annonse
annonse

KEF LS50 Wireless

Mars 2017KEF LS50 Wireless

Moderne stereo

KEF gjør det igjen med en trådløs utgave av en av de beste høyttalerne vi har testet.

Pluss
Nydelig klang og praktisk høyttaler for de som strømmer mye. Gode tilkoblingsmuligheter, og man kan tilpasse lyden til rommet.
Minus
Kan virke komplisert å sette opp, noe mangelfull appstyring uten Spotify eller Tidal integrert.

Skepsisen man måtte ha mot trådløse høyttalere, er lett å forstå. I våre tester har vi erfart at det ofte er kompromisser både på lydkvalitet og brukervennlighet. Så hvis noen blir skuffet over trådløse høyttalere, skjønner vi hvorfor.

Det finnes alltid unntak. Dynaudios Xeo-serie og ELACs AIR-høyttalere, er eksempler på hvor vellykket det kan bli, når man tar hensyn til lydkvalitet.

Dessverre er utvalget av trådløse høyttalere av samme kvalitet, sterkt begrenset.

Men det var før vi testet KEF LS50 Wireless.

Ikke tenk på disse som et par KEF LS50 med trådløs tilkobling. Dette er nemlig noe ganske annet. Høyttalerne er basert på den prisvinnende LS50, en av våre favoritthøyttalere faktisk, men inni kabinettet er alt nytt.

Den vanlige LS50 er en 30 cm høy toveis bokhyllehøyttaler, som spiller bedre enn de fleste tilsvarende høyttalere vi har testet. Den trådløse utgaven bruker det samme unike (!) Uni-Q elementet, med diskanten plassert i sentrum av en 13 cm aluminiumsmembran i en magnesiumlegering.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Den koaksiale elementkonstruksjonen sørger for et mer uniformt spredningsmønster og null tidsforsinkelse mellom frekvenser. Det fungerer utmerket på LS50 og KEFs R- og Reference-serie. Ingen grunn til at det ikke skal fungere på den trådløse utgaven.

Med denne trenger du ikke noe annet enn et par strømuttak.

Tenk på dem som stereo for det moderne hjem. Plugg TV-en i den optiske inngangen, strøm musikken trådløst med Bluetooth, og glem resten.

Et trykk på fjernkontrollen eller på toppen av den høyre høyttaleren er nok, så er det bare å flippe opp mobilen, og spille musikk.

Oppsett

Du kan egentlig sette dem hvor du vil. Uten å ta hensyn til “hifi-ting”, for KEFs ingeniører har sørget for å gjøre høyttaleren tilpasningsdyktig. Vil du ha dem i IKEA-hyllen? Ikke noe problem. Kanskje på skrivebordet? På stativer? Høyttaleren kan nemlig programmeres med et tastetrykk, slik at den tilpasser seg miljøet den står i. For eksempel når den står nær bakveggen.

Men alt er ikke like enkelt.

Første gang man kobler dem opp, plugger i strøm og kobler høyttalerne sammen med den medfølgende ethernetkabelen (en fordel faktisk), må man laste ned appen til høyttaleren.

Den bruker man for å koble høyttaleren til det trådløse nettverket hjemme, gjøre innstillingsvalg – for eksempel justere bass og diskant, og spille av musikk.

Når Wifi er valgt som inngang – du kan også bruke den medfølgende fjernkontrollen – kan du gi høyttaleren tilgang til musikkbiblioteket ditt via UPnP. Forutsatt at det er delt allerede i det trådløse nettverket ditt. Ellers må du gå inn på datamaskinen og gi den tilgang til musikken på harddisken.

Alternativt kan du bare strømme med Bluetooth, som jeg tror de fleste velger å gjøre. Men det er et komplekst produkt, og det kan virke overveldende første gang man setter opp en så pass avansert høyttaler.

Ser du etter Spotify Connect eller Tidal-integrasjon, finner du det foreløpig ikke i LS50 Wireless. Det må du sette opp selv, eller strømme via USB fra laptopen, alternativt fra en Spotify eller Tidal-appen på mobilen.

Litt teknikk

Alt du trenger er bygget inn i høyttaleren. Du trenger ikke koble til noe annet enn den nevnte ethernetledningen mellom høyttaleren. En løsning KEF har valgt fordi det er lettere å synkronisere musikken mellom høyttalerne, med fysisk tilkobling enn trådløs.

Hvert element, altså de to i den koaksiale konstruksjonen, drives av hver sin forsterker. En analog forsterker på 30 W effekt driver diskanten, mens en 200 W klasse D-forsterker driver bassen.

De styres av en digitalprosessor som deler signalet mellom elementene, og hele tiden korrigerer for tidsforskjeller, slik at det ikke skal eksistere forsinkelse mellom dem.

Det sitter en digitalkonverter for hvert av elementene i hver høyttaler. Den jobber med 24-bits ordlengde på 192 kHz, og støtter høyoppløste musikkfiler. Altså filer av høyere kvalitet enn MP3-filer.

picture3 picture4
<
>
Appen gir deg tilgang til flere viktige parametere som kan gi deg bedre lyd.

Equaliser

Høyttalerne har fire innstillinger som er tilpasset ulike plasseringer. De styres med fire knapper på baksiden, Desk, Stand, Wall og Free Space. Eller hylle, stativ, vegg og frittstående. De påvirker balansen i lyden, slik at man for eksempel ikke får overdrevet mye bass, hvis høyttalere står inn til veggen ved siden av TV-en.

Med appen kan man gjøre flere endringer. Som å justere diskantnivået, fase eller bassrekkevidde. Den kan stilles til mer eller mindre dypbass, i tillegg til standard. Hvis man kobler til en subwoofer, kan man stille delefrekvensen mellom sub og høyttaler i appen.

Lydkvalitet

Så det er mange muligheter for å få optimal lyd ut av de små høyttalerne. Når alt er satt opp, kan man vente seg skikkelig bakoversveis.

De spiller forbløffende stort og tøft, og leverer et varmt, fyldig lydbilde med mer dypbass enn de fleste er vant til fra små høyttalere. Den komplekse perkusjonen som er drivende for låtene på Tinariwens nye album, Tiwàyyen, hamrer løs på parketten uten at det låter rotete eller udefinert. Gitarene kommer klokkeklart frem i det store lydbildet, og den dynamiske kontrasten er upåklagelig.

Jeg savner litt luft i diskanten på Renée Flemings samling med operastykker, men det hjelper å skru opp diskanten litt i appen. Det drar også med seg klangen i strykere, som jeg fikk til å lyde tydeligere i mellomtonen, da diskantnivået økte litt. Det hjalp også på vokalen til Hannah Reid i London Grammar. Den nye singelen Rooting For You, ga meg øyeblikkelig gåsehud fra nakken og ned, og pianotonene lød som skinnende perler i bakgrunnen. Virkelig vakkert.

Man glemmer fort høyttalerne, og lar seg rive med av musikken på en annen måte enn normalt, ved lytting til trådløse høyttalere vel å merke.

KEF-høyttalernes styrke ligger i en svært velbalansert konstruksjon, med gjennomtenkte løsninger, som resulterer i et sjelden vellykket lydbilde uten skjulte skjær i sjøen. De har et nydelig fokus uten at det låter skarpt, steinkontroll i bassen uten å overdrive, og leverer varm og fyldig klang, uten å låte ullent.

Hvis du vil ha trådløs strømming og enda bedre lyd, er to Devialet Phantom svaret, men da skal du betydelig opp i pris.

Beste til nå

Den trådløse utgaven av KEF LS50, er egentlig bedre enn originalen. Den koster riktignok det dobbelte, men det er det verdt fordi den er lettere å få til å spille optimalt, og da lyder den bedre enn den kablede utgaven fra 2013. Jeg kan ikke komme på noen bedre trådløse høyttalere for folk flest. Hvert fall de som er over gjennomsnittet interessert i musikk, og ikke kimser av prislappen.

quote

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Type: Trådløs høyttaler
Bass: 130 mm magnesium/aluminium membran
Diskant: 25 mm aluminiumsdiskant
Lydtrykk: 106 dB
Tilkoblinger: Wifi, Bluetooth, optisk digital, USB, analog stereo, Ethernet, subwoofer
Mål/vekt: 30 x 20 x 30,8 cm/10 kg
Annet: Sort, hvit, grå

Pris: 23990,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
gruppetest
7 par vegghøyttalere

Lyd, lyd fra veggen der

Hvorfor skal du godta middelmådig lyd, bare fordi du ikke ønsker store, prangende høyttalere i stua?

test
Leica Q2

Verdens beste ­kompaktkamera

Når kun det beste er godt nok, kan Leica Q2 være svaret.

anmeldelse
Quicksand – Störst av allt, sesong 1

Skremmende samtidsdrama

Skremmende drama som bringer den amerikanske våpenkulturen inn i vår egen trygge bakgård.

