TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Julekalender 2024 Delta her!

TEST: OnePlus 8 Pro

Ingen over, ingen ved siden

OnePlus 8 Pro er den beste mobilen vi noensinne har testet. Her er den nye standarden andre produsenter skal prøve å slå.

Av / 15.04.20 - 12:00
OnePlus 8 Pro

Home mener

  • Den beste mobilskjermen noensinne med lynrask oppdateringsfrekvens og høy oppløsning. Ytelsen er den høyeste vi har målt, og i tillegg leverer mobilen fantastisk lyd og kommer med 5G og trådløs lading.
  • Minnet kan ikke utvides med eksternt minnekort. Ikke fullt så bra kamera som i Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra. Frontkameraet støtter kun 2D-ansiktsgjenkjennelse.

I fjor kåret vi forgjengeren OnePlus 7 Pro til Årets premium mobil 2019-2020.

Det kommer ikke til å skje med OnePlus 8 Pro, for etterfølgeren har fått så mange nye funksjoner, inkludert 5G og trådløs lading, og er blitt forbedret på så mange punkter at prisen har steget tilsvarende.

Om OnePlus 8 Pro til gjengjeld ender som Årets high-end mobil 2020-2021 vil tiden vise, men inntil videre ser det lovende ut for den nyeste mobilen fra den lille kinesiske produsenten.

OnePlus 8 Pro 1
Vårt testeksemplar kom i fargen Ultramarine Blue, som er matt og dermed ikke samler på fettfingre. (Foto: OnePlus)

Utseende og konstruksjon

Ved første øyekast ligner OnePlus 8 Pro sine forgjengere OnePlus 7 Pro og OnePlus 7T Pro McLaren ganske mye. Også i år er skjermen svakt buet langs kantene, og den er fremstilt av robust 3D Corning Gorilla Glass. Baksiden er matt og dermed ikke så glatt at den begynner å gli som et vått såpestykke, hvis man legger mobilen på en overflate som ikke er helt rett.

Men selv om OnePlus 8 Pro faktisk kommer med en større skjerm enn forgjengeren, er den både lettere, smalere og slankere. Den har vokst et par millimeter i høyden, og kameramodulen tar også litt mer plass.

Annonse

Vårt testeksemplar kom i fargen Ultramarine Blue, men OnePlus 8 Pro fås også i fargene Onyx Black og Glacial Green. Det kommer imidlertid litt an på konfigurasjonen hvilken farge man kan velge.

OnePlus 8 Pro 2
OnePlus 8 Pro kommer i fargene Onyx Black, Glacial Green og Ultramarine Blue. Og i konfigurasjoner med enten 8 gigabyte RAM og 128 gigabyte lager eller 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte lager. (Foto: OnePlus)

Skjerm

Som Samsung Galaxy S20 Ultra kommer den nye OnePlus-toppmodellen med mulighet for å innstille skjermens oppdateringsfrekvens til 120 Hz, noe som gir en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse. Allerede med OnePlus 7 Pro oppjusterte OnePlus oppdateringsfrekvensen til 90 Hz, men med 120 Hz vises det enda flere bilder i sekundet – blant annet i alle menyer og animasjoner – og resultatet er en enda mer flytende, men likevel klart raskere brukergrensesnitt, enn forgjengeren kunne levere.

I motsetning til Samsung Galaxy S20 Ultra kan OnePlus 8 Pro også støtte den høye QHD+ oppløsningen når oppdateringsfrekvensen er satt til 120 Hz. Med Samsungs toppmodell var det umulig å få det beste fra to verdener, da den høyeste oppdateringsfrekvensen ikke støttet den høyeste oppløsningen. I stedet var man nødt til å velge mellom 60 Hz og QHD+ eller 120 Hz og FHD+.

Da OnePlus 8 Pro ikke har den utfordringen, leverer mobilen et sylskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse som vi ikke har sett maken til noensinne. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel.

Ved siden av den høye oppdateringsfrekvensen kommer OnePlus 8 Pro også med bevegelsesutjevningsteknologien MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som er en metode vi kjenner fra de dyreste TV-ene. MEMC er designet for å få videoer til å se bedre ut ved å øke antallet av «frames» i bildet. Dermed optimeres videoinnhold, som originalt er tatt opp med 24 fps eller 30 fps, slik at det kan avspilles med minst 60 fps, og dermed utnytter skjermens høye oppdateringfrekvens bedre.

Vi har testet bevegelsesutjevningen med videoer fra både Netflix og YouTube – og med en iPhone 11 liggende ved siden som referanse – og resultatet er en subtil, men likevel tydelig forbedring av videoinnholdet. HDR 10+ teknologien sørger for at videoene fremstår med bedre kontrast samt mer dybde og realisme.

