TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: 5 nettbrett i mellomklassen

Mellomklassen har blitt tørr bak øret

Hvorfor bruke en formue på et nettbrett når man kan kjøpe et topprodukt for et par tusen kroner?

Av / 02.09.14 - 12:12
5 nettbrett i mellomklassen

Apples iPad taper markedsandeler. I 2013 hadde iPad ifølge analyseinstituttet IDC en global markedsandel på 33 prosent målt i løpet av sommeren, mens Apples nettbrett bare kunne mønstre en markedsandel på 26,9 prosent på samme tid i år. En av de viktigste grunnene til at iPad-en ikke lenger er så dominerende på verdensmarkedet som tidligere år, er at det samlede nettbrettmarkedet vokser, og at det spesielt er blant nettbrett til budsjettpris og i mellomklassen at veksten er stor. Ganske mange spør seg selv hvorfor de skal betale i dyre dommer for en toppmodell fra Apple eller Sony når man faktisk kan få glimrende produkter med stort sett den samme ytelse og funksjonalitet til en rimeligere pris.

Det er årsaken til at vi i dette nummer har valgt å teste nettbrett i det såkalte mellomklasse-segmentet, hvor produktene befinner seg i et prisleie mellom 2.000 og 3.000 kroner. Slik unngår man den dårligste kvaliteten blant de absolutt billigste budsjett-modellene, men kan likevel være heldig å få et virkelig klasseprodukt til småpenger.

Vi ba produsentene om å sende oss deres nyeste og beste nettbrettmodell i det angitte prisleie. Det er altså ikke vi som har bestemt akkurat hvilke nettbrett som deltar i testen, men derimot produsentene selv etter våre kriterier.

Apple deltar ikke i testen, selv om den gamle iPad med Retina-skjerm faktisk kan kjøpes til like under 3.000 kroner. Vi har nemlig også lagt vekt på at det skal være nye modeller og ikke forrige års toppmodeller til nedsatt pris, som skulle danne grunnlag for testen.

 

Annonse
Geekbench 3 testresultater Single-core Multi-core
Acer Iconia W4-820 656 2135
ASUS Transformer Pad TF103C 757 2303
Dell Venue 8 Pro 785 2050
Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ 428 1439
Samsung Galaxy Tab 4 342 1132

 

Slik testet vi
Ytelsen på alle nettbrettene er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

Videre har vi vurdert enhetene ut fra følgende testkriterier: Skjerm (oppløsning, farger og touchfunksjon), medier (lydkvalitet og videoavspilling), spesifikasjoner samt øvrige faktorer som brukeropplevelse og eventuelle spesielle funksjoner.

Sist, men ikke minst spiller også design og byggekvalitet en avgjørende rolle for den samlede vurdering.

Samsung Galaxy Tab 4 SM-T530

Den gylne middelvei

Samsung Galaxy Tab 4 er et nettbrett som kan det det skal, men heller ikke mer.

Designen er slank og uten dikkedarer. Selv om skjermoppløsningen ikke imponerer, er skjermen fin med varme og skarpe farger. Og så får enheten så mye som mulig ut av de begrensede prosessorkreftene.
Mangler mobilt internett. Enheten fås i en versjon med 4G/LTE, men den er nesten 1.000 kroner dyrere. Lydkvaliteten har mye igjen å ønske, unntatt når man bruker Samsungs egne apper.
Les hele testen

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Ikke som de andre

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ byr på en unik ergonomisk design, fantastisk lyd og lang batteritid.

Den spesielle Yoga formfaktor og fremragende byggekvalitet og materialvalg gjør Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ til et luksusprodukt. Lydkvaliteten er uovertruffen, og bildekvaliteten er absolutt godkjent. Batteritiden er testens beste.
Ytelsen har noe igjen å ønske. Modellen med mobilforbindelse må nøye seg med 3G.
Les hele testen

Dell Venue 8 Pro

En ekte mini-datamaskin

Dell Venue 8 Pro byr på ekte datamaskinytelse i en meget liten forpakning.

Komplett Windowsversjon kombinert med robust design, utmerket skjerm, fremragende lydkvalitet og god ytelse til en absolutt overkommelig pris, gjør Dell Venue 8 Pro til testens beste kjøp.
Å skulle betjene Windows i skrivebordsmodus på 8” er umulig uten en aktiv digital penn som må kjøpes som tilbehør. Mangler i tillegg mobilt internett, og 32 gigabyte harddisk er alt for lite når operativsystemet og Windows-programmer fylder så mye.
Les hele testen

ASUS Transformer Pad TF103C

Muskelbunt uten finesse

Med litt mer sans for detaljer kunne Asus Transformer Pad TF 103C ha seilt helt til topps.

Høy ytelse og gratis tastaturdokk er de største fordelene til dette nettbrettet.
Bildekvaliteten er simpelthen for dårlig med matte farger og pikselerte bilder. Og så mangler maskinen mobilt internett.
Les hele testen

Acer Iconia W4-820

Halvgjort er ikke velgjort

Acer Iconia W4-820 er gjør en utmerket jobb, men det finnes likevel bedre alternativer til prisen.

Den samlede ytelse er testens nest høyeste. Både skjerm og lydkvalitet er godkjent uten å være prangende.
Windows grensesnitt i desktopversjon er vanskelig å betjene på en 8” skjerm. Design og byggekvalitet kunne vært bedre. Mangler mobilt internett, og 32 gigabyte harddisk er for lite når maskinen skal kjøre en komplett Windows utgave.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?

Massiv oppgradering av Pixel Watch

Fremragende programvare i OK telefon

Pixel 8 ½ Pro XL