TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST JBL L52 Classic kompakthøyttaler

Et knallkjøp

JBLs minste er kanskje liten, men den vet å sparke fra seg.

forfatter
Publisert 13.04.22 - 12:00
Karakter
JBL L52 Classic kompakthøyttaler
L&B menerskew
pluss Dynamisk og engasjerende med uvanlig potent bass. Liker å spille høyt, og du hører ingen forvrengning da heller.
minus Du får ikke med deg hele den nederste oktaven i et konsertklaver, og det finnes mer detaljrikdom andre steder.
Veil. pris 11995 Produktside
Spesifikasjoner
  • Type: 2-veis kompakthøyttaler
  • Bass: 13,3 cm fibermembran, JW135PW-4
  • Diskant: 20 mm titanium, JT020TI1-4
  • Følsomhet: 85 dB
  • Impedans: 4 Ohm
  • Frekvensrespons: 47 Hz – 24 kHz -6 dB
  • Delefrekvens: 2800 Hz
  • Mål/vekt: 33 x 19,6 x 21,6 cm / 5 kg
  • Annet: Valnøtt, eller sort finer, blå, sort el. oransje grill
  • Web: audiocenteret.com
Annonse fra prisguiden.no

Plassproblemer betyr ofte små høyttalere med begrenset bass og lydtrykk. De mest ihuga entusiastene kjøper gjerne en bra subwoofer for å redusere mesteparten av problemet, men det bringer ikke alltid ekvipasjen helt til mål. 

Hvert fall ikke hvis høyttalerne mangler dynamiske evner, og smelter som en overopphetet lyspære når man skrur opp volumet.

Går man opp bittelitt i størrelse, til f.eks. JBL Synthesis 4309 eller Dynaudio Evoke 20, blir alt straks mye bedre, men da må man knuse begge sparegrisene, for de hører knapt til i  budsjettklassen.

Det gjør ikke JBL L52 Classic heller, men de koster det halve, og er litt mindre og lettere å få plass til. De er også forbedret for veggfeste. Oppskriften er den samme som på den mye større og langt dyrere L82 Classic, en annen av våre kompaktfavoritter, men her er basselementet markant mindre, og dermed antok jeg at de små 52-ene knapt kom til å spille i nærheten av like tøft som L82. 

Eller 4309 for den del.

Men man vet ikke hva man går til før man opplever det, og hvis jeg ble litt paff av den fete lyden fra 4309, så ble jeg minst like forbløffet over de enda mindre L52 Classic. Hvis L82 hadde en dør foran, kunne man lett fått plass til en L52 på innsiden. 

JBL L52 Classic front
Den er så liten at den forsvinner i bokhyllen, men du merker godt at den er der når du setter på musikk. Foto: Produsenten

Tøff knøttebass

Der basselementet er 20 cm på L82, er det 13,3 cm i L52. En betydelig reduksjon i areal,  som normalt betyr mindre rekkevidde og lydtrykk i bassen. Diskantelementet er også litt mindre, 20 mot 25 mm, men også her er det titanmembran, som i L82.

Høyttaleren har bassrefleksporten på fronten. En fordel for de som tenker å sette høyttaleren på en hylle, for da er det ikke så nøye at den står inntil veggen. Diskanten kan justeres litt opp eller ned med et poteter på fronten, og alt dette kan skjules av en Quadrex-grill, i enten sort, blått, eller oransje.

Men fordi det lille basselementet har lengre slaglengde enn vanlig for en 13 cm bass, og en større svingspole som tåler mer varme, samt en flux-ring som konsentrerer magnetfeltet, kan den spille med mer kraft når den spiller høyt.

Hvilket den elsker å gjøre. En liten NAD AMP 1 på 2 x 40 W effekt, hadde ingen problemer med å drive de små JBL-ene til smått imponerende lydtrykk. Den lille NAD-forsterkeren lot seg ikke i nevneverdig grad affisere av den lave følsomheten på 85 dB, og lave 4 Ohm systemimpedans heller.

JBL L52 Classic trio
L52 Classic leveres med Quadrex-grill i en av tre farger. Foto: Produsenten

Få begrensinger 

Med den mer potente Marantz Model 40n, fikk jeg virkelig fart i de små basselementene. 

For eksempel ble bassgjengivelsen på Sades Soldier of Love, strammere, dypere og mer potent. Den harde og smått frynsete gjengivelsen av cymbalene forsvant, og høyttalerne åpnet seg opp og leverte et uvanlig stort lydbilde for en så liten høyttaler.

Noen egentlig dypbass er det ikke å snakke om. Men de går tilstrekkelig dypt til at man får med seg dybden i de største trommene, og har ingen problemer med å få ståbassen til Gary Peacock til å rive i rommet.

De aller dypeste tonene til et konsertklaver blir litt borte, men klangen er tilstede i fullt monn, og det er fin dybde i klangfargene fra instrumenter. Hvis man ikke skrur opp diskanten med potmeteret på høyttalerne, får man et fyldig lydbilde med varm klang, av den typen man er takknemlig for når man spiller høyt.

For de kan spille høyt. Ikke sånn at det blafrer i gardinene og murpussen drysser på parketten, det får da være måte på fra en så liten høyttaler, men man merker godt at de livlige JBL-ene er tunet for moro.

Samtidig har de noen monitoraktig ved seg, som gjør at vokaler låter klangfullt og fint uten noen skjemmende betoninger. Instrumenter får klinge ganske fritt og ufarget ut av høyttalerne. Som aldri lyder skarpt eller hardt.

JBL L52 potmeter
Med potmeteret foran kan man heve eller senke diskantnivået. Foto: Lasse Svendsen

Det er kanskje ikke all verdens gjennomsiktighet og detaljrikdom her, sammenlignet med et par Audiovector QR1, men L52 Classic har mer potent bass og er mer leken og engasjerende på rytmisk musikk. JBL-høyttalerne tåler fint sammenligning med den dyrere referansen KEF LS50 Meta, som er et bedre valg for de som har klassisk musikk på spillelisten, og aldri befatter seg med ‘moderne’ rytmisk musikk.

JBL L52 valnott
Meget fin trefinér i valnøtt, som også brukes på rammen til grillene.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

JBL L52 Classic er den perfekte høyttaleren for alle som har begrenset med plass, og ønsker seg en skikkelig tøff høyttaler som spiller det meste av musikk med engasjement og innlevelse. Den spiller nesten med samme energi og trøkk som den over dobbelt så dyre L82 Classic, men er mye enklere å plassere. Den egner seg spesielt god i små rom, på en hylle, men klarer seg utmerket også i en stor stue. Akkurat der er egentlig det eneste stedet hvor jeg ville anbefalt en subwoofer i tillegg, for ellers står L52 Classic aldeles utmerket på egne ben.

Les også En fest av en høyttaler De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
lbpluss
Høyttaler du kan ha ute Musikk i hagen.
lbpluss
Konevennlige Lyngdorf Lyngdorf har nettopp lansert hele tre nye høyttalere: Cue-100 er en designmodell, mens CS-2 og D-60 er usynlige.
lbpluss
Marshall Middleton er kraftigere enn andre bærbare Bluetooth-høyttaleren Marshall Middleton har fire høyttalerelementer for å gi en kraftigere og større lyd.
lbpluss
Raidho har forbedret sin fineste høyttaler En av de lekreste high-end-høyttalerne vi vet om har fått sin arvtaker.
lbpluss
HomePod er det nye stereoanlegget Apples HomePod-høyttaler er virkelig engasjerende å lytte til, når den ikke lytter til deg - og en er god, men to er enda bedre.
Følg Lyd & Bilde