Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Lenovo Yoga Tablet 10

Tapte muligheter

Lenovo Yoga Tablet ville ha vært det perfekte nettbrett hvis man bare skulle bruke det med ører og hender. Men den dårlige skjermen er en klar ulempe.
Lyd & Bilde mener
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Android 4.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 10,1" IPS, 1280 x 800
 • Prosessor: 1,2 GHz MTK quad-core
 • Minne: 1 GB RAM
 • Lager: 16 GB (+ microSD opp til 64 GB)
 • Kamera: 5 Mp (bak), 1,6 Mp (front)
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
 • Tilkobling: Micro USB
 • Mål: 261 x 180 x (3-8,1) mm
 • Vekt: 610 g
 • Batteri: 9000 mAh

Pluss
Her får man både i pose og sekk. En ergonomisk og lekker design kombinert med den beste nettbrett-lyden vi hittil har hørt lover godt, og det blir heller ikke dårligere av at sylinderbatteriet kan by på opp til 18 timers batteritid.

Minus
Men dessverre er den grotesk dårlige skjermen en desidert deal-breaker, og det hjelper ikke at Yoga Tablet 10 er så langsom at det ødelegger brukeropplevelsen. Bedre lykke neste gang Lenovo.

Lenovo har tatt igjen firmaer som Acer, HP og Apple som verdens største PC-produsent, og nå vil kineserne også gjøre sine hoser grønne på det lukrative nettbrett-markedet. Derfor har Lenovo i løpet av tre samtidige arrangementer i Los Angeles, Beijing og Milano (hvor Lyd & Bilde var tilstede) lansert to nye prisgunstige Android-baserte nettbrett som skal ta opp kampen mot konkurrenter som Google Nexus 7, produsert av Asus, og LG G Pad 8.3.

Lenovo Yoga Tablet blir levert med to forskjellige skjermstørrelser på henholdsvis 8 og 10 tommer – i denne testen har vi sett på 10” modellen – og en ganske spesiell design som minner om noe vi tidligere har sett fra Sony med det japanske firmaets første nettbrett – Sony Tablet S – som var kileformet for å gi et bedre grep på produktet. Vi innrømmer også at Yoga Tablet minner mye om Apples Bluetooth-baserte Wireless Keyboard, men det er sikkert bare en tilfeldighet…

Lenovo Yoga Tablet kommer altså med en et slags sylinderformet håndtak som har flere funksjoner. For det første gir håndtaket plass til et kraftig batteri som ifølge Lenovo garanterer en batteritid på hele 18 timer (til sammenligning byr Apples nye iPad Air på 10 timers batteritid). For det andre gjør håndtaket at brukere kan holde nettbrettet med kun en hånd over lengere tid av gangen uten å bli trett i hånden, og for det tredje virker også håndtaket som en støtte som lar brukeren sette fra seg Yoga Tablet på et bord i en 110 graders vinkel, og som hever skjermen litt dersom nettbrettet blir lagt flatt på en overflate.

Annonse

Strømlinjeformet ergonomi
Hvis man tror at en såpass radikalt annerledes nettbrett-design krever tid for tilvenning, tar man feil. Faktisk er den spesielle designen noe av en genistrek, som både virker intuitiv og samtidig gir en mer ergonomisk brukeropplevelse – spesielt når man holder nettbrettet med en hånd. Av gode grunner veier Yoga Tablet mer i sylinder-enden, men ettersom det er i denne enden man holder nettbrettet, er vektfordelingen slik at balansepunktet er tett på hånden, og dermed blir produktet mye lettere å holde i over lang tid.

Muligheten for å la Yoga Tablet stå av seg selv på sin støtte gjør produktet perfekt som en liten skjerm på badet er på kjøkkenet, og så trekker det opp i vår vurdering at Lenovo har produsert Yoga Tablet i lys aluminium med sans for detaljer og med en nærmest perfekt byggekvalitet. Her er et produkt som formelig oser av kvalitet. Spesielt i forhold til prisen.

Annonse

Flere roser
Og når vi først er i gang med å skamrose Lenovo Yoga Tablet kan vi passende slå et slag for lydkvaliteten, som også overgår det meste av hva de etter hvert mange konkurrenter på nettbrett-markedet kan diske opp med. Med fremadrettede, eksterne stereohøyttalere og Dolby Digital Plus programvare byr Yoga Tablet simpelthen på den beste lyden vi hittil har hørt fra et nettbrett. Punktum.

