TEST: Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Flott og minimalistisk fra Harman Kardon

Citation MultiBeam 700 er en lekker og brukervennlig lydplanke, med Google Assistant stemmestyring.

Harman Kardon Citation MultiBeam 700
Karakter
Harman Kardon Citation MultiBeam 700

Lyd & Bilde mener

Lekkert og minimalistisk utseende, fin brukervennlighet og støtter både Chromecast og AirPlay.
Begrenset dynamikk, diskanten kan bli småhard.
 • Matcher skjermstørrelse: 40” og opp
 • HDMI: 1 ut (ARC)
 • Digital inn: Optisk
 • Nettverk: Wi-Fi
 • Trådløst: Chromecast, Airplay 2, Spotify, Bluetooth
 • Stemmestyring: Google Assistant
 • Analog inn: 3,5 mm
 • Subwoofer: Nei (trådløs kan kjøpes separat)
 • Mål: 79 x 6,5 x 13 cm (B x H x D)
 • Farge: Svart eller lysegrått ull
 • Web: harmankardon.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 5000 kr

Med Citation-serien ønsker Harman Kardon å appellere til interiørbevisste minimalister. Høyttalerne er inspirert av nordisk design, laget for å blande seg perfekt inn i lyse miljøer. I hvert fall hvis du velger versjonen i lysegrå ull, som vi har fått til test. Er du derimot ute etter noe mer anonymt, kan du velge svart.

Det er for tiden i vinden å kle høyttalerne i ullstoff fra danske Kvadrat, og Harman Kardon ønsker ikke å være noe dårligere. Stemmestyring er også noe som har økt i popularitet, og her til lands er det da Google-assistenten som er mest aktuell. Den snakker nemlig norsk. Så får det bare være at avanserte kommandoer med flere beskjeder i én og samme setning fortsatt lar vente på seg. Men det funker, og etter hvert finnes det mange smarte dingser i hjemmet som lar seg styre av Google-assistenten.

Lydplanken Citation MultiBeam 700 kan kobles til både Google Home-systemet og Apple HomeKit, så hvis du har et smarthjem basert på et av disse så blir også lydplanken en del av dette. Det finnes mange ulike Citation-høyttalere som fungerer trådløst sammen, og det er ikke vanskelig å se at Harman Kardon med denne familien jakter på markedsandeler fra Sonos.

HK_Citation Multibeam 700 side
På hver side av Citation MultiBeam 700 sitter det et hornladet diskantelement, som skal stråle lyden ut til sidene for å skape surroundeffekt. Foto: Geir Gråbein Nordby

MultiBeam 700 simulerer surround

Navnet MultiBeam kommer av at lydplanken stråler ut lyd i flere retninger, for at lydbildet skal oppleves som tredimensjonalt. Surroundlyd uten bakhøyttalere, altså.

Skjønt, har du lyst på bakhøyttalere, så kan du koble til et par Citation Surround bakhøyttalere, til 4.500 kroner. Det finnes også en Citation Sub Small (4000 kr). Ønsker du kraftigere bass, får du dette av Citation Sub (8000 kr), men det sitter nok langt inne å bruke mer penger på basshøyttaleren enn selve lydplanken.

Det finnes en enslig HDMI-kontakt på baksiden av Citation MultiBeam 700. Denne skal kobles til HDMI-kontakten merket ARC på TV-en. Optisk digitalinngang finnes også, og dessuten en analog 3,5 mm lydinngang. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkelt oppsett

Lydplanken legges flatt ned på TV-benken, eller monteres på vegg med medfølgende veggbraketter. Koble lydplanken til TV-ens HDMI-inngang merket ARC. Har ikke TV-en din dette, må du bruke optisk digitalkabel i stedet.

Førstegangsoppsettet går lekende lett. Skru på lydplanken, velg språk Norsk, finn MultiBeam 700 i listen over wi-fi-nettverk og sett opp lydplanken med Google Home-appen. Eller Apple Hjem-appen, hvis du har HomeKit-smarthjem.

HK Citation Multibeam 700 remote
Citation MultiBeam 700 leveres med fjernkontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fjernkontroll

I motsetning til Sonos med sin Beam eller kommende Arc så følger det med fjernkontroll til MultiBeam 700. Deilig. Med Sonos kan TV-ens fjernkontroll riktignok stille lydnivå, men det kan jo hende man vil skifte lydmodus etter innholdet. For eksempel Musikk når man skal høre musikk i stereo og Film, TV eller Nyheter når man ser slikt innhold.

Fjernkontrollen har dessuten en egen Google Assistant-knapp, som demper lyden fra lydplanken, så du slipper å rope over TV-lyden når du skal kommandere den til noe. Fint å ha når lydnivået er høyt. Hadde man bare kunnet bruke samme knapp til å dempe tjas og mas fra andre personer i rommet også …

Google Assistant-knappen på fjernkontrollen demper lydplanken så du lett kan snakke over lyden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Upåklagelig brukervennlighet

Det er null stress å bruke MultiBeam 700 i det daglige. Ha den på HDMI når den skal gi lyd fra TV-en, eller send (cast) musikken direkte til den fra musikk-appen på mobilen. Den responderer umiddelbart og gir det du vil når du vil ha det.

Grei nok lyd

Lydmessig låter den helt greit. Lydplanken gjør ikke noen katastrofale feil, som at bassen overdøver mellomtonen, at dialoger og sangstemmer låter tilslørt og ullent. Det låter åpent nok, klart og tydelig.

I lydmodus Film med surroundeffekten på, blir lydbildet diffust, og dialogene låter tynt og kommer ikke fra midten i lydbildet. I stedet blør de utover mot sidene. Mellomtonen er slank, som gjør at dialogene låter tynt. Og diskanten er litt for hard.

Displayet på toppen av lydplanken gir oversikt over hva som spilles. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bruk Musikk-modus også på film

Bedre blir det når lydmodus settes til Musikk, med surroundeffekt aktivert. Da blir det mer kjøtt på beinet i mellomtonen, og diskanten blander seg bedre inn i lydbildet. Det er langt bedre enn med Film-modus. Fortsatt synes jeg ikke dialogene kommer tydelig nok fra midten, og surroundeffekten er ikke like heldig implementert som på for eksempel Samsung HW-Q76R, eller på JBL Bar 5.1 Surround. Eller for så vidt Sonos Beam. Så er det dessuten stor forskjell i lydnivå når man veksler mellom surroundlyd av og på. Lyden er mye høyere med surroundeffekt på, som gjør det vanskelig å sammenligne de to.

Musikk i stereo

På musikk i stereo låter det likevel bedre med surroundeffekten av. Også her i Musikk lydmodus. Den fyldigere mellomtonen kommer godt med, og instrumentene får den nødvendige varmen de trenger. Det kunne godt vært enda mer finmasket og luftig helt i toppen, diskanten oppleves som litt aggressiv til tider. Spesielt med hardt komprimert popmusikk.

Det er greit med bass i MultiBeam 700, og jeg tror veldig mange som kjøper den klarer seg uten ekstra subwoofer. Bassen er heller ikke problematisk, den er balansert og grei. Det mangler bare litt dynamikk og trøkk, men det kan man leve med.

Slik ser en vegghengt MultiBeam 700 ut, her i svart. Foto: Harman Kardon

Konkurrenter

Sammenlignet med Sonos Beam, som vel er erkekonkurrenten, er det vel så mye bass i MultiBeam 700, og den har også fordelen av å kunne spille i ren stereo når surround-effekten skrus av. Sonos Beam er låst til kvasi-surround. Ønsker du dessuten ekstern subwoofer, koster CitationSub Small bare halve prisen av Sonos Sub.

Men skal du bare ha en lydplanke uten subwoofer så synes jeg likevel Sonos Beam låter bedre enn MultiBeam 700. Kanskje ikke på musikk, da jeg er litt allergisk mot 3D-lyden. Men Sonos har en mykere, varmere klang og mer behagelige overtoner.

Samsung HW-Q76R er mye heftigere på alle måter, ikke minst fordi den har subwoofer i tillegg. Men den blir i en annen prisklasse.

Skal du ha en lydplanke til musikk, og ikke ønsker ekstern sub, så er Dali Katch One et bedre kjøp enn Citation MultiBeam 700. Katch One er også tekstilkledd (men ikke fra Kvadrat).

HK_Citation Multibeam 700 top
Citation MultiBeam 700. Foto: Harman Kardon

Konklusjon

Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er det fulle navnet på en lekker og rimelig lydplanke, som tar seg meget bra ut i stua. Den er enkel i bruk, enten du bruker den med fjernkontroll eller du strømmer musikk til den direkte fra mobilen. Enten via Bluetooth eller nettverket. Innebygd Chromecast og AirPlay 2 tilfredsstiller de flestes behov for lydkilder, og man kan dessuten snakke til lydplanken og styre et Google Home-basert smarthjem – på norsk.

Lydplanken låter klart, den har ingen stygge lyter noe sted. Og den kan definitivt spille høyt nok i TV-stua. Det mangler litt dynamikk, mellomtonen er en anelse slank og den litt krasse diskanten balanseres best i Musikk-modus, også på film.

Det blir nok mye tøffere om man hekter på en subwoofer og legger til trådløse bakhøyttalere. Men det vil ikke hjelpe oppløsningen i overtonene.

Når man legger sammen alt MultiBeam 700 kan, og hvor brukervennlig den er, kombinert med at det er mye annet i prisklassen som låter mer innestengt og svulstig, så er dette et godt kjøp.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Marantz nyeste CD-spiller er også en nettverkspiller, og en nettradio, og en DAC, og en forforsterker, og en….
  Det var en gang at Apples MacBook Air var det helt naturlige valget hvis man skulle ha en rimelig og ultraslank bærbar maskin. Er det fortsatt tilfellet?
  Marantz Model 30 er en praktfull forsterker for både øyne og ører, og kvaliteten går utenpå det meste.
  En nettverksspesialist og et high-end-lydselskap har sammen laget en smart-høyttaler i hi-fi-kvalitet.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Lyden fra den enorme V8-eren klarer ikke å overdøve anlegget, som er et selvsagt valg på en BMW.
  Annen utgave av den minste Citation-smarthøyttaleren.
  For prisen av et par støykansellerende hodetelefoner gir Philips Fidelio X3 uendelig mye bedre lyd.
  Xperia 5 II er ikke bare like bra som Xperia 1 II, den er i flere tilfeller bedre!
  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?