: Monster Clarity HD

Monsterduo

ClarityHD Model One tar ledertrøya i en ny, spennende kategori iPod-høyttalere.
Lyd & Bilde mener
Bra sprut og energisk lyd Spiller høyt og klart
Låter ikke ”hi-fi”
Spesifikasjoner
  • 6,5” bass
  • 1” domediskant
  • RCA
  • minijack
  • TRS inngang
  • Forberedt for Bluetooth modul
Annonse
Annonse
forfatter

Amerikanske Monster (kjent for blant annet kabler og hodetelefoner) har laget en moderne vri på det klassiske stereoanlegget: Forsterkeren og tilkoblingene sitter innebygd i høyttalerne, så det eneste du trenger er en iPod og en stikkontakt. Dermed blir det enkelt å spille musikk for seg selv, eller hele nabolaget om man vil: ClarityHD er nemlig blant de tøffeste iPod-høyttalerne vi har hørt så langt.

iPod-dokk på steroider
Høyttalerne gir et lekkert, proffaktig preg med sine skrå sideflater og lakkerte kabinetter hvor du kan velge mellom rød eller gul Ferrarifarge eller en mer diskré mørk brun. Bak det perforerte metallgitteret sitter det en 165 mm stor bass/mellomtone og en 25 mm domediskant. Ganske seriøse saker, med andre ord.

I tillegg til iPod-dokken på toppen har høyttaleren en rekke kontakter på baksiden – du kan koble til alt fra TV og PC til egen miksepult via henholdsvis RCA stereokontakter, minijackplugg og TRS ”proffjackplugger”. Fjernbetjeningen består av en flat, liten fjernkontroll som lar deg styre volum, spille, pause og skifte låt på iPoden.

Model One får også en plug-in Bluetooth modul etter hvert, og i tillegg skal det være en egen AirPlay versjon på gang. Vi håper å teste disse ved en senere anledning, men i mellomtiden har vi konsentrert oss om den øvrige funksjonaliteten og ikke minst, hvordan den låter.

Aktiv forsterkerløsning
De to høyttalerne er delt inn i en hoved- og slavehøyttaler, hvor den høyre høyttaleren inneholder alt av tilkoblinger, iPod-dokk og volumjustering. Her sitter også den digitale forsterkerdelen som fordeler effekten til bass og diskantelementene via et elektronisk delefilter. Venstre høyttaler er en ”slave” hvor det kun sitter høyttalerelementer. Du må altså trekke en ledning mellom høyttalerne for få lyd i begge to. Fordelen er at du trenger bare en strømledning. Høyttalerne har trinnløs volumjustering på toppen, og det er mulig å justere diskantnivået fra 0 til ± 2 dB, men pussig nok er det ingen bassjustering.

Lydkvalitet
Vi testet høyttalerne først og fremst med vår egen iPod-musikk så vel som strømming via Spotify, og må innrømme at ClarityHD passer perfekt til dette formålet. De har en lydgjengivelse med skikkelig sprut i diskanten, fet bass og masse energi i mellomtonen som kler moderne popmusikk. Det låter kjempetøft på Maroon 5, Rihanna og David Guetta, men samtidig litt pompøst på klassisk eller akustisk musikk sammenlignet med mer ”hi-fi” orienterte høyttalere. Sagt på en annen måte: Liker du lyden av Monsters ”Beats by Dre” hodetelefoner, vil du sannsynligvis digge ClarityHD!

Høyttalerne låter akkurat like stort, fett og amerikansk som hodetelefonene, og har en fyldig, hardtslående bass. Derimot kan det virke som Monster har begrenset dypbassen litt, trolig for å kunne spille høyere og renere uten forvrengning. ClarityHD spiller da også overraskende høyt og rent til såpass små høyttalere å være. I vårt store lytterom oppnådde de lett et generelt lydnivå på rundt 90 desibel uten hørbar forvrengning. Her kan man fint invitere til en liten hjemmefest uten at høyttalerne gjør deg forlegen.

Plassering
Monster-høyttalerne har et plasseringsvennlig format, og er vinklet svakt oppover for å kunne plasseres rett på TV-bordet eller skrivepulten på hver sin side av skjermen.

Siden det ikke finnes noen egen bassjustering, kan man fintune bassgjengivelsen ved å plassere høyttaleren i forhold i veggen. Vi opplevde at bassen fikk mest trøkk og best timing og det beste lydbildet med høyttalerne plassert temmelig nært veggen, og nærmere hverandre enn et tradisjonelt stereooppsett, ca halvannen meter i vårt tilfelle.

Konkurrenter
Problemet med vanlige iPod-dokkinghøyttalere er at de på tross av stereo lydgjengivelse, ikke gir oss det samme brede og store lydbildet man får fra separate hi-fi høyttalere, og Monster gir her mye av det beste fra begge verdener. Utvalget av separate stereohøyttalere til iPod er foreløpig ganske begrenset, men blant de vi har testet har Aktimate Maxi utmerket seg. Disse koster rundt 2.000 kroner mer enn Monster-høyttalerne, og byr på en litt mer balansert, hi-fi orientert klang, men spiller ikke like tøft på pop og rock. De aktive AM150 5.000 er en seriøs utfordrer på lydkvalitet, men disse mangler innebygd volumkontroll og iPod-dokk, og blir derfor en mer omfattende løsning.

Konklusjon
ClarityHD er ikke bare en direkte trussel mot de tradisjonelle minianleggene, men fremfor alt en seriøs utfordrer til de beste dokkene fra produsenter som B&W og Philips. ClarityHD forener de praktiske kvalitetene til iPod-dokkene med lyden av et vaskeekte stereoanlegg. Til 6.000 kroner hadde vi gjerne sett at de kom med trådløs lydtilkobling ut av esken, og vi ser frem til å teste dette når det kommer.  I mellomtiden kan vi anbefale ClarityHD som iPod-dokk – stort kulere blir det ikke.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.
Annonse
Annonse

Les også

4K laserprojektorer har til nå vært fryktelig dyre, men det akter LG å gjøre noe med.
Laser gir kraftig lys i opptil 150 tommers størrelse
I Steens hjemmekino er det plass til alle byens innbyggere!
Ny oppdatering lar deg koble til to subwoofere i et Sonos hjemmekinoanlegg.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!