Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Moo Åska

Tordenbrak på boks?

Designerhøyttaler i miniformat, med overraskende stor lyd.
Lyd & Bilde mener
Den står støtt på bordet og både lyder og ser bedre ut enn prisen antyder. SD-kortinngangen er virkelig smart.
Med et enkelt 2” element er det grenser for både lydtrykk og hva bassen presterer. Betjeningsknappene på undersiden er vanskelig å komme til.
Spesifikasjoner
  • 1 stk. 2” element
  • Innganger: Bluetooth 4.0 med NFC og A2DP-overføring, 3,5 mm stereo minijack, SD-kort, innebygget mikrofon.
  • Mål/vekt: 7,7 cm diameter, 6,2 cm høy, 450 g
  • Batteritid: opp til 5 timers musikk, micro-USB

Svenske Moo har spesialisert seg på trådløse høyttalere og hodetelefoner i den hyggelige enden av prisskalaen. Dette gjelder også deres nye trådløse høyttaler Åska, som vi fikk være de første til å teste.

Høyttaleren er utført som en kort sylinder i svart, høyglanspolert metall, og det er ikke spart på materialene. Høyttalerenheten kan ses gjennom toppens trådgitter. En lysdiode indikerer henholdsvis Bluetooth-tilkobling og lading. Blått for forbindelse, rødt for lading – og lilla for begge deler samtidig. På motsatt side finnes microUSB-port for lading, minijack for analog tilkobling – og en plass til SD-kort.

De eneste betjeningsknappene befinner seg i bunnen, hvor det er +/- knapper for valg av numre, samt en spill/pause knapp og en av/på skyveknapp. Resten av bunnen er dekket med et seigt gummibelegg som gir godt ”veigrep” på bordet. Den har innebygget mikrofon til håndfri mobilbruk.

Betjeningsknappene befinner seg i bunnen. Stilrent, men upraktisk. Til gjengjeld er SD-kortplassen et stort pluss.

Betjeningsknappene befinner seg i bunnen. Stilrent, men upraktisk. Til gjengjeld er SD-kortplassen et stort pluss.

De fleste små Bluetooth høyttalere er beregnet til å ta med seg. Det gjelder ikke Moo Åska, som er forholdsvis tung og ikke beskyttet verken mot vannsprut eller klisne fingre. Den vil nok innta sin plass på kjøkkenet eller soverommet, hvor man bare vil høre litt musikk uten det helt store oppsett.

Annonse

Mye lyd for pengene
Hvor mye lyd får man så for noen hundrelapper, når det også skal holde til en Bluetooth 4.0 mottaker og et kabinett i høyglanspolert metall? Faktisk ganske mye! De ytterste frekvensfløyene i bass og diskant er selvsagt noe begrensede, men lyden er imponerende ren. Så lenge du ikke tvinger volumet for langt er gjengivelsen behagelig fri for forvrengning og farging. Og når det gjelder stemmer er Åska faktisk tett på å kunne konkurrere med UE Boom, som vi har rost oppi skyene på nettopp dette punktet.

Åska spiller godt, men å kalle den ”torden” er kanskje i overkant. På maks volum nådde viserne på lydtrykksmåleren vår ca 80 dB på en meters avstand. Det er noenlunde på nivå med Jabra Solemate Mini, og et stykke bak UE Boom. Men de to konkurrentene koster henholdsvis halvannen gang og tre ganger så mye.

Annonse

Moo_Speaker_ASKA_iDevice_Samsung

Den innebygde SD-kortleseren er en funksjon vi ikke har sett på små Bluetooth høyttalere tidligere. Den gjør det mulig å ta hele musikksamlingen med seg. Imidlertid er betjeningen noe vanskelig. Man kan kun bla ett nummer av gangen, og man må vende bunnen i været på høyttaleren da knappene befinner seg der. Men til kontinuerlig bakgrunnsmusikk er det helt perfekt.

Konklusjon
Moo Åska er en stilfull liten høyttaler med en overraskende god kvalitet til en meget konkurransedyktig pris. Lyden tåler sammenligning med langt dyrere Bluetooth høyttalere. SD-kortplassen er en unik detalj som gir mulighet for musikk uten nettverk og mobil. Lyden er som helhet balansert og ufarget til prisen.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

3 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.