TEST: The New Soundboks

Ingen høyere!

Tredje utgave av danske Soundboks er villere, høyere – og dere kan lage en gjeng sammen.

Karakter
The New Soundboks

Lyd & Bilde mener

Soundboks er fortsatt i en klasse for seg når det gjelder lydtrykk, utholdenhet og lek og moro-faktor. Mulighet for å koble sammen fem enheter.
Den dypeste bunnen og høyeste toppen er ikke invitert på festen. Og den koster mye penger til å være noe du ikke kan bruke hjemme.
 • Bestykning: 2 10” bass, 1 diskanthorn m. 1” driver
 • Forsterkereffekt: 3 x 72 W klasse D
 • Frekvensområde: 40 Hz–20 kHz (toleranse ikke opplyst)
 • Maks lydtrykk: 126 dB!
 • Tilkoblinger: stereo-minijack, 2 x 6,3 mm jack / XLR, Bluetooth 5.0
 • Batteritid: 40 timer ved halv styrke, 5 timer ved maks styrke
 • Mål: 43 x 66 x 32 cm (BxHxD)
 • Web: soundboks.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 8999 kr

Det er fett når Roskildefestivalen åpner med en headliner på Orange Scene. Men den virkelige festen starter først på festivalcampen klokken ett om natten, når lydsystemene dundrer om kapp i sommernatten. Leiren med den største høyttaleren og det sterkeste batteriet, vinner! Og det blir sannsynligvis en Soundboks. For ingen batteridrevet høyttaler er i nærheten av den når det gjelder brutal makt. Og den får de mer ordinære partyhøyttalerne til å minne om uskyldige påskelam.

Det er tre år siden første utgave av Soundboks-høyttaleren brøt lydmuren. Den brøt grensen for hvor høyt en batteridrevet Bluetooth-høyttaler kunne spille. Og også for hvor mye den kunne veie – og koste. Siden den gang har Soundboks blitt fast inventar på pakkelisten til musikkfestivaler. Man finner ofte hjemmebygde lydvogner, men den sorte og akkurat på grensen til bærbare høyttaleren ses, og i enda høyere grad høres, over alt.

Den splitter nye The New Soundboks ligner til forveksling de to foregående utgavene, men der inne bak det sorte metallgitteret er alt visst nok designet på nytt, helt fra bunnen.

Med sine 15 kg er Soundboks akkurat på grensen til å være bærbar. Foto: Soundboks

Heavy duty

Grunnstammen i konstruksjonen er fortsatt to følsomme 10″ bassenheter. Diskanten ivaretas av et kjempestort horn med en 1″ driver bak. Hver enhet trekkes av en 72 W klasse D-forsterker – nesten det doble av den første utgaven. Strømmen leveres av en 12-volts akkumulator som bor i en fordypning i kassen. Det betyr at batteriet kan skiftes på få sekunder hvis man går tom midt i festen. Forutsatt at man har kjøpt et ekstra batteri. Det er strøm til fem timers fest ved fullt lydtrykk. Ellers omkring 40 timer.

En av forskjellene fra tidligere er på inngangssiden. Profesjonelle innganger til 6,3 mm jack og XLR gjør det lett å koble Soundboksen til en mikser og bruke den som PA-anlegg. Det er veldig bra tenkt, siden Soundboks med sitt vanvittige lydtrykk bare trygler om å bli brukt av gatemusikere og hobby-DJs.

Som de tidligere modellene er den nye Soundboks utstyrt med beskyttende kanter i aluminium, akkurat som profesjonelt utstyr. En fiks detalj er de kuleformede hjørnebeskytterne, nå av plast. De beskytter fortsatt høyttaleren, men unngår nå å ødelegge alt – og alle – man støter inn i.

Det er selvfølgelig en app til Soundboks. Den er uunnværlig når man skal koble flere høyttalere sammen – og det er i praksis alt den kan. Ved siden av å oppdatere maskinvaren, som ikke bør gjøres en dag man har dårlig tid.

