TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST CAT S62 Pro

Begavet verktøysmobil

CAT har begrenset antall av spissfindige funksjoner i sin beste toughmobil – men har til gjengjeld forbedret kvaliteten.

forfatter
Publisert 15.12.20 - 10:35
Karakter
CAT S62 Pro
L&B menerskew
pluss Tåler nesten alt. Det varmefølsomme FLIR-kameraet er svært bra, og har du bruk for funksjonen, er det alene verdt mobilens pris.
minus Ikke 5G og Wifi 6. Prosessoren er en tre år gammel middelklassemodell. Prisen er til gjengjeld som en premiummobil.
Veil. pris 7490 Produktside
 • Klassifisering: IP68 MIL SPEC 810H
 • CPU: 2,0 GHz Qualcomm Snapdragon 660 (octa-core)
 • Minne: 6 GB / 128 GB lager, microSD op til 256 GB
 • Skjerm: 5,7” FHD+ (2160 x 1080 piksler), Gorilla Glass 6
 • Operativsystem: Android 10, oppgradering til 11
 • Kamera: 12 Mp f/1.8 / 8 Mp / FLIR (-20-400 grader)
 • Trådløst: LTE cat 13, VoLTE, VoWiFi, BT 5.0, Wi-Fi 802.11ac, NFC
 • Batteri: 4.000 mAh
 • Mål/vekt: 77 x 158 x 12 mm (BxHxD) / 248 g.
 • FLIR IR-kamera -20 til 55 grader Celsius, FM-radio
 • www.catphones.com
 • Geekbench 5: 295 (single) / 1464 (multi)
 • Basemark GPU: 1289 (OpenGL)
 • 3DMark Wild Life: 357
 • 3DMark Sling Shot Extreme: 1230
 • PCMark: 6032
 • PCMark Battery: 11t 13 min
Annonse fra prisguiden.no

Toughphones er robuste telefoner som er beregnet til å tåle hard behandling. De er populære verktøy for håndverkere og soldater, men kan også brukes av speidere – samt av svært fomlete personer som ellers alltid har en mobil med knust skjerm.

Vi har flere ganger testet toughphones fra CAT; et navn som er velkjent fra industrimaskiner og arbeidstøy. Mobiltelefonene bygges imidlertid på lisens av britiske Bullit Group.

CAT S62 Pro er den siste toppmodellen. Den er en forholdsvis slank mobil til toughphone å være, og ligner for øvrig sine to forgjengere, S60 og S61.

Fronten med den 5,7″ store skjermen er dekket av Gorilla Glass 6, og ligner enhver moderne mobil. Baksiden av solid plast og den kraftige aluminiumsrammen hele veien rundt avslører imidlertid at det er jobbet ekstra med holdbarheten.

Antallet kameraer på baksiden forteller at det ikke er snakk om en vanlig mobil. Det er nemlig kun to, og det ene er det spesielle infrarøde kameraet.

Med et FLIR-kamera kan man finne kuldebroer og dårlig isolerte steder. Som en ikke helt tett kjøleskapsdør. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Nyttigere sensorer

CAT S62 Pro er den tredje CAT-telefonen med infrarød sensor. Til tross for å ha fått et «pro» på slutten av navnet er ambisjonsnivået med hensyn til sensorer, senket. Borte er laser-avstandsmåleren (som var både langsom og upresis) og luftkvalitetsmåleren. Til gjengjeld har S62 Pro fått en fingeravtrykksensor, og det infrarøde FLIR-kameraet er blitt utstyrt med en bedre Lepton 3.5-sensor. Man finner også gyro, nærhetssensor, kompass og lyssensor i mobilen – men det kan også alle andre mobiler skryte av.

Kameraet har fått dårligere oppløsning enn forgjengeren, S61, som hadde 16 Mp. Nå brukes en 12 Mp sensor som tar utmerkede bilder, men som ikke kvalifiserer til fotokonkurranser.

Som et tegn på tiden vi lever i, er CAT S62 Pro også hygienesertifisert. Den tåler å bli tørket med blekemidler tusenvis av ganger, og den kan sprøytes med alkohol under trykk.

Profesjonelt varmekamera

FLIR-kameraet er S62 Pros store partytriks. Ikke bare er det fasinerende å se varme og kalde områder avtegnet som fargeforskjeller på motivet, man kan også bruke det til noe. Det kan for eksempel være for å se hvor varme slipper ut og kulde trenger inn ved vinduer og dører. Og dermed hvor det bør etterisoleres.

Man kan peke ut spesielle varme eller kalde områder på skjermen, og få opp temperaturene presist. Man kan velge farge- og varmeskalaen etter behov, og også hvordan det infrarøde bildet mikses med det normale bildet. Det er funksjoner som gjør CAT S62 langt mer anvendelig enn forgjengeren, som hadde færre innstillinger og funksjoner.

