: Q Acoustics 2050i

Qvalitetslyd i økonomiklassen

Q Acoustics 2050i lover mye lydkvalitet til liten pris. Og den holder sitt løfte.
Lyd & Bilde mener
Kompetent lyd Fin helhet
Kan iblant være litt snill
Spesifikasjoner
  • To-veis bassrefleks gulvhøyttaler
  • 2 x 165 mm bass/mellomregister
  • 25 mm dome
  • Frekvensområde: 44 Hz – 22 kHz
  • Følsomhet: 92 dB
  • Vekt: 21 kg
  • Mål (HxBxD): 1006 x 270 x 321 mm
Annonse
Annonse

Jeg må tilstå at min kunnskap om Q Acoustics var ganske mangelfull da jeg fikk høre dem på HiFi & Surround utstillingen i København nå i høst. Jeg fikk imidlertid et meget positivt inntrykk av dem da de spilte – det låt helt enkelt særdeles interessant med tanke på hva det sto på prislappen.

Da jeg noen måneder senere fikk tilbud om å teste de var derfor nysgjerrigheten allerede pirret, så det var bare å slå til direkte. Visst er det artig med masse svindyrt high-end utstyr, men der handler det jo om at det faktisk også skal presteres skikkelig når det gir seg ut for å være virkelig toppklasse. Det er egentlig minst like artig å finne saker som man har mulighet for å betale og som presterer bedre enn man har rett til å kreve for prisen. Her var en høyttaler som så ut til å falle inn under den siste kategorien.

Q?
Q Acoustics ble grunnlagt i 2006 og firmanavnet hører hjemme under Armour Group, som også har merker som Myryad, QED, Alphason, Goldring med flere. Man har en målsetning som sier ”vi vil helt enkelt designe og bygge de beste økonomisk overkommelige høyttalerne i verden”. Altså ikke de beste høyttalerne i absolutte termer, men ”best for pengene”. Vi har hørt mange slike overoptimistiske målsetninger før, så har Q Acoustics hold i sitt postulat? I Storbritannia har Q Acoustics fått uforskammet bra kritikk i avisene, men vi vet jo også at engelske apparater alltid får en ekstra stjerne i engelske tester bare for at de er engelske. Ja, konstruksjonen er kanskje engelsk, men vi vet jo alle hvor det skal produseres for å få ned prisene. Med tanke på hvem Q er i 007-verdenen, så leder likevel både navnet og høyttalernes prestasjoner til en meget kreativ utnyttelse av ressursene. Og lydmessig viser det seg at postulatet holder meget langt.

d’Appolito – type…
Det har vært en høyst interessant fornøyelse å ha Q Acoustics 2050i, firmaets største og dyreste modell, på besøk. Den meterhøye, utseendemessig lekre høyttaleren veier hele 21 kg. En del av tyngden ligger i den massive metallfoten (med gummiføtter) som også skjuler bi-wiring høyttalertilkoblingene.

Kabinettet med sine pent avrundede hjørner, gir et høyst gedigent inntrykk og utførelsen er eksemplarisk. Testeksemplet var i hvitlakkert høyglans. Bassporten sitter plassert nesten midt på baksiden.

Innfelt i front finner vi baffelen hvor elementene sitter skjult montert, ingen synlige skruer altså. Det er to 165 mm bass/mellomregisterelementer som sitter i en type d’Appolito konfigurasjon omkring den oljekjølte 25 mm diskantdomen. Ser man litt nærmere etter kan man imidlertid se at diskanten sitter litt høyere enn sentrert midt mellom bassene. Det tyder på at det er en plassering som nok må ha blitt til etter lytting. D’Appolito inspirert konfigurasjon skal vi kanskje heller kalle dette, da hele idéen med originalen bygger på akkurat symmetri. Tøyrammene i plast bør med fordel ikke sitte på når man spiller.

Moderat er best
Og så kommer vi til hvordan den låter. Hva kan man egentlig kreve av en gulvhøyttaler med bakgrunn i den relativt lave prisen? Tja, hva man rimeligvis enn kan forvente seg så blir det faktisk overtruffet av 2050i. Man hører med en gang at det handler om en kompetent høyttaler. Her finnes det for prisklassen uvanlig mye rom parat med pondus og noe som man opplever som et kraftoverskudd.

Som vanlig når jeg liker en høyttaler er det helheten som tiltaler meg. Dette er en ”moderat” høyttaler på alle plan, lett å drive med ulike forsterkere, ikke for mye eller for lite av noe, men den spiller likevel med en selvsikkerhet og et driv som gjør det artig å lytte. Man kan så innvende at den samtidig i og med tilnavnet ”moderat”, også noen ganger tenderer til å være litt snill i spillestilen og ikke riktig kvasser klørne på musikk som krever nettopp dette. Men, det er slik man vanligvis betaler ekstra for – om det skal gjøres skikkelig må vi helt enkelt opp (minst) en klasse til.

Det virker som om man har gjort noen meget fornuftige valg for å skape en all-round spiller. Voicingen gjør fremfor alt at man får en meget fin soundstage med musikerne korrekt plassert i høyde og dybde og tilstrekkelig med oppløsning for å få frem en fin følelse av ”kjøtt og blod”. En kritikerkollega som kom på besøk ble direkte imponert av 2050i, og da spesielt av at den både bød på fin dynamikk og en tydelighet i spillestil som positivt skiller den ut fra mesteparten av gulvhøyttalerne i prisklassen.

Imponerende er også bredden i hva den kan prestere. Ikke så sjelden til denne og lavere prislapper handler det om enten/eller angående sjangre. 2050i kan spille rock og elektronika så vel som strykekvartetter og opera med godt resultat. En høyttaler for musikalske altetere med andre ord.

Sterk utfordrer
Q Acoustics 2050i er en meget anbefalingsverd høyttaler, en virkelig sterk utfordrer i sin prisklasse. For en overkommelig pris får man en pen og velbygd høyttaler med en for prisklassen høyst kompetent gjengivelse – på alle plan. Du får helt enkelt rikelig med musikk for pengene.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.
Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.