: Konklusjon / Målinger

Valgets kvaler – to eller en subwoofer

Ingen høyttalertype er så myteomspunnet som den dedikerte subwooferen. Passer den i et høykvalitets musikkanlegg eller fungerer den best på film?
Annonse
Annonse

Å benytte mer enn en subwoofer er en måte å motvirke stående bølger og få en mer korrekt bassgjengivelse. Når det gjelder maksimalt lydtrykk ved riktig lave frekvenser kan det imidlertid være mer effektivt å legge pengene i en eneste. Så lenge man ikke har til hensikt å benytte sin subwoofer utendørs, er det helt avgjørende for resultatet å komplettere med en equalizer. Jeg anbefaler Behringer FBQ2496 og et gratis måleprogram fra Audionet (audionet.de).

Ved bruk av en subwoofer uten tilgang til equalizer må man gjøre et kompromiss mellom hjørnets unnvikende av interferens og en friere plasserings mindre problem med stående bølger. Tabellen optimalisert opp til 120 Hz.
Denne figuren viser hvordan man fordelaktig plasserer en subwoofer som enten har innebygd ”auto-eq” eller er assistert av en ekstern equalizer. Benytt kortere avstand til hjørnet enn 86 delt på aktuell delingsfrekvens.
To subwoofere plassert ifølge denne figuren gir fordelen av at sideveggenes primære stående bølge motarbeides. Man får fortsatt problem i rommets lengde, noe som gjør at man kan velge å flytte høyttalerne ut ifølge tabellen.
Med to subwoofere og tilgang til (helst ekstern) equalizer er det fordelaktig å plassere subwooferne helt inn i hjørnene. Resultatet er at man både unngår problem med destruktiv interferens og kan eliminere resonans.

Sammenligning

Gibraltar G1

Innendørsmåling og dermed en viss feilmargin. Frekvensgangen hos REL G1 gir via inngangen ”LFE” et arbeidsområde på 29-140 Hz (-6 dB). Med normal inngang og laveste valgbare delingsfrekvens kalt ”20 Hz” flyttes området ned til 13-62 Hz. Den tredje kurven viser høyeste valgbare delingsfrekvens.

R 528

Innendørsmåling og dermed en viss feilmargin. Frekvensgang for R 528 gir via inngangen ”LFE” et arbeidsområde på ca. 30-110 Hz (-6 dB). Filtrert inngang gir ved laveste valgbare delingsfrekvens et område på 18-68 Hz.

Gibraltar G1

Nivåkompresjon som funksjon av den frekvensgang som fås ved 70 dB og en meters avstand. Maksimalt avvik ved 90 dB utgjør ca. 1,5 dB.

R 528

Nivåkompresjon for to stykker R 528 viser noe høyere avvik enn måling for G1 og ca. 2 dB ved en nivåøkning fra 70 til 90 dB.

Gibraltar G1

Støymåling for G1 viser en andel nyankomne toner på ca. 3%. Med samtlige testtoner tilstede blir resultatet bestemmende etter deling 1:3 (med en faktor av tre).

R 528

Spektralstøy for to stykker R 528 gir en lavere andel nyankomne toner enn en ensom G1. Avvikene utgjør 2,1% RMS. Et penere utseende her betyr en renere og mer definert bassgjengivelse.

Gibraltar G1

Måling i lytteposisjon i hjemmemiljø viser en enorm betoning av frekvenser under 50 Hz. Til tross for lukket kasse og påkostet konstruksjon får man – i en virkelig situasjon – et kraftig resonerende system. Lytteposisjonen er valgt ifølge den gyldende middelvei. Lavpassfilteret er stilt ”75 Hz”.

R 528

Et betydelig hyggeligere resultat enn med G1. Best resultat får man med filteret stilt på +24 trinn. Toppen ved 30 Hz kunne ha blitt redusert ved å flytte høyttalerne ut fra bakveggen, men ikke uten sjenerende avbrudd høyere opp. Noter befrielse fra sideveggenes stående bølge ved 40 Hz.

Gibraltar G1

Forvrengningsmåling for REL G1 viser relativt høye verdier og at basselementet får arbeide ganske hardt i sin lukkede kasse. Maksimalt lydtrykk ved 20 Hz er 94 dB og øker til 112 dB ved 40 Hz (10%THD+N/1m/2πsr).

R 528

To stykker R 528 gir lavere forvrengning enn en ensom G1 ved frekvenser over avstemmingsfrekvensen på 34 Hz. Maksimalt lydtrykk ved 20 Hz er 89 dB og hele 116 dB ved 40 Hz (10%THD+N/1m/2πsr).

 

Trykk for større bilde
Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her

Også i denne testen:

REL R 528

Dobbelt opp

Selv om man ganske lett flytter G1 selv rent vektmessig, så gjør den følsomme finishen at man gjerne til være to for dette.

Pen og slank design God nivåmotstand for frekvenser over 30 Hz
Ikke innebygd equalizer Sårbar finish Ingen funksjonsindikator

REL Gibraltar G1

Mektig koloss

Gibraltar G1 er en virkelig koloss sammenlignet med de fleste av dagens subwoofere.

Utrolig dyp bass Fjernkontroll
Ikke innebygd equalizer Enkelt og dårlig plassert display
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Glen Olofsson


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.