: Klipsch Stadium

Eksplosiv lydbombe

Død og pine! Ingen ting hadde forberedt meg på at det var mulig å få så mye ut av så lite.
Lyd & Bilde mener
Klipsch Stadium er kanskje den beste trådløse bordhøyttaleren. Den er i hvert fall den kraftigste og festligste. Musikk blir ikke kjedelig med denne i stuen. Hvis du skal fylle huset med lyd, er det denne du skal ha. Hvis du har plass og råd.
Prisen kan virke avskrekkende.
Spesifikasjoner
  • Klipsch Stadium Airplay-høyttaler
  • USB-ladekontakt og lydinngang
  • Analog linjeinngang
  • Optisk digitalinngang
  • Fjernkontroll
Annonse
Annonse
forfatter

NO gullikon 2014.indd

Man regner ikke med at den nye trådløse generasjonen bordhøyttalere, nærmest spiller uten begrensninger. Tvert i mot er de stappfulle av begrensninger. Ikke spiller de særlig høyt, ikke går de dypt i bassen. Kort sagt er begrensningene ofte flere enn fordelene, men så koster de fleste av dem en brøkdel av Klipsch brutale Stadium-høyttaler.

Den lever i høy grad opp til navnet, for Klipsch har klart å pakke et veritabelt lydfyrverkeri inn i den 53 cm brede høyttaleren.

Stadium er egentlig et fullverdig anlegg. Hvis man ser bort fra fraværet av CD-spiller og radio, finnes det mange tilkoblingsmuligheter. Slik at man kan bruke den sammen med TV-en, nettbrettet og en laptop. Eller strømme musikken trådløst fra mobilen.

Du kan koble til en lydkilde med kabel i en analog linjeinngang på baksiden. Eller USB-inngangen som også lader mobilen, mens en optisk digital lydinngang kan brukes sammen med TV-en eller laptopen.

De nærmeste konkurrentene i denne klassen, er Geneva Model XL, som koster 16.000 kr uten stativer, og er ute i en forbedret versjon i disse dager. Eller McIntosh McAire til 25.000 kr.

Klipsch-Stadium-whitebg

Trådløs
Hvis du foretrekker å strømme musikken, kan du velge mellom Bluetooth som støttes av alle håndholdte enheter som smartmobiler og nettbrett, eller AirPlay som støttes av Apples iOS-enheter. Som iPhone, iPod touch og iPad.

Med AirPlay-strømming kan man få bedre lyd enn med Bluetooth, som ellers brukes av mange andre høyttalere, fordi AirPlay støtter ukomprimert trådløs lyd. Det betyr at strømmetjenester som Wimp HiFi potensielt kommer mer til sin rett. Wimp HiFi-abonnement er en litt dyrere tjeneste enn vanlig Wimp-strømming, bare med musikkfiler i samme kvalitet som CD – 16-bits lydfiler uten komprimering, i stedet for MP3-formatet med komprimering.

Stadium støtter også DLNA, slik at også Android-brukere kan strømme musikk til høyttaleren via wi-fi i stedet for Bluetooth.

Høyttaleren leveres med en fjernkontroll som har en praktisk holder for mobilen integrert i enden av fjernkontrollen. Du kan også styre høyttaleren og innstillingene Klipsch Air appen som du kan laste gratis ned til mobilen.

Råtøff lyd
Men det er lydkvaliteten som i størst grad skiller Stadium fra de andre trådløse høyttalerne vi har testet. Stadium er forresten et todelt 2,1-kanals høyttalersystem, med venstre og høyre kanal boltet fast i en solid plattform. Høyttalerne har hver sitt 13,3 cm store basselement plassert mellom høyttalerne, slik at de spiller mot hverandre og skaper mer energi i bassen.

Under de avtakbare frontene sitter en 89 mm mellomtone med aluminiumsmembran, og en 25 mm titandiskant i en kort Tractrix hornlading, for høyere effektivitet. Alt dette drives av en digital forsterker som skal være i stand til å levere maks 400 W effekt, og dra bassfrekvensene ned mot dypbasskjelvende 26 Hz. Som får det til å ryste i skjelettet.

Du merker det godt på Eric Claptons Crossroads-prosjekt. Live-musikk med ham selv og andre artister, gjengitt med gnistrende dynamikk fra Klipsch-høyttaleren, som får det til å knake i skapstammer og riste i bokhyller. Samtidig er lyden klar og tydelig, med bare unntaksvis antydning til litt hardere diskant, når man spiller riktig høyt. Dave Matthews Grux og Shake Me Like A Monkey, fra Big Whiskey and the GrooGrux King, kjenner du i magen når trommene og bassen velter ut i rommet.

Det er makeløst lydtrykk fra en så liten høyttaler!

Klipsch-Stadium-top

Mer raffinerte lydbilder som i Alison Krauss Paper Airplane, kommer godt ut av det i Stadium-høyttaleren. Klangen er klokkeren, og vokalen myk som florlett silke. Det stokker seg ikke før jeg lar Hélène Grimaud tolke Beethoven med Dresden Staatskapelle. Da må jeg dra ned volumet, fordi strykerne lyder for grovkornet etter min smak. Vel og merke når jeg spiller skikkelig høyt.

Men det er kanskje en liten pris å betale, all den stund man får en enestående opplevelse på nesten alt av musikk. Hele tiden. Den eksplosive kraften gjør at høyttaleren egner seg godt til spill og film også, og det skulle egentlig bare mangle, prisen tatt i betraktning.

Les flere tester av Klipsch høyttalere

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!