TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Apple iPad WiFi 32GB

En sofasurfers drøm

Vi har testet Apple iPad i noen uker og muligheten for å bli avhengig er overhengende.

forfatter
Publisert 15.06.10 - 08:00
L&B mener
Spesifikasjoner
 • Størrelse: 9,7 tommer
 • Oppløsning: 1024 x 768
 • Vekt: 680g
 • Prosessor: 1 GHz Apple A4-prosessor, rask, spesialutviklet og energieffektiv SoC (system-on-a-chip)
Veil. pris 4563Pr. 15.06.10 Produktside

Før vi begynner på selve artikkelen kan det kanskje være verdt å nevne at hele artikkelen faktisk er skrevet på en amerikansk iPad, som vi velvillig fikk låne av firmaet emcom, med et norsk Apple Wireless Bluetooth tastatur. Det eneste vi trengte å lære oss var hvordan vi skrev de norske karakterene æ,ø og å på dette tastaturet. Med en gang vi mestret dette var det hele ganske enkelt. For å sikre mobil autentisitet er den skrevet på et kafébord i Oslo sentrum. Vi kunne brukt WLAN for å komme oss på nettet, men vi valgte heller å bruke en kreativ løsning fra Netcom som vi skal komme tilbake til. Vi skal også komme tilbake til en del sære tastaturgreier litt senere.

Ikke alt for alle
Hvis det er en fullblods datamaskin i tradisjonell forstand bare i dette formatet du er ute etter ender du med feil produkt. En iPad er i første rekke et konsumentprodukt beregnet for deg som sitter mye i sofaen og surfer på nettet. Ikke misforstå, den kan også en hel masse andre ting, men holder du på sofatanken er du på riktig spor.

Alt den ikke har
Et vanlig ankepunkt mot en iPad er at den ikke kan multitaske (gjøre flere ting samtidig uten at programmer avslutter), den har ingen porter der du kan laste inn og ut filer (vi snakker da primært USB) og den kan heller ikke skrive ut over det trådløse nettverket. Dette er tre viktige ankepunkter men fakta er at en del lar seg fikse delvis med litt tålmodighet og delvis med kreativitet, Multitasking kommer sammen med versjon 4.0 av operativsystemet som er anmeldt til høsten. Utskrifter kan fikses via egne programmer som du finner i App Store. Det er også mulig å organisere utveksling av filer ved hjelp av programmer fra App Store. Jeg skal ikke bruke mer tid på det en ikke kan, dette var kun eksempler på at det meste lar seg løse.

Tenk fremover
Da iPhone meldte sin ankomst skrev pressen mye om at den ikke var på samme teknologiske nivå som mange mobiler fra andre produsenter. Dette var for så vidt riktig, men det er også viktig å huske på at den hadde et brukergrensesnitt som har revolusjonert hele industrien. Dette er også tilfellet med iPad. Det finnes Tablet PCer som kan gjøre mer eller mindre alt. Felles for dem er at alle sammen koster langt mer enn iPad og i tillegg er de først og fremst beregnet for bedriftsmarkedet. Det er ikke en iPad. Den er først og fremst beregnet for konsumenter som ønsker å konsumere innhold.

Innhold
Dette er nøkkelbegrepet for iPad. den er ment for å få tilgang til samt å konsumere innhold, uansett om dette er tekst, bilder, video eller lyd. Til dette bruket er iPaden helt genial. Dette betyr ikke at den ikke kan produsere noe. Apple har utformet en egen iPad versjon av sin iWorks pakke. Denne inneholder tekstbehandler, regneark og presentasjonsprogram. Den fungerer også utmerket og er svært lett å bruke. Regner du med å bruke iWorks eller liknende programmer mye bør du nok satse på å skaffe deg et eksternt tastatur. Det virtuelle skjermtastaturet er mer enn bra nok til ikke alt for store mengder tekst, men skal du skrive mye vil det være lettere med et skikkelig tastatur. Programmene må kjøpes enkeltvis på nettet. De koster like under $ 10.

Kjernefunksjoner
Den mest kjente funksjonen i iPad er sannsynligvis iBooks. Dette programmet omgjør iPaden din til en bokleser i samme klasse som Amazon Kindle. Til min store overraskelse fungerer det faktisk rimelig godt, selv om jeg fremdeles liker følelsen av en god bok bedre. Du kan lese i både stående og liggende format. I stående format ser du en side av gangen mens liggende gir deg to sider. Du blar ved å dra fingeren over skjermen. Du kan selvfølgelig legge inn bokmerker slik at du lett finner tilbake, men den virkelig morsomme funksjonen er en innebygd ordbok. Trykker du på et ord får du et valg om å få ordbokens definisjon av ordet du trykker på.

