BLACK WEEK TILBUD PÅ LYD & BILDE. 30% DENNE UKEN! SE TILBUDET HER!

TEST: Apple iPad Air (2020) vs. Samsung Galaxy Tab S7+ 5G

Et heftig dilemma

Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.

Der Android-baserte mobiler dominerer det globale markedet for mobiltelefoner, ser det annerledes ut når det gjelder nettbrett, hvor Apples iPad for de aller fleste forbrukere er det de forbinder med begrepet nettbrett. Dette faktumet har tallrike Android-produsenter forsøkt å gjøre om på i årevis – ikke minst med nettbrett i den billigere prisklassen, som man kan gi til barna hvis de likevel bare skal underholdes med spill eller YouTube.

Inntil videre med begrenset hell. Og enda verre ser det ut hvis man forsøker å konkurrere med Apple når prisen sniker seg opp over 3000–4000 kroner. Her er iPad-en totalt dominerende, noe Apples store konkurrent Samsung, med Samsung Galaxy Tab S-serien, lenge har forsøkt å gjøre noe med.

Det har vært flere gode alternativer gjennom årene – inkludert fjorårets modell Samsung Galaxy Tab S6 – men like lite har det hjulpet. Apples iPad-er selges i langt større antall.

Det vil imidlertid ikke være likt Samsung å kaste inn håndkleet, så nå forsøker den sør-koreanske elektronikkgiganten igjen å ta markedsandeler fra Apple på nettbrettmarkedet.

Denne gangen med et sant monster av et nettbrett, Samsung Galaxy Tab S7+ 5G, som både viser det beste og dyreste nettbrettet fra koreanerne noensinne.

Det har vi testet opp mot Apples nyeste iPad Air, som ble lansert i forrige måned, for å ta temperaturen på om Samsung i denne omgang har en reell sjanse ute i butikkene, når kundene skal velge mellom et splitter nytt luksusnettbrett fra enten Apple eller Samsung.

Et vanskelig valg

Og la oss si det med det samme: Det er en vanskelig avgjørelse selv for oss såkalte eksperter. Når man har lest de to testene av hvert enkelt produkt, sitter man i hvertfall med en fornemmelse av at man har gått glipp av noe, uansett hva man velger.

Apple har fortsatt det beste økosystemet til nettbrett. Punktum. Det gjelder både selve brukergrensesnittet i form av iPadOS og tilbudet av nettbrett-tilpassede apper. Imidlertid har Samsung kommet mye lenger enn tidligere med introduksjonen av Samsung DeX, som lar brukeren forvandle nettbrettet til en ekte bærbar maskin med multitasking, programvinduer, betjening via tastatur og mus, etc.

Selvfølgelig kan iPad Air (og spesielt iPad Pro) en del av de samme tingene, men vi synes at Samsungs løsning er best hvis man vil gå «computer-veien». Det gjelder imidlertid ikke for fotografer, som er avhengige av Adobes produkter for å organisere og bearbeide bildene sine. Hverken Photoshop eller Lightroom er tilgjengelige i Android, så her er det kun iPad som kan brukes.

Maskinmessig feier Galaxy Tab S7+ gulvet med den nye iPad Air. Spesielt skjermen på Samsungs nettbrett er den beste vi noensinne har sett på en mobil enhet – med HDR10+ og langt bedre sortnivåer og kontrast enn Apples Liquid Retina IPS-skjerm kan levere – og den byr også på en helt unik lydopplevelse.

Så er det selvfølgelig den lille detaljen at det koreanske nettbrettet kommer med 5G, mens Apples nyeste nettbrett må nøye seg med 4G/LTE, og faktisk presterer Snapdragon 865+ prosessoren fra Qualcomm som sitter i Galaxy TabS7+, også bedre enn Apples A14 Bionic-prosessor når det gjelder den rene grafiske ytelsen. Det dokumenterer våre Benchmark-tester (både GFXBench og 3DMark Sling Shot Extreme), mens iPad Air til gjengjeld presterer best i både Geekbench 5 og AnTuTu 8.

