TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Naim Mu-so Qb 2

Gnistrende god bordhøyttaler

Naim gjør det igjen, med en enda bedre utgave av den kompakte kubehøyttaleren.

forfatter
Publisert 30.10.19 - 03:39
Karakter
Naim Mu-so Qb 2
L&B mener
Potent dynamikk, god oppløsning og stort lydbilde. Styr musikk i flere rom, fra app eller fjernkontroll.
Ikkeno.
Spesifikasjoner
 • Radio: TuneIn nettradio via app
 • Trådløst: Wi-fi, Bluetooth, Airplay 2 ­
  og multirom
 • Strømmetjenester: Spotify Connect, Tidal, Chromecast
 • CD-spiller: Nei
 • Tilkoblinger: USB, Ethernet, analog inn, optisk inn
 • Hodetelefonutgang: Nei
 • Forhåndsinnstillinger: Ja
 • Fargeskjerm: Nei
 • Appstyring: Naim App
 • Fjernkontroll: Ja
 • Mål: 21 x 21,8 x 21,2 cm
 • Annet: Fargede griller som ekstrautstyr
 • Web: multirom.no

Noen ganger blir man bare stående å måpe. Som den gangen vi testet den lille kubeformede Naim-høyttaleren Mu-so Qb. Lyden som kom ut av den grå terningen kunne umulig være så overbevisende. Likevel var den det. Vi ga den full score og siden har den vært vår referanse blant de mellomstore bordhøyttalerne.

Nå er den ny utgave i butikkene, og den er tro det eller ei, enda bedre.

Mu-so Qb 2 heter den nå, og den har i det store og hele gjennomgått de samme forbedringene som den store Mu-so 2. Kabinettet er fremdeles svært kompakt.

Fotavtrykkene er beskjedne 218 x 212 mm, og det betyr at den får plass på alt fra IKEA-hyller til kjøkkenbenker, nattbord, og stereobenker.

Den har alt man trenger innebygget. Til sammen 300 W forsterkereffekt, som gir den potente lyden. Den har også Bluetooth og Wi-fi, og den kan kobles til Wi-fi-ruteren hjemme med en ethernettkabel for mer stabil strømming av musikken.

AirPlay 2 og Chromecast er bygget inn, og den støtter Spotify Connect, Tidal og Roon, og har internettradio integrert.

Den mangler HDMI-inngangen som forvandler en Mu-so 2 til en lydplanke. Ellers har den en USB-inngang for musikk på minnepinner, samt en analog og en optisk inngang for andre lydkilder.

Nye høyttalerelementer gir enda bedre lyd. Foto: Naim

Multirom

Den har også støtte for musikkfiler på WAV, FLAC og DSD, og man kan strømme fra en (UPnP) server i opptil 32bit/384 kHz. Høyttaleren kan styres både med den nye fjernkontrollen, og den gjennomtenkte Naim-appen. Som finnes til iPhone, iPad og Android.

Med appen kan fire andre Naim-enheter i andre rom legges til og styres fra appen, i et multiromsoppsett. Hvis man har enheter som støttes av AirPlay 2 eller Chromecast, kan de også legges til og appstyres med hhv. Apple Home- og Google Home-appene.

Oppsett

Det beste med Qb 2 er nesten betjeningen. Det følger som nevnt med en fjernkontroll, og den erstatter langt på vei appen på mobilen, men man kan også betjene lyden, velge kilder og lagre sine favoritt spillelister eller radiostasjoner fra pekeskjermen på toppen. Der fungerer aluminiumsringen på ytterkanten som volumkontroll, slik den også gjør det på Naims Uniti forsterkere.

I appen finner man tre valg for en mild romkorrigering. De tilpasser lyden etter plasseringen av høyttaleren, i et hjørne, inntil vegg eller minimum 25 cm fra vegg. Da blir balansen i lyden bedre, og i tillegg kan man velge loudness for litt fyldigere lyd.

Tekniske forbedringer

Grillen er avtakbar og utbyttbar og kommer i tre farger. Under den finner man fem høyttalere. En oval bass, og to mellomtoner som er nye i Qb 2. De to diskantene som er plassert diagonalt i midten, er det eneste som er hentet fra forgjengeren.

Basselementet har sin egen bassforsterker på 100 W, mens de fire andre elementene har 50 W effekt hver til rådighet. Naim sier at de nye elementene tåler enda mer effekt og spiller klarere enn før, når man spiller høyt.

Foto: Naim

Like tøff, mer detaljert lyd

Den andre generasjonen av Naims kube, spiller akkurat som forventet, men det er mer kontroll og kraft her, og et bedre fokus i lydbildet. Som fremdeles er stort, fyldig og full av varme og behagelige klanger, bare med åpnere og mer raffinert lyd i tillegg.

Et av sporene som har snurret oftest i 2019, har vært Khalid og John Mayers på Outta My Head, som lød akkurat like overbevisende her som på den større Mu-so 2. Den største forskjellen mellom dem, er at den større høyttaleren går dypere i bassen, og spiller med større autoritet i et stor stue.

Lise Davidsens Wagner-tolkninger klang praktfullt ut i rommet, men skal jeg sette fingeren på noe, må det være at jeg hadde likt en litt større skala på gjengivelsen av orkesteret.

Høyttaleren skaper ikke helt det samme stereobildet som et par Klipsch The Sixes eller KEF LSX, men dét er umulig å få til i en så liten bordhøyttaler.

Den skaper et meget troverdig lydbilde av Keith Jarrettes trioinnspillinger på Still Live, og klaveret klinger raffinert og naturlig fra den lille høyttaleren, som også forbløffer ved å få kontrabassen så godt frem at man kjenner bassen forplante seg fysisk i rommet.

Det finnes griller i flere farger. Foto: Naim

Konklusjon

Man skal ikke la seg lure av den kompakte kubens beskjedne mål. Naim Mu-so Qb 2 gjør som sin mer voluminøse slektning, og spiller større, tøffere, og mer engasjerende enn størrelsen tilsier. Den andre generasjonen av Naim-høyttaleren lyder også bedre, mer raffinert, åpnere og med tydeligere fokus, og har så få begrensninger at den rett og slett er best i klassen. Ønsker man seg en kompakt bordhøyttaler med skikkelig fet lyd, er Qb 2 vårt klare valg.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Denne lydplanken koster bare noen hundrelapper Creative Stage Air V2 er en bærbar, batteridreven lydplanke som nesten ikke koster noen ting.
Hvor bra låter Samsungs ultraslanke lydplanke? Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Disse fikk oss til å måpe De små KEF LSX II er de beste blant trådløse stereohøyttalere i denne prisklassen.
TAD er tilbake med ny høyttale TAD-CR1TX blir ikke akkurat billig.
Engelske Lowther er tilbake med Almira Den nye Almira er Lowthers første høyttaler på 30 år.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend