Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Kef X300A

Kanonbra PC-høyttalere

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…
Lyd & Bilde mener
Stort og fokusert lydbilde Presis timing Taktfast bass
Begrensede tilkoblingsmuligheter
Spesifikasjoner
  • Toveis aktive høyttalere
  • 2 x 50 + 2 x 30 watt
  • USB inngang
  • 5” Uni-Q

Det er bare å innse at måten vi forbruker, deler og oppdager musikk på er i stadig forandring. Noen sverger fortsatt til CD, andre har på nytt funnet kjærligheten til god gammeldags vinyl, – men de aller fleste av oss henter i dag musikken vår fra nettet, på en eller annen måte. Vi kjøper og laster ned musikk fra iTunes, strømmer direkte fra musikktjenester som Spotify, Wimp eller SoundCloud, og deler favorittlåtene våre via Facebook. Og hos de aller yngste er det faktisk YouTube som er den mest populære kilden til daglig musikalsk føde.

Problemet med musikk via PC-en er bare lydkvaliteten. De innebygde høyttalerne i laptopen låter redselsfullt, og de færreste PC-høyttalere har noe man vil finne på å kalle hi-fi lyd.

Behovet for et par fullblods PC-høyttalere med hi-fi lyd har plutselig blitt mye større.

Dette er noe engelske KEF har fått med seg. De startet med å lage nærfeltsmonitorer til BBC for femti år siden, og nå har de lagt all sin kunnskap ned i en digital monitorhøyttaler som skal tekkes den nye generasjonen musikk- og lydinteresserte.

X300A
KEF X300A er fullaktive, digitale høyttalere. I hver høyttaler sitter det en D/A konverter med USB-inngang, elektronisk delefilter og to forsterkere som forsyner bass/mellomtone og diskant med henholdsvis 50 og 30 watt. 80 watt høres kanskje ikke så mye ut, men er i dette tilfellet sammenlignbart med dobbel effekt inn i vanlige passive høyttalere, fordi effekten tar ”snarveien” rett inn i høyttalerelementet, i stedet for å bli til varme gjennom metervis av kobbertråd.

Nettopp dette er fordelen med aktive høyttalere, hvor produsenten har full kontroll over kvaliteten i alle ledd, og kan sørge forsterkere og høyttalerelementer matcher hverandre perfekt både når det gjelder effekt, impedans og frekvensgang. X300A skal kobles til en PC eller Mac med USB, og den innebygde D/A konverteren håndterer musikkfiler med opptil 24 bit/96 kHz oppløsning. Dermed kan du lytte til alt fra MP3 til høyoppløste master-filer via KEF X300A, noe som er godt nytt for oss lydfriker. Dynaudios trådløse Xeo 3 høyttalere greier for eksempel bare opptil 16 bit.

Høyttalerne bruker KEFs karakteristiske Uni-Q koaksialelement, hvor diskanten sitter montert i senter av basselementet. Dette patentet gjør at all lyden spres fra samme punkt, noe som gir et svært nøyaktig og konsentrert lydbilde. Elementet i X300A er siste versjon av Uni-Q som også finnes i lignende utgaver i R-serien og de kostbare Blade høyttalerne.

KEF X300 i bruk
X300A er veldig enkle å sette opp. Det følger med fire kabler til oppkobling: En USB-kabel fra PC til høyttaler 1, en USB-kabel videre til høyttaler 2, og til slutt strømkabler til begge høyttalerne. Det blir med andre ord en del ledninger å holde styr på, men fordelen er at det fungerer knirkefritt. De medfølgende USB-kablene til PC er bare en meter lang, og to meter mellom høyttalerne.

Annonse

Takket være at forbindelsen mellom høyttalerne skjer via USB, overføres lyden lynraskt og synkronisert i stereo. Vi opplevde ingen ulyder eller ”dropouts” under testen, og merket heller ingen forskyvning i stereoperspektivet, slik vi har opplevd med en del trådløse høyttalere. Høyttalerne slår seg automatisk av og på når du napper ut USB ledningen, og har gummiknotter slik at de kan settes rett på skrivebordet.

Når alt av ledninger er plugget inn, installerer høyttalerne seg selv via USB-grensesnittet og vil dukke opp automatisk som eksterne høyttalere i lydmenyen på PC eller Mac. Alt du behøver å gjøre er å sette en passende gain med volumkontrollen på baksiden, deretter kan du bruke PC-ens egen volumkontroll til å styre lyttenivået til daglig bruk.

Lydkvalitet
Vi som har vokst opp med svære gulvhøyttalere, tykke kabler og separate forsterkere med en CD- eller platespiller på toppen, forventer ikke fullblods hi-fi lyd fra to små høyttalere og en laptop. Men disse KEF-høyttalerne er et godt eksempel på hvor bra et PC-basert oppsett faktisk kan låte. Med X300A på hver sin side av PC-skjermen, forvandles kontoret plutselig til et lite lydstudio!

