TEST

Technics Ottava SC-C30

 itemprop
TESTTechnics Ottava SC-C30
Technics Ottava SC-C30

Premium-lyd på kjøkkenbenken

Technics lager ikke bare en av de beste bordhøyttalerne i sin klasse, de lager to!

Stort lydbilde med fyldig bass. Spiller virkelig høyt og samtidig klart. Støtter AirPlay 2 og Chromecast, klar for multirom og stereoparing.
Litt for dempet diskant og ingen eq, appstyring og ingen fjernkontroll.

Like godt å innrømme det først som sist. De fleste bordhøyttalerne vi pakker opp, lyder ikke særlig godt. Ikke er de spesielt smarte, enkle å bruke, eller skikkelig godt laget heller.

Heldigvis finnes det unntak. Audio Pro, Geneva og Naim er blant de få som virkelig får det til. Altså å kombinere god lyd, med brukervennlighet og tillitvekkende kvalitet. Vi kan også legge til Technics, som banket konkurrentene i vår test av bordanlegg for ikke lenge siden. Testvinneren Technics Ottava SC-C70 passer kanskje ikke alles lommebok, eller behov. Det er ikke alle som trenger CD-spiller, for eksempel.

Men Technics har habile alternativer. To faktisk. De er nesten helt identiske, med samme funksjoner, og prisforskjellen er ikke stor. Den større av dem heter Ottava SC-C50 (se egen rubrikk), mens denne er litt mindre og kalles SC-C30.

Google Assistant

De ser dønn like ut, og under skallet er det minimale forskjeller. En 12 cm subwoofer, to mellomtoneelementer og to diskanter, til sammen fem høyttalerelementer, skal gi fyldig lyd i rommet. Den større C50 har litt mer effekt, men begge er treveis fulltone, bordhøyttalere.

De er også trådløse, selv om man kan koble TV-en til den optiske inngangen på baksiden, og strømme over Wifi-nettet via ethernetkontakten på baksiden. Høyttalerne har strømming over Google Chromecast, Bluetooth og AirPlay 2, og de kan kobles sammen to og to i stereo. Eller flere kan kobles trådløst sammen i flere rom, såkalt multirom.

Man kan også gi kommandoer til høyttaleren via Google Assistant på telefonen, men også direkte til høyttaleren.

Multirom

Hvis man vil ha lyd i flere rom, er det bare å sette opp flere høyttalere over det trådløse hjemmenettverket, via oppsettassistenten i Google Home-appen.

annonse

Det finnes også en Technics Audio Center-app. Der kan man legge inn strømmetjenester som Spotify, Deezer og Tidal, og TuneIn nettradio.

annonse

Technics har ikke skuslet med teknikken. Under den buede grillen og den tykke aluminiumsplaten, finner vi fem høyttalerelementer montert i et formstøpt chassis i glassfiber. I en 2.1-kanals løsning hvor diskantene og de to mellomtoneelementene peker utover for bedre stereoeffekt og spredning av lyden i rommet.

Det stive glassfiberchassiset holder et stødig grep om fem høyttalere. Foto: Technics

Space Tune

Tre JENO-prosessorer styrer lyden til høyttalerne (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation), og SC-C40 og C50 har også Technics LAPC (Load Adaptive Phase Calibration), som er en slags digital optimalisering av de ulike elementenes karakteristikker. Men viktigere enn det, er Space Tune. Som tilpasser lyden til plasseringen i rommet. Slik at f.eks. bassen ikke blir for dominerende, hvis høyttaleren står nært bakveggen.

Den fungerer helt fint på egen hånd, med en automatisk justering av balansen i lyden, som man gjør ved å holde play/pause-knappen inne i noen sekunder. Deretter kommer det noen smell og knepp fra høyttaleren og så er balansen justert. Man kan også selv velge en av tre parametere, frittstående, nær vegg og nær hjørne, som alle har hver sin karakter.

