: RIVA Turbo X

Volumknappen går til 11

Amerikanske Riva Turbo har Spinal Tap ambisjoner, til tross for sitt noble ytre.

Lyd & Bilde mener

Gjennomført design som godt kan få lov til å bli stående i stuen. God lyd og kan spille ganske høyt i forhold til størrelsen.
Begrenset bass, og selv om Turbofunksjonen er artig, utfører den ikke mirakler. Temmelig dyr.
 • Bestykning: 3 x 60 mm aktive enheter, 4 x 60 mm slavebassenheter
 • Samlet effekt: 45 W RMS
 • Maks lydtrykk: 100 dB
 • Audio kodeker: AAC, aptX, SBC
 • Tilkoblinger: Bluetooth, AUX (3,5 mm stereo-minijack), USB (lading), microUSB (oppdatering)
 • Mål: 23 x 10,5 x 8,9 cm (BxHxD)
 • Vekt: 1,6 kg
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 2645 kr

Amerikanske Riva er et nytt merke innenfor lyd, og deres første produkt er Bluetooth-høyttaleren Turbo X. Som man kan lese på firmaets hjemmeside står det imidlertid en gruppe erfarne lydteknikere fra firmaet ADX (Audio Design Experts) bak Riva. De har blant annet produsert lyd for Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Who, Guns n’ Roses og Bob Marley. De har med andre ord karakterboken i orden.

Det er imidlertid ikke så mye rock n’ roll over Turbo X høyttaleren. Den er litt større enn en liggende melkekartong, og den kommer med hvit eller sort høyglansfinish på topp og bunn. Resten av kabinettet er dekket av et sølvfarget metallgitter.

På baksiden finner man alle tilkoblingene: en 3,5 mm stereojack til analog lyd, microUSB til firmwareoppdatering, av/på knapp, USB port til lading av mobil eller nettbrett samt 9 V DC-kontakt til lading av batteriet. Riva Turbo X kan kjøre opp til 26 timer på en lading.

 

Riva-Turbo-X-White-Back-2014

 

Den går opp til 11

Riva-en har fått sitt navn på grunn av sin såkalte Turbofunksjon, som skal gi et ekstra boost når det i forveien allerede er skrudd helt opp for volumet. Et trykk på knappen kvitteres med lyden av en motor som speedes opp, og lydstyrken vokser merkbart. Har man appen åpen, får volumknappen på skjermen samtidig et ekstra knepp, og skalaen utvides fra 10 til 11. For, som alle som har sett filmen «This Is Spinal Tap» vet, kan forsterkere spille ekstra høyt hvis volumskalaen går til 11!

Det oppnås sannsynligvis ved å kjøre de innebygde forsterkerne et godt stykke ut over overstyringsgrensen. I Turbo-modus kan høyttaleren levere opp til 100 dB.

 

Turbo-X-White-EXPLODED

 

Lyden

Riva beskriver selv lyden som «revolusjonerende». Helt så store ord vil vi ikke ta i bruk. Men den lyder faktisk utmerket til en semi-bærbar BT-høyttaler å være. Lydbildet er forholdsvis stort, og selv om det er begrensninger i både topp og bunn, er bassen overraskende dyp for en så liten høyttaler. Det er imidlertid mellomtonen som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Den lyder godt og naturlig så lenge det ikke skrus alt for høyt opp. Turbo-knappen skal man imidlertid kun bruke ved spesielt festlige anledninger, hvor styrken teller mer enn forvrengingsprosenter. Med knappen nede vokser lydnivået ca. 10 dB.

 

Konklusjon

Riva Turbo X er et tegn på at også hi-fi folk er begynt å ta Bluetooth alvorlig. Den ser godt ut, og det lyder godt nok til at man bare kan la den spille og i stedet nyte musikken. Turbo X befinner seg til gjengjeld også i en prisklasse hvor det er hard konkurranse, både fra bærbare høyttalere og fra bordhøyttalerne som vi testet i februarutgaven. Hvis du er på jakt etter en kompakt høyttaler som kan brukes både hjemme og på hytta, kan den imidlertid være løsningen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Apple Watch 6 er kanskje den beste smartklokken, men Apple Watch Se er det beste kjøpet.
  Apples egen prosessor har gjort MacBook Pro til den råeste bærbare 13-tommeren vi har testet.
  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.