GRUPPETEST: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung og Xiaomi

Blindtest av de beste mobilkameraene

Delta i avstemningen, og vær med på å peke ut det beste mobilkameraet blant de deltagende mobilene fra Apple, Asus, OnePlus, Samsung, Sony og Xiaomi.

Skrevet av / 23.07.21 - 14:50
Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung og Xiaomi
Peter Gotschalk

Dette er Lyd & Bildes andre store blindtest av mobilkameraer. Vi har prøvd dette en gang tidligere – nemlig i oktober i fjor, hvor vi ba leserne om å peke ut det beste mobilkameraet blant en rekke mobiler i premiumklassen.

I alt ga 2870 lesere sin stemme på tvers av Danmark, Norge og Sverige, og det ble avgitt 19 133 stemmer i alt. Blant de deltagende mobilene ble Apple iPhone 11 valgt som den beste kameramobilen, noe som på sett og vis var litt overraskende, da mange produsenter av Android-mobiler gjør ekstra mye ut av kameraet, og ofte tilbyr flere og mer avanserte funksjoner enn Apple.

Les også Nå skal DU peke ut det beste mobilkameraet! Hvilken mobiltelefon har det beste kameraet? Dette vanskelige spørsmålet vil vi gjerne ha din hjelp til å besvare. Delta i avstemningen nedenfor.

Men sett fra en annen side var jo det også hele poenget med artikkelen. Vi ville gjerne for en gangs skyld fokusere på brukernes preferanser. Normalt tar vi nemlig de tekniske brillene på når vi anmelder mobilkameraer. Det er fullt av begreper som brennvidde, blender, ISO og OIS, og vi studerer funksjonene i kamera-appen, og kameraoppsettet (optikk, sensorstørrelse osv.) kommer under lupen.

Nå er det imidlertid resultatet som teller til slutt, og når vi ser på bildekvaliteten de forskjellige mobilkameraene produserer, skjer det muligens med noen andre briller og ut fra andre kriterier, enn de du legger vekt på til daglig.

Så hele poenget med avstemningen var å finne det mobilkameraet som produserer de bildene som flest mennesker faktisk liker. Uten å ta hensyn til teknologi og forutinntatte holdninger til produsenter eller plattform.

Les også Her er lesernes overraskende vinner av den store kamerablindtesten! Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

Slik testet vi – og slik kårer du vinneren

Nå gjentar vi suksessen, men denne gangen har vi valgt markedets nyeste, beste og dyreste mobiler som deltakere. De seks deltakerne er:

Med hver mobil har vi fotografert 11 forskjellige standardscener, tilsvarende den type bilder som de fleste tar igjen og igjen med mobiltelefonen.

Hver scene er fotografert i 4:3-format med mobilenes standardinnstillinger for den gjeldende type bilder. Vi har navngitt og om nødvendig beskåret bildene og fjernet Exif-data, så det ikke umiddelbart er mulig å se hvilken mobil som har tatt hvilke bilder.

Du finner derfor 11 sett á seks bilder i våre valgte kategorier. Alle bildene har fått et unikt nummer, og under hver kategori ber vi deg om å stemme på hvilket bilde som etter din mening er det beste i den gjeldende kategorien.

Avstemningen varer til og med den 1. august 2021, og da teller vi samtlige stemmer i alle kategoriene. Få dager senere vil vi publisere en artikkel hvor vi avslører hvilken mobil dere har gitt flest stemmer, og dermed utpekt som Folkets favoritt!

Nytt ikon

Med denne artikkelen introduserer vi nemlig også et helt nytt ikon. Vi deler i forveien ut Spesielt anbefalt-ikonet, som gis til et produkt som er spesielt bra til prisen eller har spesielle kvaliteter som skiller seg ut fra mengden. Og når vi sammenligner flere produkter med hverandre i gruppetester, deler vi også ut ikonene Best i test og Beste kjøp, som begge er selvforklarende.