Klasse A-forsterkere har en himmelsk lyd, men de blir infernalsk varme! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Til alle typer arbeid

CAT S62 Pro er i den nest høyeste klassen for vanntetthet, IP68. Det betyr at den kan ligge på 15 meters dyp i opp til 35 minutter. Igjen er det litt mindre enn forgjengeren, som tålte en time på tre meters dyp. Det betyr under alle omstendigheter at den holder til selv det våteste skitneste arbeidet – unntatt dykking.

Den klarte også falltesten fra ørehøyde mot betonggulv (jeg hadde ikke et stålgulv til rådighet, spesifisert i MIL SPEC 810H).

CAT S62 Pro er helt vanntett. Den kan være under vann i halvannen time. (Foto: CAT)

Fornuftig maskinvare

Stabil, solid maskinvare er viktigere på byggeplassen, enn superprosessor og rask 3D-grafikk. Og det koster å gjøre mobilen motstandsdyktig for alt. Derfor får man alltid mindre ytelse for pengene når man kjøper toughphones, enn når man kjøper normale mobiler.

Hjertet i CAT C62 Pro er en 2 GHz Snapdragon 660-prosessor med åtte kjerner. Det er en klassisk mobilprosessor med flere år på baken, og allerede ved introduksjonen i 2017 var den i mellomklassen. Skal man si noe positivt, kan den ikke ha fordyret produktet med mange kroner.

Den gamle prosessoren betyr også at man må se forgjeves etter 5G, som kun er integrert i de nyeste Snapdragon-toppmodellene. Det er synd, for det er jo nettopp behovet for lynrask dataoverføring ute i marken som har vært argumentet for 5G-nettverket.

Det er 6 GB RAM og 128 GB lager om bord. Det er stort sett fordoblet siden den to år gamle forgjengeren. Og helt tilstrekkelig til det meste. Sannsynligvis vil prosessorkraften bli en flaskehals før lagringsplassen gjør det. Skulle lagerplassen ikke være tilstrekkelig, kan man utvide med opp til 256 GB på et microSD-kort.

Skjermen er en skikkelig lekker og rimelig lyssterk FHD+ skjerm på 2160 x 1080 piksler. Det er faktisk på nivå med de fleste vanlige premium-mobiler. Med den forskjellen at skjermen kan betjenes med våte fingre ved temperaturer fra 20 minus til 55 grader pluss.

Benchmark

Med en prosessor som ikke er hentet fra øverste hylle, men heller fra kurven med ukens tilbud, er ytelsen ikke av den typen som lager rekorder. I Geekbench 5 lander resultatet på henholdsvis 295 i single-core og 1464 i multi-core. Det er rundt en tredjedel av OnePlus 8 Pro, som koster litt mindre enn CAT S62 Pro.

Grafikktesten 3DMark Sling Shot Extreme demonstrerer at 3D-ytelsen ikke er grunnen til å kjøpe en S62 Pro. En score på 1230 er en sjettedel av OnePlus 8 Pros resultat. Til gjengjeld er resultatet i PCMark Work 2.0-testen (6032) ganske respektabel. Så den klarer «seriøse» programmer problemfritt.

Kan du ikke jobbe raskt, kan du til gjengjeld gjøre det lenge. I PCMark-batteritesten holdt CAT S62 Pro-telefonen over 11 timer. Gjort om til normalt mobilbruk tilsvarer det flere dagers praktisk bruk.

Hvis man har bruk for det infrarøde kameraet på jobb, er CAT S62 Pro faktisk billig. (Foto: CAT)

Konklusjon

CAT S62 Pro er en ganske vellykket toughphone som utmerker seg ved å være motstandsdyktig overfor alt, uten å ligne på et byggeplassverktøy. Å kalle den rask vil være en løgn, for prosessoren er foreldet, men den klarer fortsatt alle de appene du reelt har bruk for.

Det varmefølsomme FLIR-kameraet er dens store salgsargument, og har du bruk for funksjonen, eller bare har lyst til å eie en mobil som kan ta temperaturen på motivet, er den verdt pengene.

Espresso skal serveres varm! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

PRØV LB+ I 1 UKE

KUN 10 KR

PRØV FOR 10 KR

LB+ Måned

kr 119,00

KJØP
vipps
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
OnePlus bekrefter overraskende iPad-konkurrent OnePlus Pad lanseres 7. februar.
lbpluss
Omvendt? Er virkelig iPhone den beste mobilen? Hvorfor er den i så fall det? Som innbitt Android-bruker har jeg tatt utfordringen med å leve med to iOS-produkter for en periode. Usikker på om jeg skal le eller gråte …
Har Motorola funnet G-punktet? Den kinesiske mobilprodusenten lanserer tre nye billige smarttelefoner.
Samsung Galaxy S23 rett rundt hjørnet - Nå vet vi datoen! Første fysiske Galaxy Unpacked-event på tre år.
Huawei Watch GT 3 SE For å holde fast ved dine nyttårsforsetter er det viktig å bruke alle triksene man har. Kanskje er det en ny treningsklokke som skal til?
Følg Lyd & Bilde