Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

TEST Apple Watch SE

Apple Watch SE

Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
Karakter
Apple Watch SE
Lyd & Bilde mener
Smarteste smartklokken med eksepsjonell brukervennlighet. Lyssterk og skarp skjerm og sømløs integrasjon med iPhone.
Lader er ekstrautstyr. Kun for iOS (iPhone) operativsystem.
Spesifikasjoner

Operativsystem: WatchOS 7
Skjerm: OLED 368 x 338 piksler, 1000 nits
Prosessor: S6 64-bit tokjerners prosessor
Minne/lagring: 32 MB RAM
Trådløst: Bluetooth 5.0
Mål/vekt: Ø 44 x 37,8 mm, 10,7 mm tykk / 47,1 gram
Vanntett: 50 m
Batteri:18 timer
Sensorer: Akselerometer, gyroskop, oksygen, lyssensor, høydemåler
Annet: GPS, kompass, høyttaler, mikrofon, 5 GHz Wi-Fi
Web: apple.com/no

Den nye generasjonen av Apples smartklokker er blant de mest brukervennlige på markedet. Dessverre er det bare iPhone-brukere som har nytte av dem, men de får til gjengjeld den mest gjennomførte smartklokken ti nå.

Men det finnes tre modeller å velge blant. Apple Watch 6, Apple Watch SE og den eldre Apple Watch serie 3.

Sistnevnte er uten ringemulighet og mangler en del av funksjonene de nyere har fått, men er mer en tilstrekkelig for de som trenger grunnleggende smartfunksjoner.

Den dyreste og mest avanserte er Apple Watch 6, men etter vår mening vil den rimeligere og nesten like avanserte Apple Watch SE være et bedre kjøp.

Den kan med få unntak, gjøre akkurat det en 6-er kan, men til en lavere pris.

Annonse
Den beste smartklokken Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.

Mangler ingenting vesentlig

Begge fås i to størrelser, 40 og 44mm, men mens SE er kun tilgjengelig i aluminium og fire farger, er Apple Watch 6 også er tilgjengelig i stål og titangrått og flere farger.

Begge er fulle av sensorer på baksiden, men i motsetning til Watch 6, kan ikke SE-modellen måle hjerterytme og oksygennivået i blodet. Det er det heller ikke alle som ser nytten av.

Annonse

Apple Watch SE på 44mm til venstre Apple Watch serie 3 på 42mm til høyre. Foto: Lasse Svendsen

Men sensorene sjekker også puls og unormal hjerterytme, akkurat som sensorene til 6-eren gjør, og klokken varsler hvis den oppdager uregelmessigheter.

De bruker begge en samme 20 prosent raskere prosessoren, og selv om skjermen ikke alltid er på, som den er på 6-eren, er den like lyssterk og skarpt – også i sollys.

Merk at mens stålutgaven av Apple Watch 6 har ripebestandjg safirglass på skjermen, har alle i aluminium herdet ionX-glass, også SE-versjonen.

Batteritiden er den samme på maks til 18 timer, mindre hvis man bruker GPS-sporing mye f.eks under trening, og i likhet med 6-eren, leveres heller ikke denne med lader. Det er kun den magnetiske Qi-laderen med USB som følger med i esken, i tillegg til en avtakbar rem.

Apple Watch SE finnes også i en LTE-versjon, som man kan ringe med som på en telefon, og er ellers utstyrt med de samme sensorene og funksjonene som Apple Watch 6.

Vi har allerede nevnt GPS, men den har også Bluetooth og Wi-fi, høydemåler, og de fleste treningsmodusene.

Her starter du den treningsmodusen som passer deg best. Foto: Lasse Svendsen

Annonse

Her er en oversikt over flere funksjoner på Apple Watch SE:

 • 40 eller 44 mm størrelse
 • Versjon med mobilnettverk
 • Vanntett til 50 m
 • Søvnsporing
 • Støymåling
 • Fallsensor
 • Håndvaskdetektor
 • Menstruasjonssyklus
 • Klar for Apple Fitness+ tjenesten
 • Klar for familiedeling
 • Stort utvalg remmer

Den mest gjennomførte brukervennligheten

Kombinasjonen av en responsiv pekeskjerm en vri- og trykkbar krone, er med på å gjøre Apple Watch til den mest brukervennlige smartklokken. Det går raskere å navigere på skjermen når man kan bruke kronen i tillegg til skjermen.

Mange smartklokker gjør en avhengig av å bruke skjermen til nesten alt, her kan man langt mer elegant kombinere, også med den ekstra trykknappen på høyre side for å gå inn og ut av skjermbilder og funksjoner.

Klokken er også vanntett til 50 meter og kan brukes til svømmetrening, også til ikke triatlon-utøvere som svømmer i åpent vann.

Den finnes i to størrelser, 44 og 40 mm. I praksis er ikke forskjellen på håndleddet så stor, og skjermen dekker uansett mesteparten av klokken, og lysstyrken gjør den lettlest i de fleste situasjoner.

Annonse

Klokken registrert om man faller om, og blir man samtidig bevisstløs, kan den varsle 113 automatisk. Det fungerer også i utlandet.

Den mest brukervennlige smartklokken hittil. Foto: Lasse Svendsen

Den har også søvnmonitor som registrerer søvnmønstre, hvis man sover med klokken på., og passer også på at du vasker hendene ofte og lenge nok, og som på 6-eren, har den også logging av menstruasjonssykluser, med varsling om når man er på sitt mest fruktbare.

Apple Watch SE er en like bra treningsklokke som den dyrere 6-eren, og har alle de nyeste funksjonene som finnes i det nye operativsystemet WatchOS 7. Den har også støtte for mange treningsapper som f.eks Strava.

Den vil også støtte Apples nye treningstjeneste – Fitness+. Det er en abonnementtjeneste for trening, blir tilgjengelig i løpet av 2020, med en egen videokanal med forskjellige treningsopplegg. Som kan vises på en iPad eller AppleTV.

Annonse

Da vises treningsdata i sanntid fra Apple Watch-en man har på håndleddet, samtidig med at man gjør øvelsene i Fitness+´appen.

Familiedeling

Apple Watch SE støtter også familiedeling, men tjenesten som går ut på at man bruker en iPhone til å sette opp en eller flere Apple Watch-er for andre familiemedlemmer – som ikke har en iPhone, er ikke tilgjengelig i Norden ennå.

Konklusjon

En Apple Watch 6 er overkill for alle som ikke synes at EKG- og oksygenmåling er nødvendig, eller helst vil ha en skjerm som alltid er på. For dem er Apple Watch SE et bedre kjøp. Den kan alt det andre enn 6-er kan, og er like anvendelig, brukervennlig og har den samme lyssterke skjermen og koster mindre. Man kan kjøpe en Apple Watch SE med LTE innebygget, for mindre enn den rimeligste utgaven av Apple Watch 6.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.