Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Apple Watch 6

Apple Watch 6

Apple har oppdatert smartklokken med EKG- og oksygenmåling, og flere sensorer enn før, og rett og slett laget den beste smartklokken til nå.

Skrevet av / 30.10.20 - 15:00
Apple Watch 6
Lasse Svendsen

Man behøver ikke lete lenge for å finne en smartklokke med enda flere funksjoner, mer spesialiserte funksjoner, eller bedre batteritid enn Apple Watch 6.

Garmin lager noen veldig spesialiserte smartklokker, Huawei Watch GT2e og Samsungs Galaxy smartklokker tilbyr flere treningsmoduser. Det finnes smartklokker for triatlon, golf, seiling og fotball, og mange av konkurrentenes klokker koster mindre.

Les også Treningsklokke for alle aktiviteter Huawei Watch GT2e er et meget godt kjøp, men først og fremst for Android-brukere.

De som bare er ute etter en treningsklokke, slipper unna med en tusenlapp for en helt grei klokke.

Men ingen av dem er så komplette som smartklokke som Apple Watch 6.

Det den mangler i spesialiserte funksjoner, tar den igjen i måten den passer på helsen din på, og hvordan den takler hverdagslige behov for et armbåndsur, med flere funksjoner enn tid- og datovisning.

Les også Apple Watch med unike helsefunksjoner Et av de få helseapparatene som faktisk aktivt kan redde livet ditt.

Oksygenmåling og EKG

Hvis vi ser bort fra at Apple har pusset opp urkassen, som fås i to størrelser, 40 og 44mm, i farget aluminium eller lakkert stål, og vender oss til det tekniske, er det noen endringer det er verdt å trekke fram på Apple Watch 6.

På baksiden er det kommet flere sensorer, som måler hjerterytme og oksygen i blodet. Sensorene sjekker også puls og unormale avvik på hjerterytmen, og man kan få varsel på klokken eller mobilen hvis noe unormalt registreres.

Sensorer på undersiden måler oksygennivået i blodet.

Prosessoren som styrer det hele er også ny. Apple hevder at den er 20 prosent raskere, noe som er vanskelig å måle. Det er er lettere å se at skjermen som alltid er på, er blitt merkbart mer lyssterk, og lettere å se i sollys. På stålvarianten av Apple Watch 6 har pekeskjermen ripebestandjg safirglass, mens den rimeligere aluminiumsversjonen bruker herdet ionX-glass.

Man kan også stille klokken til å varsle dersom oksygennivået synker fort.

Batteritiden er oppgitt til 18 timer, som stemmer bra med virkeligheten, men er et godt stykke unna Huawei GT2es batteritid på opptil 14 dager.

Apple Watch 6, kan som forgjengeren, leveres i en LTE-versjon. Altså en som bruker mobilnettet og kan ringes med som en telefon. Det fungerer utmerket. Lyden er klar nok for begge deltakere i samtalen, men det ser unektelig litt rart ut å stå å snakke til håndleddet.

Klokken varsler om det skjer noe unormalt med puls eller hjerterytme.

Ellers har de begge GPS, Bluetooth og Wi-fi innebygget. Høydemåler er integrert og alltid på, og de aller fleste – eller kanskje man skal si mest brukte – treningsmodusene er allerede innebygget i klokken, og enkle å sette igang et trykk på den berøringsfølsomme kronen.

Nye digitale urskiver kan få Apple Watch 6 til å se ut som et mekanisk armbåndsur.

Her er en oversikt over de viktigste funksjonene på Apple Watch 6:

 • 40 eller 44 mm størrelse
 • Versjon med mobilnettverk
 • Vanntett til 50 m
 • Søvnsporing
 • EKG-måling
 • SpO2-måling
 • Støymåling
 • Fallsensor
 • Håndvaskdetektor
 • Menstruasjonssyklus
 • Klar for Apple Fitness+ tjenesten
 • Klar for familiedeling
 • Stort utvalg remmer
Nye digitale urskiver kan få Apple Watch 6 til å se ut som et mekanisk armbåndsur.

Den mest gjennomførte brukervennligheten

En Apple Watch har alltid vært den mest brukervennlige smartklokken, og denne utgaven hvor skjermen alltid er på, er den beste.

