Search
Generic filters

: 5 nettbrett i mellomklassen

Mellomklassen har blitt tørr bak øret

Hvorfor bruke en formue på et nettbrett når man kan kjøpe et topprodukt for et par tusen kroner?

Apples iPad taper markedsandeler. I 2013 hadde iPad ifølge analyseinstituttet IDC en global markedsandel på 33 prosent målt i løpet av sommeren, mens Apples nettbrett bare kunne mønstre en markedsandel på 26,9 prosent på samme tid i år. En av de viktigste grunnene til at iPad-en ikke lenger er så dominerende på verdensmarkedet som tidligere år, er at det samlede nettbrettmarkedet vokser, og at det spesielt er blant nettbrett til budsjettpris og i mellomklassen at veksten er stor. Ganske mange spør seg selv hvorfor de skal betale i dyre dommer for en toppmodell fra Apple eller Sony når man faktisk kan få glimrende produkter med stort sett den samme ytelse og funksjonalitet til en rimeligere pris.

Det er årsaken til at vi i dette nummer har valgt å teste nettbrett i det såkalte mellomklasse-segmentet, hvor produktene befinner seg i et prisleie mellom 2.000 og 3.000 kroner. Slik unngår man den dårligste kvaliteten blant de absolutt billigste budsjett-modellene, men kan likevel være heldig å få et virkelig klasseprodukt til småpenger.

Vi ba produsentene om å sende oss deres nyeste og beste nettbrettmodell i det angitte prisleie. Det er altså ikke vi som har bestemt akkurat hvilke nettbrett som deltar i testen, men derimot produsentene selv etter våre kriterier.

Apple deltar ikke i testen, selv om den gamle iPad med Retina-skjerm faktisk kan kjøpes til like under 3.000 kroner. Vi har nemlig også lagt vekt på at det skal være nye modeller og ikke forrige års toppmodeller til nedsatt pris, som skulle danne grunnlag for testen.

 

Geekbench 3 testresultater Single-core Multi-core
Acer Iconia W4-820 656 2135
ASUS Transformer Pad TF103C 757 2303
Dell Venue 8 Pro 785 2050
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ 428 1439
Samsung Galaxy Tab 4 342 1132

 

Slik testet vi
Ytelsen på alle nettbrettene er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og eventuelle spesielle funksjoner.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .

Muskelbunt uten finesse

Med litt mer sans for detaljer kunne Asus Transformer Pad TF 103C ha seilt helt til topps.

Lyd & Bilde mener

Høy ytelse og gratis tastaturdokk er de største fordelene til dette nettbrettet.
Bildekvaliteten er simpelthen for dårlig med matte farger og pikselerte bilder. Og så mangler maskinen mobilt internett.
 • Operativsystem: Android 4.4.2 Kit Kat
 • Skjerm: 10,1" 1280 x 800 IPS, 149 ppi
 • Prosessor: 1,86 GHz 64-bit Intel Atom Z3745 quad-core
 • Minne: 1 GB RAM / 16 GB lager (+ microSD opp til 64 GB)
 • Kamera: 2 Mp + 0,3 Mp
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mål: 257,5 x 178,4 x 9.9 mm
 • Vekt: 550 g
 • Batteri: Li-polymer 19 Wh
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2790 kr

Man får virkelig mye for pengene med Asus Transformer Pad TF103C. Inkludert i prisen er nemlig en tastaturdokk, som gjør at nettbrettet faktisk også kan benyttes som en liten laptop bare man utstyrer det med de riktige appene. Både dokken og selve nettbrettenheten er robust fremstilt av hvit og aluminiumfarget plast, som likevel holder glimrende stand mot støt og vridninger. Faktisk er selve nettbrettet litt stort og tungt å håndtere, men den avrundede designen gjør det behagelig å holde, så brukeropplevelsen blir likevel ok.

Det er bildekvaliteten til gjengjeld ikke. Oppløsningen er bare på 1280 x 800 piksler, noe som egentlig skulle vært nok til å vise video i HD-kvalitet samt være behagelig for øyet, men vi opplever at fargene er matte, bilder – både video og foto – står uskarpt, og ikoner på åpningsskjermen er tillegg også pikselerte. Det er virkelig ikke godt nok Asus.

