Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Martin Logan Crescendo

Trådløs luksus

Martin Logan Crescendo er trådløs high-end og design i toppklasse.

Skrevet av / 08.08.14 - 04:40
Martin Logan Crescendo
Sven Bilen

Det finnes blåtannhøyttalere og det finnes AirPlay høyttalere, det finnes USB høyttalere og det finnes Wifi høyttalere. Sjelden finnes det noe som kan alt. Men når en high-end produsent som Martin Logan ønsker å få frem en lifestyle-høyttaler har man ikke valgt bort noe.

Den nye Crescendo ligger i en helt ny produktkategori for Martin Logan. Man har imidlertid beholdt sine vanlige kvalitetstanker og har kommet med et produkt som tilhører toppklassen blant ”trådløse bordhøyttalere”.

Blåtann og mye mer
Jeg må med en gang erkjenne at jeg som oftest ikke har så mye til overs for blåtann- og lifestylehøyttalere, det finnes mengder av dem og få er bra. Som med alt annet får man også betale om det skal låte ordentlig. De fleste blåtannhøyttalere er bare kjedelige å lytte til, du kan ofte få mye lyd, men ikke spesielt mye kvalitet – etter min ringe mening i hvert fall.

Som med så mye annet foretrekker jeg å spare litt mer og få noe jeg blir virkelig glad for i stedet. Når det gjelder Martin Logan Crescendo er det verdt å ofre litt mer penger, for her får vi helt overraskende ”riktig” lyd fra en lifestylehøyttaler.

Det kan vi nesten se bare på høyttalerelementene. En midtplassert oval basshøyttaler med 50 W klasse D forsterker og to diskanter med 25 W klasse D hver. De to diskantene er vinklede utover for å forbedre stereoeffekten. Dessuten er det ikke hvilke diskanter som helst, det er såkalte Folded Motion elementer med et brettet membran, en variant av Dr Heils Air Motion Transformers. Det er kjempekompetente elementer og samme som benyttes i de øvrige høyttalerne til Martin Logan som ikke er elektrostathøyttalere.

11822225686_e657791298_o

Pent og elegant
Selve høyttaleren, eller anlegget, er elegant. Det er en raffinert design som flere av mine gjester virkelig likte. Finishen er enten høyglans sort eller ekte valnøttfiner, meget pent. Alt oser kvalitet. Den ser like bra ut som den låter, men det kommer vi tilbake til. Fjernkontroll følger også med.

På innsiden sitter en 24bit/48 kHz DSP forforsterker som gjør at du kan spille det meste. Ettersom hvert element har sin egen effektforsterker lar man DSP optimere høyttalerelementenes ytelse. Du kan strømme direkte fra telefon eller PC/Mac, koble via USB (imidlertid kun Apple devices) eller via analog eller digital kabel. Det fungerer bare.

Jeg koblet den til nettverket via min iPhone, som ble koblet til via USB og så hentet Crescendo bare alle kodene til mitt nettverk. Så enkelt som bare det, det var kontakt på få sekunder. Har du ingen iPhone er det litt mer kronglete, og du må benytte en nettverksleser på datamaskinen, men det er ikke spesielt vanskelig.
Mens jeg skriver disse ord strømmer jeg musikk fra datamaskinen, på en Mac kommer Crescendo bare opp som en av AirPlay mulighetene. Det fungerer uklanderlig. Interessant er det også at Crescendo har bedre kontakt med Bluetooth enn de fleste andre apparater jeg har testet – her er det stabilitet og skikkelig rekkevidde.

Kvalitetslyd
Lyden? Ja, til å begynne med låt det ikke godt i det hele tatt. Crescendo trenger en del spilling innen det begynte å låte ordentlig. Til gjengjeld ble det desto bedre etter hvert. Det lyder kanskje dumt at det er slik, men at saker trenger å bli spilt et antall timer før det begynner å låte som det skal, er noe som er meget vanlig på kvalitets-hi-fi.

Kvalitet? Ja, vi snakker om virkelig kvalitet på lyden her. Det er en overraskende kropp i lydbildet uten at det, som det ofte er med denne typen av anlegg/høyttalere, blir ullent og grøtete. Her er fin oppløsning og helt klart detaljer som motiverer til at den koster hva den gjør. Lyden som helhet minner en hel del om det vi får med Martin Logans Motion høyttalere, noe som kanskje ikke er så rart ettersom det er et lignende oppsett av høyttalerelementet.

Kan den spille høyt? Ja. I mange tester på trådløse ”bordhøyttalere”, som vi må anse at Crescendo tilhører, forsøker folk å benytte dem til fest. Det fungerer sjelden, om aldri, etter min mening. Men med Crescendo får vi et meget bra lydtrykk – med kvalitet! Det medfører at man ikke blir så trøtt og synes det blir uutholdelig når man, som alltid, drar på mer og mer jo lenger festen drar ut. Et tegn på at det ikke er så mye forvrengning i Crescendo som i de fleste billigere konkurrenter. Og ja, det kan bli høyt nok om du ikke har en ballsal å spille opp.

Bass? Ja, den kan spille mye bass og bra bass med tanke på størrelsen. Det er blant annet en av fordelene med DSP. Men, synes du ikke at det er bass nok finnes det en utgang for separat subwoofer.

Dyrt? Tja, alt er relativt. Jeg anser at produkter som Crescendo og for eksempel de nye JBL Authentics viser at det går an å produsere designprodukter som også presterer utmerket lydmessig, men at det koster penger. Imidlertid gir det mye større musikkglede for kjøperen. Skulle jeg selv kjøpe en designhøyttaler skulle Crescendo stå øverst på listen over de jeg måtte sjekke nærmere. Jeg liker den!

Konklusjon
Martin Logan Crescendo man mye og låter dessuten meget bra. Crescendo spiller med kropp, detaljer og spilleglede, det er artig å lytte. Den er dessuten lekker og pen, og passer inn i alle hjem. Mange penger, ja, men kvalitet koster!

Lyd & Bilde mener

Det finnes ikke så mange høyttalere av denne typen som kan så mye og dessuten låter riktig bra. Men her har vi et unntak, Crescendo spiller med kropp, detaljer og spilleglede, det er seriøst artig å lytte. Den koster mange penger, noe som er et minus for denne typen av høyttalere. Det betyr at mange som burde ha kjøpt Crescendo kommer til å regne den bort. Synd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Lyd & Bilde
Scroll to Top