Et problem for det norske markedet er hva Apple gjør med bøker her. Norge har satset på e-pub formatet for elektroniske bøker. Dette er det samme som Apple har satset på. Dette er oppmuntrende, men hvis det går med bøker som det har gått med tilgang på tv og film i iTunes har vi et problem. Alle disse tingene er helt sentrale i en iPad og jeg er rett og slett ikke sikker på om iPad blir lansert i Norge før disse tingene er på plass. Har du brukt iPhone eller iPod Touch tidligere vil du være familiær med bruken av iTunes, App Store og iPod delen av iPad. Det er blitt tilpasset iPad men fungerer i prinsippet på samme måte. Den samme tilpassingen har man gitt kontaktdatabasen og kalenderen som nå er blitt både elegant og svært brukervennlig. Det samme gjelder e-post, der du kan legge opp så mange kontoer du vil. Kart, video og bilder er blitt ekstremt bra. Kartene og satellittbilder er store og lekre og langt mer anvendelige enn hos iPhone. Video blir veldig bra og det er ikke det minste problem å se en tv-episode eller en film på denne enheten. Bilder blir om mulig enda bedre. Her kan du vise bilder i stor størrelse og som på iPhone eller iPod Touch fungerer de samme fingerbevegelsene også her. Du kan rotere, zoome inn/ut. Nettlesing er helt sentralt for iPad. Dette er der den virkelig kommer til sin rett. Safari lar deg  hente opp hva du måtte ønske og skjermen er såpass stor at det er svært behagelig å lese hva som helst. Sjekk bildet av Lyd & Bilde sin nettside for referanse.

App Store
Dette er Apples innholdsbutikk for iPad, iPhone og iPod Touch. Allerede nå finnes flere tusen applikasjoner, aviser og magasiner for å nevne noe, til salgs her. Prisene er stor sett under $10 uansett hva du skal ha, men enkelte ting er dyrere. Uansett, det er utrolig enkelt å finne og kjøpe det du er ute etter. Det samme gjelder iTunes når det gjelder musikk etc. iTunes fungerer også som iPads hovedkobling mot andre datamaskiner enten det er Windows eller Mac. Du gifter deg med dette programmet for iPad på samme måte som iPhone og iPod.

Tastatur og annet rot
iPad er ennå ikke kommet på norsk. Du kan imidlertid bruke det virtuelle tastaturet og få frem de nordiske spesialtegnene ganske enkelt ved å holde nede o eller a for å få frem æ,ø,å. Dette blir selvfølgelig mye bedre når den norske versjonen av iPad foreligger.

Du kan koble et eksternt Bluetooth-tastatur mot en iPad. Vi vil anbefale et av Apples egne. Vi brukte et slikt og skriving går helt greit, men du må fremdeles inn på selve iPoden for å avslutte og starte programmer. Her kommer det litt sleipe trikset fra Apple inn. Du kan kjøpe deg et trådløst Bluetooth-tastatur fra Apple som er helt standard og få problemene som nevnt over. Hvis du derimot kjøper Apples iPad Keyboard Dock vil du oppdage at dette tastaturet har fått en del taster som er spesialtilpasset iPad. Dette vil nok være en lur investering hvis du skal skrive mye.

Det finnes allerede en myriade av ekstrautstyr til iPad. Vi skal ikke se på alt her, kun Apples eget. Nyttig ekstrautstyr vil være Camera Connection Kit som lar deg overføre bilder fra et kamera enten via SD-kortet eller ved å koble kameraet via USB. Legg merke til av denne SD-kortleseren og USB-porten ikke er generell, men kun er beregnet på kamera. Du kan også få kjøpt en skjermkabel som gir deg tilgang til en VGA-plugg og dermed kan du koble iPaden opp mot en TV eller en projektor.

Konklusjon
iPad har i seg en del elementer som kan snu deler av denne industrien på hodet. Skal du sitte i sofaen hjemme og surfe, lese en e-bok på trikken eller kanskje se en film får du ikke et bedre alternativ enn dette. Hvis du skal på reise og ikke har behov for enn fullblods datamaskin er den også et glirende alternativ. Når oppdateringen av operativsystemet kommer til høsten blir den garantert enda bedre.

Når den faktisk kommer til Norge er ikke greit å si. Lenge trodde vi den skulle dukke opp før sommeren, men dette ser nå lite trolig ut. Kanskje i løpet av sommermånedene, men sannsynligvis utpå høsten gang. Hva prisen blir er helt i det blå.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Siste artikler:

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Stor mobil til stort budsjett Apple iPhone 14 Pro Max er naturligvis en verdig arvtaker til sin skamroste forgjenger. Men likevel er vi ikke helt der oppe denne gangen.
På utkikk etter ny mobil? Her er de 10 beste smarttelefonene på markedet! Her finner du de ti beste mobilene man får tak i.
Kommende brettbar iPhone vil selv kunne reparere riper og buler i skjermer I forbindelse med utviklingen av en brettbar mobil, jobber Apple med en ny teknologi som vil la skjermene reparere seg selv. Det viser en patentsøknad, som er sparsom med detaljer.
Tre grunner til å kjøpe iPhone 14 Pro Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Følg Lyd & Bilde