Kort og godt blir man ikke snytt uansett om man investerer i den nyeste iPad Air eller i Samsung Galaxy Tab S7+ 5G. Er man allerede iPad-bruker og vant til appene sine og Apples økosystem, gir det nok derfor best mening å gå etter den nye iPad-en. Spesielt for fotografer. Men helt objektivt sett er Samsung Galaxy Tab S7+ 5G det beste produktet av de to, som man bør velge hvis man ikke er Apple fanboy, og ønsker seg et helt eksepsjonelt godt nettbrett.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Beste iPad Air til nå

Den nye iPad Air har fått nytt «gammelt» design. Med sine skarpe linjer og kanter kombinert med avrundede hjørner, ligner den nemlig en forvokst utgave av iPhone 4 og iPhone 5 – to klassiske mobiler som i sin tid sto for noe av den mest ikoniske Apple-designen noensinne. Det er en kraftig forbedring i forhold til fjorårets iPad Air, som fortsatt måtte nøye seg med en mer gammeldags design, inklusiv en veldig bred skjermramme.

Apples nyeste nettbrett har fått Liguid Retina-skjerm på 10,9″ (med en oppløsning på 2360 x 1640 piksler tilsvarende 264 ppi), og den er i motsetning til forgjengerens skjerm, stort sett rammeløs.

2020-versjonen av iPad Air kommer i hele fem forskjellige farger – sølv, space grey, rosagull, grønn og himmelblå. (Foto: Apple)

For likevel å få plass til Touch ID fingeravtrykkleser, som før var bygd inn i den runde hjem-knappen på iPad-ens forside, har Apple bygd den inn i power-knappen, og den nyeste iPad Air har nå innebygde stereohøyttalere som er blitt plassert horisontalt. På den måten får man god stereolyd, uansett om man spiller spill eller ser video på nettbrettet.

For øvrig er skjermens bildekvalitet bortimot glimrende. Fargegjengivelsen er god og tilpasses det omgivende lyset, og med en lysstyrke på omtrent 500 nits kan iPad Air brukes både ute og inne. Det er imponerende bra for en IPS-skjerm, selv om vi imidlertid fortsatt er et stykke unna OLED-nivå.

Under skjermen sitter Apples siste og mest kraftfulle prosessor til dags dato, A14 Bionic, som er hele to generasjoner over den prosessoren som sitter i den nyeste iPad Pro-modellen – og identisk med de prosessorene som sitter i Apples nye iPhone 12-mobiler.

For å få plass til Touch ID fingeravtrykkleseren, som før var bygd inn i den runde hjem-knappen på iPad-ens forside, har Apple bygd den inn i power-knappen. (Foto: Apple)

A14 Bionic er en 5 nm chip, noe som ifølge Apple gir plass til et hittil usett antall transistorer. Det gjør den nye iPad Air 40 % raskere enn forgjengeren, noe våre Benchmark-tester også bekrefter. Spesielt i Geekbench 5-testen imponerer iPad Air med det beste single-core-resultatet vi noensinne har oppnådd med en mobil enhet.

Den lekre designen og høye ytelsen til tross, er den nye iPad Airs største fortrinn likevel iPadOS (nå i versjon 14) og hele Apples økosystem av nettbrett-egnede apper. Siden 2019 har Apple nemlig skilt iPads operativsystem iPadOS fra det mobile iOS. Det har blant annet gitt forbedrede muligheter for multitasking – både mellom forskjellige apper og mellom flere dokumenter, som kan være åpne samtidig i den samme appen.

Filhåndteringen er også blitt forbedret – og mer «computer-aktig» – og Safari-browseren leser fullversjoner av nettsidene i stedet for mobiltilpassede versjoner.

Widgets er en integrert del av iPadOS 14. (Foto: Apple)

Summa summarum er 2020-versjonen av iPad Air den beste til nå. Den er tett på å være like god som den noe dyrere iPad Pro, og hvis man allerede er Apple-bruker og vant til å være i selskapets økosystem av apper og tjenester, er iPad Air faktisk det mest opplagte valget hvis man er på utkikk etter et nettbrett akkurat nå.

Vær imidlertid oppmerksom på at det hittil bare er Apples iPhone 12-serie som har kommet med 5G. Ønsker man seg et nettbrett med 5G-hastigheter, må man se seg om etter et alternativ til iPad. Til gjengjeld støttes den raske trådløse nettverksprotokollen Wi-Fi 6, så man i det minste er sikret optimale betingelser hjemme.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Fantastisk nettbrett til både underholdning og produktivitet

Med en skjerm på hele 12,4″ er Samsung Galaxy Tab S7+ 5G det største Android-baserte nettbrettet vi hittil har testet. Og det er ikke bare snakk om at skjermen har fått en oppgradering. Oppløsningen er også høy slik at man får hele 2800 x 1752 piksler å boltre seg på, noe som tilsvarer 266 ppi (pixels per inch). I tillegg kommer en oppdateringsfrekvens på 120 Hz og en lysstyrke på 563 nit, som alt i alt gir en av de mest lyssterke, skarpe og lynraske skjermene vi noensinne har sett på et nettbrett.

OLED-skjermen byr dessuten på HDR10+-støtte, som gir seg utslag i et helt fantastisk sortnivå, overlegen kontrast og dynamisk fargegjengivelse. Det nyter man blant annet godt av hvis man ser videoinnhold, for eksempel via Netflix, som byr på mange titler i HDR10+-format.

Samsung har produsert Galaxy Tab S7+ med så smal kant rundt skjermarealet – og forøvrig så slank – at man nærmest har opplevelsen av å sitte med et skjermbilde i hånden. (Foto: Samsung)

Rent designmessig har Samsung klart å produsere Galaxy Tab S7+ med så smal kant rundt skjermarealet – og for øvrig så slank – at man nærmest har opplevelsen av å sitte med et skjermbilde i hånden, og ikke noe annet. Imponerende.

Det samme gjelder heldigvis lydopplevelsen, som er helt i toppklasse. Lyden leveres av fire Dolby Atmos-høyttalerenheter som er arrangert slik at det sitter en høyttaler i hver av nettbrettets fire hjørner. Da har man stereolyd uansett hvilken retning man snur Galaxy Tab S7+, og resultatet er et lydbilde som nærmest trekker brukeren inn i skjermen.

En 3,5 mm jack må man til gjengjeld klare seg uten, så hvis man vil lytte til musikk, podcast eller videoer uten å forstyrre andre, må man ha et par trådløse hodetelefoner å koble til nettbrettet.

Samsung Galaxy Tab S7+ 5G støtter S Pen, som kan festes på baksiden av nettbrettet, hvor den sitter og samtidig lades på en sort glasstripe under kameraet, når den ikke brukes. (Foto: Samsung)

Som navnet mer enn antyder, kommer Samsung Galaxy Tab S7+ 5G med 5G, og Wi-Fi 6 følger med i pakken. Den støtter også S Pen som kan festes på baksiden av nettbrettet, hvor den sitter og samtidig lades på en sort glasstripe under kameraet når den ikke brukes.

Qualcomms nyeste Snapdragon 865+-prosessor leverer høy ytelse, noe våre Benchmark-tester bekrefter, og brukeropplevelsen er også helt suveren, uansett hvilke tunge apper vi kaster etter nettbrettet. Spesielt den grafiske ytelsen er skyhøy.

Egentlig er den eneste utfordringen at det fortsatt mangler gode nettbrettversjoner av mange apper i Android-økosystemet, men til gjengjeld støtter Galaxy Tab S7+ Samsung DeX, som forvandler brukergrensesnittet på nettbrettet til en klassisk laptop. Du kan derfor bruke nettbrettet som en vanlig computer som kan betjenes med mus og tastatur, mens appene avvikles i separate vinduer akkurat som i Windows eller MacOS.

Samsung DeX forvandler brukergrensesnittet på nettbrettet til en klassisk laptop. Du kan da bruke nettbrettet som en vanlig computer, som kan betjenes med mus og tastatur. (Foto: Samsung)

Det gjør Samsung Galaxy Tab S7+ 5G mer enn perfekt til produktivitet, og det er allerede en lang rekke apper fra Adobe, Microsoft og Google som støtter systemet, med mange flere på vei.

Kort og godt er Samsung Galaxy Tab S7+ 5G det beste nettbrettet Samsung noensinne har produsert, helt ubestridt det beste Android-nettbrettet på markedet – og for mange brukere som ikke er gift med Apples økosystem, kanskje til og med det beste nettbrettet som i skrivende stund overhodet kan kjøpes for penger.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.