Produkter i denne test
Som hi-fi-interessert har du sikkert valgt de beste komponentene til anlegget du kunne finne ut fra prisen. Fra kilden (det være seg vinyl, CD eller strømming), via forsterkeren og hele veien til høyttalerne. Og du har sikkert også brukt tid på å finne de delene som låter godt sammen.
Men hva befinner seg i mellom? Kablene som binder de nøye utvalgte delene sammen. Er de bare den nødvendige forbindelsen mellom det egentlige hi-fi, eller er en kabel i like høy grad en komponent som de apparatene den binder sammen?
Meningene er mange – og sterke! Og hvis man drister seg til å komme med et synspunkt, vil ganske sikkert utløse kraftige reaksjoner fra alle kanter. Vi våger for første gang å ta skrittet og hopper ut i ormegården.
Vi vil ikke påstå at vi har funnet endelige og entydige svar. Og selv om vi har sammenlignet forskjellige kabler, har formålet ikke vært å fremheve en vinner, men mer å avsløre hvilke forskjeller som lar seg høre, og ikke minst under hvilke omstendigheter.
Vi har til forsøket lånt en rekke forskjellige høyttalerkabler som koster fra 6000 til 20 000 kroner for et stereosett. Vi har dessuten tatt med oss noen meter vanlig strømkabel fra verktøykassen.
For at det hele ikke skal bli for lett, har vi testet kablene med flere forskjellige forsterkere etter vidt forskjellige prinsipper: en moderne klasse D-forsterker i high-end-klassen, en pentode-rørforsterker med utgangstransformator, en single-ended klasse A-forsterker med kondensator i utgangen og en tradisjonell DC-koblet klasse AB-forsterker av litt eldre dato.
Vil forskjellen være den samme på de forskjellige forsterkerne, og er noen forsterkere mer påvirkelige enn andre? Skyldes forskjellen når alt kommer til alt forsterkeren mer enn kabelen?
Uforsvarlig å la være
La oss starte med å si at kablene utgjør en forskjell. En stor forskjell. Spranget fra vanlig strømkabel til en hvilken som helst av spesialkablene er så markant at selv om man kun har et anlegg av rimelig kvalitet, kan man ikke forsvare å la være. Man går rett og slett glipp av for mye.
Som med de fleste andre hi-fi-investeringene er det imidlertid de første kronene som gir størst resultat. Spranget fra den enkle strømkabelen til Supra-kabelen er enorm. For det dobbelte beløpet får man enda en forbedring, men den er langt fra så markant.
Hvor stor del av anleggets pris som bør brukes på kabler, er opp til deg. Men ut fra lytteresultatene er det forholdsvis innlysende at en god kabel gir den største forbedringen når kvaliteten i forveien er høy. Du kan logisk nok ikke trekke ut detaljer som er gått tapt i en dårlig forsterker, men du kan få så mange som mulig av de detaljene som er der, frem til høyttalerne.
Velg din egen sannhet
Men kablene bidrar også til lyden, så det er ikke alene et spørsmål om å finne den beste kabelen man har råd til. Spesielt de tre dyrere kablene satte sine fingeravtrykk på lytteopplevelsen, og fokuserte i forskjellig grad på dynamikk, live-opplevelse og analyseevne. Og her spilte forsterkervalget også inn i forskjellig grad, noe som gjør kabalen enda mer komplisert.
Du er med andre ord nødt til å lytte selv. Formålet med historien her har ikke vært å finne den eneste, endelige sannhet, men i det minste å grave et spadetak ned i kablenes verden. Vi må også understreke at selv om det er beviselige forskjeller, er de tross alt ikke store. Et skifte mellom to forskjellige gode kabler kan være som et skifte mellom to for øvrig gode DAC-er. Hørbart, men langt mindre enn forskjellen mellom de musikkstykkene som alt til syvende og sist handler om.
Heldigvis har de fleste forhandlere av spesialkabler en «prøvekoffert» med et utvalg av kabler som du kan låne med hjem for å lytte i ro og mak på ditt eget anlegg. Her er det kanskje på sin plass å advare om at kofferten kanskje inneholder både høyttalerkabler og signalkabler, så det kan bli dyrt!
Men vi kan i hvertfall bli enige om at strømledninger heretter bare bør brukes til lamper og skjøteledninger, ok?
Kablene som ble brukt til denne testen var utlånt av AV-Connection
(Artikkelfoto: Wikimedia)
Produkter i denne test
Vanlig strømledning
Vanlig strømledning
Du sparer penger, men legger et grovt og mørkt tåkeslør over investeringen din.


Supra Sword 3.0
Supra Sword 3.0
Det behøver ikke koste en herregård å få bedre lyd. Prisen på en husmannsplass er nok.


Nordost Red Dawn
Nordost Red Dawn
Den papirtynne flatkabelen fokuserer på hyggen og opplevelsen.


Audiovector Zero Compression Signature
Audiovector Zero Compression Signature
Danske Audiovector har skapt en kabel som gjør det artigere å lytte.


In-akustik Referenz LS-1204 AIR
In-akustik Referenz LS-1204 AIR
Som en DNA-spiral som snor seg gjennom luften. Det ser sært ut, men det virker.


Spesifikasjoner
Kabel-ordbok
Kablenes verden er fylt med fantastiske faguttrykk og strålende gloser som skal forklare hvor unikt og vitenskapelig velfundert produktet er. En del har karakter av skrytprosa, mens andre er litt lettere å relatere til vitenskapelig etterkontrollerbare størrelser.
Nines
Kvaliteten på kobberet betegnes etter dets renhet, oppgitt i antall nitall. En kabel av «seven nines» kobber har en renhet på 99,99999 prosent.
OFC
Oxygene-Free Copper. Intet kobber er helt fritt for oksygen, da det reagerer med luftens oksygen, men OFC-betegnelsen brukes for å signalisere at kobberet her er svært rent. Se også nines.
Terminering
… har intet med Arnold Schwarzenegger å gjøre. Det er rett og slett hvilken type forbindelser som brukes i enden av kabelen. Alle i testen har banankontakt, men vanlige alternativer er spadekontakt, pins (gullspiker) og rå ledningsender.
Motstand
Kabler har en viss indre motstand, da perfekte ledere ikke finnes. Det påvirker signalet, men motstanden er imidlertid svært lav, og oppgis i ohm per kilometer.
Kapasitet
To elektriske ledere som løper tett sammen har en viss kondensatorvirkning, som kan dempe diskanten og gi forsterkere stabilitetsproblemer. Men det er snakk om veldig små verdier.
Selvinduksjon
Det opptrer en viss spolevirkning i kablene som kan påvirke gjengivelsen i diskanten. Det gjelder spesielt hvis lederne er flettet, og derfor ses flettede kabler sjelden i våre dager.