System Audio Pandion 50

April 2017System Audio Pandion 50

Fiskeørnen har landet

Med Pandion 50 streber System Audio mot de høyere luftlagene. Kan vingene bære?

Pluss
Dyp bass, ren lyd og voldsomt mye krefter. Meget avslørende.
Minus
Den koster veldig mange penger, og stiller store krav til forsterkeren.

System Audio, som er stiftet av Ole Witthøft, har siden 1984 produsert høyttalere, og produktene deres selges i mer enn 40 land. I 2012 snudde System Audio om på designprosessen, og inviterte alle interesserte til å være med. Resultatet ble kompakthøyttaleren Pandion 2, oppkalt etter fiskeørnen Pandion Haliaetus. 110 ingeniører deltok frivillig i utviklingsarbeidet.

System Audio Pandion 50, som er ørnefamiliens nyeste medlem, er selskapets absolutt – og med stor margin – mest ambisiøse konstruksjon til nå. En velvoksen gulvmodell med en pris og et omfang som plasserer den i high-end-klassen.

Selv om vi har med en gulvhøyttaler i det tunge sjiktet å gjøre, fraviker ikke System Audio sin mangeårige tradisjon med å bruke små bassenheter i slanke kabinetter. Som i de øvrige Pandion-modellene er bassen på 5″, men her brukes det totalt fire stykker. De to nederste spiller kun med opp til 600 Hz, mens de to andre, som er plassert over og under diskanten, går opp til 2000 Hz. Noe som populært betegnes som et 2,5-veis system. Diskanten er en spesialutgave av “Revelator” 28 mm-domen.

Kontrollert spredning

Ved å bruke mange små enheter i stedet for en stor, oppnår man en raskere impulsgjengivelse, da små enheter med kraftige magneter er raskere enn store, tunge bassenheter. En annen fordel er at det blir mulig å kontrollere spredningen. Pandion 50 har svært liten vertikal spredning – og dermed færre problemer med refleksjoner fra gulv og tak.

Kabinettet er kun en anelse høyere enn lillebror Pandion 30, men både bredere og dypere for å få volum nok til en dyp bassgjengivelse, tross det mye større membranarealet.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Som man kan forvente av en høyttaler i high-end-klassen, er finishen i topp. Det pent avrundede kabinettet fås i høyglanslakkert valnøttefiner, pianosvart eller WAF-vennlig satenghvitt. Terminalene bak er også en klasse mer luksuriøse enn på Pandion 30.

En stor, liten høyttaler

Pandion 50 er en videreutvikling av toveishøyttaleren Pandion 2. Ønsket har vært å få de gode sidene fra den lille høyttaleren, bare i en langt større skala:

“Når det handler om musikalitet, umiddelbarhet og klarhet, er vi på mange måter forelsket i den kompakte høyttaleren, som smidig leverer musikken på en underholdende og levende måte. Det ønsker vi ikke å sette over styr når vi hever ambisjonsnivået, som er tilfellet med Pandion 50. Den er et uttrykk for drømmen om å ta en liten velbygd høyttaler og legge til kravet om kjellerdyp bass, stor dynamikk, lett tilpassing til lytterommet, og høyt, høyt lydtrykk”, sier Ole Witthøft, grunnleggeren av og direktør for System Audio.

Med ryggen mot veggen

Å få et par høyttalere i tungvektsklassen inn i stuen er vanligvis en stor oppgave, som omfatter å gi avkall på en del av gulvarealet når høyttalerne skal plasseres ideelt. Pandion 50 er lettere å innlosjere enn de fleste, da den kan plasseres tett inntil veggen, og heller ikke krever en skarp vinkling inn mot lytteposisjonen (toe-in). Ifølge System Audio låter høyttaleren faktisk best når den står 10 til 35 cm fra bakveggen og spiller rett ut i rommet. Altså akkurat der hvor de fleste bedre halvdeler vil foreslå. Vi har naturligvis testet den på begge plasseringer (og mange imellom), men kan bekrefte at den i hvert fall i vårt norske lytterom, fungerte best med ryggen mot veggen og blikket festet rett frem.

Anvendt makt

“Det er altså ingen pyntegjenstander, og du kan godt gi dem litt juling. De tåler det godt!”. Det var beskjeden da Ole Witthøft leverte settet til oss. Og det har han rett i. Pandion 50 er forholdsvis følsom (90 dB v. 1 W), så den kan i prinsippet drives av små forsterkere. Men den har ikke noe imot å bli hektet på et veritabelt kraftverk.

Koblet til den 2 x 150 W kraftige NAD C388 spilte Pandion 50 både pent og høyt, og med mange detaljer. Bunnen feilte det heller ikke noe. Men da det kom en Gato Audio DSI-400S 2 x 400 W integrert klasse D-forsterker inn døren, fikk pipen en annen lyd. Det handler ikke om å spille høyt – ingen av forsterkerne ble kjørt til grensen – men om kontroll. Med 400 W i ryggen var det bare mer trøkk i bassen, og hele lydbildet ble større. Ok, at det ikke bare er et kraftverk, men en high-end-forsterker til over 40.000 kroner, hjalp selvfølgelig også en del. Det handler jo ikke bare om muskler. Men muskler må altså til hvis man skal få fullt utbytte av høyttaleren.

Store forhold

Plassert mot veggen, og med den rette forsterkeren koblet til Pandion 50, får man et lydbilde som matcher så vel høyttalerens dimensjoner som dens ambisjoner. Scenen brer seg lang ut på begge sider av høyttalerne, og dypt inn bak dem. Høyde mangler det heller ikke.

En av testklassikerne er albumet Jazz at the Pawnshop, et liveopptak fra jazzvertshuset Stampen i Stockholm. Her ble vibrafon, klarinett og saksofon gjengitt levende og nært i rommet – alt mens snakken gikk lystig ved bordene bak høyttalerne.

En god test av impulsgjengivelse og bass er Time Be Time fra albumet Middle Passage av Jonas Hellborg og Ginger Baker. Nummeret demonstrerer også viktigheten av å ha rikelig med effekt. Med en god, kraftig forsterker (som NAD C388 og Denon PMA-1600NE) låter det mektig og imponerende. Men med 400 W i ryggen eier Pandion 50 rommet. Ved samme moderate lydstyrke, vel å merke.

Pandion 50 er vanligvis et behagelig selskap, og den er også med på en morsom kveld. Men det betyr ikke at den er ettergivende. Det er lett å høre forskjell på riktig gode opptak, og et som så vidt går an. Derfor måtte en av de testlåtene jeg har brukt lenge, Boat on the River med Styx, strykes av listen. Selv om det er mengder av deilige mandolin- og perkusjonsdetaljer, faller låten gjennom på grunn av dårlig produksjon. Det krever bare en virkelig avslørende høyttaler til å avsløre det.

Når vi er oppe i denne prisklassen, kan man forvente mye. Og de konkurrentene som finnes, er også meget kvalifiserte. Det gjelder for eksempel Focal Sopra No. 2, som med sin berylliumdiskant og ekstremt forvrengingsfattige mellomtone er nådeløst knivskarp. Her stikkes virkelig ikke noe under stolen. Til gjengjeld scorer den ikke på nær så høyt på “fottrampe-skalaen”.

En konkurrent er også den avslappede og homogene Dali Epicon 8, hvor musikknytelsen er i høysetet. Den skreller til gjengjeld ikke i samme grad glansen av gamle yndlingsnumre.

Konklusjon

Med Pandion 50 har System Audio beveget seg opp i det mest eksklusive sjiktet av høyttalermarkedet: high-end-segmentet. Her er konkurransen like hard som prisen er høy, og stykktallet er lavt. Og til samme pris kan man kjøpe like luksuriøse toppmodeller fra en lang rekke produsenter i inn- og utland.

Valget er til slutt ditt, og hvis det er et problem, er det et positivt problem. For lydkvaliteten er himmelsk. Hvis du har 140.000 kroner på budsjettet til høyttalerkjøp, bør du definitivt ta Pandion 50 med i betraktningen. Den bevarer den umiddelbare spillestilen fra familiens mindre medlemmer, men med all pondusen som hører til et par høyttalere i det velvoksne sjiktet av high-end. Og selv om du kan ta deg selv i å bevege deg til rytmene, kan den skille klinten fra hveten. At den er skandinavisk og har en interessant historie, og til og med er plasseringsvennlig, skader heller ikke.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Bestykning: 4 x 5” bass, 1” diskant
Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, 2,5-veis
Belastning: 400 W
Anbefalt forsterkereffekt: Minimum 90 W
Frekvensområde: 22 Hz–25 kHz (+/- 1,5 dB)
Følsomhet: 90 dB (1W/1 m)
Impedans: 8 ohm
Delefrekvenser: 600 Hz og 2000 Hz (24 dB/okt)
Mål: 35,0 x 128,5 x 40,5 cm (BxHxD) inkl. føtter
Vekt: 36 kg
Farger: Høyglans valnøtt, høyglans sort, hvit sateng

Pris: 139995,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
Tre high-end hodetelefoner

Gjentatte øregasmer

Vi hadde aldri forestilt oss at lukkede hodetelefoner kunne låte noe så inn i granskauen bra!

test
Corsair K83 Wireless Entertainment Keyboard

Taster til sofasurfere

Smart-TV-en din har en hel datamaskin innebygget – Corsair vil gi den et ordentlig tastatur.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

gruppetest
Seks kompakthøyttalere

Sinnssyk lyd på liten plass

Du vil ikke tro hvor bra lyd du kan få fra en kompakt høyttaler, om du er villig til å gå opp i pris.

Duell
Gaming laptops

Ny sheriff i byen

De første maskinene med Nvidias hittil raskeste PC-grafikkprosessor er ankommet. Hvem kommer først over målstreken?

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Favorittkameraet vårt blir bedre

Leica Q2 er kanskje det perfekte reisekameraet

Sonos One får ny innmat

Brukeropplevelsen på Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hva er egentlig nytt og annerledes?

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.