Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Monster Clarity HD

Monsterduo

ClarityHD Model One tar ledertrøya i en ny, spennende kategori iPod-høyttalere.
Lyd & Bilde mener
Bra sprut og energisk lyd Spiller høyt og klart
Låter ikke ”hi-fi”
Spesifikasjoner
  • 6,5” bass
  • 1” domediskant
  • RCA
  • minijack
  • TRS inngang
  • Forberedt for Bluetooth modul

Amerikanske Monster (kjent for blant annet kabler og hodetelefoner) har laget en moderne vri på det klassiske stereoanlegget: Forsterkeren og tilkoblingene sitter innebygd i høyttalerne, så det eneste du trenger er en iPod og en stikkontakt. Dermed blir det enkelt å spille musikk for seg selv, eller hele nabolaget om man vil: ClarityHD er nemlig blant de tøffeste iPod-høyttalerne vi har hørt så langt.

iPod-dokk på steroider
Høyttalerne gir et lekkert, proffaktig preg med sine skrå sideflater og lakkerte kabinetter hvor du kan velge mellom rød eller gul Ferrarifarge eller en mer diskré mørk brun. Bak det perforerte metallgitteret sitter det en 165 mm stor bass/mellomtone og en 25 mm domediskant. Ganske seriøse saker, med andre ord.

I tillegg til iPod-dokken på toppen har høyttaleren en rekke kontakter på baksiden – du kan koble til alt fra TV og PC til egen miksepult via henholdsvis RCA stereokontakter, minijackplugg og TRS ”proffjackplugger”. Fjernbetjeningen består av en flat, liten fjernkontroll som lar deg styre volum, spille, pause og skifte låt på iPoden.

Model One får også en plug-in Bluetooth modul etter hvert, og i tillegg skal det være en egen AirPlay versjon på gang. Vi håper å teste disse ved en senere anledning, men i mellomtiden har vi konsentrert oss om den øvrige funksjonaliteten og ikke minst, hvordan den låter.

Aktiv forsterkerløsning
De to høyttalerne er delt inn i en hoved- og slavehøyttaler, hvor den høyre høyttaleren inneholder alt av tilkoblinger, iPod-dokk og volumjustering. Her sitter også den digitale forsterkerdelen som fordeler effekten til bass og diskantelementene via et elektronisk delefilter. Venstre høyttaler er en ”slave” hvor det kun sitter høyttalerelementer. Du må altså trekke en ledning mellom høyttalerne for få lyd i begge to. Fordelen er at du trenger bare en strømledning. Høyttalerne har trinnløs volumjustering på toppen, og det er mulig å justere diskantnivået fra 0 til ± 2 dB, men pussig nok er det ingen bassjustering.

Annonse

Lydkvalitet
Vi testet høyttalerne først og fremst med vår egen iPod-musikk så vel som strømming via Spotify, og må innrømme at ClarityHD passer perfekt til dette formålet. De har en lydgjengivelse med skikkelig sprut i diskanten, fet bass og masse energi i mellomtonen som kler moderne popmusikk. Det låter kjempetøft på Maroon 5, Rihanna og David Guetta, men samtidig litt pompøst på klassisk eller akustisk musikk sammenlignet med mer ”hi-fi” orienterte høyttalere. Sagt på en annen måte: Liker du lyden av Monsters ”Beats by Dre” hodetelefoner, vil du sannsynligvis digge ClarityHD!

Høyttalerne låter akkurat like stort, fett og amerikansk som hodetelefonene, og har en fyldig, hardtslående bass. Derimot kan det virke som Monster har begrenset dypbassen litt, trolig for å kunne spille høyere og renere uten forvrengning. ClarityHD spiller da også overraskende høyt og rent til såpass små høyttalere å være. I vårt store lytterom oppnådde de lett et generelt lydnivå på rundt 90 desibel uten hørbar forvrengning. Her kan man fint invitere til en liten hjemmefest uten at høyttalerne gjør deg forlegen.

Annonse

Plassering
Monster-høyttalerne har et plasseringsvennlig format, og er vinklet svakt oppover for å kunne plasseres rett på TV-bordet eller skrivepulten på hver sin side av skjermen.

Siden det ikke finnes noen egen bassjustering, kan man fintune bassgjengivelsen ved å plassere høyttaleren i forhold i veggen. Vi opplevde at bassen fikk mest trøkk og best timing og det beste lydbildet med høyttalerne plassert temmelig nært veggen, og nærmere hverandre enn et tradisjonelt stereooppsett, ca halvannen meter i vårt tilfelle.

Konkurrenter
Problemet med vanlige iPod-dokkinghøyttalere er at de på tross av stereo lydgjengivelse, ikke gir oss det samme brede og store lydbildet man får fra separate hi-fi høyttalere, og Monster gir her mye av det beste fra begge verdener. Utvalget av separate stereohøyttalere til iPod er foreløpig ganske begrenset, men blant de vi har testet har Aktimate Maxi utmerket seg. Disse koster rundt 2.000 kroner mer enn Monster-høyttalerne, og byr på en litt mer balansert, hi-fi orientert klang, men spiller ikke like tøft på pop og rock. De aktive AM150 5.000 er en seriøs utfordrer på lydkvalitet, men disse mangler innebygd volumkontroll og iPod-dokk, og blir derfor en mer omfattende løsning.

Konklusjon
ClarityHD er ikke bare en direkte trussel mot de tradisjonelle minianleggene, men fremfor alt en seriøs utfordrer til de beste dokkene fra produsenter som B&W og Philips. ClarityHD forener de praktiske kvalitetene til iPod-dokkene med lyden av et vaskeekte stereoanlegg. Til 6.000 kroner hadde vi gjerne sett at de kom med trådløs lydtilkobling ut av esken, og vi ser frem til å teste dette når det kommer.  I mellomtiden kan vi anbefale ClarityHD som iPod-dokk – stort kulere blir det ikke.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.