Ingen batteridrevet høyttaler er i nærheten av den når det gjelder brutal makt. Og den får de mer ordinære partyhøyttalerne til å minne om uskyldige påskelam. Foto: Soundboks

If you can’t beat them – join them

Å slentre rundt på en festivalcamp utpå kvelden er en kakofonisk opplevelse av buldrende lydsystemer. Men lydtrykkskampen mellom de mange Soundboksene ender uavgjort. Her trekker den nye Soundboksen et ess ut av ermet. Nå kan man nemlig koble sammen opptil fem høyttalere som spiller den samme lyden. Dermed kan man både spille høyere og dekke et større område med øredøvende lyd.

Don’t do this at home!

En høyttaler som Soundboks bør behandles med varsomhet. Ifølge produsenten kan den levere et lydtrykk på 126 dB. Vi tar det like godt en gang til: et hundre og tjueseks desibel! Seks dB over smertegrensen.

Selv om man i beste fall ser stort på forvrengning og frekvensgang for å komme helt opp dit, er det ingen tvil om at Soundboks kan spille vanvittig høyt. Og oppholder du deg i nærheten av lyden over lengre tid, er det ikke bare en mulighet, men en garanti for varige hørselskader!

Derfor må den brukes med omtanke. Helst utendørs hvor den fint spiller opp en teltleir, og hvor man kan komme på avstand. Noen meter unna er lydtrykket nemlig blitt så mye mindre at man sannsynligvis kan nøye seg med å våkne med ringing i ørene neste dag, men med hørselen i behold.

Rock’n roll

La meg slå fast med det samme at The New Soundboks ikke er en høyttaler som verdsettes best med kammermusikk mens man nyter en kopp te og en kjeks. Den er til gjengjeld helt i sitt rette element med hard rock, tunge electrobeats, grillede spareribs og øl i bøttevis.

De to bassenhetene er av typen med lette membraner og stive kantoppheng. Det er ikke oppskriften på dypbass, men på effektivitet. En innebygget DSP hjelper litt ved lavere lydstyrker, men det er i mellombassen det for alvor er trøkk. Trommer og slagbass sitter rett i brystet, hvor de hører hjemme. Medelin med Madonna låter stramt og presist. Orkestermusikk bør man til gjengjeld la være å sette på.

Soundboksen spiller hardt og effektivt uten det helt store raffinementet. Bassen runger utpreget hult, men den setter gulvplankene og alle løse gjenstander i sving. Mellomtonen er bedre enn man skulle tro ut fra bestykningen, og stemmer låter faktisk ganske godt. Diskanten skjærer pent gjennom det interessante området – mens de aller høyeste, og ganske uinteressante frekvensene, forbigås.

Det kan virke som en hard dom, og hadde det dreid seg om en hi-fi-høyttaler, ville jeg ha anbefalt konstruktøren å oppsøke andre karriereveier. Men Soundboks leverer akkurat det den er skapt til: lydtrykk i overveldende mengder. Om den faktisk kan levere 126 dB, forblir ubesvart, da min lydtrykksmåler bare går til 120 dB. Men den kan i hvert fall spille høyt!

Konklusjon

The New Soundboks er en høyttaler som skiller seg ut i mengden. Den har mer til felles med et PA-anlegg, enn med hi-fi-høyttalerne hjemme i stuen. Den er til gjengjeld fullkommen perfekt til det den er laget til: å skape bråk og stemning på festivaler og strender. Målt etter en hi-fi-målestokk har den noen mangler, men ikke av betydning midt i en fem dagers lang fest. Å gi den profesjonelle innganger kan dessuten være det som får den inn i varmen hos musikere med eget anlegg. Prisen har steget et lite hakk opp, men lyden er faktisk også litt bedre enn før.

picture2 picture4
<
>
Leiren med den største høyttaleren og det sterkeste batteriet, vinner! Og det blir sannsynligvis en Soundboks. Foto: Soundboks
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Premium-lydplanken LG SN8YG har det du trenger av utstyr, og lydmessig har LG skjerpet seg. Men hva pokker har de tenkt på med appen?
  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.