TEST: Technics Ottava SC-C30

Premium-lyd på kjøkkenbenken

Technics lager ikke bare en av de beste bordhøyttalerne i sin klasse, de lager to!

Karakter
Technics Ottava SC-C30

Lyd & Bilde mener

Stort lydbilde med fyldig bass. Spiller virkelig høyt og samtidig klart. Støtter AirPlay 2 og Chromecast, klar for multirom og stereoparing.
Litt for dempet diskant og ingen eq, appstyring og ingen fjernkontroll.
 • Radio: Nettradio via app
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Chromecast Airplay 2 og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, Deezer
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: Ethernet, USB, analog inn, optisk inn
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Ja
 • Skjerm: OLED
 • Appstyring: Technics Audio Center
 • Fjernkontroll: Nei
 • Mål: 12,2 x 62,8 x 26,4 cm
 • Annet: Stereo paring, Google Assistant
 • Web: panasonic.no
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 6495 kr

Hvis man har plass og skal fylle en større stue med lyd, kan Ottava SC-C50 være et alternativ. Den kan og gjør det samme som den mindre SC-C30, men har et større kabinett og mer effekt. Prisforskjellen er omlag 1.500 kr, så det er ikke all verden for å få litt mer vekt i bassen, noe som kommer godt med i et større rom. De fleste vil klare seg fint med den litt mindre SC-C30, som ellers lyder like godt og koster litt mindre. Husk at disse to og flere høyttalere kan kobles sammen i Google Home-appen, da kan man ha Ottava SC-C50 i stuen, og SC-C30 på kjøkkenet.

Like godt å innrømme det først som sist. De fleste bordhøyttalerne vi pakker opp, lyder ikke særlig godt. Ikke er de spesielt smarte, enkle å bruke, eller skikkelig godt laget heller.

Heldigvis finnes det unntak. Audio Pro, Geneva og Naim er blant de få som virkelig får det til. Altså å kombinere god lyd, med brukervennlighet og tillitvekkende kvalitet. Vi kan også legge til Technics, som banket konkurrentene i vår test av bordanlegg for ikke lenge siden. Testvinneren Technics Ottava SC-C70 passer kanskje ikke alles lommebok, eller behov. Det er ikke alle som trenger CD-spiller, for eksempel.

Men Technics har habile alternativer. To faktisk. De er nesten helt identiske, med samme funksjoner, og prisforskjellen er ikke stor. Den større av dem heter Ottava SC-C50 (se egen rubrikk), mens denne er litt mindre og kalles SC-C30.

Google Assistant

De ser dønn like ut, og under skallet er det minimale forskjeller. En 12 cm subwoofer, to mellomtoneelementer og to diskanter, til sammen fem høyttalerelementer, skal gi fyldig lyd i rommet. Den større C50 har litt mer effekt, men begge er treveis fulltone, bordhøyttalere.

De er også trådløse, selv om man kan koble TV-en til den optiske inngangen på baksiden, og strømme over Wifi-nettet via ethernetkontakten på baksiden. Høyttalerne har strømming over Google Chromecast, Bluetooth og AirPlay 2, og de kan kobles sammen to og to i stereo. Eller flere kan kobles trådløst sammen i flere rom, såkalt multirom.

Man kan også gi kommandoer til høyttaleren via Google Assistant på telefonen, men også direkte til høyttaleren.

Multirom

Hvis man vil ha lyd i flere rom, er det bare å sette opp flere høyttalere over det trådløse hjemmenettverket, via oppsettassistenten i Google Home-appen.

Det finnes også en Technics Audio Center-app. Der kan man legge inn strømmetjenester som Spotify, Deezer og Tidal, og TuneIn nettradio.

Technics har ikke skuslet med teknikken. Under den buede grillen og den tykke aluminiumsplaten, finner vi fem høyttalerelementer montert i et formstøpt chassis i glassfiber. I en 2.1-kanals løsning hvor diskantene og de to mellomtoneelementene peker utover for bedre stereoeffekt og spredning av lyden i rommet.

Det stive glassfiberchassiset holder et stødig grep om fem høyttalere. Foto: Technics

Space Tune

Tre JENO-prosessorer styrer lyden til høyttalerne (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation), og SC-C40 og C50 har også Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), som er en slags digital optimalisering av de ulike elementenes karakteristikker. Men viktigere enn det, er Space Tune. Som tilpasser lyden til plasseringen i rommet. Slik at f.eks. bassen ikke blir for dominerende, hvis høyttaleren står nært bakveggen.

Den fungerer helt fint på egen hånd, med en automatisk justering av balansen i lyden, som man gjør ved å holde play/pause-knappen inne i noen sekunder. Deretter kommer det noen smell og knepp fra høyttaleren og så er balansen justert. Man kan også selv velge en av tre parametere, frittstående, nær vegg og nær hjørne, som alle har hver sin karakter.

Høyttaleren støtter de fleste avspillingsformater via kablet strømming, også høyoppløst lyd fra DSD-filer, FLAC og ALAC opptil 24-bit/384 kHz, og WAV og AIFF opptil 32-bit/384 kHz.

Favoritter

Den fysiske betjeningen på selve høyttaleren, er begrenset til avspilling, kildevalg og volum. Men selvsagt også strøm av/på, og så finnes det en favorittknapp. Der kan man lagre og hente fram opptil ni favoritter man har lagret i appen, som kan være alt fra radiostasjonen man lytter mest på, til spillelisten på Spotify.

Foto: Technics

Kraftfull lyd

La det være sagt med én gang, Technics-høyttaleren spiller langt bedre enn de fleste bordhøyttalere vi har testet. Naim Mu-so er enda bedre, men også dyrere, så i denne klassen er SC-C30 kanskje den mest vellydende bordhøyttaleren.

Klangen er varm, bassen fyldig, og lydbildet er enormt for en såpass kompakt høyttaler. Den får bassen på Khalids My Bad til å riste støvet av teppene i rommet, og klaverklangen på Keith Jarretts Køln-konsert lyder sjelden så klangfullt i andre bordhøyttalere.

Etter en runde med Space Tune-optimalisering, fikk jeg klarere klang i den nesten mezzoaktige sopranen på Lise Davidsens Wagner-tolkninger, og Sam Fenders mye spilte Will We Talk, satte nesten fyr på tapeten når jeg dro volumet over 80 på OLED-skjermen.

Men da ble lyden også skarpere i kantene, og bassen mistet litt av grepet, så det finnes grenser for hvor høyt man kan spille. På minussiden skal det bemerkes at klangbildet kan oppleves som litt mørkt, og det maskerer de fineste detaljene i musikken. Strykere lyder mer raffinert i en Mu-so 2, og det hadde vært fint med en manuell eq i appen.

Konklusjon

Technics Ottava SC-C30 er en mellomstor bordhøyttaler som rommer både Google Chromecast, AirPlay 2 og kan styres med Google Assistant. Det kan mange andre bordhøyttalere også, men Technics-høyttaleren spiller bedre enn de fleste av dem, den er bedre bygget og enklere å sette opp og bruke. Har man ikke plass til en stor høyttaler, for ikke å snakke om et stereopar, er dette et godt og velspillende alternativ som fint klarer å fylle en stue med musikk.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.