TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Q Acoustics Q Active 200

Innredningsvennlige engelskmenn

De første aktive trådløse fra engelske Q Acoustics er enkle å finne plass til i det smarte hjemmet. Lydmessig er de ikke helt i mål.

forfatter
Publisert 13.02.21 - 09:00
Karakter
Q Acoustics Q Active 200
L&B mener
Svært kompakte. Forfriskende design. Enkelt oppsett med Google Home. Kan brukes med Roon.
Begrensninger i både topp og bunn. Unyansert gjengivelse. Er temmelig dyre.
Spesifikasjoner
 • Elementer: 4,5” bass, 2 x 58 mm BMR-fulltoneenhet
 • Konstruksjonsprinsipp: Bassrefleks, 2-veis, aktiv
 • Frekvensområde: 46–20 000 Hz (-6 dB)
 • Innebygget forsterkereffekt: 100 W (samlet) i hver høyttaler
 • Delefilter: 150 Hz, DSP-basert
 • Tilkoblinger (hub): Analog line-in/Phono (RCA), optisk digital (Toslink), HDMI. Bluetooth, WiFi, AirPlay2
 • Styring: Google Home, fjernkontroll (Alexa-utgave fins også)
 • Streaming: Spotify Connect, Roon ready
 • Oppløsning: 24-bit / 96 kHz intent, opptil 32-bit / 192 kHz inn
 • Mål: 17,0 x 28,4 x 20,0 cm (B x H x D)
 • Vekt: 7,5 kg
 • Farger: matt sort, matt hvit
 • Web: qacoustics.co.uk

Engelske Q Acoustics er kjent for passive høyttalere med et fint forhold mellom pris og kvalitet. Det fikk vi spesielt merke med toppmodellen Concept 500, som vant tittelen som årets beste i sin kategori. Nå har folkene i Woking imidlertid kastet seg over aktive, trådløse høyttalere. Det første resultatet er kompaktmodellen Q Acoustics Q Active 200.

Der er tre enheter i det lille kabinettet, men konfigurasjonen er litt uvanlig. En 4,5” fungerer som subwoofer. Enheten sitter bak bakplaten, hvor den spiller ut gjennom to spalter i sidene på kabinettet. Over 150 Hz deles der til to flate 58 mm fulltoneenheter som er plassert over hverandre i fronten. Og fra 5 kHz er det bare den øverste av de to enhetene som spiller. Det er ikke en diskantenhet i vanlig forstand.

En 4” bassenhet bak bakplaten fungerer som subwoofer. (Foto: Q Acoustics)

Årsaken til konfigurasjonen kan man lese om i et teknisk whitepaper fra Q Acoustics. De flate enhetene er såkalte BMR-drivere (Balanced Mode Radiators). BMR-driverne har en svingspole som er stor i forhold til sin diameter (32 mm), og kontrollerte stående bølger i den flate membranen gir en annen utstråling av lyden, enn man venter fra en enhet av denne størrelsen. Det loves altså en 180 graders lydspredning i hele arbeidsområdet.

De to flate BMR-enhetene sitter bak et fastmontert gitter i fronten. (Foto: Q Acoustics)

Hver av de tre enhetene i Q Active 200 har sin egen forsterker, og det hele er DSP-styrt og fasekorrigert. Hvor stor effekt hver enhet tilføres, sier spesifikasjonene ingenting om, men den samlede effekten er oppgitt til 100 watt.

Livsstil

De to BMR-driverne i fronten sitter bak et gitter, beskyttet mot klønete fingre. Enhetene er plassert asymmetrisk, og høyttalerne er speilet, så man kan etter smak og avstanden mellom høyttalerne, plassere dem med enhetene inn mot midten eller ut mot sidene.

Høyttalerne fås i matt sort og matt hvit finish. Og med nesten usynlige enheter og pent avrundede hjørner er vi avgjort i «livsstil-avdelingen». Det er fint, for de færreste vurderer utelukkende lyden når de kjøper høyttalere.

Som vi har sett med flere andre trådløse, aktive stereohøyttalere, kobles signalkildene til via en hub, altså en samleboks, som deretter sender signalet trådløst til høyttalerne. De har de inngangene man kan forvente: analog, optisk digital og HDMI. Det er litt uvanlig at den analoge inngangen også kan endres til platespillerinngang

Hub-en har platespillerinngang, men det er likevel en god idé å plassere høyttalerne på en annen hylle! (Foto: Q Acoustics)

Trådløst er det tilkobling for Bluetooth og WiFi. Spotify Connect er innebygget, og det er support for Roon. Ellers må all streaming skje fra mobil-app og AirPlay 2, Chromecast (eller til nøds Bluetooth).

Q Active 200 kan enten styres med Google Assistent eller Amazon Alexa. Men det er et valg man må gjøre på forhånd, da den enkelte hub-en bare støtter én av de to tjenestene. Siden Amazon ikke har interessert seg for å lage en utgave som passer til de nordiske landene, mens Google Assistent forstår norsk, er valget gitt på forhånd.

