TEST: 6 Bluetooth hodetelefoner – Trådløs og bærbar lyd
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

6 Bluetooth hodetelefoner

Trådløs og bærbar lyd

Hodetelefoner uten ledninger i veien er en praktisk og fristende løsning, men ikke helt uten skjær i sjøen.

forfatter
Publisert 28.03.14 - 06:53
Produkter i testen
 • AKG K845 BT
 • Bose AE2w
 • Sennheiser MM 450 X
 • Sony MDR-10RBT
 • Philips Fidelio M1 BT
 • Velodyne vFree
 • Med trådløse hodetelefoner slipper du vaser i ledningen, og kan bevege deg mye friere. Det er praktisk enten man er ute på farten, eller rusler rundt hjemme.

  Den eksplosive veksten av smartmobiler har vært som en turbo for omsetningen av hodetelefoner. Utvalget er enormt, men kvaliteten er svært varierende. Det er lydkvaliteten også, særlig hvis man faller for fristelsen å kjøpe trådløse hodetelefoner.

  Mange opplever at lyden faller ut, noen at lydkvaliteten ikke er like god som den var med de gamle hodetelefonene som hadde ledning, mens andre klager over at batteritiden er for dårlig.

  For trådløse hodetelefoner trenger strøm. De billigste bruker vanlige batterier som du selv kan bytte ut, mens de vi tester her har innebyggede ladbare batterier. De kan du lade hvor som helst, gjerne fra laptopens USB-utgang.

  Fordi hodetelefonene i denne testen bruker Bluetooth – eller blåtann som noen liker å kalle det, kan man oppleve at lyden faller ut. Det kan skyldes at man er mer en 9-10 meter unna mobilen som sender musikken trådløst til hodetelefonene, eller at det er en hindring i veien som blokkerer det trådløse signalet.

  Hvis man ikke synes at lydkvaliteten overbeviser, er det fordi trådløs strømming via Bluetooth, ofte er komprimert på samme måte som MP3-filer. I motsetning til ledningstilkobling som jo ikke komprimerer musikkoverførselen. Hodetelefoner og smartmobiler som støtter Bluetooth med apt-X overføring (se egen rubrikk), har potensielt bedre lyd enn om man bruker vanlig Bluetooth.

  I denne testen støtter alle hodetelefonene apt-X, og noen av dem har i tillegg aktiv støydemping som demper støy utenfra bedre. Slik at man hører mer av musikken.

  Hodetelefonene er vurdert ut fra lydkvaliteten, bærekomfort, batteritid og brukervennlighet, men avgjørende vekt på hvor mye man får for pengene.

  Trenger jeg apt-X?
  Alle hodetelefoner med Bluetooth kan brukes med stort sett alle smartmobiler, nettbrett og datamaskiner med Bluetooth. Men det er ikke alt som virker. For eksempel kan man ikke bruke den nye apt-X-standarden hvis man spiller musikk fra en iPhone, iPod eller iPad.

  Grunnen er at iOS ikke støtter apt-X-standarden for Bluetooth-overføring, og det er det heller ikke alle andre smartmobiler som gjør. Noen gjør det, Samsung Galaxy S4, flere HTC-modeller og Sony Xperia Ultra for eksempel.

  Men hva er apt-X? Det er kort fortalt en algoritme som gjør det mulig å pare to enheter med apt-X for overføring av musikk, men uten like mye komprimering som med vanlig BT uten apt-X, og dermed forringelse av lydkvaliteten.

  I teorien skal musikkstrømming med apt-X kunne gi litt bedre lydkvalitet enn vanlig BT, som de aller fleste enheter støtter.

  Produkter i testen

  AKG K845 BT

  Kostbar godlyd

  Testens største hodetelefoner er også de beste til variert musikk. De har også en unik funksjon som har betydning for lyden.

  Meget høy lydkvalitet på alt av musikk, solid kvalitet og tiltalende design.
  Størrelsen på klokkene og de små knappene er egentlig det eneste som trekker ned.

  Bose AE2w

  Den stygge andungen

  Bose vinner neppe noen designpriser for AE2w, som har Bluetooth-modulen stikkende ut av øreklokkene.

  Lette hodetelefoner med god bærekomfort og lydkvalitet.
  Slank klangbalanse og dempet dynamikk gir en kjedelig musikkopplevelse.

  Sennheiser MM 450 X

  Brukervennlig og praktisk

  Sennheisers hodetelefoner er blant de enkleste å bruke. Kvaliteten er god, men lyden når ikke helt opp til de beste.

  Bra fylde i lydbildet med støydempingen på. Suveren batteritid og god brukervennlighet.
  Støydempingen bør være på for best mulig lyd, men du hører suset fra elektronikken, når den er på. Klemmer på ørene.

  Sony MDR-10RBT

  Luftig lettvekter

  Hvis du synes det kan bli for mye bass og hater hodetelefoner som klemmer på ørene, treffer du blink med Sonys hodetelefoner.

  Lettflytende og behagelig lyd kombinert med testens beste bærekomfort, gjør Sonys hodetelefoner til et godt valg til prisen.
  Volumknappen og sporvalgknappen kommer til å irritere vettet av deg.

  Philips Fidelio M1 BT

  Balansert vellyd

  De små Philips hodetelefonene er et funn til prisen. Lyden er strøken og bærekomforten upåklagelig.

  Nydelig balanse og svært nyansert klang, fra et av de beste små trådløse hodetelefonparene vi har testet.
  Du kan ikke klappe dem sammen.

  Velodyne vFree

  Stilsikker og komfortabel

  Med et lekkert utseende og godt definert bass, er dette hodetelefoner for de som liker litt dynamikk.

  Nydelig bærekomfort, stilig design og fyldig bass i et åpent og godt definert lydbilde, gjør vFree til et godt valg.
  Plastkvaliteten står ikke helt i stil med prisen, og uten bruk av equalizer, blir mellomtonen i slankeste laget
  forfatter

  Lasse Svendsen

  (f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Festhøyttalere og massevis av true wireless fra JBL Uansett smak og lommebok burde du finne et par trådløse ørepropper fra JBL som passer. De har også nye festhøyttalere.
  Devialets første lydplanke på testbenken Devialet Dione gir TV-lyden et veritabelt løft, samtidig som den fungerer utmerket til musikk. Men det koster!
  Samsungs beste lydplanke på testbenken En av våre favoritt-lydplanker er tilbake i finpusset versjon. Samsung HW-Q995B låter knallbra til film!
  - Mindre og rimelige Sonos-subwoofer forsinket Det kan se ut som om Sonos' planlagte Sub Mini blir forsinket noen måneder.
  Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
  Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend