Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: IKEA Symfonisk

Ute av øye – ute av sinn

Sonos og IKEA har slått pjaltene sammen – og det har det kommet en virkelig vellykket livsstilshøyttaler ut av.

Skrevet av / 02.08.21 - 12:15
IKEA Symfonisk
John Hvidlykke

Hvilket avkom får man hvis man krysser en møbelgigant med en produsent av trådløse høyttalere? Man får naturligvis en høyttaler som passer inn i møblementet.

IKEA Symfonisk er en multiroms-vegghøyttaler designet til å passere selv den strengeste adgangskontrollen. Faktisk er den så godt som usynlig i et ”moderne hjem.”

Det er Sonos som har stått for elektronikken, mens IKEA har levert designen. (Foto: IKEA)

Det er Sonos som har stått for elektronikken, mens IKEA har levert designen. Og som et IKEA-produkt må du selv ta den fra hyllen i plukklageret i det lokale møbelvarehuset. Selv om den kommer flatpakket, er det ikke bruk for IKEAs berømte unbrakonøkkel for å montere Symfonisk. Den er fiks ferdig, og kan enten stilles opp mot en vegg eller henges på veggen. Det følger med gummiføtter og veggbeslag til begge deler.

IKEA Symfonisk kan enten stilles opp mot en vegg eller henges på veggen. Det følger med gummiføtter og veggbeslag til begge deler. (Foto: IKEA)

Høyttaleren er flat og rektangulær, og takket være litt designmagi virker den ikke så tykk som den er i virkeligheten. Fronten er dekket av stoff i et mønster som skal minne om kunst. Hvis du ikke er fornøyd med det medfølgende mønsteret, kan du kjøpe løse stofframmer i varehuset. Ved lanseringen finnes det omkring ti mønstre, noe som burde kunne passe til de fleste innredninger – så lenge man ikke ber om å bli inspirert eller estetisk utfordret.

Bak stoffpanelet finner man en firetommers bass/mellomtoneenhet og en domediskant. De små enhetene virker litt ensomme på den store frontplaten, men de skal jo matche det begrensede volumet i det flate kabinettet. Kabinettet er støpt i ABS-plast, men er overraskende stabilt. Tross iherdige forsøk lyktes det ikke å fremprovosere resonanser eller ulyder.

Verdslige ting som frekvensområde og forsterkereffekt har folkene hos IKEA ikke bekymret seg med å opplyse om. Men samme unnfallenhetssynd finner man også på mange andre trådløse multiromshøyttalere.

IKEA Symfonisk er så godt som usynlig i et ”moderne hjem.” (Foto: IKEA)

Enkelt oppsett

Oppsettet er, som vanlig for Sonos-produkter, ekstremt enkelt og brukervennlig. Jeg hadde ut fra tidligere erfaringer forventet å bruke tre-fire minutter på oppsettet. Men prosessen er blitt mer strømlinjeformet i mellomtiden – så det tok kun halve tiden å få Symfonisk innlemmet i husets system.

IKEA Symfonisk er en ren monohøyttaler. Det er ikke noe problem, så lenge den brukes som bakgrunnslyd eller som moderne kjøkkenradio. Men to stykker kan sammenkobles til stereo. Man kan også bruke to Symfonisk som bakhøyttalere i et hjemmekino-surroundsystem.

Som andre Sonos-høyttalere anbefales det å bruke TruePlay-romkorreksjonen, som retter ut de verste frekvenspuklene. Det kreves en iPhone for å utføre korreksjonen, men da resultatet lagres i høyttaleren, kan man heldigvis lete seg frem.

Høyttaleren er flat og rektangulær, og takket være litt designmagi virker den ikke så tykk som den er i virkeligheten. (Foto: IKEA)

Lydkvaliteten

IKEA Symfonisk er en av de billigste måtene å få Sonos-kompatibelt multirom i hjemmet på. Og til denne prisen gjør den det så absolutt utmerket at det er grunn til å ta den, selv om det ikke er behov for å falle ubemerket inn.

Det vil ikke være fair å bedømme Symfonisk efter hi-fi-mål, men den spiller faktisk veldig fint, spesielt i mellomtonen, hvor stemmer og instrumentenes grunntoner ligger. Her kan man fint høre nyanser og klangforskjeller, noe som er med på å gjøre også bakgrunnslytting til en musikalsk opplevelse, hvor man kan verdsette at det her er originalinnspillingen av Crime of the Century fra 1974 – og ikke en heismusikk-coverversjon mishandlet av et coverband.

Mens mellomtonen og diskanten er ren og klar, er bassområdet mindre overbevisende, og dynamikk er heller ikke livretten til Symfonisk. Dypbass er det ingenting av. Det øvre bassområdet holder et OK nivå – hjulpet av veggplassering og DSP – men det er vanskelig å høre forskjell på elbass, trommer og synthesizerbass. Dynamikken er også utfordret.

Til bakgrunnsmusikk

Alt dette er ikke et stort problem. IKEA Symfonisk er en høyttaler som man setter et sted hvor den ikke skal tiltrekke seg oppmerksomhet. Hverken synsmessig eller lydmessig. Og den er perfekt til bakgrunnsmusikk mens man steker kjøttkaker eller gjør lekser. Og til å følge en podcast eller lytte til en lydbok. Ønsker man mer enn det, må det tyngre skyts til. Som Sonos Five – eller et par ”skikkelige” hi-fi-høyttalere sammen med en Sonos Amp eller en Bluesound Powernode.

Afenginn Skjálvtin: Her er bassen en uklar grøt uten struktur, og slaginstrumenter klinger hult og matt. Men er man ikke dyrker av post-klassisk nordisk folkemusikk, er det neppe et problem.

IKEA Symfonisk er en av de billigste måtene å få Sonos-kompatibelt multirom i hjemmet på. (Foto: IKEA)

Konklusjon

Har du allerede et Sonos-system, er IKEA Symfonisk vegghøyttaler en av de billigste måtene å utvide anlegget på. Det finnes Sonos-høyttalere med bedre lyd – for slett ikke å nevne bedre trådløse høyttalere forøvrig. Men de er flere ganger dyrere. Og Symfonisk slår enkelt Sonos One SL til samme pris i bassevner og ren lyd. Dens sterkeste kort er imidlertid at den er lett å plassere, ikke tar opp plass – og er så godt som usynlig i innredningen. I hvertfall hvis du har en boliginnredning i en stil som den faller diskré inn i.

 

 

Karakter
IKEA Symfonisk
Basic

Lyd & Bilde mener

Så godt som usynlig i boliginnredningen. Låter forbløffende godt med tanke på prisen. Passer i Sonos-systemer. Bassen er ikke spesielt dyp, og den kan ikke spille særlig høyt. Utvalget av utskiftbare ”kunstfronter” er ikke spesielt spennende.

1 hendelser på “IKEA Symfonisk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Focal-lyd i Tesla: Så enkelt – så bra!

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Scroll to Top