Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-S66B / HW-S67B

Potent lyd i slank innpakning

En stilfull og lettplassert lydplanke kan være akkurat hva TV-en din behøver.

Skrevet av / 05.01.24 - 08:00
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Audun Hage

Samsung har et bredt sortiment av lydplanker i alle størrelser og fasonger, og hvis du vil ha en lydplanke som tar minst mulig plass, kan S60-serien være et billig og bra alternativ. Denne modellen ble introdusert i 2022, og er blant de litt «fjongere» seriene fra Samsung, laget for å matche The Frame og andre design-TV-er. Spørsmålet er om lyden holder mål mot favoritten Sonos Beam?

Samsung HW-S66B / HW-S67B

Mange synes at lydplanker kan jo bli store og brede, og kanskje litt voldsomme å se på sammen med små og nette TV-er i et lite rom. I slike tilfeller kan en kompakt «designer-planke» som dette passe midt i blinken.

S60-serien leveres i enten svart (HW-S66B) eller hvit farge (HW-S67B), og har en kompakt, øyevennlig design.

Den ovale fasongen kan minne litt om Sonos Beam, som nok er en av konkurrentene Samsung har hatt i siktet når de utviklet denne lydplanken. Smaken er som baken, men designen fremstår i alle fall tiltalende nok i våre øyne.

Samsung S66/S67B kan stå på benken eller henges på veggen ved hjelp av medfølgende fester. Samsung-lydplanken har en slank fasong, med tilkoblingene skjult på undersiden. (Foto: Audun Hage)

Fem surroundkanaler – med «virtuell» Dolby Atmos

Bak grillen på Samsung-planken ligger det gjemt fem høyttalerelementer fordelt på like mange kanaler (5.0). S66B har altså en egen senterhøyttaler til dialogene, venstre og høyre stereokanal, pluss surroundlyd ut på sidene.

S66B har derimot ingen toppmonterte høydekanaler, så selv om lydplanken støtter dekoding av Dolby Atmos og DTS:X surroundlyd må disse signalene mikses inn med den øvrige surroundlyden.

Denne måten er ikke uvanlig (Sonos Beam Gen. 2 er satt opp på lignende måte), men det er selvfølgelig ingen fullgod erstatning til de lydplankene som har egne topphøyttalere dedikert til jobben.

Spiller på lag med Samsung TV-er

S66B støtter mange av finessene vi forbinder med Samsung, deriblant Q Symphony, som er en finesse der planken spiller i «symfoni» med TV-ens innebygde høyttalere. Dersom du har en kompatibel Samsung-TV kan du også dra nytte av ekstra funksjonalitet som synkronisering av lydinnstillinger, og Spacefit sound romkorreksjon.
Samsung har også en gladnyhet til de som vil unngå «kabelkaos»: Her finnes nemlig mulighet for å droppe HDMI-kabelen, og overføre lyden trådløst over Wi-Fi. Vi testet dette på en Samsung S95B OLED-TV som vi hadde stående, og det fungerte tilnærmet knirkefritt.

I vårt tilfelle paret vi lydplanken enkelt med en Samsung S95B OLED-TV. Da får vi blant annet direkte tilgang til lydinnstillingene via menyen i TV-en. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Samsung-planken er forholdsvis enkel å sette opp. Første og beste måte er å koble den rett til TV-en med den medfølgende HDMI-kabelen.

Noen TV-er vil da automatisk gjenkjenne lydplanken og aktivere lydreturkanalen (HDMI ARC), men det kan også hende du må inn i TV-menyen og aktivere denne.

Alternativt (dersom du har en kompatibel Samsung-TV) kan du velge den trådløse metoden over Wi-Fi. Det er et lekkert trekk, særlig hvis du har en veggmontert TV og vil unngå ekstra ledninger.

Du kan også sette opp lydplanken via appen SmartThings. Da får du også tilgang til strømmetjenester som Spotify via Wi-Fi. Planken støtter i tillegg både Bluetooth, Airplay og Chromecast, så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter her.

Lydplanken kommer med egen fjernkontroll, pluss betjeningsknapper på toppen av høyttaleren. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Med en kompakt lydplanke som dette har man ikke de største forventningene til lyden. Men HW-S67B ga oss faktisk et par positive overraskelser innledningsvis.

For det første er stemmegjengivelsen utmerket. Mange av lydplankene i denne prisklassen kan ha en ganske ullen og innestengt lydkarakter, men Samsung-planken er «klar i talen», med en fyldig og rund klang.

Takket være den innebygde senterhøyttaleren er dialogen godt forankret i midten, og godt leppe-synkronisert med handlingen på skjermen. Stemmer får bra kropp og tyngde, samtidig som man lett kan skjelne stemmer, musikk og lydeffekter fra hverandre.

Så lenge lydsporet ikke er altfor omfattende, kan vi spille ganske høyt uten at høyttalerne gir noen plagsom forvrengning. Dette gjør lydplanken velegnet for alminnelig TV-underholdning, sport og aktualitetsprogrammer. Den generelle lydkvaliteten og klangbalansen ligger fint på nivå med konkurrenten Sonos Beam (Gen. 2).