Førsteinntrykket er at høyttalerne serverer en åpen, fokusert og superdetaljert lyd i typisk KEF-stil. De gir litt den samme følelsen som å trekke et par virkelig gode hodetelefoner over ørene – lydbildet er tett og helomsluttende, samtidig som instrumentene kan plasseres med en nesten nifs presisjon.

Det blir raskt klart at X300A er en ærlig og nøytral lydformidler, som får frem mikrodetaljer som vanligvis forsvinner i grums og sus på vanlige PC-høyttalere. Det blir feil å sammenligne med billige PC-høyttalere som våre trofaste Logitech-er – mer nærliggende er det å likestille lyden med virkelig gode studiomonitorer. Men mens mange studiomonitorer ofte er litt forsiktige i toppen (for å skåne ørene etter timevis med miksing) er det massevis av sprut og energi i diskanten fra de små KEF-ene.

KEFs koaksialelement Uni-Q fungerer som forventet utmerket til nærfeltslytting, og gir en utmerket holografi selv når man sitter rett foran skrivepulten. Selv med bare 0,5-1 meters avstand til høyttalerne danner de et lydbilde med imponerende dybdeperspektiv – og skarpere presisjon enn typiske toveis høyttalere, der diskant og mellomtone nødvendigvis får en avstand på 10 centimeter eller mer.

Når man sitter så nær høyttalerne er det ikke uvanlig å høre sus og støy fra høyttalerkanalene, men i X300A er det er kun ved å legge ørene helt inntil at vi hører antydning til sus. Viften på min MacBook Pro kunne høres tydeligere enn sus fra X300A. Et lavt støygulv betyr også at du ikke behøver å spille særlig høyt for å høre detaljer klart og tydelig.

En annen ting som utmerker seg er den tøffe og taktfaste bassen. X300A har en imponerende dyp og saftig bassgjengivelse som gjengir selv krevende trommer og kontrabass med stoisk kontroll. Mange aktive høyttalere er litt underdimensjonerte og mister dynamikk i bassen når det slår til som verst, men KEF-ene har full kontroll. Kjellerdypt går de likevel ikke, og under 50 Hz sier det brått stopp. Kvaliteten i bassen er imidlertid såpass god, at den ofte gir inntrykk av å gå dypere.

Annonse

Flere bruksområder?
KEF-ene gjør seg på ingen måte bort i et større lytterom heller. De greide fint å fylle vårt testrom på ca 25 kvadratmeter med høy og ren lyd. Når det er sagt, er det ingen ”desibelmonstre” vi snakker om her, og til krevende hi-fi og hjemmekinobruk ville vi nok foretrekke høyttalere med enda mer lydtrykk, overskudd og dypbass. Det virker som om klangbalansen er best tilpasset et liv på skrivebordet som nærfeltsmonitor, snarere enn et stueanlegg. X300A har riktignok en bryter på baksiden som tilpasser klangen for bord- eller stativplassering, men denne gjorde ikke spesielt stor forskjell i så måte.

Det vi savner på X300A, er en utgang for tilkobling av aktiv subwoofer. I tillegg setter mangelen på vanlige digitalinnganger, som optisk eller koaksial, en begrensning for hvilket utstyr du kan bruke høyttalerne sammen med. Hvilket jo er synd, for det hadde gjort X300A til en enda mer potent kandidat i krevende hi-fi oppsett.

Det kan nesten virke som KEF har ønsket å distansere X300A litt fra sine øvrige hi-fi høyttalere. Kanskje er det strategisk, for det er ingen tvil om at X300 er en utrolig god høyttalerpakke til prisen, og du skal ha en god forsterker sammen med de passive R100 for å slå dem på alle områder.

Konklusjon
KEF X300A er på mange måter revolusjonerende gode PC-høyttalere. Plugg dem inn via USB, og du vil høre mer detaljer og liv fra musikkfilene dine enn du knapt trodde var mulig! X300A spiller høyt, rent og med taktfast og fyldig bass, og serverer et superskarpt og kjempedypt lydbilde. De er imidlertid ikke like egnet for stuebruk – det setter  tilkoblingsmulighetene en liten stopper for. Et lite skår i gleden altså, men så er da X300A først og fremst laget for å være en hi-fi høyttaler til skrivebordet, og der har KEF utvilsomt lykkes. Setter du disse på hver side av dataskjermen, må du regne med å bli sittende litt lenger…

Full tilgang til Lyd & Bilde for 1 kr

Prøv i en uke og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter
Skrevet av

(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

6 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Redaksjonen anbefaler

Les også

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Med KEFs nye høyttalere trenger du bare koble til en PC, og vips, så har du et stereoanlegg! Låter bra gjør de også…

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.