Summa summarum har OnePlus 8 Pro den beste skjermen vi noensinne har sett på en mobil.

OnePlus 8 Pro 3
Bilder tatt i 48 Mp oppløsning med Sonys IMX689-sensor blir ekstremt detaljerte og skarpe, hvis de tas i god belysning. (Foto: Peter Gotschalk)
OnePlus 8 Pro 4
Det spesielle Color Filter-objektivet tilbyr bl.a. filtrene Matt, Levende og Sort-hvitt. Her er det Riksdagen i Berlin, som er fotografert med det sort-hvite filteret. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Først og fremst er pop-up-kameraet, som fungerte som frontkamera på både OnePlus 7 Pro og etterfølgeren OnePlus 7T Pro McLaren, borte. I stedet har OnePlus 8 Pro fått et helt alminnelig frontkamera, som ser ut gjennom et utstanset hull øverst til venstre i skjermen. Det er akkurat samme bildesensor med samme 16 Mp oppløsning som før, nemlig Sony IMX471, som sitter i det nye frontkameraet, så det må ha vært andre grunner til å avskaffe pop-up-løsningen. Kanskje har det vært et plass-spørsmål.

Til gjengjeld har det primære kameraet fått en markant oppgradering, og det er både fornuftig og tiltrengt av flere grunner.

For det første har kamerat lenge vært OnePlus’ store svakhet, selv om OnePlus 7T Pro McLaren kom med markante forbedringer, og for det andre er OnePlus 8 Pro nå i en prisklasse hvor den skal konkurrere med fantastiske mobilkameraer fra blant annet Huawei og Samsung. Ikke minst kameraet i Samsung Galaxy S20 Ultra som har så mange funksjoner at vi har skrevet en hel artikkel om det.

OnePlus8Pro_bundestag1x OnePlus8Pro_bundestag3x OnePlus8Pro_bundestag10x OnePlus8Pro_bundestag30x
<
>
Den rene 30x digitale zoomen kommer selvfølgelig helt nærme, men selv om vi ikke er fullt så langt ute som med konkurrentenes 50x eller 100x digitale zoom, er resultatet likevel ikke helt brukbart. (Foto: Peter Gotschalk)

Det primære kameraet på OnePlus 8 Pro har fire objektiver: en 48 Mp f/1.78 hovedlinse med Sony IMX689-sensor, en 48 Mp f/2.2 120 granders ultravidvinkel, en 8 Mp f/2.44 tele samt et 5 Mp f/2.4 såkalt Color Filter-kamera. Kameraet har 3x optisk zoom, 10x hybrid zoom og 30x digital zoom samt både optisk og elektronisk bildestabilisering.

Alle de nye funksjonene som kom med OnePlus 7T Pro McLaren, er selvfølgelig fortsatt på plass, inkludert makromodusen som lar deg ta helt skarpe bilder på 2,5 cm avstand, samt muligheten til å bruke ultravidvinkel-objektivet i både nattmodus og portrettmodus.

OnePlus 8 Pro 5
Med ultravidvinkel-linsen kan man ta makrobilder på 2,5 cm avstand til motivet. (Foto: Peter Gotschalk)

OnePlus 8 Pro tilfører en vesentlig bedre bildesensor samt muligheten for klarere og skarpere ultravidvinkel-bilder. Her benyttes blant annet pixell binning til å kombinere fire piksler til en piksel, noe som blant annet produserer bilder med bedre dynamisk omfang.

Det betyr at OnePlus 8 Pro har det beste mobilkameraet til dags dato fra den kinesiske produsenten. Vi er fortsatt ikke på samme nivå som med Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra, men for de aller fleste forbrukerne tilbyr OnePlus 8 Pro alle kamerafunksjonene og kvaliteten man har bruk for. Og litt til.

OnePlus 8 Pro 6
Kameraet på OnePlus 8 Pro klarer bokeh-bilder minst like godt som forgjengeren. (Foto: Peter Gotschalk)

Lyd

Det er absolutt ingen forskjell på OnePlus 8 Pro og forgjengeren 7T Pro McLaren når det gjelder lydopplevelsen. Men den innebygde teknologien har heller ikke endret seg på lydfronten siden i fjor.

Dermed får man med OnePlus 8 Pro en lydopplevelse som er noe helt for seg selv. Mobilen har i overført betydning fått innebygd en ghettoblaster fra 1980-tallet. Så bra låter OnePlus 8 Pro når man spiller spill eller ser video uten bruk av hodetelefoner.