(Foto: Audun Hage)

5.1 mikser fra Blu-ray og strømming kommer godt ut, med god kanalseparasjon. Den lille Samsung-planken makter faktisk å tegne opp et stort og tydelig lydbilde.

Når vi bytter til de nyeste filmene med Dolby Atmos lydspor, er opplevelsen derimot litt mer blandet. Her merkes det at lydplanken får vesentlig mer å jobbe med, og ikke alle lydeffektene kommer like godt ut her, som på Sonos-konkurrenten.

Med Top Gun: Maverick kommer Atmos-lydeffektene overraskende tydelig frem, men problemet lyden av jagerfly oppleves å komme mer fra siden, enn direkte ovenfra. I tillegg virker lydnivået fra de virtuelle «høydekanalene» påfallende høyt, noe som gjør at for eksempel stemmegjengivelsen overdøves litt på enkelte klipp, mer enn vi er vant til.

Dessverre finnes det ingen mulighet til å justere høyde-effektene manuelt. Vi klarte derimot å kompensere litt for dette ved å aktivere dialogheving i menyen, men kanal-balansen virker fortsatt litt ujevn i våre ører.

I våre ører har Sonos Beam (Gen 2) en litt jevnere og bedre balansert kanal-fordeling. Kanskje Samsung har boostet høydekanalene litt vel mye for å imponere Sonos-nølerne?

Trenger – og fortjener – basshjelp!

Apropos boost, så merkes det at Samsung-planken ikke har så mye bass å rutte med. Selv om mellombassen er fyldig nok, skorter det på krutt i de dypere oktavene. Det er ikke særlig futt i eksplosjoner eller jordskjelv-lyder her.
Musikk låter greit nok: Musikk via Spotify, så vel som musikkvideoer fra YouTube, kommer godt ut med klar og god mellomtone og distinkt diskant. Derimot har ikke den lille Samsung-planken det bredeste stereo-lydbildet vi har hørt. I tillegg merkes det også her at de laveste bass-oktavene glimrer med sitt fravær.

Etter klare bass-abstinenser fant vi det fristende å koble til den trådløse subwooferen SWA-W510. Og da ble det umiddelbart fart på sakene. Ikke bare dypbassen, men også det totale lydbildet, fikk en helt annen størrelse og kraft når subwooferen tar seg av bass-oppgavene.

Den knøttlille subwooferen er ikke noe bassmonster, men leverer fyldige og taktfaste toner til både musikk og film. Til og med stemmegjengivelsen blir bedre med subwooferen innkoblet.

Kan oppgraderes med subwoofer: Samsung tilbyr subwoofer som ekstrautstyr for de bassglade. Den trådløse subwooferen SWA-W510 (3490 kr veil.) selges separat, og vi hadde en slik for hånden under testen. Anbefales! (Foto: Audun Hage)

Spør du oss, burde Samsung inkludert denne i samme pakke som planken – men de som ønsker kan altså kjøpe den separat. Totalprisen blir da noe rimeligere enn for eksempel Sonos Beam Gen 2 og en Sub Mini – og et fint alternativ, spesielt dersom du allerede eier en Samsung-TV.

Konklusjon

Samsung HW-S66B er laget for å være et mer «sivilisert» og kompakt alternativ til de store og brede lydplankene der ute. Lydplanken har en flott fasong og passer fint inn med kompakte TV-skjermer. Med innebygd Wi-Fi har den også rikelig med tilkoblinger og avspillingsmuligheter.

Lyden er klar og tydelig, der spesielt stemmer kommer godt ut – et klart løft fra alminnelig TV-lyd. Lydplanken støtter også Dolby Atmos, selv om det finnes andre alternativer – også fra Samsung selv – som gjør en mer overbevisende jobb med de beste 3D-lydsporene .

Den dypeste bassen er også fraværende, så vi anbefaler å supplere med den trådløse subwooferen hvis du kan. Da blir Samsung-planken et helt annet dyr, som kan konkurrere med større frittstående lydplanker.

Likevel: Dersom det er en mer fullblods Atmos-lydplanke du er ute etter, anbefaler vi å sjekke ut for eksempel Samsung HW-Q610C eller den mer kostbare toppmodellen HW-Q995C. Disse er langt fra like pene og nette å se på, men leverer enda mer overbevisende kino-lyd – spesielt med Dolby Atmos.

Les også Fet filmlyd til en bra pris Samsungs kompakte lydplanke låter imponerende stort til prisen.
Les også Fortsatt best der det gjelder Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.
Karakter
Samsung HW-S66B / HW-S67B
Basic

Lyd & Bilde mener

Samsung HW-S66 /HW-S67B er en stilren og plasseringsvennlig lydplanke med sterk og klar lyd. Surround-lydbildet er ikke det mest overbevisende vi har hørt, og lydplanken fortjener pustehjelp av en separat subwoofer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Lyd & Bilde
Scroll to Top