: Pioneer S-CN301-LR

Lite er noen ganger virkelig stort

Den lille høyttaleren fra Pioneer utmerker seg med en ypperlig lyd til å være så liten og billig. Men så er det ingen hvem som helst som har svingt sin tryllestav over den.
Lyd & Bilde mener
Mye lyd for pengene Overraskende mye kropp og tyngde
Må plasseres ordentlig
Spesifikasjoner
  • Toveis bassrefleks bokhyllehøytalere
  • 2 cm softdome diskant
  • 10 cm bass/mellomregister
  • med glassfibermembran
  • Impedans 6 ohm
  • Frekvensområde 45 – 40000 Hz
  • Mål 230 x 135 x 220 mm (HxBxD)
Annonse
Annonse

Ok, som vanlig er jeg ute etter å plukke frem jordbærene til dere, å vise frem de produktene som utgjør en forskjell. Denne gangen handler det om en latterlig liten og en latterlig billig høyttaler. Men – den er bra!

Pioneer høyttalere?
Jo, vi vet at Pioneer ligger bak de fantastiske TAD-høyttalerne og den virkelig høyt presterende EX-serien. Men små høyttalere som ser ut som om de passer best til en stereopakke i billigklassen? Og dessuten fra en japansk stor drage? Det pleier ikke å være en ligning som går opp spesielt bra.

Det virker det som man også vet om hos Pioneer. Derfor spurte man sjefkonstruktøren for TAD, Andrew Jones, hva han kunne få ut av en av deres konstruksjoner. Som sagt så gjort, Andrew tok på seg oppgaven og resultatet er Pioneer S-CN301-LR, sound tuned by Andrew Jones. Spør meg ikke hva tallene og bokstavene står for.

Hvorfor nå dette?
Jeg passet på å spørre Andrew Jones selv hva dette var for noe. Jo, sa han, for det første er det vanvittig artig å se hvor langt man kan komme med så lite penger som mulig. Den største feilen med alle som gjør billige saker er at man legger listen aldeles for lavt, sier han med et smil.

For det andre var det ikke nytt at han også arbeidet med billige høyttalere. Han har tatt frem en Pioneer-serie for den amerikanske Best Buy kjeden, en serie som kjapt ble noe av en ”kultserie”, og er nå i gang med en enda billigere og enda fysisk mindre Pioneer-serie for Best Buy. Den er en sensasjon, sier, den skal du bare lytte på når du får anledning.

Han synes at det er en kjempefordel å kunne arbeide med både det billigste og det aller dyreste, det skjerper sansene. Derfor var det heller ikke så rart at man spurte om han ville lydutvikle den aktuelle høyttaleren. Andrew tar gjerne imot slike utfordringer, og han er selv meget stolt over hva han lydmessig har fått til med virkelig små midler på 301-en. Han sier at han har vært inne og skrudd på stort sett alt tenkbart.

Liten og finert
301 er en meget liten høyttaler. Målene angis til 230 x 135 x 220 mm (HxBxD). Den har en 2 cm softdome diskant som sitter i en liten waveguide-type og et 10 cm bass/mellomregisterelement med vevd glassfibermembran og lang slaglengde – det må til for å få flyttet tilstrekkelig med luft. Frekvensområdet angis til 45 – 40000 Hz.

Overraskende med tanke på prisen, er at høyttaleren er utstyrt med finer, utvalgt ekofiner sier Pioneer og sikter sannsynligvis mer til økologi enn lydmessig ekko. Bassporten munner bakover og de gullbelagte terminalene sitter boret rett inn på baksiden. På mitt eksemplar var ikke de forhøyningene som skal holde terminalene på plass skikkelig dratt til i bakpanelet, så terminalene snurret lett når man dro til mutterne. Andrew Jones likte ikke å høre dette, og ville ta det opp umiddelbart med kvalitetskontrollen. Delingsfiltret er utført med polypropylenkondensator og luftviklede spoler.

Stor lyd
Det første som slår en er klangbildet, som føles overraskende på linje med mine referanser og med de TAD-høyttalerne jeg nettopp har hatt til test. Det låter meget ekte, helt enkelt.

Lydbildet er voksent og kompetent med tanke på høyttalernes størrelse. Den angis til å gå ned til 45 Hz, noe som er veldig lavt for en slik liten boks. Og man får også en overraskende stor kropp og tyngde, det er bestemt et spennende lydbilde som 301-en presterer. Her finnes til og med et riktig bra perspektiv i alle ledd.

Jo, det er en liten høyttaler som også gir den noen begrensninger, og den vinner også mye på at man lytter seg frem til en ordentlig plassering. Den bør også gjerne komme opp i ”lyttehøyde”, her med mellomregisteret minst i samme høyde som dine ører når du sitter og lytter. Dessuten bør de ikke stå altfor langt fra bakveggen.

Da får du til gjengjeld også bra med detaljer fra den veloppløste diskanten og en sonoritet fra mellomregisteret som ikke er vanlig i prisklassen.

Jeg fikk et tips fra Jörgen Nilsson på Ultimate Sound om å sette mellomregisteret på rundt en meters høyde, noe som nærmest fungerte som en boost på hele høyttaleren. En plassering som anbefales på det varmeste.

Musikk
Det er fristende å spille for eksempel orgel og piano, det som små og billige høyttalere normalt gir opp. Jeg blir imponert over hva den lille 301-en tross alt kan prestere. En triojazzplate med Bud Powell gir et meget nytbart piano og innspillingen får mye av det liv som jeg vet er innebygd. Utmerket.

Et orgel, her i form av Saint-Saëns orgelkonsert, gjengis naturligvis ikke med den storhet, kropp og styrke som en stor og kompetent gulvhøyttaler kan gi, men igjen – med tanke på størrelse og pris er det virkelig bra jobbet.

Så prøver vi med så kompleks musikk som mulig. Jo mer som skjer, desto vanskeligere har høyttaleren med å rekke alt, og risikoen for at det hele blir grøtet sammen er åpenbar. Hvorfor tror dere at så mange spiller musikk med så få instrumenter som mulig på messer? Den berømte Decca-innspillingen Verdis Rekviem kan knekke det meste, også Pioneer 301, men likevel henger den med et stykke lenger enn selv mange vesentlig dyrere gulvhøyttalere. Ikke dårlig.

Kan den klare rock, da? AC/DC er vel intet under av raffinement eller velprodusert musikk, men vi får et meget bra trøkk og en smittende gjengivelse – igjen overtreffer Pioneer 301 etter min mening både størrelse og prisklasse.

Konklusjon
Naturligvis vokser ikke en slik høyttaler inn i himmelen rent lydmessig, men jeg synes likevel at Pioneer S-CN301-LR, sound tuned by Andrew Jones, er en liten juvel for de få pengene den krever. Det er vitterlig ikke ofte du får så mye for så lite!

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Les også

Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Med en av disse lydplankene blir det garantert en god jul.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Netatmo Smart Video Doorbell er blant få kablede smarte ringeklokker som fungerer med norsk strømforsyning. Her trenger du heller ikke abonnement for full funksjonalitet.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.