Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 5 smartmobiler i mellomklassen

Mellomklasse trenger ikke være middelmådig

Du kan lett finne en fet smartmobil uten å tømme kontoen.

Skrevet av / 28.07.14 - 14:32
5 smartmobiler i mellomklassen
Peter Gotschalk

Produkter i denne test

Utviklingen på smartmobilfronten står aldri stille, og det som var ”high end” ytelse for et par år siden, tilsvarer i dag mellomklasse smartmobiler for et par tusen kroner. Men selv om utviklingen skjer fort, kan man likevel få en god brukeropplevelse og en ganske glimrende smartmobil for pengene i mellomklassesegmentet, bare man orienterer seg.

Selv om fire av fem testdeltakende mobiler (den femte er Nokia basert på Windows Phone, og har derfor andre spesifikasjoner) er nærmest identiske på papiret, viser testen at det er ganske stor forskjell på hvor godt de fungerer i praksis. Mye tyder på at HTC og Motorola har vært flinkere til å hente mer ut av teknikken enn LG og Sony. Nokia har vi lenge hatt et godt øye til i de rimeligere prisklassene, og vi blir heller ikke skuffet denne gangen.

Slik valgte vi deltakerne
Vi har valgt å teste produsentenes egne bud på mellomklasse smartmobiler i prisleiet mellom cirka 1.500-2.500 kroner. Vi kunne også ha valgt å se på siste eller forrige års toppmodeller, som nå er satt ned i pris, men det er aldri lett å si hvor lenge de tidligere high-end modellene finnes tilgjengelig. I tillegg er det typisk modellene i denne testen som blir tilbudt til lave priser, sammen med en abonnementsavtale ute i telebutikkene.

Samsung og Apple glimret med sitt fravær. Apple fordi firmaet kun har den gamle iPhone 4S som (til nød) kunne møte vårt budsjett, men den er for gammel til å møte testkriteriene på maks ½ år gamle modeller. Dermed ble vi også nødt til å takke nei til Samsungs eneste bud på en mellomklasse-mobil, Samsung Galaxy S4 mini som ble lansert i juli 2013.

Slik testet vi
Ytelsen på alle smartmobilene (med et unntak) er målt med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Vi kunne ikke utføre Benchmark-test av Nokia Lumia 1320 da Geekbench 3 programmet ikke finnes for Windows Phone 8.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Internett- og nettleseropplevelse (sistnevnte benchmarkes også med Browsermark 2.1), skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), kamera, medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og ytelse og eventuelle spesielle funksjoner.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

Geekbench 3 testresultater

Single-core Multi-core
HTC Desire 610 336 1.105
LG G2 mini 341 1.136
Motorola Moto G 334 1.124
Nokia Lumia 1320 NA NA
Sony Xperia M2 315 1.029

Produkter i denne test

Sony Xperia M2

M for middelmådig

Sony Xperia M2 mangler det siste.

Lydkvaliteten er på topp, og vi liker Sonys egne apper, blant annet kamera-appen og Walkman-musikkavspilleren.
Ytelsen er for dårlig og resulterer i en brukeropplevelse med hakking og små pauser. Skjermoppløsningen kunne også vært bedre, og hvorfor har frontkameraet kun VGA-oppløsning?
Les hele testen

Nokia Lumia 1320

Verdens eneste budsjett-phablet

Nokia Lumia 1320 er med Windows Phone litt av en ensom ulv, men den gir likevel konkurrentene store utfordringer.

Fete kamera-apper, god ytelse og fremragende lyd gjør Nokia Lumia 1320 til en underholdende smartmobil som absolutt er verdt pengene. Og vi setter pris på støtten for microSD-kort opp til 64 gigabyte.
Windows Phone plattformen byr ikke på så mange apper som konkurrentene Android og iOS. Og 8 gigabyte innebygget lagerkapasitet er ikke all verden.
Les hele testen

Motorola Moto G

Den rene opplevelsen

Mye tettere på en ekte Google-mobil enn Motorola Moto G kommer man ikke. Og det er ment som ros.

Fremragende skjerm med HD-oppløsning, godt kamera med artige funksjoner, glimrende lydkvalitet og en god ytelse som gir en glidende og lett brukeropplevelse uten avbrytelser.
8 gigabyte innebygd lagerkapasitet er i underkant, og det er ingen mulighet for å utvide med microSD-kort. Og så kommer Moto G uten 4G/LTE.
Les hele testen

LG G2 mini

Minimodellen skuffer litt

LG G2 mini har navnet til felles med den kritikerroste toppmodellen, men ikke forvent for mye.

Kameraet er hederlig, lyden godkjent og LGs unike design og funksjoner er også verdt å bite merke i. Det samme er 4G/LTE når man tar prisen med i betraktning.
LG G2 mini er sen i opptrekket, og skjermoppløsningen er ikke tilfredsstillende. Heller ikke til prisen. Og så hadde det vært ønskelig med mer lagringskapasitet.
Les hele testen

HTC Desire 610

En positiv overraskelse

HTC Desire 610 skiller seg ikke ut på papiret, men i praksis presterer den bedre enn forventet.

På papiret kunne både skjermoppløsning og ytelse vært bedre, men HTC får mer ut av teknikken enn konkurrentene og resultatet er absolutt tilfredsstillende. Det samme er lydkvaliteten, og vi er glade for støtten for microSD opp til 128 GB.
Plastbaksiden nærmest samler på avtrykk fra fettete fingre.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Smartklokken til menn (og andre med store håndledd)

Like sterk som storebror

Scroll to Top