TEST: Onyx Boox Nova Air 2

Overlegen testvinner

Dette lesebrettet kan nesten alt du drømmer om.

Publisert 08.04.23 - 10:33
Onyx Boox Nova Air 2
Pernille Redder

Onyx Nova Air 2 er prissatt markant høyere enn sine to konkurrenter i testen, Kobo og Kindle. Men er den tilsvarende mer verdt? Du får i hvertfall en hel del mer for pengene. For eksempel har Onyx som den eneste både Bluetooth og innebygd høyttaler. Lyden i høyttaleren er ganske visst metallisk, og ikke det spor behagelig å lytte til i lengre tid av gangen, men den er der!

Den helt avgjørende forskjellen er imidlertid at Onyx kjører på Android 11. Det betyr helt nye muligheter for å strømme fra en hvilken som helst strømmeplattform, så lenge den har en app i Google Play. For oss som skifter mellom strømming, digitale lån og nedlastinger, alt etter hvor vinden blåser, er det en helt avgjørende forskjell. Onyx har for øvrig brukt Android som operativsystem siden 2013.

Ulempen er at av de 32 gigabyte minne som det så flott står på esken, har man i virkeligheten kun adgang til omkring 12 gigabyte, for resten er opptatt til operativsystemet. Dette advarer Onyx selv om på sin hjemmeside, men det må sies å være litt falsk reklame med 32 gigabyte.

Noter, noter, noter

Notatverktøyet på Onyx Nova Air 2 er i en klasse for seg. Med den medfølgende pennen kan man ta sidevis av notater og eksportere dem som PNG, PDF og til og med dele dem via en QR-kode.

Du kan også lage lydopptak med den innebygde mikrofonen, som lagres automatisk som MP3, og via den Onyx-kontoen man har opprettet, synkroniseres de slik at man kan hente dem ned på en annen enhet. Men lyden er så metallisk at den neppe vil kunne brukes til annet enn audiofoniske huskelister.

Sammen med pennen gir det muligheter for dem som bruker den slags, og hvis du ikke har et nettbrett, men elsker å ta digitale notater, vil du kanskje finne funksjonen nyttig. Hvis du derimot primært har skaffet deg et lesebrett for å lese bøker, er det tvilsomt om notatfunksjonen blir annet enn en hyggelig gimmick. Jeg ville sannsynligvis aldri få bruk for den.

Filer overføres lett

Der Kindle overfører filer via e-mail, og Kobo bruker Dropbox til å overføre filer mellom datamaskin, mobil og lesebrett, har Onyx sitt helt egne system, BooxDrop. Når først de forskjellige enhetene er koblet sammen, går det så raskt at vi knapt når å blunke før et bilde fra mobilens kamerarull kommer til syne på både lesebrett og datamaskin.

Onyx sorterer også filene sine selv, så dokumenter, bilder, musikk, videoer og selvfølgelig bøker ligger pent adskilt fra hverandre. Det er litt problematisk å koble dataen til lesebrettet, men når først http-adressen er lagret som snarvei, går det lett.

Som Kobo har også Onyx en spesiell funksjon for oss som elsker å føre statistikk over oss selv. Den opplyser presist hvor mange minutter og bøker du har lest, og den har også en kontinuerlig graf så du uke for uke kan se hvor mye du har lest. Det er en fin mulighet.

Kabinettet snyter

Ved første øyekast ser Onyx Nova Air 2 litt mer eksklusiv ut enn de to andre med sitt lysegrå utseende, som skyldes at kabinettet ikke er av plast som konkurrentenes, men en magnesiumlegering.

Det burde føles mer stabilt, men merkelig nok får det lesebrettet til å virke mer skrøpelig. Det skriker nærmest etter et cover, mens de to andre, spesielt Kindle, gir inntrykk av at man kan putte lesebrettet ned i vesken, så det er for hånden når lesetrangen kommer over en. Onyx er litt finere på det, og krever å bli passet bedre på.

Og det understrekes av at det som eneste i testen ikke er vanntett. Så skal du ha det med til svømmebassenget, stranden eller bare med i vesken på en regnværsdag, er det med risiko for vannskade.

Konklusjon

En supermaskin som kan nesten alt, bortsett fra å vaske opp. Spesielt er muligheten for å strømme fra nærmest alle verdens apper en stor fordel.

Alle de tre lesebrettene er gode lesemaskiner, og med akkurat den samme skjermteknologien – e-ink – er konkurransen lik når det handler om hvordan de er å lese på.

Men Onyx vinner, og det gjør den fordi den ikke låser deg til en bestemt strømmetjeneste eller en bestemt måte å lese bøker på. For mange av de øvrige egenskapene er kanskje artige, eller til og med nyttige, men det er ikke mange av dem mobilen ikke kan klare. Derfor vurderer jeg til syvende og sist dens evner som lesebrett, og takket være Android er den uovertruffen i denne testen.

Karakter
Onyx Boox Nova Air 2
Basic

Home mener

Operativsystemet Android gir mange muligheter for å lese fra forskjellige plattformer. Innebygd mikrofon og høyttaler samt pen og avansert notatmulighet. Ikke vanntett, og til tross for 25 språkmuligheter i innstillingene, er ingen av dem skandinaviske. Kabinettet virker skrøpelig på tross av at det er en metallegering.

Også i denne testen:

3 Lesebrett

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Lesebrettet for deg som ikke vil støtte den amerikanske mastodonten.

Norsk meny, og ligger godt i hånden. Statistikk over aktiviteten din.
Mangler mange skandinaviske bøker i butikken. Ikke egnet til strømming, og noen funksjoner virker bare ved bruk av en penn som må kjøpes separat.
Les hele testen

Amazon Kindle Paperwhite 5

Nærmest perfekt til å lese og lytte på engelsk.

Verdens mest berømte lesebrett har fortsatt overlegne egenskaper.

Føles nesten vektløs med sine 205 gram, og verdens største bokhandel er like under fingertuppene dine. Synkroniseringen er selvfølgelig perfekt med Kindles app på mobilen.
Reklamer og engelsk meny. Og det er vanskelig å få lagt inn norske bøker.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 Mnd
    Kun 149,- mnd

    Du sparer 288 ,-

Ønsker du kun tilgang til Lyd & Bilde eller L&B Home?

Klikk her for å bestille tilgang til Lyd & Bilde.

Klikk her for å bestille tilgang til L&B Home.

6 mobiler du har råd til

Pixel 7a: Den nye kongen

Maksimale muskler til minimal pris

Den lille sikre sorte

Lesehest uten ryggsmerter

Det beste nettbrettet hvis du hater iPad

Scroll to Top