Den eksterne lyden er like god som den mobiltelefonen HTC One kan prestere med de såkalte BoomSound-høyttalerne som også er fremadrettede stereohøyttalere plassert på hver sin side av smartmobil-skjermen. Med hodetelefoner blir opplevelsen med Yoga enda bedre. Lydbildet får med alle frekvensområder – også dypbassen – og volumet er kraftig uten forvrengning.

Det er selvfølgelig supert når man ser film, en opplagt måte å bruke sin Yoga Tablet på da den kan stilles og holdes på så mange forskjellige måter. Men det skal mer til enn god lyd hvis en film eller bare et videoklipp skal bli en god opplevelse. Nemlig en god skjerm, og her er dessverre punktet hvor Lenovo Yoga Tablet kommer til kort.

Dårligste nettbrettskjerm i manns minne
Skjermen er nemlig like elendig som lyden er god. Først og fremst er oppløsningen kun på 1280 x 800 piksel, noe som godt og vel svarer til SD-oppløsning, og dernest ser fargene nærmest utvaskede ut. Ikoner og skrift er pikselert og uskarpe, og for å sette prikken over i-en lider skjermen også av ganske kraftig gulstikk.

Bilder i høy oppløsning skal man ikke prøve å vise på skjermen, da tror man bare at det har hendt noe helt galt med farger eller fokus, og film må absolutt ikke vises i HD-format. Alt annet enn SD-video blir liksom bildene, uskarpt og kantet.

Lenovo-IdeaPad-B6000-F-06 Lenovo-IdeaPad-B8000-F1-05 Lenovo-Yoga-Tablet-1 lenovo-yoga-tablet-10_standard_03 nexusae0_Tilt-Mode-Yoga-Tablet
<
>

Kort sagt har vi aldri sett noe lignende. Og da slett ikke på en 10,1” skjerm. Konkurrentene i samme prisklasse – GL G Pad 8.3 og Google Nexus 7 2013 Edition – kommer med henholdsvis 1920 x 1080p og 1920 x 1200p på vesentlig mindre skjermarealer, så det kan ikke ha vært for å spare penger Lenovo har valgt å utstyre Yoga Tablet med en så dårlig skjerm. Men vi vet ikke om noen annen fornuftig forklaring.

Treg på avtrekkeren
Vi kan heller ikke svare på hvorfor Yoga Tablet får så lite ut av den innebygde prosessoren som tilfellet er. Det er snakk om en 1,2 GHz prosessor med fire kjerner, men når vi benchmarker nettbrettet med Geekbench 3 får vi en miserabel score på 324 (single-core) og 1.069 (multi-core) presset ut av maskinen, og det er vårt dårligste testresultat hittil. Til sammenligning oppnår Nexus 7 et resultat på 579 (single-core) og 1.851 (multi-core) i samme test, mens LG G Pad 8.3 svinger opp med 619 (single-core) og 1.845 (multi-core).

Og her er det altså ikke bare snakk om arbitrære tall som ikke forteller noe om den reelle brukeropplevelsen. Vi opplever at apper starter langsomt på Yoga Tablet, og så snart en app bare krever litt ressurser blir den treg som en gammel Trabant. For eksempel var et ofte benyttet program som Google Earth absolutt ikke begeistret for å bli kjørt på et Lenovo nettbrett, og det er ellers en av den type apper som man ofte bruker på en slik mobil enhet. Det skall bare fungere!

Annonse

Konklusjon
Uansett hvor mye vi skulle ønske, kan vi ikke få oss selv til å anbefale dette produktet. Jo, designen er nyskapende og byr på en praktisk og ergonomisk brukeropplevelse. Lyden er helt på topp, og Yoga Tablet kunne virkelig ha vært årets beste nettbrett til budsjettpris.

Men på et par ekstremt viktige punkter har kjedet faktisk falt av for den kinesiske produsenten. Vi må bare konstatere at skjermkvaliteten er så dårlig at det desidert er snakk om en deal-breaker. Og i tillegg kommer en så langsom ”motor” at man ikke vet om man skal le eller gråte.

Vårt råd til Lenovo er derfor helt klart: Hold fast i design og formfaktor. Behold den gode lyden, men for all del sett en bedre skjerm på nettbrettet – og en bedre prosessor, mens dere er i gang – og lanser så Lenovo Yoga Tablet 2 så raskt som overhode mulig. Med det nåværende produktet får dere aldri foten innenfor på nettbrett-markedet.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.