Hub-en er fjernstyrt med radiobølger, så den kan plasseres i et skap, noe som vil være en estetisk fordel. (Foto: Q Acoustics)

Spesielle stativ

Q Acoustics Q Active 200 er kompakte nok til å kunne plasseres i eller på en reol, og takket være den styrte utstrålingen i bassen fra spaltene kan det fungere. Men plassering på et stativ er fortsatt å foretrekke. Q Acoustics tilbyr et sett spesielle stativ til Q Active 200, inspirert av «tensegrity-stativet» fra Concept 300. Stativene er elegante og stabile, men fordyrer også høyttalerne med en sjettedel på toppen av den oppgitte prisen.

Hvis man allerede har Google Home – og det er takket være smart-enheter nærmere normalen enn unntaket – er det lett å sette opp Q Active 200 på nettverket. Akustisk sett bør man ta samme hensyn som med andre kompakthøyttalere. Men er det ikke den nødvendige plassen eller forståelsen for at høyttalerne bør stilles i god avstand fra bakvegg og hjørner, kan man med en vippebryter på baksiden justere bassgjengivelsen i tre trinn.

Q Acoustics Q Active 200 er utpreget diskrete og innredningsvennlige. (Foto: Q Acoustics)

Lydkvaliteten

Aktive, digitale høyttalere kan i dag gjøre ting som ville ha vært umulig med passive i samme størrelse og med samme utstyr. Som for eksempel å få en firetommers bassenhet i et kompakt kabinett til å fungere som subwoofer. Eller i nærheten av det. For de spiller bass utmerket og uten slinger i valsen, hele veien ned til grensefrekvensen på 46 Hz.

Q Acoustics lover et stort perspektiv, takket være de nesten rundstrålende MBR-enhetene, og det stemmer svært bra. De små høyttalerne presterer å fylle stuen med lyd på en sjarmerende og nærværende måte.

For å se på det som Q Active 200 gjør veldig bra, så låter akustisk musikk og sang veldig fint. «Scarlet Ribbons» med Sinéad O’Connor, som jeg ofte bruker i tester, er intens og følsom. Og Madonnas manipulerte sang i «Dark Ballet» står helt tørt og rent.

Ikke laget for orkesterverk

Men det går ikke fullt så bra når vi kommer til de tyngre og mer komplekse låtene. For eksempel «The Sound of Silence» i Disturbed-versjonen, hvor vokalen drukner i den komprimerte lyden av orkesteret i de kraftige partiene. Eller det kan være kombinasjonen av klassisk kinesisk orkester og synthesizere på Jean-Michel Jarres «Fishing Junks at Sunset» fra Concerts in China.

Her klarer ikke høyttalerne å følge med i hverken dynamikk eller oppløsning. Heller ikke ved forholdsvis moderat lyttestyrke. Det låter presset, det låter unyansert. Og i tillegg kommer en temmelig skarp klang i øvre mellomtone når høyttalerne blir utfordret.

Ting skal ses i perspektiv, og Q Active 200 er forholdsvis rimelige i pris. Jeg forventer heller ikke avgrunnsdyp bass eller et knivskarpt dybdeperspektiv. Men jeg må si at jeg har hørt bedre i kategorien lommebokvennlige aktive høyttalere.

Konkurrenter

Å se aktive, trådløse høyttalere med HD-streaming i denne prisklassen ville inntil for få år siden ha vært utenkelig. Nå er det imidlertid et stigende antall konkurrenter, der de fleste av er dem danske. Hvis man kan leve med et mer «høyttaleraktig» utseende, og en ikke fullt så kompromissløs finish, kan Dynaudio Xeo 20 være et mer dynamisk alternativ.

Og hvis det er budsjett og plass til litt mer (og merk at Q Acoustics’ stativ ikke er medregnet i den viste prisen), kan DALI Callisto 2C spille både høyere, dypere og gjøre det langt mer veloppløst, enn Q Active 200. Skal det være superkompakt og diskré, er KEF LS50 Wireless II et annet og veldig relevant alternativ.

Konklusjon

At trådløse høyttalere har en lys fremtid, er det ingen tvil om, så det er nok klokt av Q Acoustics å satse på dem. Og mye er gjort riktig i Q Acoustics Q Active 200.

De passer fint inn i hjemmet, og å alliere seg med Google Home er et pluss når det gjelder integrering med andre høyttalere i husstanden eller med et smart-hjem. Men sammenlignet med andre aktive, trådløse høyttalere i samme prisklasse har engelskmennenes første forsøk i kategorien likevel vansker med å stå distansen lydmessig.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Sett musikk til sommerfestene med en av disse høyttalerne Ingen sommer uten party, ingen party uten musikk.
Liten partyhøyttaler gjør det meste riktig Med Sony XG300 på hagefest, blir det god stemning, uten at du trenger å være redd for naboklager.
Lydplanke fra... Porsche? Se opp, Sonos og Samsung! Porsches nye lydplanke er like rundt neste sving.
HiFi-ikoner bytter eier Kapitalfonden Highlander Partners har kjøpt opp McIntosh Group, som også står bak Sonus faber.
På jakt etter ny lydplanke? Sjekk vår topp 10 liste. Savner du bedre lyd fra TV-en? Her finner du de 10 beste lydplankene akkurat nå!
Marshall fornyer sine trådløse høyttalere Oppdaterer Acton, Stanmore og Woburn.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend