: RIVA Turbo X

Volumknappen går til 11

Amerikanske Riva Turbo har Spinal Tap ambisjoner, til tross for sitt noble ytre.
Lyd & Bilde mener
Gjennomført design som godt kan få lov til å bli stående i stuen. God lyd og kan spille ganske høyt i forhold til størrelsen.
Begrenset bass, og selv om Turbofunksjonen er artig, utfører den ikke mirakler. Temmelig dyr.
Spesifikasjoner
  • Bestykning: 3 x 60 mm aktive enheter, 4 x 60 mm slavebassenheter
  • Samlet effekt: 45 W RMS
  • Maks lydtrykk: 100 dB
  • Audio kodeker: AAC, aptX, SBC
  • Tilkoblinger: Bluetooth, AUX (3,5 mm stereo-minijack), USB (lading), microUSB (oppdatering)
  • Mål: 23 x 10,5 x 8,9 cm (BxHxD)
  • Vekt: 1,6 kg
Annonse
Annonse
forfatter

Amerikanske Riva er et nytt merke innenfor lyd, og deres første produkt er Bluetooth-høyttaleren Turbo X. Som man kan lese på firmaets hjemmeside står det imidlertid en gruppe erfarne lydteknikere fra firmaet ADX (Audio Design Experts) bak Riva. De har blant annet produsert lyd for Led Zeppelin, Jimi Hendrix, The Who, Guns n’ Roses og Bob Marley. De har med andre ord karakterboken i orden.

Det er imidlertid ikke så mye rock n’ roll over Turbo X høyttaleren. Den er litt større enn en liggende melkekartong, og den kommer med hvit eller sort høyglansfinish på topp og bunn. Resten av kabinettet er dekket av et sølvfarget metallgitter.

På baksiden finner man alle tilkoblingene: en 3,5 mm stereojack til analog lyd, microUSB til firmwareoppdatering, av/på knapp, USB port til lading av mobil eller nettbrett samt 9 V DC-kontakt til lading av batteriet. Riva Turbo X kan kjøre opp til 26 timer på en lading.

 

Riva-Turbo-X-White-Back-2014

 

Den går opp til 11

Riva-en har fått sitt navn på grunn av sin såkalte Turbofunksjon, som skal gi et ekstra boost når det i forveien allerede er skrudd helt opp for volumet. Et trykk på knappen kvitteres med lyden av en motor som speedes opp, og lydstyrken vokser merkbart. Har man appen åpen, får volumknappen på skjermen samtidig et ekstra knepp, og skalaen utvides fra 10 til 11. For, som alle som har sett filmen «This Is Spinal Tap» vet, kan forsterkere spille ekstra høyt hvis volumskalaen går til 11!

Det oppnås sannsynligvis ved å kjøre de innebygde forsterkerne et godt stykke ut over overstyringsgrensen. I Turbo-modus kan høyttaleren levere opp til 100 dB.

 

Turbo-X-White-EXPLODED

 

Lyden

Riva beskriver selv lyden som «revolusjonerende». Helt så store ord vil vi ikke ta i bruk. Men den lyder faktisk utmerket til en semi-bærbar BT-høyttaler å være. Lydbildet er forholdsvis stort, og selv om det er begrensninger i både topp og bunn, er bassen overraskende dyp for en så liten høyttaler. Det er imidlertid mellomtonen som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Den lyder godt og naturlig så lenge det ikke skrus alt for høyt opp. Turbo-knappen skal man imidlertid kun bruke ved spesielt festlige anledninger, hvor styrken teller mer enn forvrengingsprosenter. Med knappen nede vokser lydnivået ca. 10 dB.

 

Konklusjon

Riva Turbo X er et tegn på at også hi-fi folk er begynt å ta Bluetooth alvorlig. Den ser godt ut, og det lyder godt nok til at man bare kan la den spille og i stedet nyte musikken. Turbo X befinner seg til gjengjeld også i en prisklasse hvor det er hard konkurranse, både fra bærbare høyttalere og fra bordhøyttalerne som vi testet i februarutgaven. Hvis du er på jakt etter en kompakt høyttaler som kan brukes både hjemme og på hytta, kan den imidlertid være løsningen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.