Felles for alle tre ikonene er at det er vi i redaksjonen som enerådig avgjør hvilke produkter som skal belønnes med et ikon. Men det endrer vi på nå.

Den mobilen som vinner i denne blindtesten av mobilkameraer, vil nemlig som det første produktet bli belønnet med ikonet Folkets favoritt. Det må betraktes som en helt spesiell ære, for hvilken produsent vil ikke brennende ønske seg å vinne en popularitetskonkurranse blant Lyd & Bildes vitende og tech-interesserte lesere?

Her finner du avstemningen. Du kan forstørre hvert enkelt bilde ved å klikke på det!

1. Standardbilde, utendørs

Her er der snakk om et bilde helt uten dikkedarer. Motivet, en fontene, stammer fra barokkhagen bak Frederiksborg Slot i Hillerød. Bildet er tatt uten zoom med mobilens standardlinse.

[totalpoll id=»246332″]

2. 2x zoom, utendørs

Samme motiv, men med 2x zoom fokus på en detalj i bakgrunnen. Alle mobiler i testen kan klare denne zoom-innstillingen med optisk zoom eller en telelinse.

[totalpoll id=»246339″]

3. 10x zoom, utendørs

Samme motiv, men med 10x zoom fokus på en detalj i bakgrunnen. Noen mobiler i testen er nødt til å benytte hybrid eller digital zoom for å komme så tett på motivet.

[totalpoll id=»246346″]

4. Motlys, utendørs

Enda et motiv fra Frederiksborg Slotshave, denne gangen slottet i silhuett. Bildet er tatt mot solen med mobilens standardlinse for å teste hvor godt hver enkelt mobil håndterer HDR, kontrast, hvitbalanse, etc. i motlys.

[totalpoll id=»246354″]

5. Ultravidvinkel, utendørs

Også dette motivet stammer fra Frederiksborg Slotshave, men denne gangen har vi slottet i ryggen. Hvert bilde er tatt med den gjeldende mobilens standardinnstillinger for ultravidvinkel.

[totalpoll id=»246363″]

6. Selfie, utendørs

Spesielt de yngre bruker mobilens frontkamera mer enn noe annet. Det skal jo både tas selfies til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og mye annet! Her er det artikkelens skribent som har fotografert rynkene sine helt uten filter foran Frederik den 2.s lille Badstueslott som også befinner seg i barokkhagen. Det er hverken brukt zoom eller vidvinkel.

[totalpoll id=»246370″]

7. Standardbilde, innendørs

Å ta gode bilder med mobilen hjemme er ikke fullt så enkelt som man skulle tro. Ofte har man forskjellige lyskilder med forskjellig lysstyrke og fargetemperatur tent på en gang, noe som får mobilkameraets programvare til å overarbeide. Her har vi tatt et bilde med mobilens standardlinse av fitness-rommet under Hotel Marina i Vedbæk nord for København. Lyset kommer primært fra spots i taket.

[totalpoll id=»246377″]

8. Nattmodus, innendørs

Huawei var blant de første til å lansere en spesiell nattmodus på sine dyreste mobiler. Med P30 Pro lanserte den kinesiske produsenten dermed en kombinasjon av lyssterk optikk og nyskapende bildeprosessering, som kunne lysne bildene og samtidig kompensere for bildestøy i mørket.

I dag er muligheten for å ta gode bilder i mørke omgivelser standard på alle mobiler i premiumklassen, men som du kan se på testbildene, er det veldig stor forskjell på hvordan og hvor godt de forskjellige mobilene kommer fra oppgaven. Her er motivet fitness-rommet fra tidligere, men med lyset slukket.

[totalpoll id=»246384″]

9. Nattmodus, utendørs

I rettferdighetens navn brukes nattmodusen oftest til å ta utendørsbilder om kvelden. Derfor har vi også utsatt alle mobilene for dette kveldsmotivet av stranden ved Vedbæk havn. Bildene er tatt litt før midnatt, og den eneste lyskilden var litt gatebelysning i bakgrunnen samt lyset fra Sverige på den andre siden av Øresund.

[totalpoll id=»246392″]

10. Makro, utendørs

Selvfølgelig bør man også kunne komme helt tett på motivet med et godt mobilkamera. I dette tilfellet har vi brukt den gjeldende mobilens makroinnstilling, hvis den var tilgjengelig. Hvis ikke har vi brukt ultravidvinkel-linsen, og har gått så tett på motivet som mulig.

[totalpoll id=»246399″]

11. Portrett, utendørs

Så godt som alle mobiler i high-end-klassen har en egen portrettmodus, som lar deg ta lekre personbilder med sløret bakgrunn. Men igjen er det stor forskjell på hvor godt kamera-programvaren klarer oppgaven. Både når det gjelder sløring av bakgrunnen og gjengivelse av kontrast og hudtoner.

[totalpoll id=»246406″]

Home mener

19 hendelser på “Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung og Xiaomi”

 1. Robert Schmidt Johansson

  Poenget med å lage et kamera er å gjenspeile ting så likt som øyet ser ting, men det er vanskelig når det kommer til mobilkamera. Men jeg prøvde å se på samtlige bilder med skerpe og gjengivelse av detaljer og mest naturlig fargesetting av bildene.

 2. skulle likt å visst hvilke telefoner jeg stemte på, for da er det lettere for meg å vite hvilken telefon JEG personlig hadde flest stemmer på, som også gjør valget til ny telefon lettere, for alle ser etter forskjellige ting.

  1. Jeg antar at når vinner artikkelen kommer så forklarer de under hvert bilde hvem som var hva

  2. Atle Aasterud

   Spennende å se resultatet. Fint med blindtest, da er det lettere å velge, kamera er en av de viktigste funksjonene på tlf for meg.

 3. Kristian Strømmen

  Den telefonen som plasser nederst i rekka har umulige odds. folk stemmer mest på de første og minst på de siste uansett, folk stemmer i leserettningen. Ofte er bilde nr 6 best, men har uforholdsmessig få stemmer.

 4. Skulle også fått samme bilde av hva man FAKTISK ser. Ser jo at noen av bildene skiller på farge.
  De e fleste velger nok se med skarpeste farge som best. Men er det slik bilde faktisk er?

  Om jeg velger bilde som ser finest ut nå, men det er ikke hva som faktisk er avbildet hadde jeg endra mening. Samme som på tv. Jeg endrer bort ifra «de fine klare fargene» som er i butikken, skjelden gresset er neon farget i butikken

 5. Marcus Schrøder

  Artig å se hvor jevnt det faktisk er mellom de forskjellige merkene, i all hovedsak bare 10x zoom og nattmodus som skiller de forskjellige merkene🤩

 6. Arild Hovet

  Det var to som skilte seg ut på nesten alle, men den beste kameramobilen var ikke med.

  1. Arild Hovet

   Den beste kameramobilen er Huawei det har den vært i flere år.

  2. Hadde vært artig om de tok med gamle p30 pro.
   Skal du sammenligne bør du bruke stativ og samme utsnitt.

   For min del er det fremdeles den beste telefonen. Og at den fremdeles holder seg såpass godt i pris snakker for seg selv.

   Apple stiller i en annen klasse, altså ikke bedre for de som liker å ha funksjoner, men definitivt bedre for bestemor. Enkelt og alle valg er tatt for deg.

 7. Didrik Humblen

  Mange bra bilder fra moderne mobiltelefoner. Hvem ble vinner mon tro?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nærmer seg brettbar perfeksjon

Nye Flip flopper ikke, men vi flipper ikke ut!

Nothing Phone er kommet for å bli

Kongen er død, lenge leve kongen!

Imponerende OnePlus Nord 3

Beste Sony Xperia 1 noensinne

Scroll to Top