Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony SRS-NB10

Ta lyden på skuldrene

Sony SRS-NB10 er en nakkebøyle med integrerte trådløse høyttalere, som gir deg personlig lyd uten å lukke deg inne.

Skrevet av / 12.11.21 - 10:20
Sony SRS-NB10
Peter Gotschalk

Sony SRS-NB10 er et par små trådløse høyttalere integrert i en nakkebøyle. Den sitter rundt halsen, og kan dermed ta lyden med seg rundt på skuldrene. Det må sies å være et konsept som har ganske mye til felles med hodetelefoner, men forskjellen er at man også skal kunne høre sine omgivelser med NB10. Lydopplevelsen gjøres altså personlig uten å legge beslag på hele din oppmerksomhet.

Sony SRS-NB10 kobles typisk til datamaskinen via Bluetooth, og brukes for eksempel i forbindelse med videokonferanser og lignende. Det kan være smart hvis man jobber hjemme og gjerne vil kunne høre hvis det ringer på døren, eller ungene begynner å skrike og skråle.

Til det formålet kunne man selvfølgelig også bare bruke den bærbares eller monitorens innebygde høyttalere – eller et par gode eksterne av sorten – men fordelen ved NB10 er både at lyden følger med når man beveger seg rundt i lokalet – genialt for de av oss som ikke kan sitte rolig – og at man selvfølgelig kan koble den trådløse nakkehøyttaleren til alle typer enheter, også mobilen eller nettbrettet. Og produktet kan derfor brukes mye mer fleksibelt.

Sony SRS-NB10
Sony SRS-NB10 er et par små trådløse høyttalere integrert i en nakkebøyle. (Foto: Sony)

Mangler bass

Konseptet er det ikke noe i veien med. Og utførelsen er også noenlunde godkjent.

Selvfølgelig er det i utgangspunktet snakk om den velkjente, solide Sony-kvaliteten. Nakkebøylen er lett og bøyelig, så den passer både på brede og smale skuldre, men er likevel robust nok til å overleve en stresset hverdag. Betjeningen er også enkel og liketil. For eksempel starter Bluetooth-paringen automatisk når man holder Power-knappen inne i mer enn fem sekunder, så det er raskt og enkelt å skifte mellom enheter.

Lydkvaliteten er til gjengjeld ikke SRS-NB10s største fortrinn. Lyden er klar og tydelig, og lydstyrken kan vi heller ikke klage på, men bass kan man like godt glemme. Og det blir anstrengende i lengden å lytte til andres stemmer uten skygge av bassfrekvenser i lyden.

Sony SRS-NB10
Sony SRS-NB10 er et nisjeprodukt som først og fremst er tenkt for de som har hjemmekontor og gjerne vil gjøre lyden personlig og fleksibel uten å være «lukket inne» i et par hodetelefoner. (Foto: Sony)

Viktig funksjon virker ikke som du tror

Sony lover dessuten at SRS-NB10 kommer med Multipoint Connection og kan være koblet til to enheter på samme tid, men det er en sannhet med modifikasjoner.

Hvis man leser det med liten skrift, loves man nemlig ikke en ekte Multipoint Connection. Det er heller snakk om at de to typene Bluetooth-forbindelser (Call Audio [HFP] og Media Audio [A2DP]) skal kunne kobles til samtidig, men hver for seg med to forskjellige enheter, så man for eksempel skal kunne lytte til musikk via datamaskinen og ta imot samtaler via mobilen.

I praksis treffer man imidlertid på visse begrensninger. For eksempel kan man ikke koble til en Mac og en iPhone til SRS-NB10 på samme tid. Og oppsettet er en ganske komplisert affære. Vil man koble høyttaleren til en Macbook og en Android-mobil, må man først etablere forbindelsen på mobilen, deretter på dataen, for så å gå tilbake til mobilen og etablere forbindelsen én gang til. Da virker det også, men puh hvor mye jobbing.

Nakkebøylen er lett og bøyelig, og passer både på brede og smale skuldre. (Foto: Sony)

Konklusjon

Sony SRS-NB10 er et nisjeprodukt som først og fremst er tenkt for de som har hjemmekontor og gjerne vil gjøre lyden personlig og fleksibel uten å være «lukket inne» i et par hodetelefoner.

Dét formålet oppfyller den lette og trådløse nakkebøyle-høyttaleren for så vidt uten de store utfordringene, men lyden mangler bass i den grad at det blir irriterende i lengden. Og den lovede muligheten for Multipoint Connection skal man ikke forvente seg for mye av.

Bruksmulighetene er reelt begrensede, og oppsettet er virkelig plagsomt. Spesielt i forhold til prisen blir det derfor vanskelig for oss å helhjertet anbefale SRS-NB10.

Karakter
Sony SRS-NB10
Premium

Lyd & Bilde mener

I utgangspunktet lett å pare med enheter via Bluetooth. Betjeningen av selve høyttaleren er enkel. Dessuten lett og fleksibel, men likevel robust byggekvalitet. Lydbildet er totalt blottet for bass, noe som lynraskt blir anstrengende. Dessuten fungerer Multipoint Connection ikke som du forventer. Leverer generelt ikke god nok kvalitet til prisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top