Også med hodetelefoner blir ørene tilgodesett. Den innebygde Dolby Atmos-teknologien gjør et fint stykke arbeid, og mobilen leverer er bredt lydbilde med mange detaljer, hvor både de høye tonene og bassen står sylskarpt.

OnePlus 8 Pro 7
Også med frontkameraet kan man ta fremragende bokeh-bilder, som man for øvrig kan velge å speilvende i innstillingene. (Foto: Peter Gotschalk)

5G

Som de fleste andre nye toppmobiler kommer OnePlus 8 Pro med 5G. Hittil har vi testet Huawei P40 Pro og Samsung Galaxy S20 Ultra på Deutsche Telekoms kommmersielle 5G-nettverk i Berlin, og dermed er OnePlus 8 Pro nummer tre på listen.

Med OnePlus 8 Pro har vi samtidig også testet 5G-modemer fra tre forskjellige chipprodusenter. Samsung Galaxy S20 Ultra kom med Samsungs egen Exynos 990 5G-prosessor, mens Huawei bruker sin egen Kirin 990 5G-prosessor i P40 Pro. Med OnePlus er en tredje produsent kommet til, nemlig Qualcomm, som leverer Snapdragon 856-prosessoren som driver verket i OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 Pro 8
Dette er innholdet av OnePlus 8 Pro-esken: mobil, kabel og lader. (Foto: Peter Gotschalk)

Bare Kirin 990 kommer med integrert 5G-modem, mens både Exynos 990 og Snapdragon 865 er avhengige av et eksternt modem for å levere 5G-funksjonalitet. I OnePlus 8 Pro er det Qualcomms nyeste X55-modem som står for 5G-forbindelsen, og de innebærer blant annet at 8 Pro støtter den såkalte stand-alone modusen (5G SA), hvor 5G-nettverket også kan brukes til for eksempel telefonsamtaler.

Imidlertid er de fleste eksisterende kommersielle 5G-nettverkt (og det gjelder også for Deutsche Telekoms nettverk i Tyskland) av typen non-standalone (NSA), noe som betyr at 5G-funksjonaliteten begrenser seg til ren datatrafikk, mens alle andre oppgaver blir ivaretatt av 4G/LTE-nettverket.

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger og utvidelse av det eksisterende 4G/LTE-nettverket. De tre store fordelene ved 5G er kort fortalt: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse som gir lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig, og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og med servere på nettverket.

Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne, svært begrenset. Dette er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det må rett og slett være slik for å sikre den nødvendige dekningen.

Mange eksperter mener at 5G vil bety en fullstendig forandring for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og selvkjørende biler (inkludert mer intelligent trafikkavvikling og økt trafikksikkerhet) er bare noen av perspektivene ved det nye 5G-økosystemet.

Teknologien bak 5G

Nye frekvenser: 5G vil bruke nye frekvensområder, og kan sammenlignes med å utvide en motorvei med flere felter. Det betyr langt høyere hastighet og kapasitet – og ikke minst stabilitet.

Flere antenner: 5G vil i sin fulle utrulling være basert på et finmasket nettverk av flere og mindre antenner, enn for eksempel 4G-nettverket. Videre kan signalet fra 5G-mastene konsentreres ved retningsbestemmelse, noe som betyr at man kan oppnå ekstremt raske hastigheter og høy kapasitet.

Selvstendige nettverk: 5G er ikke bare «et raskere 4G» – det er mange andre forskjeller i måten nettverket fungerer på. Blant annet er det mulig å etablere selvstendige, private nettverk som kan konfigureres til kundens spesielle behov. Det private nettverket deles ikke med andre, og dermed oppstår det ikke flaskehalser i forbindelse med den grunnleggende kapasiteten og hastigheten. Selvstendige nettverk betyr også økt kontroll med sikkerhet og stabilitet.

Kilde: Telia

Med andre ord begrenset vår 5G-test seg igjen til primært å måle datahastigheten, noe vi har gjort dels ved å teste med Benchmark-verktøyet Ookla Speedtest, og dels ved å ta tiden på nedlasting av store filer. Og OnePlus 8 Pro yter godt i begge henseender.

I Ookla Speedtest oppnådde mobilen en nedlastingshastighet på 944 Mbit/s som beste resultat, men opplastingshastigheten toppet ved 55,4 Mbit/s. Et spill som Asphalt 9 på over 1,8 gigabyte, ble lastet ned på knappe 31 sekunder.

Til sammenligning nådde Huawei P40 Pro en maksimal nedlastingshastighet på 822 Mbit/s og brukte 42 sekunder på å laste ned Asphalt 9. Samsung Galaxy S20 Ultra nådde pent over 1 Gbit/s i hastighetsmålingen, og var også litt raskere enn OnePlus 8 Pro når det dreide seg om å laste ned store filer.

