Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 10Delta

: Q Acoustics 2050i

Qvalitetslyd i økonomiklassen

Q Acoustics 2050i lover mye lydkvalitet til liten pris. Og den holder sitt løfte.

Skrevet av / 08.02.13 - 06:31
Q Acoustics 2050i
Sven Bilen

Jeg må tilstå at min kunnskap om Q Acoustics var ganske mangelfull da jeg fikk høre dem på HiFi & Surround utstillingen i København nå i høst. Jeg fikk imidlertid et meget positivt inntrykk av dem da de spilte – det låt helt enkelt særdeles interessant med tanke på hva det sto på prislappen.

Da jeg noen måneder senere fikk tilbud om å teste de var derfor nysgjerrigheten allerede pirret, så det var bare å slå til direkte. Visst er det artig med masse svindyrt high-end utstyr, men der handler det jo om at det faktisk også skal presteres skikkelig når det gir seg ut for å være virkelig toppklasse. Det er egentlig minst like artig å finne saker som man har mulighet for å betale og som presterer bedre enn man har rett til å kreve for prisen. Her var en høyttaler som så ut til å falle inn under den siste kategorien.

Q?
Q Acoustics ble grunnlagt i 2006 og firmanavnet hører hjemme under Armour Group, som også har merker som Myryad, QED, Alphason, Goldring med flere. Man har en målsetning som sier ”vi vil helt enkelt designe og bygge de beste økonomisk overkommelige høyttalerne i verden”. Altså ikke de beste høyttalerne i absolutte termer, men ”best for pengene”. Vi har hørt mange slike overoptimistiske målsetninger før, så har Q Acoustics hold i sitt postulat? I Storbritannia har Q Acoustics fått uforskammet bra kritikk i avisene, men vi vet jo også at engelske apparater alltid får en ekstra stjerne i engelske tester bare for at de er engelske. Ja, konstruksjonen er kanskje engelsk, men vi vet jo alle hvor det skal produseres for å få ned prisene. Med tanke på hvem Q er i 007-verdenen, så leder likevel både navnet og høyttalernes prestasjoner til en meget kreativ utnyttelse av ressursene. Og lydmessig viser det seg at postulatet holder meget langt.

d’Appolito – type…
Det har vært en høyst interessant fornøyelse å ha Q Acoustics 2050i, firmaets største og dyreste modell, på besøk. Den meterhøye, utseendemessig lekre høyttaleren veier hele 21 kg. En del av tyngden ligger i den massive metallfoten (med gummiføtter) som også skjuler bi-wiring høyttalertilkoblingene.

Kabinettet med sine pent avrundede hjørner, gir et høyst gedigent inntrykk og utførelsen er eksemplarisk. Testeksemplet var i hvitlakkert høyglans. Bassporten sitter plassert nesten midt på baksiden.

Innfelt i front finner vi baffelen hvor elementene sitter skjult montert, ingen synlige skruer altså. Det er to 165 mm bass/mellomregisterelementer som sitter i en type d’Appolito konfigurasjon omkring den oljekjølte 25 mm diskantdomen. Ser man litt nærmere etter kan man imidlertid se at diskanten sitter litt høyere enn sentrert midt mellom bassene. Det tyder på at det er en plassering som nok må ha blitt til etter lytting. D’Appolito inspirert konfigurasjon skal vi kanskje heller kalle dette, da hele idéen med originalen bygger på akkurat symmetri. Tøyrammene i plast bør med fordel ikke sitte på når man spiller.

Moderat er best
Og så kommer vi til hvordan den låter. Hva kan man egentlig kreve av en gulvhøyttaler med bakgrunn i den relativt lave prisen? Tja, hva man rimeligvis enn kan forvente seg så blir det faktisk overtruffet av 2050i. Man hører med en gang at det handler om en kompetent høyttaler. Her finnes det for prisklassen uvanlig mye rom parat med pondus og noe som man opplever som et kraftoverskudd.

Som vanlig når jeg liker en høyttaler er det helheten som tiltaler meg. Dette er en ”moderat” høyttaler på alle plan, lett å drive med ulike forsterkere, ikke for mye eller for lite av noe, men den spiller likevel med en selvsikkerhet og et driv som gjør det artig å lytte. Man kan så innvende at den samtidig i og med tilnavnet ”moderat”, også noen ganger tenderer til å være litt snill i spillestilen og ikke riktig kvasser klørne på musikk som krever nettopp dette. Men, det er slik man vanligvis betaler ekstra for – om det skal gjøres skikkelig må vi helt enkelt opp (minst) en klasse til.

Det virker som om man har gjort noen meget fornuftige valg for å skape en all-round spiller. Voicingen gjør fremfor alt at man får en meget fin soundstage med musikerne korrekt plassert i høyde og dybde og tilstrekkelig med oppløsning for å få frem en fin følelse av ”kjøtt og blod”. En kritikerkollega som kom på besøk ble direkte imponert av 2050i, og da spesielt av at den både bød på fin dynamikk og en tydelighet i spillestil som positivt skiller den ut fra mesteparten av gulvhøyttalerne i prisklassen.

Imponerende er også bredden i hva den kan prestere. Ikke så sjelden til denne og lavere prislapper handler det om enten/eller angående sjangre. 2050i kan spille rock og elektronika så vel som strykekvartetter og opera med godt resultat. En høyttaler for musikalske altetere med andre ord.

Sterk utfordrer
Q Acoustics 2050i er en meget anbefalingsverd høyttaler, en virkelig sterk utfordrer i sin prisklasse. For en overkommelig pris får man en pen og velbygd høyttaler med en for prisklassen høyst kompetent gjengivelse – på alle plan. Du får helt enkelt rikelig med musikk for pengene.

Lyd & Bilde mener

Kompetent lyd Fin helhet Kan iblant være litt snill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Scroll to Top