Den utilfredsstillende bildekvaliteten står i skarp kontrast til enhetens ytelse, som er testens beste. Transformer Pad TF103C er i motsetning til de andre Android-baserte nettbrettene i denne testen ikke utstyrt med en Snapdragon-prosessor fra Qualcomm, men derimot med en 64-bit quad-core Intel Atom prosessor, og vi skal love at det er krefter i den. I vår Benchmark-test, Geekbench 3, scorer Transformer Pad TF103C henholdsvis 757 (single-core) og 2.303 (multi-core) point, noe som er det dobbelte av hva Android-konkurrentene presterer, og vår egen brukeropplevelse bekrefter restresultatet. Apper starter hurtig, tunge og grafikkrevende oppgaver løses uten dikkedarer.

Lydkvaliteten er heller ikke så dårlig. Transformer Pad har litt samme problem som Samsung Galaxy Tab 4. Nemlig at mulighetene for å justere lyden er gjemt i Asus egne apper til avspilling av musikk og video. Andre apper som YouTube, Netflix, Wimp og Spotify må nøye seg med Android standardinnstillinger for lyden, og da blir lydbildet litt for grumsete med en meget støyende bass. Asus har imidlertid inkludert en generell app ved navn Lydguide, som lar brukeren skifte mellom et par faste lydprofiler som Musikk, Film og Spill, men virkningen er minimal.

Konklusjon
Vi nøler ikke med å rose Asus Transformer Pad TF103C for den imponerende høye ytelsen, for en hederlig lydkvalitet og for en robust og solid design. Vi skal heller ikke klage over den gratis tastaturdokken man får med på kjøpet. Men bildekvaliteten har mye igjen å ønske seg med matte farger og uskarpe detaljer, og det trekke altså ned i den samlede vurdering.

Halvgjort er ikke velgjort

Acer Iconia W4-820 er gjør en utmerket jobb, men det finnes likevel bedre alternativer til prisen.

Lyd & Bilde mener

Den samlede ytelse er testens nest høyeste. Både skjerm og lydkvalitet er godkjent uten å være prangende.
Windows grensesnitt i desktopversjon er vanskelig å betjene på en 8” skjerm. Design og byggekvalitet kunne vært bedre. Mangler mobilt internett, og 32 gigabyte harddisk er for lite når maskinen skal kjøre en komplett Windows utgave.
 • Operativsystem: Windows 8.1 32 bit
 • Skjerm: 8" 1280 x 800 IPS, 149 ppi
 • Prosessor: 1,33 GHz Intel Atom Z3740 quad-core
 • Minne: 2 GB RAM / 32 GB lager (+ microSD opp til 64 GB)
 • Kamera: 5 Mp + 2 Mp
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Mål: 218 x 135 x 10,8 mm
 • Vekt: 415 g
 • Batteri: 4960 mAh
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2595 kr

Det er ikke mange produsenter igjen som tror på Windows RT, nettbrettutgaven av Microsofts operativsystem. Det gjelder også Acer, som er på banen med Iconia W4-820, et 8” nettbrett med en komplett versjon av Windows 8.1, noe som betyr at enheten kan kjøre apper fra Windows Store samt ordentlige desktopprogrammer. Dessverre er det langt fra optimalt på en 8” skjerm, som man må være utstyrt med meget spisse fingre på størrelse med en fyrstikk for å betjene. Så små blir nemlig menyer og ikoner når oppløsningen er på 1280 x 800 piksler. Dessverre byr Acer ikke på noen form for alternativ betjening, verken i form av tastaturdokk eller aktiv digital penn, noe som ville ha vært forfriskende og et stort skritt i retning av mer brukervennlighet.