Høyttaleren støtter de fleste avspillingsformater via kablet strømming, også høyoppløst lyd fra DSD-filer, FLAC og ALAC opptil 24-bit/384 kHz, og WAV og AIFF opptil 32-bit/384 kHz.

annonse

Favoritter

Den fysiske betjeningen på selve høyttaleren, er begrenset til avspilling, kildevalg og volum. Men selvsagt også strøm av/på, og så finnes det en favorittknapp. Der kan man lagre og hente fram opptil ni favoritter man har lagret i appen, som kan være alt fra radiostasjonen man lytter mest på, til spillelisten på Spotify.

Foto: Technics

Kraftfull lyd

La det være sagt med én gang, Technics-høyttaleren spiller langt bedre enn de fleste bordhøyttalere vi har testet. Naim Mu-so er enda bedre, men også dyrere, så i denne klassen er SC-C30 kanskje den mest vellydende bordhøyttaleren.

Klangen er varm, bassen fyldig, og lydbildet er enormt for en såpass kompakt høyttaler. Den får bassen på Khalids My Bad til å riste støvet av teppene i rommet, og klaverklangen på Keith Jarretts Køln-konsert lyder sjelden så klangfullt i andre bordhøyttalere.

Etter en runde med Space Tune-optimalisering, fikk jeg klarere klang i den nesten mezzoaktige sopranen på Lise Davidsens Wagner-tolkninger, og Sam Fenders mye spilte Will We Talk, satte nesten fyr på tapeten når jeg dro volumet over 80 på OLED-skjermen.

Men da ble lyden også skarpere i kantene, og bassen mistet litt av grepet, så det finnes grenser for hvor høyt man kan spille. På minussiden skal det bemerkes at klangbildet kan oppleves som litt mørkt, og det maskerer de fineste detaljene i musikken. Strykere lyder mer raffinert i en Mu-so 2, og det hadde vært fint med en manuell eq i appen.

Konklusjon

Technics Ottava SC-C30 er en mellomstor bordhøyttaler som rommer både Google Chromecast, AirPlay 2 og kan styres med Google Assistant. Det kan mange andre bordhøyttalere også, men Technics-høyttaleren spiller bedre enn de fleste av dem, den er bedre bygget og enklere å sette opp og bruke. Har man ikke plass til en stor høyttaler, for ikke å snakke om et stereopar, er dette et godt og velspillende alternativ som fint klarer å fylle en stue med musikk.

 • Radio: Nettradio via app
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Chromecast Airplay 2 og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, Deezer
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: Ethernet, USB, analog inn, optisk inn
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Ja
 • Skjerm: OLED
 • Appstyring: Technics Audio Center
 • Fjernkontroll: Nei
 • Mål: 12,2 x 62,8 x 26,4 cm
 • Annet: Stereo paring, Google Assistant
 • Web: panasonic.no

Hvis man har plass og skal fylle en større stue med lyd, kan Ottava SC-C50 være et alternativ. Den kan og gjør det samme som den mindre SC-C30, men har et større kabinett og mer effekt. Prisforskjellen er omlag 1.500 kr, så det er ikke all verden for å få litt mer vekt i bassen, noe som kommer godt med i et større rom. De fleste vil klare seg fint med den litt mindre SC-C30, som ellers lyder like godt og koster litt mindre. Husk at disse to og flere høyttalere kan kobles sammen i Google Home-appen, da kan man ha Ottava SC-C50 i stuen, og SC-C30 på kjøkkenet.

Pris

6495 ,-

Beste priser

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Kommentarer

    Motta varsler  
  Varlse meg om

  Alternativer til Technics Ottava SC-C30

  (Foto: Argon)

  Fullvoksen hi-fi uten tråd

  Argons aktive høyttalere har fordoblet effekten, antall basser – og prisen. Men de er fortsatt et godt kjøp.

   data-srcset

  Lyden knuser konkurrentene

  Bowers & Wilkins overbeviser stort med lyden i sin nyeste trådløse høyttaler, Formation Wedge.

   data-srcset

  Leken IKEA-disco

  Årets artigste høyttalerpakke med disco-lamper setter du sammen akkurat som du selv vil.

   data-srcset

  Konsertlyd i hylla

  Technics lager ikke bare en av de beste bordhøyttalerne i sin klasse, de lager to!

  Rull til toppen