Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 11Delta

: Klipsch Stadium

Eksplosiv lydbombe

Død og pine! Ingen ting hadde forberedt meg på at det var mulig å få så mye ut av så lite.

Skrevet av / 11.03.14 - 05:17
Klipsch Stadium
Lasse Svendsen

NO gullikon 2014.indd

Man regner ikke med at den nye trådløse generasjonen bordhøyttalere, nærmest spiller uten begrensninger. Tvert i mot er de stappfulle av begrensninger. Ikke spiller de særlig høyt, ikke går de dypt i bassen. Kort sagt er begrensningene ofte flere enn fordelene, men så koster de fleste av dem en brøkdel av Klipsch brutale Stadium-høyttaler.

Den lever i høy grad opp til navnet, for Klipsch har klart å pakke et veritabelt lydfyrverkeri inn i den 53 cm brede høyttaleren.

Stadium er egentlig et fullverdig anlegg. Hvis man ser bort fra fraværet av CD-spiller og radio, finnes det mange tilkoblingsmuligheter. Slik at man kan bruke den sammen med TV-en, nettbrettet og en laptop. Eller strømme musikken trådløst fra mobilen.

Du kan koble til en lydkilde med kabel i en analog linjeinngang på baksiden. Eller USB-inngangen som også lader mobilen, mens en optisk digital lydinngang kan brukes sammen med TV-en eller laptopen.

De nærmeste konkurrentene i denne klassen, er Geneva Model XL, som koster 16.000 kr uten stativer, og er ute i en forbedret versjon i disse dager. Eller McIntosh McAire til 25.000 kr.

Klipsch-Stadium-whitebg

Trådløs
Hvis du foretrekker å strømme musikken, kan du velge mellom Bluetooth som støttes av alle håndholdte enheter som smartmobiler og nettbrett, eller AirPlay som støttes av Apples iOS-enheter. Som iPhone, iPod touch og iPad.

Med AirPlay-strømming kan man få bedre lyd enn med Bluetooth, som ellers brukes av mange andre høyttalere, fordi AirPlay støtter ukomprimert trådløs lyd. Det betyr at strømmetjenester som Wimp HiFi potensielt kommer mer til sin rett. Wimp HiFi-abonnement er en litt dyrere tjeneste enn vanlig Wimp-strømming, bare med musikkfiler i samme kvalitet som CD – 16-bits lydfiler uten komprimering, i stedet for MP3-formatet med komprimering.

Stadium støtter også DLNA, slik at også Android-brukere kan strømme musikk til høyttaleren via wi-fi i stedet for Bluetooth.

Høyttaleren leveres med en fjernkontroll som har en praktisk holder for mobilen integrert i enden av fjernkontrollen. Du kan også styre høyttaleren og innstillingene Klipsch Air appen som du kan laste gratis ned til mobilen.

Råtøff lyd
Men det er lydkvaliteten som i størst grad skiller Stadium fra de andre trådløse høyttalerne vi har testet. Stadium er forresten et todelt 2,1-kanals høyttalersystem, med venstre og høyre kanal boltet fast i en solid plattform. Høyttalerne har hver sitt 13,3 cm store basselement plassert mellom høyttalerne, slik at de spiller mot hverandre og skaper mer energi i bassen.

Under de avtakbare frontene sitter en 89 mm mellomtone med aluminiumsmembran, og en 25 mm titandiskant i en kort Tractrix hornlading, for høyere effektivitet. Alt dette drives av en digital forsterker som skal være i stand til å levere maks 400 W effekt, og dra bassfrekvensene ned mot dypbasskjelvende 26 Hz. Som får det til å ryste i skjelettet.

Du merker det godt på Eric Claptons Crossroads-prosjekt. Live-musikk med ham selv og andre artister, gjengitt med gnistrende dynamikk fra Klipsch-høyttaleren, som får det til å knake i skapstammer og riste i bokhyller. Samtidig er lyden klar og tydelig, med bare unntaksvis antydning til litt hardere diskant, når man spiller riktig høyt. Dave Matthews Grux og Shake Me Like A Monkey, fra Big Whiskey and the GrooGrux King, kjenner du i magen når trommene og bassen velter ut i rommet.

Det er makeløst lydtrykk fra en så liten høyttaler!

Klipsch-Stadium-top

Mer raffinerte lydbilder som i Alison Krauss Paper Airplane, kommer godt ut av det i Stadium-høyttaleren. Klangen er klokkeren, og vokalen myk som florlett silke. Det stokker seg ikke før jeg lar Hélène Grimaud tolke Beethoven med Dresden Staatskapelle. Da må jeg dra ned volumet, fordi strykerne lyder for grovkornet etter min smak. Vel og merke når jeg spiller skikkelig høyt.

Men det er kanskje en liten pris å betale, all den stund man får en enestående opplevelse på nesten alt av musikk. Hele tiden. Den eksplosive kraften gjør at høyttaleren egner seg godt til spill og film også, og det skulle egentlig bare mangle, prisen tatt i betraktning.

Les flere tester av Klipsch høyttalere

Lyd & Bilde mener

Klipsch Stadium er kanskje den beste trådløse bordhøyttaleren. Den er i hvert fall den kraftigste og festligste. Musikk blir ikke kjedelig med denne i stuen. Hvis du skal fylle huset med lyd, er det denne du skal ha. Hvis du har plass og råd. Prisen kan virke avskrekkende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Studiolyd hjemme

Blåser ut vinduene

Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til

Ekte bærbar hjemmekino

Høyttalerne du blir forelsket i

Spiller tøffere enn det meste

Gud bedre, for et lydbilde!

Bærbar strandfest

De beste høyttalerne du aldri har hørt om

Lydplanke: Slik får du den beste TV-lyden

To skritt frem og ett tilbake for Move 2

Groovy lyd for kresne ører

Scroll to Top