Med andre ord plasserer OnePlus 8 Pro seg midt imellom de to andre 5G-mobilene vi hittil har hatt på testbenken når det gjelder rå ytelse på 5G-nettverket, selv om det er et godt stykke ned til konkurrenten fra Huawei.

Ytelse og funksjoner

Forgjengerne OnePlus 7 Pro og OnePlus 7T Pro McLaren ble kritisert for ikke å tilby trådløs lading, noe som ellers er blitt standard for de dyreste Android-modellene på markedet. OnePlus har hele tiden forsvart seg med at man først ville bygge inn trådløs lading når teknologien kunne levere samme resultat som vanlig lading via lader og kabel.

Og det er nettopp det OnePlus 8 Pro tilbyr. Som tidligere modeller kommer mobilen med såkalt Warp Charge 30T, som kan lade mobilen fra 0 til 50 prosent på 23 minutter. Akkurat samme 30 watt ytelse kan man nå få fra trådløs lading. Imidlertid må den tråløse laderen bruke 30 minutter til å lade mobilens batteri til 50 prosent, og OnePlus egen trådløse ladestasjon må kjøpes separat.

En annen nyhet er at OnePlus 8 Pro er blitt IP68-sertifisert, noe som betyr at den er både støv- og vanntett.

OnePlus 8 Pro 9
OnePlOnePlus 8 Pro støtter trådløs lading. Enten via selskapets egen lader som må kjøpes som tilbehør, eller via QI-standarden. (Foto: OnePlus)

Nytt er det til gjengjeld ikke at OnePlus 8 Pro er et monster når det gjelder rå muskelkraft. Vårt testeksemplar kom med hele 12 gigabyte LPDDR5-RAM, som er den raskeste RAM-typen på markedet. Det store minnet kommer til sin rett via RAM Boost, som OnePlus kaller sin teknologi som holder øye med din daglige adferd og prøver å forutsi hvilke apper du starter når.

En gitt app lades på forhånd til minnet, slik at for eksempel et stort spill du spiller ofte starter med det samme. I tillegg kommer den såkalte Fnatic-modusen, som forbedrer spillopplevelsen ved å lukke unødvendige funksjoner og optimere både CPU, GPU og RAM til å yte maksimalt. Resultatet er en gaming-opplevelse man ellers er nødt til å velge en dedikert gamingmobil for å finne.

Ved siden av det store minnet kommer OnePlus 8 Pro med Qualcomms Snapdragon 865-prosessor med integrert GPU (Adreno 650). Med andre ord er det markedets kanskje kraftigste CPU som driver verket sammen med en dedikert grafikkchip, og det merkes både i daglig bruk og når vi ser på resultatene fra våre Benchmark tester. Her presterer OnePlus 8 Pro bedre enn noen annen mobil vi har testet på nesten alle punkter. Vel å merke uten at man trenger å bekymre seg så mye over strømforbruket. Selv ikke med 120 Hz skjermoppdatering aktivert.

Merk for øvrig at resultat av vår Benchmarktest av batteriets levetid er målt ved 120 Hz. Hvis man kan nøye seg med en oppdateringfrekvens på 60 Hz, kommer batteritiden opp på imponerende 14 timer og åtte minutter!

OnePlus 8 Pro 10
Utover trådløs lading støtter OnePlus 8 Pro faktisk også såkalt reverse wireless charging. (Foto: OnePlus)

Konklusjon

OnePlus 8 Pro er den beste mobilen man kan kjøpe i skrivende stund. Den er selvfølgelig ikke helt perfekt. Et par andre mobiler på markedet har kameraer som er litt bedre på noen punkter, og Samsung Galaxy S20 Ultra viste seg å være et hårstrå raskere enn OnePlus 8 Pro når det gjelder hastigheten på 5G-nettverket.

Men med den beste skjermen vi noensinne har sett på en mobil, samt en ytelse som slår alle andre på markedet med flere lengder, fikk OnePlus 8 Pro oss til å sperre opp øynene. Og nå, når det endelig er orden på detaljer som trådløs lading og vanntetthet, er det vanskelig å komme på en grunn til å anbefale noen annen mobil enn OnePlus 8 Pro akkurat nå, hvis man er ute etter det beste av det beste.

Vi sier ikke at det ikke kan gjøres bedre. Vi sier bare at det ikke er noen produsent som har gjort det bedre enn OnePlus til nå, og at OnePlus 8 Pro i de kommende månedene er den nye standarden de andre må slå.

Karakter
OnePlus 8 Pro
High End
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

1 hendelser på “OnePlus 8 Pro”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

Lyd & Bilde