Vårt testeksemplar på 44 mm størrelse, er ikke så veldig mye større en en 40 mm eldre Apple Watch, men skjermen fyller mye mer av klokken, og den nye skjermen på sekseren er endelig så lyssterk at man bare behøver å gløtte på klokken får å se tiden, hvem som ringer (på LTE-versjonen), eller hvem som sender melding.

De fleste finner en treningsmodus som passer, også dansere!

Den innebyggede EKG-målingen kan startes når man ønsker det, og data kan lagres på mobilen, som må være en iPhone. Det samme gjelder oksygenmålingen, men målingene kan også foregå i bakgrunnen, og varsle om noe unormalt oppstår. Som hjerteflimmer, plutslig lav eller høy puls, og fall i oksygenmetning.

Det fungerer utmerket, og jeg vil tro at folk som har hatt en hjertehendelse, ser nytten i en Apple Watch som passer på. Selv om den ikke kan varsle et hjerteinfarkt. Den kan derimot varsle 113 dersom man faller om bevisstløs. Hvis man har aktivert varsling i appen.

Den passer også på at du kommer deg i seng.

Søvnmonitoren som registrerer søvnmønstre, krever at man sover med klokken på. Den kan hjelpe deg å få mer ut av nattesøvnen ved å vise deg å sette opp en søvnplan. For de som sover som et barn, er det knapt nødvendig, men for den som aldri våkne uthvilt, kan denne funksjonen ha noe for seg.

Den passer også på at du vasker hendene ofte og lenge nok, og den kan spore menstruasjonssykluser (ikke testet) og logge symptomer og varsle når en ny periode nærmer seg. Lyst til å bli gravid? Da varsler Apple Watch når man er på sitt mest fruktbare.

Som treningsklokke er det meste som før her, fordi de nyeste funksjonene er innlemmet i WatchOS 7, som alle nyere Apple Watch bruker. Klokken logger treningsdata for ulike øvelser, og lagrer dem på mobilen, eller en tredjeparts app som f.eks Strava.

Registrering av menstruasjonssykluser.

Fitness+

Da Apple lanserte Watch 6 og Watch SE i september, introduserte de også en ny tjeneste kalt Fitness+. Som er en abonnementtjeneste for trening, hvor brukerne får tilgang til en omfattende videokanal for trening på iPhone, iPad eller AppleTV, hvor treningsdata vises i sanntid på skjermen når man har på en Apple Watch mens man trener på øvelsene i Fitness+´appen.
Ftiness+ blir tilgjengelig i løpet av 2020.

Familiedeling

Apple har så langt bare lansert familiedeling for noen få land. Det er uklart når tjenesten kommer til Norden, men den går ut på at man bruker en iPhone til å sette opp en eller flere Apple Watch-er for andre familiemedlemmer som ikke har en iPhone, sånn at brukeren av en Apple Watch kan få tilgang til meldinger, muligheten for å ringe til foreldrene, eller utvalgte venner eller søsken, og bruke FaceTime.

GPS-en kan guide deg på rett vei, og det finnes en egen sykkelfunksjon her.

Lading

Apple Watch 6 og Watch SE leveres ikke med en lader. I esken følger det med en rem med hurtigkobling, og en magnetisk ladekabel med vanlig USB-kontakt. Som må kobles til en laptop eller en annen enhet med USB-kontakt, med mindre man kjøper en vegglader samtidig med en Apple Watch.

Konklusjon

For en med en Apple Watch 5 er det ikke sikkert at forbedringene i Watch 6 er store nok til at det er et poeng å bytte. For de med en eldre Apple Watch, eller de mange med en smartklokke fra en annen produsent, som ser nytten av EKG- og kanskje oksygenmåling, kan en Apple Watch 6 være en betydelig forbedring. Det er nemlig den smartklokken alle andre må finne seg å bli målt mot heretter. Den er best på det meste, og fungerer prikkfritt for alle iPhone-brukere.

Utvalget av av remmer og lenger til Apple Watch er enormt.

Karakter
Apple Watch 6
Premium

Home mener

Smartere funksjoner med bedre helseovervåkning, bedre skjerm som alltid er på og flere funksjoner enn før. Lader er ekstrautstyr. Familie-oppsett er ikke tilgjengelig. Kun for iOS (iPhone) operativsystem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google utfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig en raskere Apple Watch

Huawei Watch GT 4 er smartklokken som smelter inn

Scroll to Top