Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sonos Sub (Gen 3)

Dobbelt så mye Sonos-bass

Sonos Sub er tilbake i tredje generasjon, nå også med mulighet til å bruke to subwoofere i samme rom. Vi har testet!

Skrevet av / 19.04.21 - 09:00
Sonos Sub (Gen 3)
Audun Hage

Vil du ha skikkelig bass, trenger du en høyttaler som er skikket for jobben, nærmere bestemt en subwoofer! Sonos Sub har vært en populær oppgradering til Sonos-systemene helt siden den ble introdusert for første gang i 2012. Og gitt Sonos sin store popularitet verden over, er nok dette verdens mest solgte subwoofer – med god margin. Hvordan kan bass kan bli så populært? Svaret er ganske enkelt: Mer bass betyr mer moro!

Selv om mange av Sonos-høyttalerne har brukbar bass på egen hånd, kreves det tyngre skyts for å gjengi de virkelige dype basstonene – de du kan føle så vel som å høre. Subwooferen er alfa og omega når eksplosjoner, jordskjelv og geværskudd skal gjengis, men kan også gi musikklyttingen en ekstra dimensjon.

<
>
Vi pakker ut Sonos Sub Gen 3. (Foto: Audun Hage)

Sonos Sub gen. 3

Sonos Sub er nå ute i sin tredje generasjon, og med unntak av noen små kosmetiske endringer, ser den bortimot prikk lik ut som forgjengerne. Størrelsen, formen og konstruksjonsprinsippet er det samme, og i følge produsenten selv, skal det ikke være noen forskjeller i lydkarakter eller ytelse.

Det er på innsiden vi finner de viktigste forskjellene: Den nye Sonos-suben har nemlig fått en raskere prosessor og mer internminne enn forgjengerne, som vil gjøre den mer mottakelig for nye finesser og oppgraderinger i fremtiden.

<
>
Den nyeste Sonos Sub’en (til høyre) ser nesten prikk lik ut som den eldre Gen 2 modellen til venstre. Med unntak av den nye av/på knappen er det vanskelig å skjelne dem fra hverandre. (Foto: Audun Hage)

 

 

Kan brukes i tospann

Den kanskje mest interessante nye finessen ved Sub Gen 3, er en som bassglade Sonos-entusiaster har etterspurt i årevis. Nemlig muligheten for å legge til en ekstra subwoofer i samme rom! Dette kan gjøres i kombinasjon med en eldre Sonos Sub – du trenger altså bare én 3. Generasjons sub for å utnytte fordelen.

Vi har sjekket ut Sonos-suben i både mindre oppsett med Sonos One SL og Beam, så vel som større anlegg bestående av Arc og Play:5/Fives. Vi har testet både med den nye subwooferen alene, og i tospann med forgjengeren Sonos Sub Gen. 2. Er det noen nevneverdig forskjell mellom ny og gammel modell, og ikke minst – gir to subwoofere bedre lyd enn én? La oss teste og finne ut!

Med Sonos Sub Gen 3 kan du også koble til en ekstra sub, som her. (Foto: Audun Hage)

Enkel å sette opp

Sonos-suben er en kompakt krabat som er lett å flytte rundt på. Den kan for eksempel monteres stående, eller legges flatt under sofaen. Veggmontering er også mulig, dersom man kjøper en ekstra veggbrakett.

Oppsettet er veldig enkelt: Er du allerede en Sonos-bruker fra før, er det stort sett bare å plugge inn strømmen, starte opp Sonos-appen og legge til subwooferen i ditt eksisterende system.

Samtidig er det verdt å merke seg at Sub Gen 3 kun er kompatibel med det nyeste brukergrensesnittet fra Sonos – også kjent som S2. Den vil derfor ikke fungere med produkter som må styres med den gamle S1-appen.

Så fort du har installert en Sub Gen 3 i systemet er det en smal sak å koble til subwoofer nummer 2. Når dette er gjort, vil systemet i praksis se dem som samme subwoofer: man kan velge å koble en av dem fra, men alle lydjusteringer slik som lydstyrke etc, blir felles. Vi hadde gjerne sett for oss muligheten til å gjøre individuelle tilpasninger.

