på jobb, mens du fortsatt sover tungt).

Man kan nå angre en allerede sendt melding i Meldinger-appen. Akkurat som man kan redigere i allerede sendte meldinger. (Foto: Peter Gotschalk)

I en helt annen avdeling er det også nytt at man nå kan bruke Live Text-funksjonen på tekst som brukes i videoer.

Den opprinnelige Live Text-funksjon ble introdusert med iOS 15, og gjør det mulig å kopiere, søke på og oversette tekst direkte fra bilder på mobilen. Det fungerer nå også i videoer. Man må bare sette videoen på pause og markere den ønskede teksten. Vips, så har man en oversettelse. Smart.

Apropos video har vi også testet en ny kamerafunksjon som vi ikke fikk nevnt i testen av iPhone 14 Pro, nemlig den såkalte Action-funksjonen. Den minner virkelig mye om den SuperSteady-funksjonen som Samsung allerede lanserte med Samsung Galaxy S20 Ultra. Det er i bunn og grunn snakk om programvare-basert bildestabilisering av videoer, så resultat blir rolig, selv om det opprinnelige opptaket var urolig. Et eksempel på to videoopptak gjort henholdsvis uten og med action-funksjonen ser du her.

Uten Action-funksjon:

Med Action-funksjon:

Wi-Fi 6E

Før vi kommer til veis ende, føler vi trang til å uttrykke vår undring over at Apple leverer både iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max uten Wi-Fi 6E. Asiatiske Android-konkurrenter som (den markant billigere) Asus Zenfone 9, Samsung Galaxy Z Fold 4, Sony Xperia 1 IV og Xiaomi 12 Pro byr alle på Wi-Fi 6E, og det er også en gåte hvorfor Apple har valgt å utelate teknologien på en mobil som er blant de dyreste produktene på mobilmarkedet noensinne.

Både 2,4 GHz- og 5 GHz-båndene er etterhvert fulle av støy fordi vi har så mange trådløse produkter i hjemmet, så Wi-Fi 6E hadde gitt iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max den optimale Wi-Fi-dekningen de fortjener.

iphone14promax_mail1 iphone14promax_mail2
<
>
I Mail-appen kan du planlegge sendinger av mailer på forhånd, så mailen kan skrives om kvelden, men først sendes til sjefen tidlig neste morgen. (Foto: Peter Gotschalk)

Konklusjon

Akkurat som den mindre utgaven er iPhone 14 Pro Max i skrivende stund den raskeste bilen på veien sammenlignet med alle konkurrentene på mobilmarkedet. Bortsett fra når det gjelder hurtiglading. Med det nye 48 megapiksler vidvinkel-kameraet (og muligheten for å bruke ProRaw-formatet) kan fotografer ta bedre bilder enn noensinne med en iPhone. Og den nye ‘notch’, nemlig ‘Dynamic Island’ er en genial tilføyelse vi ikke ante vi hadde bruk for.

Frontkameraet på 12 megapiksler har nå autofokus og optisk bildestabilisering. Så selfies burde gjerne bli enda bedre. Motivet kan kameraet imidlertid (ennå) ikke gjøre så mye med. (Foto: Peter Gotschalk)

Den store Pro Max-modellen byr dessuten på et større skjermareal, helt enestående god lyd og masser av de samme nye iOS 16-funksjonene som andre iPhone-brukere også kan nyte godt av.

Dessverre vokser trærne ikke helt inn i himmelen denne gangen. For i motsetning til sin forgjenger har iPhone 14 Pro Max faktisk problemer med batteritiden, og da blir det plutselig problematisk at hurtigladingen åpenbart fortsatt er et fremmedord for Apples utviklere. Dessuten forstår vi ikke helt hvorfor Apple ikke har oppgradert sin nyeste og dyreste iPhone til Wi-Fi 6E.

Og dyr er den nemlig. Vårt testeksemplar med hele 1 terabyte lager er faktisk den dyreste iPhone fra Apple noensinne.

Karakter
Apple iPhone 14 Pro Max
High End

Home mener

Raskeste mobil noensinne. Superskarp og lyssterk skjerm uten den gamle notch, men til gjengjeld med Dynamic Island samt ny alltid-aktiv funksjon og masser av skjermareal. Fremragende lyd og nye smarte iOS 16-funksjoner. Dyreste mobil noensinne. Dårligere batteritid enn forgjengeren. Ingen hurtiglading, og hva har Apple egentlig imot Wi-Fi 6E?

1 hendelser på “Apple iPhone 14 Pro Max”

  1. Tenker det er liten vits i å oppdatere til iPhone 14 Pro om en allerede har iPhone 13 Pro. Fy nyvinninger, og et batteri som faktisk er dårligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Scroll to Top