Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony SRS-XB100

Musikk i lomma

Sonys minste høyttaler er blitt billigere, men er det denne du skal ha?

Skrevet av / 15.01.24 - 11:00
Sony SRS-XB100
Lasse Svendsen

Den bittelille Sony SRS-XB100 er den minste Bluetooth-høyttaleren vi har testet på en stund. Den er så liten og lett at man ikke merker at man har den med, og den kan dras fram fra bagen eller lommen og brukes både til musikk og som handsfree høyttaler til mobilen.

Praktisk nok leveres den med en bærerem, sånn at den kan henge i sekken hvis man vil ha et soundtrack til turen. 

Høyttaleren som finnes i flere farger, ikke bare grått, har ingen andre tilkoblinger enn Bluetooth, men den kan pares i stereo med en ekstra XB100, og lades enkelt og greit med en vanlig USB til USB-C-kabel.

Mesteparten av høyttaleren er laget i resirkulert plast, og det er ikke noe å si på kvaliteten. Det lille batteriet holder i opptil 16 timer, og den tåler både regn og sand, så den kan virkelig være med over alt. Men merk at den ikke støtter hurtiglading. Det lille batteriet trenger fire-og-en-halv time (!) med lading fra tomt til fullt.

Foto: Lasse Svendsen

Aktiv og passiv

Det er ikke plass til så mange høyttalerelementer i en høyttaler som er på størrelse med en kaffekopp, så Sony har gitt høyttaleren et fulltoneelement som kan ses under grillen på toppen, og sprer lyden 360 grader. Det vises ikke så godt på bildene, men høyttalermembranen er faktisk ikke helt sentrert. Sony mener det gir bedre klarhet når man spiller høyt. Mon det.

En passiv membran er plassert i bunnen av høyttaleren, den skal hjelpe til med å forsterke bassen i den lille tassen.

Musikken kan styres fra Sony Music Center-appen, men det finnes ikke noe eq – eller mulighet for å justere bass eller diskant etter egen preferanse.

Sony SRS-XB100 er så liten at du kan ha den med deg hele tiden. Foto: Lasse Svendsen

Beskjedent lydbilde

Hvis man legger godviljen til og tar i betraktning at det faktisk er en bitteliten høyttaler, så aksepterer man at det ikke kommer noe lydtrykk ut av den som blåser sokkene av deg. Men det er nesten forbløffende hvor tam lyden er i XB100, og den spiller merkbart lavere enn Marshall Willen. Vår referanse blant små høyttalere, og årets bærbare i sin klasse. 

Lyden er klar, tale er tydelig, og det er ikke noe problem å få opp stemningen med Taylor Swifts Is It Over Now?, eller den norske popdronningen Dagnys Ray-Bans. Men det svinger ikke noe særlig av lyden, selv om musikken er tiltalende nok. Igjen, sammenlignet med den noe dyrere Willen, er det for lite bass i Sony-høyttaleren til at det blir noe driv i selv pop- og rockemusikk. 

Sony SRS-XB100 2 IMG_0247 IMG_0248
<
>
Det svinger ikke skikkelig av høyttaleren. Selv ikke med Dagny. Foto: Lasse Svendsen

Gitaren på åpningen av Ray-Bans, lyder tynn og flat, men den er tydelig nok fokusert. Vokalen er godt definert, og hadde det bare vært litt mer fylde i bassen, kunne man bli fristet til å danse med både Dagny og Taylor. 

Høyttaleren gjør en god nok jobb på annen musikk også, men jeg savner å høre kontrabassen i et liveopptak med Keith Jarrett trio. Det svinger ikke ordentlig av Bemsha Swing fra livealbumet The Cure, men klaveret lyder fint og det er lite forvrengning i lyden. Det siste kan selvsagt skyldes at Sony-høyttaleren ikke spiller så høyt, men den formidler i det miste musikken greit nok.

Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon 

Den lille og høyst bærbare Sony SRS-XB100 er et godt kjøp hvis man ikke er for kresen på lydkvalitet. Prisen, størrelsen og batteritiden er helt klart et pluss. At den er så kompakt og lett, og samtidig sprutsikker, gjør den bare mer anvendelig. Men ha ikke for høye forventninger til lydkvaliteten. Den er klar og tydelig, men høyttaleren spiller rett og slett for lavt, og det som er der av bass, er for tamt og for lite. Men den er billig nok til at den lave prisen kan trumfe lydkvaliteten for mange.

Les også Lommevennlig partyhøyttaler Den knøttlille Marshall-høyttaleren er perfekt for de intime festene.
Karakter
Sony SRS-XB100
Basic

Lyd & Bilde mener

Klar tale, ok lydkvalitet for prisen. Liten og lett. Slank lyd, lite bass, og den spiller for lavt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Vakker både utenpå og inni

Scroll to Top