Den beste løsningen blir derfor å bruke Sonos sin Trueplay romkorreksjon. Når du legger til en ny Sub, må denne uansett gjøres på nytt. Ved å veive mobilen rundt i rommet, kan systemet måle frekvensresponsen og gjøre nødvendige tilpasninger av lyden.

Dessverre er Trueplay fortsatt bare kompatibelt med utvalgte iPhone-modeller: Er du en Android-bruker blir du nødt til å låne mobilen av en venn. Dette anbefales, da Trueplay gir en merkbar lydforbedring.

Sonos Sub setup 1 Sonos Sub setup 2 Sonos Sub setup 3 Sonos Sub setup 4 Sonos Sub setup 5 Sonos Sub setup 6 Sonos Sub setup 7 Sonos Sub setup 8 Sonos Sub setup 9 Sonos Sub setup 10 Sonos Sub setup 11 Sonos Sub setup 12 Sonos Sub setup 13 Sonos Sub setup 14 Sonos Sub setup 15 Sonos Sub setup 16 Sonos Sub setup 17
<
>
Sonos S2-appen tar oss raskt igjennom oppsettet, som gjør det enkelt å koble suben til et eksisterende anlegg og lytterom. Man får også valget om å legge til en ekstra Sub.

Lydkvalitet

En lydplanke er som kjent den beste og enkleste måten å forbedre TV-lyden på. Men spør du oss, blir det ikke ordentlig moro før du også legger til en separat subwoofer til å gjengi de dypeste basstonene. Først da blir det ordentlig fart på sakene!

Vi har allerede god erfaring med Sonos-suben fra tidligere tester: Den kan ikke sammenlignes med ”fullsize” bassmonstere fra SVS, Velodyne eller Arendal Sound, bare så det er sagt! Men sett utifra størrelsen, leverer den meget potente prestasjoner.

Bassen er både stram og presis, samtidig som den går relativt dypt i frekvens. Den kan spille høyt uten tegn til forvrengning eller blafrelyder fra elementene. Konstruksjonen med doble basser som spiller mot hverandre, bidrar også til å redusere uønskede resonanser: Selv når vi spiller på full guffe, kan vi sette et glass vann oppå subwooferen uten at det viser tegn til vibrasjoner. Derimot vil de dype bassfrekvensene garantert forårsake klirring fra skap og løsøre rundt om i rommet!

En kompakt lydplanke som Sonos Beam drar ekstra stor nytte av drahjelp i dypbassen. Dette er en kostbar oppgradering: Å bruke 8000 kroner på en sub til en lydplanke som koster rundt 4000 kan virke stivt. Men du for en forskjell! Filmlyden antar en helt ny dimensjon: det drønner når det skal drønne, og lydeffektene får en fysisk karakter.

Sonos-suben er også en naturlig støttespiller til Arc, som er den største lydplanken Sonos leverer. Selv om Arc har brukbar bass på egen hånd, er den ikke i nærheten av subwooferen på de virkelig dype frekvensene. Som en bonus registrerte vi også at lydkvaliteten oppover i mellomtone og diskant ble vesentlig klarere og mer distinkt: Når lydplanken slipper å gjengi de laveste oktavene, får den mer overskudd til å gjengi resten av lydmiksen – inkludert de tredimensjonale Atmos-effektene.

Kollega Geir Nordby har hatt Sonos Arc på langtidstest uten å legge til subwoofer. Han måtte medgi at forskjellen var markant. – Dæven! Jeg forventet en viss forskjell, men det blir en helt annen trøkk og tyngde her. Selv om Arc låter bra på egen hånd, fortjener den helt klart drahjelp fra en sub, sier Geir.

Dobbel Sonos-bass!

Det var med en viss spenning vi deretter introduserte Sub nummer 2 i systemet. Det å bruke to suber kan i utgangspunktet virke som ”overkill”. Det vil det også være i mange tilfeller, da selv en enkel Sub leverer rikelig med bass.

Vår erfaring var imidlertid at en ekstra subwoofer også kan bidra til bedre lyd: Ved på plassere subwooferne strategisk i rommet kunne vi oppnå bedre fordeling av bassen i rommet. Vi startet med å plassere subwooferne i hvert sitt hjørne foran i rommet, noe som umiddelbart ga en jevnere frekvensgang.

Med det samme den ekstra subwooferen slår inn, får vi en vesentlig større, tyngre og mer hardtslående bassgjengivelse. Men enda mer påfallende er det hvordan bassen blir merkbart ”fastere i fisken.” Basstrommer låter vesentlig strammere i anslagene, det samme kan sies som pumpende synthbass-rytmer. Dype orgeltoner fyller rommet på en helt annen måte. En annen ting som slår oss er at bassen blir betraktelig jevnere fordelt i rommet: Vi kan flytte oss rundt i sofaen, og endre lytteposisjon uten at bassen endrer karakter.

Den ekstra subwooferen gir også en markant forbedring på filmlyden: Når romskipet Enterprise tar av i Star Trek: Discovery, er det som om hele rommet fylles av en trykkbølge. Gulvet, vinduer og alt av løsøre begynner å dirre, uten tegn til forvrengning fra subwooferne. Ingen tvil: Dette er en potent kombinasjon!

Med to subwoofere åpner det seg også muligheten for å eksperimentere med ulike plasseringer. Vi fikk som nevnt god respons med hjørneplassering foran, men også det å sette en subwoofer foran, og en bak lytteposisjon, kan gi gode resultater. Fellestrekket var at bassen fyller rommet bedre, og er vanskeligere å lokalisere.

Et dobbel Sub-oppsett vil definitivt være ”overkill” i et lite lytterom med Beam eller andre mindre Sonos-høyttalere: Da ville vi nok heller prioritert å oppgradert front- eller surroundhøyttalerne først. Dobbel subwoofer er nok heller løsningen for de som vil sette ”prikken over i-en” i et storre Sonos-oppsett (for eksempel en Arc-lydplanke eller to Sonos 5 i stereo), og vil fylle et stort rom med mektig og presis dypbass.

Med en pris på nærmere 8000 kroner stykket, kan det bli kostbart å gå for en dobbel Sub-løsning. Heldigvis går det fint an å starte med en enkel sub og oppgradere på sikt! Og siden bare en av subene trenger være av siste generasjon, kan du også finne en ekstra subwoofer på bruktmarkedet.

Konklusjon

Sonos Sub er det logiske (for så vidt også det eneste) valget for Sonos-eiere som vil ha ekte dypbass i sitt oppsett. Enten du sitter med en lydplanke som Playbar, Arc eller Beam, eller spiller musikk via et par Five eller One-modeller, er dette en naturlig følgesvenn.

Tredje generasjon av Sonos SUB skiller seg ikke nevneverdig fra de tidligere modellene rent lydmessig, så dersom du allerede eier en eldre Sonos-sub, er det ikke noe stort poeng i å bytte den ut: Er du ekstra glad i bass, er det faktisk lurere å beholde den!

Den mest interessante finessen med 3. Generasjonen – slik vi ser det – er muligheten til å plusse på en ekstra subwoofer og således få enda bedre og mer presis bass. En singel Sonos-sub gir i utgangspunktet plenty med fyldig og fin dypbass: med en ekstra sub kan du saktens spille enda høyere, men den største fordelen er en jevnere frekvensgang uavhengig av hvor man sitter, noe som resulterer i generelt strammere og mer presis bass. Er du like bassgal som oss, er det bare å slå til!

 

Karakter
Sonos Sub (Gen 3)
Premium

Lyd & Bilde mener

Sonos Sub er en hardtslående oppgradering til ditt eksisterende Sonos-system. Ved å sammenkoble to subwoofere kan du også oppnå enda mer potent og presis bass. Sonos-suben er enkel å sette opp, men kunne gjerne hatt enda flere justeringsmuligheter. Lyden er ikke nevneverdig bedre enn forrige generasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top