: Moo Åska

Tordenbrak på boks?

Designerhøyttaler i miniformat, med overraskende stor lyd.
Lyd & Bilde mener
Den står støtt på bordet og både lyder og ser bedre ut enn prisen antyder. SD-kortinngangen er virkelig smart.
Med et enkelt 2” element er det grenser for både lydtrykk og hva bassen presterer. Betjeningsknappene på undersiden er vanskelig å komme til.
Spesifikasjoner
  • 1 stk. 2” element
  • Innganger: Bluetooth 4.0 med NFC og A2DP-overføring, 3,5 mm stereo minijack, SD-kort, innebygget mikrofon.
  • Mål/vekt: 7,7 cm diameter, 6,2 cm høy, 450 g
  • Batteritid: opp til 5 timers musikk, micro-USB
Annonse
Annonse
forfatter

Svenske Moo har spesialisert seg på trådløse høyttalere og hodetelefoner i den hyggelige enden av prisskalaen. Dette gjelder også deres nye trådløse høyttaler Åska, som vi fikk være de første til å teste.

Høyttaleren er utført som en kort sylinder i svart, høyglanspolert metall, og det er ikke spart på materialene. Høyttalerenheten kan ses gjennom toppens trådgitter. En lysdiode indikerer henholdsvis Bluetooth-tilkobling og lading. Blått for forbindelse, rødt for lading – og lilla for begge deler samtidig. På motsatt side finnes microUSB-port for lading, minijack for analog tilkobling – og en plass til SD-kort.

De eneste betjeningsknappene befinner seg i bunnen, hvor det er +/- knapper for valg av numre, samt en spill/pause knapp og en av/på skyveknapp. Resten av bunnen er dekket med et seigt gummibelegg som gir godt ”veigrep” på bordet. Den har innebygget mikrofon til håndfri mobilbruk.

Betjeningsknappene befinner seg i bunnen. Stilrent, men upraktisk. Til gjengjeld er SD-kortplassen et stort pluss.
Betjeningsknappene befinner seg i bunnen. Stilrent, men upraktisk. Til gjengjeld er SD-kortplassen et stort pluss.

De fleste små Bluetooth høyttalere er beregnet til å ta med seg. Det gjelder ikke Moo Åska, som er forholdsvis tung og ikke beskyttet verken mot vannsprut eller klisne fingre. Den vil nok innta sin plass på kjøkkenet eller soverommet, hvor man bare vil høre litt musikk uten det helt store oppsett.

Mye lyd for pengene
Hvor mye lyd får man så for noen hundrelapper, når det også skal holde til en Bluetooth 4.0 mottaker og et kabinett i høyglanspolert metall? Faktisk ganske mye! De ytterste frekvensfløyene i bass og diskant er selvsagt noe begrensede, men lyden er imponerende ren. Så lenge du ikke tvinger volumet for langt er gjengivelsen behagelig fri for forvrengning og farging. Og når det gjelder stemmer er Åska faktisk tett på å kunne konkurrere med UE Boom, som vi har rost oppi skyene på nettopp dette punktet.

Åska spiller godt, men å kalle den ”torden” er kanskje i overkant. På maks volum nådde viserne på lydtrykksmåleren vår ca 80 dB på en meters avstand. Det er noenlunde på nivå med Jabra Solemate Mini, og et stykke bak UE Boom. Men de to konkurrentene koster henholdsvis halvannen gang og tre ganger så mye.

Moo_Speaker_ASKA_iDevice_Samsung

Den innebygde SD-kortleseren er en funksjon vi ikke har sett på små Bluetooth høyttalere tidligere. Den gjør det mulig å ta hele musikksamlingen med seg. Imidlertid er betjeningen noe vanskelig. Man kan kun bla ett nummer av gangen, og man må vende bunnen i været på høyttaleren da knappene befinner seg der. Men til kontinuerlig bakgrunnsmusikk er det helt perfekt.

Konklusjon
Moo Åska er en stilfull liten høyttaler med en overraskende god kvalitet til en meget konkurransedyktig pris. Lyden tåler sammenligning med langt dyrere Bluetooth høyttalere. SD-kortplassen er en unik detalj som gir mulighet for musikk uten nettverk og mobil. Lyden er som helhet balansert og ufarget til prisen.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Acers chromebook-nyheter har mer kraft enn mange PC-bærbare.
Eksternt grafikkort gir den kompakte bærbare ekstra krefter til spill både hjemme og ute.
Raskere grafikk, raskere CPU, raskere skjerm.
Den nye tilføyelsen til Surface Pro-porteføljen kommer bl.a. med innebygd LTE Advanced.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.
Fairphone 3 vil gjerne redde klimaet og gi deg god samvittighet på samme tid. Men selv om den grunnleggende ideen er god, feiler mobilen totalt.
Thorens er endelig der de skal være med en av de beste platespillerne vi har testet på lenge.
Nikon har lyttet til kritikken og perfeksjonert Z6 II, som med ett ble et av de beste kameraene du kan kjøpe.