Det er ikke så rart om du sliter med å skille Apples mange forskjellige iPad-modeller: iPad Pro med den beste skjermen, lyden og høyeste ytelse; iPad Air som er den lettere og slankere mellommodellen; 7,9″-modellen iPad mini; og så til slutt bare iPad, som for tiden er navnet på Apples billigste nettbrett. Forvirringen er total, fordi Apple opp gjennom årene har utfaset visse modeller for så å introdusere dem igjen (for eksempel iPad mini), mens iPad på et tidspunkt skiftet navn til iPad Air, der iPad-navnet så kom tilbake som betegnelsen for budsjettmodellen.
Den iPad-en vi har på testbenken akkurat nå, kaller Apple for iPad (7. generasjon), og den er etterfølgeren til iPad 9,7″ fra 2018, som i seg selv var en lett oppgradering i forhold til sin forgjenger fra 2017.
På samme måte byr 2019-modellen heller ikke på de store revolusjonene, men det har likevel skjedd et par viktige fremskritt som jeg kommer tilbake til senere.
Minner mye om tidligere modeller
Først og fremst må jeg slå fast at hvis du sitter med den nyeste iPad-en i hendene, er det nærmest umulig å se forskjell på den og på en av modellene som var siste skrik tilbake i 2012–2013. Skjermrammen er akkurat like bred, den har en fysisk hjemknapp i bunnen, og så er den faktisk tykkere og tyngre enn f.eks. den første iPad Air som kom på slutten av 2013. En iPad er en iPad er en iPad er en iPad, med andre ord.
Dermed er det også sagt at hvis du allerede har en noenlunde velfungerende iPad kjøpt i løpet av de siste årene, er det ingen grunn – som i overhodet ingen – til å skifte den ut med den nyeste modellen. Hvis du derimot ikke allerede har et nettbrett, og er på utkikk etter markedets beste nettbrett i budsjettklassen, så er den nye iPad-en din beste venn.
10,2″ skjerm og andre små forbedringer
For selvfølgelig kommer iPad med Apples nyeste iPad OS (en separat videreutvikling av iOS), noe som blant annet gir deg dark mode, bedre muligheter for multitasking, og at filhåndteringen er blitt lettere og mer fleksibel. Og så har det som nevnt skjedd et par vesentlige forbedringer i forhold til fjorårets modell. Ikke minst har skjermarealet vokst til 10,2″, og selv om skjermtypen er den samme (IPS LCD, vel å merke uten den True Tone fargegjengivelsen som iPad Air tilbyr), er oppløsningen høyere slik at du nå får 2160 x 1620 piksler å boltre deg på.
Prosessoren er den samme som satt i de to forrige modellene fra 2017 og 2018 (nemlig Apples A10 Fusion 64-bit-prosessor, som så dagens lys for godt tre år siden sammen med iPhone 7). Men den nye iPad-en har til gjengjeld fått litt mer RAM (fra 2 GB til 3GB), og den støtter nå også Apples eget Smart Keyboard (koster 1.689 kr) slik at den sammen med Apple Pencil kan brukes som en erstatning for en vanlig bærbar maskin. Til gjengjeld må den fortsatt unnvære ansiktgjenkjennelsen, den har bare to innebygde høyttalere (og ikke fire som iPad Pro), og ytelsen er heller ikke overveldende god.
Ytelse
I Benchmark-tester scorer den nye iPad-en på nivå med eldre premium-produkter som Apples første iPad Pro fra 2015, og på noen punkter scorer den faktisk også like høyt som en av fjorårets Android-toppmodeller, Galaxy Tab S4 fra Samsung. Likevel opplever vi små hakk i store spill som Asphalt 9 og Into the Dead 2, men det er i et akseptabelt omfang fra et nettbrett som koster under 4.000 kroner hvis man velger Wifi-modellen med 32 gigabyte lager.
Batteritiden holder til omkring 10 timer, noe som Apple selv opplyser som forventet batteritid ved vanlig bruk. Vårt Benchmark-resultat på 4:27 timer (målt med GFXbench) er ved uavbrutt maksimal belastning, og ikke et uttrykk for hvor lenge iPad-en reelt holder på strømmen.
Konklusjon
Selv om Apples nyeste budsjett-iPad umiddelbart kan se ut som mer av det samme, er det en viktig forbedring at den nye modellen nå støtter halvdyre Smart Keyboard. Sammen med Apple Pencil-støtte (som kom med fjorårets modell) og det nye iPad OS, er iPad-en svært nær å være en relevant erstatning for den bærbare maskinen. Det har iPad Pro vært lenge, men det er nytt at man kan få all den funksjonaliteten for rundt 6.700 kroner (prisen for den minste iPad-en pluss Smart Keyboard og Apple Pencil).
I tillegg er iPad-en generelt det beste nettbrettet på markedet. Og for de aller fleste er budsjett-modellen mer enn tilstrekkelig. Det er faktisk bare halv- og hel-profesjonelle «power users» som for alvor får noe ut av de dyrere iPad Air- og iPad Pro-produktene.
Du bør kjøpe den nye iPad-en hvis du ikke allerede har en modell fra de siste årgangene, eller hvis muligheten for å bruke Apples eget Smart Keyboard er høyt prioritert. Og i det store og hele hvis du er på utkikk etter det beste nettbrettet du kan få for pengene.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser