TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST JBL Xtreme 3

Bærbart konsertanlegg

JBL Xtreme 3 er et godt alternativ til den svære Boombox 2, og halvparten så dyr.

forfatter
Publisert 03.08.21 - 10:00
Karakter
JBL Xtreme 3
L&B mener
Spiller mektig tøft og høyt. Massiv og godt kontrollert bass. Kan pares med flere høyttalere. Skulderrem følger med.
Litt for basstung etter vår smak, og ingen appstyring.
Spesifikasjoner

Type: Trådløs, bærbar høyttaler
Trådløst: Bluetooth 5.1
Tilkoblinger: USB-C, USB-A, AUX
Bass: 2 x 70 mm
Diskant: 2 x 20 mm
Effekt: 2 x 25 + 2 x 25 w RMS
Lydtrykk: N/A
Frekvensområde: 53,5 Hz – 20 kHz
Batteritid: opptil 15 timer
Mål/vekt: 29,8 x 13,6 x 13,4 cm/1,97 kg
Værtettet: Ja, IP67
Annet: Mørk, blå, sort, kamo. Skulderrem.
WEB: jbl.com

Veil. pris 2.990Pr. 03.08.21 Produktside

Egentlig er den litt for stor til å passe i skulderbagen. Kanskje er det derfor JBL Xtreme 3 leveres med skulderrem. Uansett så er den mellomstore Bluetooth-høyttaleren, en perfekt følgesvenn for alle som liker å ha med musikk på tur.

De bærbare JBL-høyttalerne er enormt populære, og har ført JBL på toppen av salgstatistikkene. Det er ikke bare fordi de lager mange

forskjellige høyttalere, i alle prisklasser, men også fordi flere av høyttalerne faktisk lyder bra.
Den svære Boombox 2 er kanskje dyr, men så er den blant de aller beste bærbare, og den mindre Charge 5 er blant våre favoritthøyttalere i den andre enden av prisskalaen.

Charge 5 er betydelig mindre enn Boombox 2, og koster det halve.
Foto: Lasse Svendsen

JBLs nye Xtreme 3 legger seg midt mellom de to, og er kanskje mer enn større utgave av Charge 5, enn en mindre utgave av Boombox 2. Men prinsippene er de samme. To par høyttalere gir deg stereolyd, og så skjøtes bassen på av to passive radiatorer på sidene. Som vibrerer i takt med musikken.

Det merkes selvsagt godt på den store Boombox-modellen, men de små utgavene har enda mer nytte av de passive bassene. Det indre volumet er så lite, at de aktive bassene trenger den hjelpen de kan få.

I Xtreme 3, som selvsagt er støv, og vanntett, er det et 70 mm basselement i tospann med en 20 mm diskant for hver kanal, pluss de nevnte passive bassene på sidene. Derfor skal man ikke sette høyttaleren på høykant, sidebassene fungerer best når de spiller fritt.

En passiv bass på hver side, gir bra med trøkk når man spiller høyt.
Foto: Lasse Svendsen

Høyttaleren lades med med medfølgende USB-C-lader, og spiller i opptil 15 timer. Det er ni færre timer enn Boombox 2, som har et mye større batteri som holder i 24 timer. Det er også fem timer mindre enn den kompakte Charge 5, som holder på i opptil 20 timer.

Men i tillegg til Bluetooth 5.1 som kan være tilkoble to mobiler samtidig, har man også muligheten for å koble til en ekstern lydkilde over en 3,5mm minijackkabel, og mobilen kan lades fra USB-porten under den gummierte luken på baksiden.

Der Charge 5 er så liten at den kan bæres i én hånd, krever Xtreme-høyttaleren to hender. Eller den medfølgende skulderremmen, som har innebygget flaskeåpner (!).

Flaskeåpneren er en fiffig, og nyttig, detalj.
Foto: Lasse Svendsen

Musikken kan kun komme fra Bluetooth altså, og det finnes ingen app lik den Ultimate Ears bruker, som gjør det enkelt å justere bass og diskant, eller koble sammen flere høyttalere.

Det siste kan man faktisk gjøre, men med en knapp på høyttaleren. Partyboost kalles det, og kobler man sammen to høyttalere, kan man få stereolyd. Kobler man sammen flere, kan man få enda mer trøkk i festen, og man kan koble sammen både små og store (JBL-høyttalere) trådløst.

Xtreme-utgaven har en AUX-inngang i tillegg, jmf. med Charge 5.
Foto: Lasse Svendsen

Basstung og tøff

JBL-høyttaleren er meget solid bygget. Ikke bare er den værtettet, man får inntrykk av at den virkelig tåler å være med ut under alle forhold. Skulderremmen gjør den store høyttaleren mer bærbar, og har man ikke glemt å lade batteriet, så klarer den å holde liv i festen ut i de små timer.

Den leverer ikke på langt nær det samme volumet, eller basstrykket, som den store Boombox-utgaven, men Xtreme 3 spiller høyere og med kraftigere bass enn den mindre Charge 5.

Som fikk meg til å stusse over om JBL bevisst har valgt en annen tuning av lyden på Xtreme 3. Den har nemlig en litt mer ullent mellomtone, som heller ikke er så godt fokusert som på Charge-høyttaleren. Som også har en langt mer hørbar diskant. Innendørs kan den kanskje bli litt skarp når man spiller høyt, men utendørs gir den markerte diskanten i Charge 5, rett og slett klarere lyd.

Xtreme 3 er en del større enn Charge 5 i forgrunnen, men har dårligere batteritid.
Foto: Lasse Svendsen

På Xtreme-utgaven er lyden varmere, bassen er fyldigere, og har mer vekt og kraft. Det merkes spesielt godt på avspilling av Tidals utvalgte (redaksjonens) favoritter, hvor det er en overvekt av pop, rock, R&B, og utpreget rytmisk musikk, som passer perfekt til lydbildet JBL-høyttaleren skaper.

Personlig ville jeg nok valgt enn annen høyttaler til Leif Ove Andsnes innspilling, Mozart Momentum – 1785 – for finesse og raffinement er ikke JBL-høyttalerens styrke.

Ikke så mange andre bærbare Bluetooth-høyttaleres heller.

Høyttaleren er værtettet og tåler å være ute.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Den store JBL Xtreme 3, er det rette valget hvis man synes små bærbare høyttalere blir for pinglete. Den klarer å større grad å få festen i gang enn den mindre JBL Charge 5, men klarer ikke å levere samme enorme lydbilde som Boombox 2. Men den er et godt kompromiss, gunstig priset og solid bygget med værtetting. Den bare ber om å bli tatt med ut, hvor den vil overbevise de fleste med sitt store lydbilde, kontante bass og engasjerende dynamikk.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
  • Over 6000 produkt-tester
  • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
  • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Alltid oppdatert på siste nytt
  • Nyhetsbrev rett i innboksen
  • L&B TechCast - en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
  • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

6 portable trådløse høyttalere

Ta musikken med på utflukten

Smarte portable høyttalere som gjør seg like bra på stranden som på piknikteppet.

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kan være midt i blinken for mange Endelig en rimeligere Sonos-sub! Og Sub Mini kan være akkurat hva du har ventet på.
Skikkelig hi-fi til småpenger Argon Audio har oppdatert sin allerede vellykkede Forte-serie. Det er den bare blitt bedre av.
Monitor Audio fornyer Platinum-serien Monitor Audio feirer 50 år og lanserer nye flaggskiphøyttalere.
Ny 700-serie med høyttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end høyttalerne i 800-serien.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Partyhøyttaler med karaoke og DJ-funksjon Spiller dundrende høyt i 25 timer.
Følg Lyd & Bilde