Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Amazon Kindle Paperwhite 5

Nærmest perfekt til å lese og lytte på engelsk.

Verdens mest berømte lesebrett har fortsatt overlegne egenskaper.

Skrevet av / 08.04.23 - 10:33
Amazon Kindle Paperwhite 5
Pernille Redder

Amazon er eksperter på å tjene penger, så selvfølgelig utsetter de deg for reklame for alle mulige andre bøker de selger, før du har kommet i gang med å lese i den du allerede har kjøpt. Kindle finnes i en reklamefri versjon som du betaler ekstra for, og det er nok verdt å vurdere hvis du ikke gidder å bli eksponert for all verdens forslag til hva du skal lese, hver gang lesebrettet går i sleep mode.

Når det så er sagt, så er det verdens største bokhandel du har i hånden, og hvis du er typen som leser bøker på engelsk, kan det nesten ikke bli bedre (og billigere). Amazon er giganten vi både elsker og hater, fordi den er så vanskelig å komme utenom. Og hver eneste dag kan du få gratis bøker levert fra forfattere på jakt etter ratings som kan få dem opp på Amazons bestselgerlister.

Hvis du insisterer på å lese bøker på ditt eget språk, er Kindles løsning at du sender titler via e-mail til dem. Din Kindle har sin egen unike e-mail-adresse, og det fikse er at for eksempel Saxo.com samarbeider med Kindle, så hvis du kjøper en bok der, kan du med et enkelt klikk overføre den til din Kindle. I hvertfall hvis du har fortalt Amazon at mailadressen fra Saxo er til å stole på. Når det er klarert, virker det bare, og boken er overført i løpet av et par minutter.

Ulempen er at du kun kan sende de bøkene som du rent faktisk har kjøpt. Ikke de du har adgang til via strømming. Det samme gjelder e-bøker du har lånt på biblioteket. Eneste mulighet for å strømme er Amazons egen strømmetjeneste, Kindle Unlimited.

Hør bøkene

Hvis du ønsker å utnytte Kindles evne til å avspille lydbøker, må du være klar over at den er designet til strømmetjenesten Audible, som ikke er tilgjengelig i Skandinavia. Du kan imidlertid tegne et abonnement på den britiske versjonen, og på den måten få adgang til de mange engelskspråklige lydbøkene. Hvis du ikke er interessert i et abonnement, krever det et større søk for å finne lydbøkene, og i motsetning til e-bøkene får du dem ikke kastet etter deg.

Kindle har som de fleste andre lesebrett ikke en høyttaler innebygd, men det er enkelt og smertefritt å koble til et par ørepropper via Bluetooth.

Så la oss forutsette at du bare elsker å lese bøker du har kjøpt og betalt, eller at du kan nøye deg med å strømme via Kindles egen tjeneste. Hva får du for pengene?

Lite og lekkert

Du får ikke mindre enn et genialt lite lesebrett. Det er intuitivt, reagerer raskt og feiler langt mindre enn konkurrentene. Og så er det faktisk ganske elegant å se på, med sine avrundede former og det minimalistiske uttrykket.

Man har virkelig tenkt over brukervennligheten (UX), og de fleste vil kunne føle seg hjemme på meget kort tid. Alt er enkelt: lys og farge på skjermen, skrifttype og -størrelse, oppslag i den innebygde ordboken. Den kan også oversette enkelte ord eller setninger til både dansk, norsk, svensk og finsk, noe som unektelig er praktisk når den nå helst vil ha deg til å lese engelske bøker.

Konklusjon

Leser og lytter du på engelsk, og har du det fint med å legge dine penger hos Amazon, er det nærmest ingen tvil: Kindle er skreddersydd til deg. Den kompenserer for sin monogame tilgang til bokshopping ved å være testens absolutt billigste lesebrett.

Men hvis du egentlig helst vil bruke den som et generisk lesebrett, og gjerne vil lese bøker fra andre kilder, blir du trolig fort trett av kjøpet ditt.

Karakter
Amazon Kindle Paperwhite 5
Basic

Home mener

Føles nesten vektløs med sine 205 gram, og verdens største bokhandel er like under fingertuppene dine. Synkroniseringen er selvfølgelig perfekt med Kindles app på mobilen. Reklamer og engelsk meny. Og det er vanskelig å få lagt inn norske bøker.

Også i denne testen:

3 Lesebrett

Kobo Sage

Ergonomisk Amazon-konkurrent

Lesebrettet for deg som ikke vil støtte den amerikanske mastodonten.

Norsk meny, og ligger godt i hånden. Statistikk over aktiviteten din.
Mangler mange skandinaviske bøker i butikken. Ikke egnet til strømming, og noen funksjoner virker bare ved bruk av en penn som må kjøpes separat.
Les hele testen

Onyx Boox Nova Air 2

Overlegen testvinner

Dette lesebrettet kan nesten alt du drømmer om.

Operativsystemet Android gir mange muligheter for å lese fra forskjellige plattformer. Innebygd mikrofon og høyttaler samt pen og avansert notatmulighet.
Ikke vanntett, og til tross for 25 språkmuligheter i innstillingene, er ingen av dem skandinaviske. Kabinettet virker skrøpelig på tross av at det er en metallegering.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Scroll to Top