Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch SE

Apple Watch SE

Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.

Skrevet av / 29.11.20 - 10:00
Apple Watch SE
Lasse Svendsen

Den nye generasjonen av Apples smartklokker er blant de mest brukervennlige på markedet. Dessverre er det bare iPhone-brukere som har nytte av dem, men de får til gjengjeld den mest gjennomførte smartklokken ti nå.

Men det finnes tre modeller å velge blant. Apple Watch 6, Apple Watch SE og den eldre Apple Watch serie 3.

Sistnevnte er uten ringemulighet og mangler en del av funksjonene de nyere har fått, men er mer en tilstrekkelig for de som trenger grunnleggende smartfunksjoner.

Den dyreste og mest avanserte er Apple Watch 6, men etter vår mening vil den rimeligere og nesten like avanserte Apple Watch SE være et bedre kjøp.

Den kan med få unntak, gjøre akkurat det en 6-er kan, men til en lavere pris.

Les også Den beste smartklokken Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.

Mangler ingenting vesentlig

Begge fås i to størrelser, 40 og 44mm, men mens SE er kun tilgjengelig i aluminium og fire farger, er Apple Watch 6 også er tilgjengelig i stål og titangrått og flere farger.

Begge er fulle av sensorer på baksiden, men i motsetning til Watch 6, kan ikke SE-modellen måle hjerterytme og oksygennivået i blodet. Det er det heller ikke alle som ser nytten av.

Apple Watch SE på 44mm til venstre Apple Watch serie 3 på 42mm til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Men sensorene sjekker også puls og unormal hjerterytme, akkurat som sensorene til 6-eren gjør, og klokken varsler hvis den oppdager uregelmessigheter.

De bruker begge en samme 20 prosent raskere prosessoren, og selv om skjermen ikke alltid er på, som den er på 6-eren, er den like lyssterk og skarpt – også i sollys.

Merk at mens stålutgaven av Apple Watch 6 har ripebestandjg safirglass på skjermen, har alle i aluminium herdet ionX-glass, også SE-versjonen.

Batteritiden er den samme på maks til 18 timer, mindre hvis man bruker GPS-sporing mye f.eks under trening, og i likhet med 6-eren, leveres heller ikke denne med lader. Det er kun den magnetiske Qi-laderen med USB som følger med i esken, i tillegg til en avtakbar rem.

Apple Watch SE finnes også i en LTE-versjon, som man kan ringe med som på en telefon, og er ellers utstyrt med de samme sensorene og funksjonene som Apple Watch 6.

Vi har allerede nevnt GPS, men den har også Bluetooth og Wi-fi, høydemåler, og de fleste treningsmodusene.

Her starter du den treningsmodusen som passer deg best. Foto: Lasse Svendsen

Her er en oversikt over flere funksjoner på Apple Watch SE:

 • 40 eller 44 mm størrelse
 • Versjon med mobilnettverk
 • Vanntett til 50 m
 • Søvnsporing
 • Støymåling
 • Fallsensor
 • Håndvaskdetektor
 • Menstruasjonssyklus
 • Klar for Apple Fitness+ tjenesten
 • Klar for familiedeling
 • Stort utvalg remmer

Den mest gjennomførte brukervennligheten

Kombinasjonen av en responsiv pekeskjerm en vri- og trykkbar krone, er med på å gjøre Apple Watch til den mest brukervennlige smartklokken. Det går raskere å navigere på skjermen når man kan bruke kronen i tillegg til skjermen.

Mange smartklokker gjør en avhengig av å bruke skjermen til nesten alt, her kan man langt mer elegant kombinere, også med den ekstra trykknappen på høyre side for å gå inn og ut av skjermbilder og funksjoner.

Klokken er også vanntett til 50 meter og kan brukes til svømmetrening, også til ikke triatlon-utøvere som svømmer i åpent vann.

Den finnes i to størrelser, 44 og 40 mm. I praksis er ikke forskjellen på håndleddet så stor, og skjermen dekker uansett mesteparten av klokken, og lysstyrken gjør den lettlest i de fleste situasjoner.

Klokken registrert om man faller om, og blir man samtidig bevisstløs, kan den varsle 113 automatisk. Det fungerer også i utlandet.

Den mest brukervennlige smartklokken hittil. Foto: Lasse Svendsen

Den har også søvnmonitor som registrerer søvnmønstre, hvis man sover med klokken på., og passer også på at du vasker hendene ofte og lenge nok, og som på 6-eren, har den også logging av menstruasjonssykluser, med varsling om når man er på sitt mest fruktbare.

Apple Watch SE er en like bra treningsklokke som den dyrere 6-eren, og har alle de nyeste funksjonene som finnes i det nye operativsystemet WatchOS 7. Den har også støtte for mange treningsapper som f.eks Strava.

Den vil også støtte Apples nye treningstjeneste – Fitness+. Det er en abonnementtjeneste for trening, blir tilgjengelig i løpet av 2020, med en egen videokanal med forskjellige treningsopplegg. Som kan vises på en iPad eller AppleTV.

Da vises treningsdata i sanntid fra Apple Watch-en man har på håndleddet, samtidig med at man gjør øvelsene i Fitness+´appen.

Familiedeling

Apple Watch SE støtter også familiedeling, men tjenesten som går ut på at man bruker en iPhone til å sette opp en eller flere Apple Watch-er for andre familiemedlemmer – som ikke har en iPhone, er ikke tilgjengelig i Norden ennå.

Konklusjon

En Apple Watch 6 er overkill for alle som ikke synes at EKG- og oksygenmåling er nødvendig, eller helst vil ha en skjerm som alltid er på. For dem er Apple Watch SE et bedre kjøp. Den kan alt det andre enn 6-er kan, og er like anvendelig, brukervennlig og har den samme lyssterke skjermen og koster mindre. Man kan kjøpe en Apple Watch SE med LTE innebygget, for mindre enn den rimeligste utgaven av Apple Watch 6.

Karakter
Apple Watch SE
Basic

Home mener

Smarteste smartklokken med eksepsjonell brukervennlighet. Lyssterk og skarp skjerm og sømløs integrasjon med iPhone. Lader er ekstrautstyr. Kun for iOS (iPhone) operativsystem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Sommertilbud

LB+ Total

Få full tilgang i 7 uker for kun 7 kr.

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+ Total år

Tilgang til ALT innhold i et år

7,- / for 7 uker
49,- / for 30 dager
1,650,- / år
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Ikonisk mobil er tilbake

Kan Motorola gå forbi Samsung?

Huawei Honor er tilbake!

Større og raskere

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Scroll to Top