: Konklusjon / Målinger

Valgets kvaler – to eller en subwoofer

Ingen høyttalertype er så myteomspunnet som den dedikerte subwooferen. Passer den i et høykvalitets musikkanlegg eller fungerer den best på film?
Annonse
Annonse
forfatter

Å benytte mer enn en subwoofer er en måte å motvirke stående bølger og få en mer korrekt bassgjengivelse. Når det gjelder maksimalt lydtrykk ved riktig lave frekvenser kan det imidlertid være mer effektivt å legge pengene i en eneste. Så lenge man ikke har til hensikt å benytte sin subwoofer utendørs, er det helt avgjørende for resultatet å komplettere med en equalizer. Jeg anbefaler Behringer FBQ2496 og et gratis måleprogram fra Audionet (audionet.de).

Ved bruk av en subwoofer uten tilgang til equalizer må man gjøre et kompromiss mellom hjørnets unnvikende av interferens og en friere plasserings mindre problem med stående bølger. Tabellen optimalisert opp til 120 Hz.
Denne figuren viser hvordan man fordelaktig plasserer en subwoofer som enten har innebygd ”auto-eq” eller er assistert av en ekstern equalizer. Benytt kortere avstand til hjørnet enn 86 delt på aktuell delingsfrekvens.
To subwoofere plassert ifølge denne figuren gir fordelen av at sideveggenes primære stående bølge motarbeides. Man får fortsatt problem i rommets lengde, noe som gjør at man kan velge å flytte høyttalerne ut ifølge tabellen.
Med to subwoofere og tilgang til (helst ekstern) equalizer er det fordelaktig å plassere subwooferne helt inn i hjørnene. Resultatet er at man både unngår problem med destruktiv interferens og kan eliminere resonans.

Sammenligning

Gibraltar G1

Innendørsmåling og dermed en viss feilmargin. Frekvensgangen hos REL G1 gir via inngangen ”LFE” et arbeidsområde på 29-140 Hz (-6 dB). Med normal inngang og laveste valgbare delingsfrekvens kalt ”20 Hz” flyttes området ned til 13-62 Hz. Den tredje kurven viser høyeste valgbare delingsfrekvens.

R 528

Innendørsmåling og dermed en viss feilmargin. Frekvensgang for R 528 gir via inngangen ”LFE” et arbeidsområde på ca. 30-110 Hz (-6 dB). Filtrert inngang gir ved laveste valgbare delingsfrekvens et område på 18-68 Hz.

Gibraltar G1

Nivåkompresjon som funksjon av den frekvensgang som fås ved 70 dB og en meters avstand. Maksimalt avvik ved 90 dB utgjør ca. 1,5 dB.

R 528

Nivåkompresjon for to stykker R 528 viser noe høyere avvik enn måling for G1 og ca. 2 dB ved en nivåøkning fra 70 til 90 dB.

Gibraltar G1

Støymåling for G1 viser en andel nyankomne toner på ca. 3%. Med samtlige testtoner tilstede blir resultatet bestemmende etter deling 1:3 (med en faktor av tre).

R 528

Spektralstøy for to stykker R 528 gir en lavere andel nyankomne toner enn en ensom G1. Avvikene utgjør 2,1% RMS. Et penere utseende her betyr en renere og mer definert bassgjengivelse.

Gibraltar G1

Måling i lytteposisjon i hjemmemiljø viser en enorm betoning av frekvenser under 50 Hz. Til tross for lukket kasse og påkostet konstruksjon får man – i en virkelig situasjon – et kraftig resonerende system. Lytteposisjonen er valgt ifølge den gyldende middelvei. Lavpassfilteret er stilt ”75 Hz”.

R 528

Et betydelig hyggeligere resultat enn med G1. Best resultat får man med filteret stilt på +24 trinn. Toppen ved 30 Hz kunne ha blitt redusert ved å flytte høyttalerne ut fra bakveggen, men ikke uten sjenerende avbrudd høyere opp. Noter befrielse fra sideveggenes stående bølge ved 40 Hz.

Gibraltar G1

Forvrengningsmåling for REL G1 viser relativt høye verdier og at basselementet får arbeide ganske hardt i sin lukkede kasse. Maksimalt lydtrykk ved 20 Hz er 94 dB og øker til 112 dB ved 40 Hz (10%THD+N/1m/2πsr).

R 528

To stykker R 528 gir lavere forvrengning enn en ensom G1 ved frekvenser over avstemmingsfrekvensen på 34 Hz. Maksimalt lydtrykk ved 20 Hz er 89 dB og hele 116 dB ved 40 Hz (10%THD+N/1m/2πsr).

 

Trykk for større bilde
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 49 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

REL R 528

Dobbelt opp

Selv om man ganske lett flytter G1 selv rent vektmessig, så gjør den følsomme finishen at man gjerne til være to for dette.

Pen og slank design God nivåmotstand for frekvenser over 30 Hz
Ikke innebygd equalizer Sårbar finish Ingen funksjonsindikator

REL Gibraltar G1

Mektig koloss

Gibraltar G1 er en virkelig koloss sammenlignet med de fleste av dagens subwoofere.

Utrolig dyp bass Fjernkontroll
Ikke innebygd equalizer Enkelt og dårlig plassert display
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Glen Olofsson


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også

Bang & Olufsen Beosound Emerge er et modig brudd med hvordan en multiroms-smarthøyttaler kan se ut – og låte.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Old school-teknologi har aldri vært bedre enn i vår tid, McIntosh MC1502 er beviset for de som tviler.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Sonos’ første bærbare høyttaler imponerer på integrasjon og bekvemmelighet.
Klipschorn er 70 år i år. Det feires med å forvandle vårt lydrom til et inferno.
Asus ROG Flow X13 kan fint puttes i vesken, og den kan også brukes som nettbrett. Men den har grafikkrefter i tungvektsklassen.
Tangents lille trådløse forsterker er perfekt til det vesle begynneranlegget på hobbyrommet eller barnerommet.
Det beste kameraet vi har testet, har kommet i en mer kompakt utgave til lavere pris.
Nye 2021 Mercedes S-klasse er fylt med innovative og kresne løsninger for både øyne og ører. Vi har tilbrakt noen dager bak rattet for å se og høre hva nykommeren har å by på!
Vil du ha hi-fi på pauserommet eller et par fine høyttalere til skrivebordet, kommer du langt for du langt for en rimelig penge her.
Med Celestee har Focal overgått det vi trodde var mulig fra lukkede hodetelefoner i denne prisklassen.
JBL Live Pro+ er komplett med aktiv støydemping, og selv om de låter middelmådig ut av boksen, redder de seg med en fabelaktig EQ i appen. Dermed kan de likevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 var den første mobilen med Qualcomms nye Snapdragon 888 prosessor. Det er mobilen du skal kjøpe hvis du vil ha mest for pengene.