Hele herligheten er basert på en Intel Atom Z3740 quad-core prosessor av lignende type som sitter i Dell Venue 8 Pro. De to maskinene får da også noenlunde den samme mengde saft og kraft ut av prosessoren. Hvor Dell scorer henholdsvis 785 (single-core) og 2.050 (multi-core) point i vår Geekbench 3 test oppnår Acer med Iconia W4-820 et resultat på 656 (single-core) og 2.135 (multi-core) point, noe som faktisk gir dette nettbrettet den nest høyeste score i testen når det gjelder den samlede ytelsen. Ergo går alt like raskt som man kunne ønske seg, og så lenge man holder seg til touchgrensesnittet med de etterhvert ikoniske dynamiske flisene fra Windows går det hele som en lek. Det er først hvis man beveger seg over til den tradisjonelle Windows-desktop at man må vær utstyrt med rikelige mengder av tålmodighet. Så vanskelig er det nemlig å treffe riktig og i det hele tatt betjene grensesnittet.

Skjermen er heldigvis ok, så det kniper i det minste ikke med å se de små bokstavene og ikonene. Bare med å treffe dem. Faktisk synes vi at fargene er litt kjedelige og matte, men ellers er skjermbildet både skarpt og lettleselig.

Lydkvaliteten er også godkjent, selv om lydbildet ikke blir likeså klart og skarpt som på konkurrentene fra Dell og Lenovo. Volumet feiler det imidlertid ikke noe, og vi opplever heller ingen forvrengning i noen av frekvensområdene.

Det største problemet har vi faktisk med enhetens design og konstruksjon. Acers nettbrett er temmelig tungt i forhold til sin størrelse, og med en tykkelse på knappe 11 mm setter den fedmerekord i testen. I tillegg er enheten meget plastaktig, noe som blant annet gir seg utslag i litt knirking og knaking når vi utsetter den for vri-testen. Det kunne Acer godt ha gjort bedre.

Iconia W4 kan også fås i en versjon med 3G HSPA+ og 64 gigabyte harddisk, men denne versjonen koster nesten det dobbelte av vår testmodell.

Konklusjon
Det samlede inntrykket av Acer Iconia W4-820 er for det meste positivt. Både ytelse, skjerm og lyd er godkjent, men uten å imponere. Hva design angår – både fysisk design og betjening – kunne man godt ha anstrengt seg litt mer – og byggekvaliteten imponerer heller ikke.

Den gylne middelvei

Det er ikke langt mellom den gylne middelvei og middelmådighet. Samsung Galaxy Tab 4 balanserer like på kanten til middelmådighet, men vi ender likevel opp med en positiv, om enn behersket, samlet vurdering av produktet.

Designen er typisk for Samsung: Ingen dikkedarer, men en litt for skinnende ramme omkring skjermen i imitert metall samt en sort bakside med litt struktur i noe som skal minne om skinn, men selvfølgelig er plast. Byggekvaliteten er hederlig, og enheten virker robust nok, selv om man ikke akkurat skal bruke Galaxy Tab 4 som bordtennisrekkert!

Skjermoppløsningen er på ikke imponerende 1280 x 800 piksler, så både bilder og ikoner virker litt grynete på den 10,1” store skjermen hvis man er vant til Full HD. Det er imidlertid nok til å vise film i HD-format, og både åpningssider, nettsider, spill og bilder ser fine ut med varme og sterke farger.

Lyden kunne til gjengjeld hatt bruk for en liten saltvannsinnsprøytning. Volumet er forsåvidt fint nok, men generelt er lydbildet litt ullent og nærmest søvndyssende. Det er imidlertid mulig å pepre opp de forskjellige frekvensene med en EQ, hvis man vel og merke bruker Samsungs Musikk- eller Video-app til avspillingen, men det hjelper ikke mye hvis man bruker andre apper til for eksempel filmtitting eller musikkstrømming som YouTube og Netflix eller Wimp og Spotify. EQ-en er nemlig begrenset til Samsungs egne apper.

Når det gjelder ytelsen blir vi heller ikke stumme av beundring. Med en Snapdragon 400 quad-core prosessor på kun 1,2 GHz kan vi heller ikke forvente all verden. I vår vanlige Benchmark-test, Geekbench 3, scorer Galaxy Tab 4 henholdsvis 342 (single-core) og 1.132 (multi-core) point, og det er i den nedre ende skulle vi hilse og si. For eksempel er det et godt stykke under Google Nexus 7 fra 2013, som vi testet for nesten et år siden. Og det er i tillegg flere hundre kroner billigere enn Galaxy Tab 4.

Vel, i daglig bruk opplever vi ingen spesielle problemer. Selv større og grafikktunge spill kjører ganske fint, og det tyder på at Samsung i praksis får utnyttet de begrensede prosessorkreftene til fulle.

Vi har testet Wifi utgaven av Galaxy Tab 4, men det fås også i en versjon med 4G/LTE som imidlertid er nesten 1.000 kroner dyrere.

Konklusjon
Samsung Galaxy Tab 4 klarer seg fint til prisen. Det er skrapet til bunnen når det gjelder skjerm, materialvalg og prosessor, men det samlede inntrykket og den generelle brukeropplevelsen er absolutt godkjent. Vil man ha god lydkvalitet må man holde seg til Samsungs egne apper, noe som er litt dumt når så mye medieforbruk nå foregår via strømming. Derfor gir vi kun karakteren 3 for lydkvalitet, selv om lyden i Samsungs apper egentlig er til et firetall.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

Ikke som de andre

NO gullikon 2014.indd

Lenovos Yoga Tablet 10 HD+ er på den ene siden utformet med et slags sylinderformet håndtak som har flere funksjoner. For det første gir håndtaket plass til et kraftig batteri som ifølge Lenovo garanterer en batteritid på hele 18 timer. For det andre gjør håndtaket at brukeren får et bedre grep på nettbrettet når det blir holdt med kun en hånd, og for det tredje virker håndtaket også som støtte og lar brukeren sette Yoga Tablet på et bord i 110 graders vinkel og hever skjermen litt dersom nettbrettet blir lagt flatt på en overflate. Den spesielle designen er noe av en genistrek, som både virker intuitiv og samtidig gir en mer ergonomisk brukeropplevelse. Det trekker ytterligere opp i vår vurdering at Lenovo har fremstilt Yoga Tablet i lys aluminium med en nærmest perfekt byggekvalitet. Her er et produkt som oser av kvalitet. Spesielt i forhold til prisen.

Lyden – med fremadrettede eksterne stereohøyttalere og Dolby Digital Plus programvare – overgår det meste av hva de etter hvert mange konkurrenter på nettbrettmarkedet kan diske opp med. Lydbildet er detaljert, også når man lytter via hodetelefoner, og det er saft og kraft for alle pengene.

Yoga Tablet 10 HD+ har en forgjenger som vi testet i fjor. Og den var på nesten alle punkter identisk med det produktet vi tester her, men skjermen var mildt sagt elendig. Det er heldigvis ikke tilfellet denne gangen. Yoga Tablet 10 HD+ kommer med 1080p Full HD oppløsning, og bildekvaliteten er meget god. Fargetemperaturen er varm, og hvis vi skal komme med kritikk må det være at skjermen har tendens til gulstikk.

I forhold til forgjengeren kunne Lenovo til gjengjeld godt ha gjort litt mer med ytelsen. Den opprinnelige Yoga Tablet 10 hadde en Snapdragon 400 quad-core prosessor på 1,2 GHz, og merkelig nok er det den samme prosessor, men med 1,6 GHz som sitter i 10 HD+. Benchmark-testen gir et resultat i Geekbench 3 på 428 (single-core) og 1.439 (multi-core) point, noe som ikke er spesielt mye bedre enn forgjengerens resultat på henholdsvis 324 og 1.069. Vi opplever ingen desiderte problemer i daglig bruk av nettbrettet, men man skal ikke forvente mirakler av Yoga Tablet 10 HD+, som forøvrig kommer i to utgaver henholdsvis med og uten 3G forbindelse. 4G/LTE er det ikke blitt plass til.

