Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: PSB Imagine X2 Tower

Budsjetthøyttaler på steroider

Hvor mye bør det koste for lyd i toppklassen? PSB mener det holder med ti tusen kroner.

Skrevet av / 16.12.14 - 06:00
PSB Imagine X2 Tower
Audun Hage

Vi klødde oss litt i hodet da PSB nylig lanserte sin nye høyttalerserie. En rekke nye modeller med tilsvarende eller bedre ytelse som den kritikerroste Imagine-serien, til vesentlig lavere pris? Her var det noe som ikke stemte…!

Så viste det seg at nye Imagine X som serien heter, ikke er ment å erstatte dagens Imagine-modeller. I stedet dreier det seg om en kraftig oppgradering av den billigere Image-serien. De nye høyttalerne kom imidlertid så nær de dyrere modellene lydmessig, at PSB har gitt dem tittelen Imagine X. Spesifikasjonene er veldig like, men med forenklede konstruksjoner og rimeligere materialer for å få ned prisen. I følge PSB selv skal dette ha gitt X-modellene et hittil uhørt bra forhold mellom pris og ytelse.

Imagine X2 Tower
Toppmodellen i serien, Imagine X2 Tower, er et godt eksempel på det. Den slekter tydelig på Imagine T2, som kollega Geir Nordby hadde mye bra å si om da han testet dem for to år siden. Noen forskjeller er det: Det bueformede kabinettet er erstattet med en enklere variant, hvor kun fronten er buet. Til gjengjeld er kabinettet dypere, mens bassportene er flyttet til fremsiden.

X2 vinner nok ingen designpris: de ser ut som skikkelige høyttalere skal gjøre, og tar nødvendigvis litt gulvplass. Du får heller ingen eksklusiv finish: standard svart vinyl er eneste valgmulighet. Likevel er det imponerende hva PSB har greid å klemme inn i et høyttalersett til 10.000 kroner: Mens T2 fordeler bassgjengivelsen på tre 5 ¼” elementer, sitter det to 6,5” basser i X2, samt en helt ny 5 ¼” mellomtone i egen, avlukket del i kabinettet, og en titandiskant med neodym magnet. Kombinert med bi-wiring terminaler (kjekt hvis du har en receiver med ekstra høyttalerutganger for bi-amping), doble bassporter og rikelig kassevolum, ligger alt til rette for en potent lydgjengivelse.

Forskning på lyd
Høyttalerkonstruksjon er forholdsvis enkelt å lære seg, men en vanskelig kunst å mestre. Alle høyttalerkonstruktører har sine ulike filosofier og fremgangsmåter for hvordan de bygger høyttalerne sine. Noen liker å starte med de beste råvarene, og plukker høyttalerelementer fra øverste hylle. Andre stoler på sine egne ”gullører” for å lytte seg frem til de komponentene som låter best. Og mange kopierer hverandre…

PSB_Imagine_X2T binding posts
Doble høyttalerterminaler tillater bi-wiring eller bi-amping.

Hos PSB liker de å basere seg på vitenskapelige fakta om hvordan vi mennesker oppfatter lyd. For å gjøre dette har de alliert seg med noen av klodens glupeste hoder innen akustikk. Sjefkonstruktør Paul Barton har siden starten på 70-tallet vært en hyppig bruker av det kanadiske forskningssenteret National Research Council. Hos NRC forsker de på alt fra romfart til mikrobiologi, men de har også en egen akustikkavdeling. Her finnes et av verdens mest avanserte ekkofrie rom, samt spesialiserte lytterom for blindtester av lydutstyr. Disse fasilitetene har vært til uvurderlig hjelp for kanadiske høyttalerprodusenter som PSB, Mirage og Paradigm, med flere.

Lydkvalitet
Kraft og presisjon koster penger, heter det. Det å konstruere høyttalere som kan spille høyt, rent, og takle alle musikkformer fra Metallica til Mozart uten forlegenhet, krever kort sagt høyttalere som tåler en trøkk. Det utelukker dessverre mange av de minste og billigste høyttalerne, for med en gang du ”drar på litt” med favorittmusikken, kommer svakhetene frem. Det skader ikke å ha høyttalere som tåler litt ekstra volum til hjemmefesten!

PSB X2 Tower viser seg å leve godt opp til alle disse kriteriene. Plassert riktig, med omtrent lik avstand mellom høyttalerne og til lytteposisjon, vinklet svakt innover, greier de store PSBene virkelig å fylle hele rommet med lyd. Lydbildet er enormt, med overbevisende dybde og klangbunn. Samtidig leverer de et klippefast stereoperspektiv: Separasjonen mellom venstre og høyre kanal er meget god, og vitner om jevn spredning og faserespons. På noen opptak opplevde vi til og med en aldri så liten surroundeffekt!

En slik stor og mektig lyd pleier ofte å føre med seg noen ulemper i denne prisklassen, som regel i form av dårlig presisjon, mye farging og ullen bassgjengivelse. Derfor er det både gledelig og overraskende at X2 låter meget stramt, detaljert og med full kontroll også i bassområdet. Lyden av basstrommer er fast og bestemt, samtidig som synthbass og gitar gjengis med skikkelig tyngde. Bassen er fyldig og fin, og her får vi mer enn bare imponatorbass – den rekker dypt uten å favorisere enkelte frekvenser. Vi opplevde også at X2 Tower som relativt fleksible plasseringsmessig, og kunne stilles nær bakveggen uten at bassen ble for ujevn.

PSB_Imagine_X2T_BLK_Front_Solo

Dedikert mellomtone
Treveis høyttalere er fortsatt ganske uvanlig i denne prisklassen. Fordelene med å ha et dedikert mellomtone-element slik X2 Tower har, er blant annet at man oppnår lavere forvrengning og bedre dynamikk i det toneområdet hvor ørene våre er mest følsomme for feil. Det gir også fordeler for basselementene, som får et snevrere frekvensområde de må gjengi. I X2 sitt tilfelle har de to bassene litt ulike virkeområder, som kombinert med den adskilte plasseringen, motvirker stående bølger i lytterommet.

Paul Barton skal visstnok være ekstra stolt av det nye mellomtoneelementet av karbonfiber som PSB har utviklet til X2. Og vi kan saktens skjønne Bartons begeistring. Mellomtonen er krisp, tørr og superlett, og med svært liten farging. Nær-mikede stemmeopptak låter nifst ekte og tilstedeværende gjennom X2-ene!

PSB har lenge hatt en forkjærlighet for diskanter med metalldom, som til tider har gitt litt tendens til metallisk klang. På X2 hører vi ingen tegn til dette. Klangen oppleves lun, varm og fyldig. Diskanten er kanskje ikke like fokusert som de beste minimonitorene, men heller ikke like fremadlent som noen av disse kan være. Lydbildet er veldig frigjort, ikke ”boksete” slik man ofte opplever når man går fra små stativhøyttalere til store gulvhøyttalere i budsjettklassen. Samtidig opplevde vi å kunne sitte utenfor ”sweet spot” midt mellom høyttalerne, uten at lydbildet falt sammen.

Den siste tiden har vi hatt mange dyre høyttalere innom testrommet. Vienna Acoustics Liszt, Sonus faber Olympica for å nevne noen. Eksotiske konstruksjoner med nokså kompromissløs tilnærming til lydproduksjon. Slikt blir man lett kresen av, og forskjellen ned til et par alminnelig gode høyttalere som PSB X2 T blir naturligvis merkbar. Men ikke så stor man kanskje skulle tro: Åpenheten i lydbildet og måten lyden fra alle høyttalerelementene smelter sammen til en presis sammenheng, er bemerkelsesverdig god uansett pris, og vitner om at PSB har gjort mye riktig med disse høyttalerne.

Vi måtte selvsagt gi PSB-høyttalerne en runde i hjemmekinoen også, og X2 Tower viser seg å være en høyst kapabel fronthøyttaler i surround-sammenheng. X2T kan med fordel settes til ”Large”, og takket være den gode følsomheten kan de spille meget høyt og rent, med masse dynamisk overskudd. Vi prøvde dem sammen med Pioneers nye SC-LX88 receiver med meget godt resultat.

PSB_Imagine_X2T driver detail

Konkurrenter
X2 Tower er selvsagt ikke uten konkurrenter. Flere av de største produsentene har lansert nye serier i den rimeligere klassen den siste tiden. Deriblant B&Ws nye 600 S2 serie som regnes for å være en av de mest seriøse utfordrerne. Vi gjorde en kjapp sammenligning opp mot de gulvstående 684 S2. Og lyden levner ingen tvil om at X2 T er en vesentlig større og mer kapabel høyttaler enn 684. Bassen rekker dypere, og lydbildet antar et større omfang uten at det går utover presisjonen. Der 684 er litt høflig med basstrommene, leverer PSB til med realistisk tyngde og skala. Forskjellen i følsomhet er også tydelig, ved at PSBene kan spille merkbart høyere med samme effekt inn, noe som er spesielt verdt å merke seg i hjemmekino-sammenheng. 684 S2 koster riktignok en tusenlapp mindre, og er vesentlig mer kompakt. Det er tydelig at man må opp på de større 683 S2 (12.496 kr) for å gi kanadierne verdig konkurranse.

Konklusjon
Paul Barton ikke har glemt gamle kunster, og har med Imagine X2 Tower lykkes i å lage en meget potent høyttaler for sin prisklasse. Selv med enklere kabinett og produksjonsmetoder, har de greid å bevare mye av den høye ytelsen fra Imagine-serien. Faktisk kommer X2 ubehagelig nær Imagine T2 på flere områder. Resultatet av den enkle, men smarte konstruksjonen hører vi med en gang X2 får musikk gjennom seg. Lyden er stor og fyldig, med realistisk dybde og rom. X2 PSB Imagine X låter egentlig bedre enn gulvhøyttalere i denne prisklassen har rett til!

Lyd & Bilde mener

PSB Imagine X2T er en fullvoksen, treveis gulvhøyttaler med stor og kraftfull lyd. Den har ikke bare imponerende fyldig og presis bass, men også mellomtonen og diskanten imponerer med en dynamikk og klarhet som ikke er vanlig i denne prisklassen. PSB-høyttalerne ser ut som ganske vanlige høyttalere og kommer naturligvis med et visst plassbehov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Lyd & Bilde
Scroll to Top