Annonsørinnhold
Asus Zenbook-serie

Asus går helt til kanten med ny Zenbook-serie

17 timers batteritid, en skjerm som utgjør 95 prosent av overflaten og numerisk tastatur gjemt i laptopens touchpad. Alt sammen testet for å leve opp til militære standarder. Asus flytter grensen for hva man kan forvente av en laptop som veier under 1700 gram.

Her er Samsungs super-selfiekamera

Den nye A-serien går fra budsjett til luksus med heldekkende skjerm og vendbart trippelkamera!

test
Sony Xperia 10 Plus

Bomskudd i bredformat

Tross 21:9-skjerm har Xperia 10 Plus for mange kompromisser til å overbevise.

Ikeas smarte høyttalere er her

I sommer kommer høyttalerne Symfonisk, som er et resultat av et samarbeid med Sonos.

test
Motorola moto G7 Plus

Kongen av mellomklassen

Motorola moto G7 Plus snakker til fornuften. Selvfølgelig er flaggskipmodellene på markedet bedre, men de er også tre ganger dyrere.

Beovision Harmony: 77-tommers tryllekunst fra B&O

Går det an skjule en TV på nesten to meter i diagonalmål? Bang & Olufsen gjør et overbevisende forsøk på det.

anmeldelse
I Am the Night, sesong 1

Herlig retromysterium

I svette og varme Nevada vokser Pat opp – som 16-åring snus livet hennes på hodet i det familiebakgrunnen blir kjent.

Åpent kontorlandskap? Disse hodetelefonene lover evig lykke

Logitech lanserer to modeller for deg som sjeneres av støy i kontorlokalene.

anmeldelse
Creed II

Nostalgisk testosteronbombe!

Stallone gjenforener alle kreftene fra «klassikeren» Rocky IV i en pompøs nostalgitripp.

anmeldelse
Widows

Heftig girl power!

Et spektakulært kupp går spektakulært til helvete – enkene viderefører ektemennenes tvilsomme geskjeft.

annonse

Klassisk rock på biblioteket

Opplev vintage high-end på biblioteket og lytt til musikk som på kult-barene i Japan.

Hi-fi-vår i hovedstaden

Denne helgen ringes våren inn, med messer og tilbud i flere butikker i hovedstaden.

Speilrefleks? Prøv igjen

Panasonic Lumix G90 er litt utenom det vanlige.

test
Avantgarde Acoustic Zero TA XD

En real storslegge

Kan noen få naboene til å slutte å kjefte? Jeg prøver å høre musikk her!

test
Canon RF 28-70mm f2 L USM

Perfeksjonert og lyssterk zoom

Du har ikke sett maken. Ikke vi heller. Canons massive 28-70mm er rett og slett rå.

anmeldelse
Fabeldyr 2: Grindelwalds forbrytelser

Visuell fantasimagi

Harry Potter-universet veves mer og mer inn i Fabeldyr-universet, i en visuell fest av en film.

anmeldelse
Hunter Killer

Mayday! Mayday!

Filmen ble sluppet den 1. april – vi trodde først det var en aprilspøk…

Ser du hva dette er?

Det er en McIntosh, men ikke en forsterker.

anmeldelse
The Highwaymen

Sober roadmovie

En annerledes, og stillferdig, klappjakt på tidenes mest kjente forbryterpar i USA.

Laptopfølelse på iPad Pro

Beskyttelse og bakbelyst tastatur til de nye iPad Pro-modellene

gruppetest
Tre gaming headsets

Strid i familien

Logitech vs. Logitech. Har du bruk for den dyreste modellen for å vinne, eller er den billigste best i virkeligheten?

test
Rega Aura MC

En analog åpenbaring

Rega Aura MC, er phono-trinnet som lager gull av sort vinyl.

test
Huawei P30 Pro

Råeste mobilkamera noensinne!

Huawei P30 Pro er den beste kameramobilen på markedet, og befester Huaweis plass på kameratronen, hvor de har sittet trygt siden i fjor.

Vårt kundesenter hjelper deg hvis du har spørsmål eller trenger hjelp vedrørende ditt abonnement.

Du kan sende mail eller ta en telefon.

Åpningstider: mandag – fredag

0900 – 1130 og 1230 – 1500.

Support Tlf: 815 73 510

 

Support email: abo@lydogbilde.no 
×
Motta Lyd & Bilde Nyhetsbrev

×