Konklusjon
Både hva angår design, formfaktor og kvalitet har Lenovo truffet rett med Yoga Tablet 10 HD+. Lydkvaliteten er superb, og bildekvaliteten er absolutt godkjent, selv om skjermen lider litt under gulstikk. Batteritiden på 18 timer er uovertruffen, men vi blir ikke stumme av beundring over ytelsen, som er enhetens svake punkt, men den er akseptabel og blir til fulle oppveid av alle fordelene.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.

En ekte mini-datamaskin

Som vi allerede har erfart, er det å presse en full versjon av Windows 8.1 ned på en 8” skjerm er ikke umiddelbart verdens beste idé. I desktoptilstand er touchbetjening nærmest umulig, med mindre man har meget små fingre, men da er det bra at Dell Venue 8 Pro faktisk støtter betjening via en aktiv digital penn: Dell Active Stylus pen, som dessverre må kjøpes som ekstrautstyr. Til gjengjeld betyr den komplette utgaven av Windows 8.1 (imidlertid bare i 32 bit versjon), at man har tilgang til alle programmer som kan kjøre på en normal desktop. Samt selvfølgelig det stigende antall apper til nettbrett-grensesnittet, som etter hvert finnes i Windows Store.

Faktisk synes vi det er litt av en bedrift å fremstille et nettbrett som på en og samme tid gir brukeren hele programpakken og samtidig er så kompakt og robust. Dell Venue 8 Pro er selvfølgelig fremstilt av glass og plast, men produktet virker solid, og den konsentriske strukturen på den sorte baksiden er både flott og gjør grepet om enheten lettere og mer sklisikkert.

Som en del andre nettbrett i prisklassen kommer Venue 8 Pro med en skjermoppløsning på 1280 x 800 piksler, men i dette tilfellet er det på en 8” stor skjerm og noe som gjør pikseltettheten større og bildekvaliteten bedre enn på mange av konkurrentene. Vi opplever skjermbildet som skarpt med klare farger og god kontrast.

Lydkvaliteten er et kapittel for seg. Selv uten å justere på lyden via kontrollpanelet blir vi bortskjemt med kraftig volum og et krystallklart lydbilde. Vi er begeistret.

Ytelsen feiler det heller ikke noe. Geekbench 3 resultatet er henholdsvis 785 (single-core) og 2.050 (multi-core) point, noe som stort sett tilsvarer hva Asus Transformer Pad TF103C kan prestere. Det er ikke så rart, for selv om de to nettbrettene kjører hvert sitt operativsystem (Android vs. Windows), så sitter det en quad-core Intel Atom prosessor i begge maskinene.

Brukeropplevelsen er altså for det meste positiv, selv om en harddisk på bare 32 gigabyte er altfor lite når det er en komplett Windows-versjon som skal kjøre på maskinen. Minnet kan utvides med ytterligere 64 gigabyte via microSD-kort, men man skal ikke installere så mange tunge desktop-programmer på enheten før de ekstra gigabyte også kommer til kort.

Dell Venue 8 Pro fås også i en versjon med 3G HSPA+ og ytterligere 32 gigabyte harddisk, men den modellen er nesten 1.000 kroner dyrere enn vår testenhet.

Konklusjon
Man er nødt til å bruke en aktiv digital penn som må kjøpes som tilbehør, hvis man vil betjene Windows i desktop-versjonen på den lille skjermen, men det er også vår største anke mot Dell Venue 8 Pro. Det handler her om et bunnsolid nettbrett med en glimrende skjerm, høy ytelse og fantastisk lydkvalitet. Og det til bare vel 2.000 kroner. Beste kjøp!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre eller få tilgang til testen her.
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utviklingsredaktør og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!
  Asus har rykket helt opp i high-end-klassen med en tungvektsmobil som kan konkurrere på lik linje med de beste på markedet. Er dette Asus sitt øyeblikk?
  Her er testen av Canon EOS R5, det første kameraet med 8K-video. Et tveegget sverd, viser det seg.
  Acer ConceptD CP7 er en fantastisk skjerm på alle måter. Men det er ikke alle funksjoner du trenger.